Najsmaczniejsze ciasto z agrestem i budyniem. Szybki przepis

Ciasto z agrestem i budyniem to doskona艂a letnia przek膮ska, kt贸r膮 mo偶esz pocz臋stowa膰 swoich go艣ci. Zobacz, jak przygotowa膰 ten wypiek w kr贸tkim czasie. Poznaj r贸wnie偶 propozycj臋 przepisu na ciasto z bez膮.
Ciasto z agrestem i budyniem — po艂膮czenie smak贸w, kt贸re zaskoczy Twoich go艣ci
Dwoma podstawowymi dodatkami tego ciasta s膮 agrest i budy艅. Oznacza to, 偶e kwa艣ny i s艂odki smak tu id膮 ze sob膮 w parze.
To dla wielu os贸b nieco nietypowe po艂膮czenie, jednak zapewniamy, 偶e bardzo smaczne. Agrest lekko o偶ywia s艂odk膮 mas臋 budyniow膮, przez co ciasto uzyskuje orze藕wiaj膮cy charakter.
Czytaj tak偶e: Ciasto dro偶d偶owe z rabarbarem – pyszny przepis, kt贸remu ka偶dy podo艂a
Letnie ciasto z agrestem i budyniem — przepis na deser pe艂en smaku
Je偶eli chcesz przygotowa膰 ciasto z budyniem i agrestem, niezb臋dne b臋d膮 tu takie sk艂adniki jak:
-
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
-
30 g budyniu waniliowego,
-
10 dag m膮ki pszennej,
-
2 du偶e jajka,
-
10 dag drobnego cukru,
-
10 dag mas艂a,
-
40 dag agrestu,
-
sk贸rka z niedu偶ej cytryny.
Zadbaj o to, by wszystkie sk艂adniki mia艂y temperatur臋 pokojow膮. W贸wczas 艂atwiej b臋dzie Ci je 艂膮czy膰.
Czytaj tak偶e: Ciasto dro偶d偶owe z truskawkami – krok po kroku
Jak zrobi膰 ciasto z agrestem i budyniem?
Oto jak przygotowa膰 pyszne ciasto z agrestem i budyniem. Na pocz膮tek potrzebne Ci b臋d膮: du偶a miska oraz miarka.
-
Przesiej do naczynia m膮k臋 pszenn膮, budy艅 w proszku oraz proszek do pieczenia. Nast臋pnie artyku艂y sypkie od艂贸偶 w inne miejsce.
-
Teraz mo偶esz przej艣膰 do ubicia mas艂a i cukru. Wykorzystaj do tego mikser albo wykonaj to za pomoc膮 trzepaczki. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, czas doda膰 偶贸艂tka z bia艂kiem, wbijaj膮c jedno po drugim. Po wbiciu jajek do ciasta, wmieszaj je do masy. Na koniec dosyp start膮 sk贸rk臋 z cytryny.
-
Teraz mo偶esz po艂膮czy膰 mas臋 z przygotowan膮 m膮k膮, z cukrem pudrem i z budyniem w proszku. Do mieszania pos艂u偶y Ci 艂y偶ka drewniana. Mieszaj do momentu z艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
-
Przygotuj akcesoria do pieczenia takie jak: tortownica lub blacha do pieczenia. Wy艂贸偶 form臋 papierem do pieczenia i umie艣膰 w niej ciasto. Na wierzchu r贸wnomiernie rozmie艣膰 agrest.
-
Piecz ca艂o艣膰 w temperaturze 170 st. Celsjusza. Czas obr贸bki cieplnej to oko艂o 35 minut. Sprawd藕, czy ciasto jest gotowe, wk艂adaj膮c patyczek do ciasta. Sucha wyka艂aczka b臋dzie 艣wiadczy膰 o tym, 偶e wypiek jest gotowy.
-
Wyjmij ciasto na kratk臋 do studzenia i pozostaw je tam do momentu wystudzenia. Jak wida膰, proponowany wypiek to niezwykle szybkie ciasto z agrestem i budyniem.
-
Na g贸r臋 ciasta mo偶esz przygotowa膰 kruszonk臋, poprzez wymieszanie w d艂oniach lub no偶em na stolnicy mas艂a z dodatkiem m膮ki i cukru.
Czytaj tak偶e:
Przepis na ciasto z agrestem i budyniem z bez膮
Innym pomys艂em na wypiek jest budyniowe ciasto z agrestem i bez膮. Do jego przyrz膮dzenia potrzebne b臋d膮:
-
20 dag m膮ki tortowej,
-
10 dag cukru,
-
3 偶贸艂tka,
-
1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
-
s贸l,
-
sch艂odzone mas艂o (ok. 10 dag).
Masa budyniowa powstanie natomiast, gdy po艂膮czysz takie sk艂adniki:
-
0,6 l mleka,
-
3 艂y偶ki cukru,
-
1 budy艅 waniliowy,
-
m膮k臋 ziemniaczan膮 (wystarczy oko艂o 15 g),
-
1 偶贸艂tko.
Sk艂adniki na bez臋:
-
4 bia艂ka,
-
14 dag cukru,
-
2 艂y偶eczki cukru waniliowego.
Czytaj tak偶e: Ciasto czekoladowe z wi艣niami – klasyczny przepis
Wykonanie:
-
Na pocz膮tek przygotuj mas臋 budyniow膮, 艂膮cz膮c 300 ml z cukrem w garnku.
-
Reszt臋 mleka nale偶y wymiesza膰 z proszkiem budyniowym, m膮k膮 ziemniaczan膮 i 偶贸艂tkiem. Wszystkie sk艂adniki trzeba dok艂adnie po艂膮czy膰, by nie powsta艂y grudki.
-
Mas臋 budyniow膮 wlej do gotuj膮cego si臋 mleka.
-
Ugotuj budy艅. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia i przykryj ca艂o艣膰 foli膮 spo偶ywcz膮.
-
Ciasto przygotuj zgodnie z poni偶szymi wskaz贸wkami. Przesiej m膮k臋, proszek, s贸l i cukier do miski. Sk艂adniki wymieszaj ze sob膮. Za pomoc膮 tarki zetrzyj zimne mas艂o do naczynia z sypkimi produktami. Na koniec dodaj 偶贸艂tka. Ca艂o艣膰 wyr贸b mikserem.
-
Gotowe ciasto sp艂aszcz, zawi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i umie艣膰 w lod贸wce. Po oko艂o p贸艂 godzinie wyjmij i zagnie膰 je. Wy艂贸偶 ciastem dno tortownicy. Nak艂uj je widelcem.
-
Do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 st. Celsjusza w艂贸偶 ciasto i piecz przez oko艂o p贸艂 godziny. Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto, wystud藕, pokryj budyniem oraz agrestem z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego.
-
Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na oko艂o 30 minut. Mo偶esz teraz ubi膰 bez臋, mieszaj膮c wszystkie jej sk艂adniki mikserem. Na艂贸偶 j膮 na wierzch upieczonego ciasta.
-
Ponownie umie艣膰 ciasto w piekarniku na oko艂o 20 minut. Utrzymuj sta艂膮 temperatur臋 pieczenia. Mo偶esz natomiast zmienia膰 p贸艂ki piekarnika w kolejnych etapach pieczenia — warto wstawi膰 ciasto na ni偶sze p贸艂ki. Odstaw wypiek do ca艂kowitego wystudzenia.
-
Kruche ciasto z agrestem i budyniem nale偶y ostro偶nie wyj膮膰 z blachy. Podawaj ten przysmak z herbat膮 lub kaw膮.
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej