Najsmaczniejsze ciasto z agrestem i budyniem. Szybki przepis

Porady 10.03.2023

Ciasto z agrestem i budyniem to doskonała letnia przekąska, którą możesz poczęstować swoich gości. Zobacz, jak przygotować ten wypiek w krótkim czasie. Poznaj również propozycję przepisu na ciasto z bezą.
 

Ciasto z agrestem i budyniem — połączenie smaków, które zaskoczy Twoich gości

Dwoma podstawowymi dodatkami tego ciasta są agrest i budyń. Oznacza to, że kwaśny i słodki smak tu idą ze sobą w parze.

To dla wielu osób nieco nietypowe połączenie, jednak zapewniamy, że bardzo smaczne. Agrest lekko ożywia słodką masę budyniową, przez co ciasto uzyskuje orzeźwiający charakter.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem – pyszny przepis, któremu każdy podoła

Letnie ciasto z agrestem i budyniem — przepis na deser pełen smaku

Jeżeli chcesz przygotować ciasto z budyniem i agrestem, niezbędne będą tu takie składniki jak:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 30 g budyniu waniliowego,

  • 10 dag mąki pszennej,

  • 2 duże jajka,

  • 10 dag drobnego cukru,

  • 10 dag masła,

  • 40 dag agrestu,

  • skórka z niedużej cytryny.

Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wówczas łatwiej będzie Ci je łączyć.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe z truskawkami – krok po kroku

Jak zrobić ciasto z agrestem i budyniem?

Oto jak przygotować pyszne ciasto z agrestem i budyniem. Na początek potrzebne Ci będą: duża miska oraz miarka.

  1. Przesiej do naczynia mąkę pszenną, budyń w proszku oraz proszek do pieczenia. Następnie artykuły sypkie odłóż w inne miejsce.

  2. Teraz możesz przejść do ubicia masła i cukru. Wykorzystaj do tego mikser albo wykonaj to za pomocą trzepaczki. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, czas dodać żółtka z białkiem, wbijając jedno po drugim. Po wbiciu jajek do ciasta, wmieszaj je do masy. Na koniec dosyp startą skórkę z cytryny.

  3. Teraz możesz połączyć masę z przygotowaną mąką, z cukrem pudrem i z budyniem w proszku. Do mieszania posłuży Ci łyżka drewniana. Mieszaj do momentu złączenia się składników.

  4. Przygotuj akcesoria do pieczenia takie jak: tortownica lub blacha do pieczenia. Wyłóż formę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Na wierzchu równomiernie rozmieść agrest.

  5. Piecz całość w temperaturze 170 st. Celsjusza. Czas obróbki cieplnej to około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wkładając patyczek do ciasta. Sucha wykałaczka będzie świadczyć o tym, że wypiek jest gotowy.

  6. Wyjmij ciasto na kratkę do studzenia i pozostaw je tam do momentu wystudzenia. Jak widać, proponowany wypiek to niezwykle szybkie ciasto z agrestem i budyniem.

  7. Na górę ciasta możesz przygotować kruszonkę, poprzez wymieszanie w dłoniach lub nożem na stolnicy masła z dodatkiem mąki i cukru.

Czytaj także:

Przepis na ciasto z agrestem i budyniem z bezą

Innym pomysłem na wypiek jest budyniowe ciasto z agrestem i bezą. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

  • 20 dag mąki tortowej,

  • 10 dag cukru,

  • 3 żółtka,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • sól,

  • schłodzone masło (ok. 10 dag).

Masa budyniowa powstanie natomiast, gdy połączysz takie składniki:

  • 0,6 l mleka,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 budyń waniliowy,

  • mąkę ziemniaczaną (wystarczy około 15 g),

  • 1 żółtko.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,

  • 14 dag cukru,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Czytaj także: Ciasto czekoladowe z wiśniami – klasyczny przepis

Wykonanie:

  1. Na początek przygotuj masę budyniową, łącząc 300 ml z cukrem w garnku.

  2. Resztę mleka należy wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Wszystkie składniki trzeba dokładnie połączyć, by nie powstały grudki.

  3. Masę budyniową wlej do gotującego się mleka.

  4. Ugotuj budyń. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia i przykryj całość folią spożywczą.

  5. Ciasto przygotuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Przesiej mąkę, proszek, sól i cukier do miski. Składniki wymieszaj ze sobą. Za pomocą tarki zetrzyj zimne masło do naczynia z sypkimi produktami. Na koniec dodaj żółtka. Całość wyrób mikserem.

  6. Gotowe ciasto spłaszcz, zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce. Po około pół godzinie wyjmij i zagnieć je. Wyłóż ciastem dno tortownicy. Nakłuj je widelcem.

  7. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 st. Celsjusza włóż ciasto i piecz przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto, wystudź, pokryj budyniem oraz agrestem z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego.

  8. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 30 minut. Możesz teraz ubić bezę, mieszając wszystkie jej składniki mikserem. Nałóż ją na wierzch upieczonego ciasta.

  9. Ponownie umieść ciasto w piekarniku na około 20 minut. Utrzymuj stałą temperaturę pieczenia. Możesz natomiast zmieniać półki piekarnika w kolejnych etapach pieczenia — warto wstawić ciasto na niższe półki. Odstaw wypiek do całkowitego wystudzenia.

  10. Kruche ciasto z agrestem i budyniem należy ostrożnie wyjąć z blachy. Podawaj ten przysmak z herbatą lub kawą.

Czytaj także: