Najsmaczniejsze ciasto z agrestem i budyniem. Szybki przepis

Porady 10.03.2023

Ciasto z agrestem i budyniem to doskona艂a letnia przek膮ska, kt贸r膮 mo偶esz pocz臋stowa膰 swoich go艣ci. Zobacz, jak przygotowa膰 ten wypiek w kr贸tkim czasie. Poznaj r贸wnie偶 propozycj臋 przepisu na ciasto z bez膮.
 

Ciasto z agrestem i budyniem — po艂膮czenie smak贸w, kt贸re zaskoczy Twoich go艣ci

Dwoma podstawowymi dodatkami tego ciasta s膮 agrest i budy艅. Oznacza to, 偶e kwa艣ny i s艂odki smak tu id膮 ze sob膮 w parze.

To dla wielu os贸b nieco nietypowe po艂膮czenie, jednak zapewniamy, 偶e bardzo smaczne. Agrest lekko o偶ywia s艂odk膮 mas臋 budyniow膮, przez co ciasto uzyskuje orze藕wiaj膮cy charakter.

Czytaj tak偶e: Ciasto dro偶d偶owe z rabarbarem – pyszny przepis, kt贸remu ka偶dy podo艂a

Letnie ciasto z agrestem i budyniem — przepis na deser pe艂en smaku

Je偶eli chcesz przygotowa膰 ciasto z budyniem i agrestem, niezb臋dne b臋d膮 tu takie sk艂adniki jak:

  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,

  • 30 g budyniu waniliowego,

  • 10 dag m膮ki pszennej,

  • 2 du偶e jajka,

  • 10 dag drobnego cukru,

  • 10 dag mas艂a,

  • 40 dag agrestu,

  • sk贸rka z niedu偶ej cytryny.

Zadbaj o to, by wszystkie sk艂adniki mia艂y temperatur臋 pokojow膮. W贸wczas 艂atwiej b臋dzie Ci je 艂膮czy膰.

Czytaj tak偶e: Ciasto dro偶d偶owe z truskawkami – krok po kroku

Jak zrobi膰 ciasto z agrestem i budyniem?

Oto jak przygotowa膰 pyszne ciasto z agrestem i budyniem. Na pocz膮tek potrzebne Ci b臋d膮: du偶a miska oraz miarka.

  1. Przesiej do naczynia m膮k臋 pszenn膮, budy艅 w proszku oraz proszek do pieczenia. Nast臋pnie artyku艂y sypkie od艂贸偶 w inne miejsce.

  2. Teraz mo偶esz przej艣膰 do ubicia mas艂a i cukru. Wykorzystaj do tego mikser albo wykonaj to za pomoc膮 trzepaczki. Gdy powstanie jasna i puszysta masa, czas doda膰 偶贸艂tka z bia艂kiem, wbijaj膮c jedno po drugim. Po wbiciu jajek do ciasta, wmieszaj je do masy. Na koniec dosyp start膮 sk贸rk臋 z cytryny.

  3. Teraz mo偶esz po艂膮czy膰 mas臋 z przygotowan膮 m膮k膮, z cukrem pudrem i z budyniem w proszku. Do mieszania pos艂u偶y Ci 艂y偶ka drewniana. Mieszaj do momentu z艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.

  4. Przygotuj akcesoria do pieczenia takie jak: tortownica lub blacha do pieczenia. Wy艂贸偶 form臋 papierem do pieczenia i umie艣膰 w niej ciasto. Na wierzchu r贸wnomiernie rozmie艣膰 agrest.

  5. Piecz ca艂o艣膰 w temperaturze 170 st. Celsjusza. Czas obr贸bki cieplnej to oko艂o 35 minut. Sprawd藕, czy ciasto jest gotowe, wk艂adaj膮c patyczek do ciasta. Sucha wyka艂aczka b臋dzie 艣wiadczy膰 o tym, 偶e wypiek jest gotowy.

  6. Wyjmij ciasto na kratk臋 do studzenia i pozostaw je tam do momentu wystudzenia. Jak wida膰, proponowany wypiek to niezwykle szybkie ciasto z agrestem i budyniem.

  7. Na g贸r臋 ciasta mo偶esz przygotowa膰 kruszonk臋, poprzez wymieszanie w d艂oniach lub no偶em na stolnicy mas艂a z dodatkiem m膮ki i cukru.

Czytaj tak偶e:

Przepis na ciasto z agrestem i budyniem z bez膮

Innym pomys艂em na wypiek jest budyniowe ciasto z agrestem i bez膮. Do jego przyrz膮dzenia potrzebne b臋d膮:

  • 20 dag m膮ki tortowej,

  • 10 dag cukru,

  • 3 偶贸艂tka,

  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,

  • s贸l,

  • sch艂odzone mas艂o (ok. 10 dag).

Masa budyniowa powstanie natomiast, gdy po艂膮czysz takie sk艂adniki:

  • 0,6 l mleka,

  • 3 艂y偶ki cukru,

  • 1 budy艅 waniliowy,

  • m膮k臋 ziemniaczan膮 (wystarczy oko艂o 15 g),

  • 1 偶贸艂tko.

Sk艂adniki na bez臋:

  • 4 bia艂ka,

  • 14 dag cukru,

  • 2 艂y偶eczki cukru waniliowego.

Czytaj tak偶e: Ciasto czekoladowe z wi艣niami – klasyczny przepis

Wykonanie:

  1. Na pocz膮tek przygotuj mas臋 budyniow膮, 艂膮cz膮c 300 ml z cukrem w garnku.

  2. Reszt臋 mleka nale偶y wymiesza膰 z proszkiem budyniowym, m膮k膮 ziemniaczan膮 i 偶贸艂tkiem. Wszystkie sk艂adniki trzeba dok艂adnie po艂膮czy膰, by nie powsta艂y grudki.

  3. Mas臋 budyniow膮 wlej do gotuj膮cego si臋 mleka.

  4. Ugotuj budy艅. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia i przykryj ca艂o艣膰 foli膮 spo偶ywcz膮.

  5. Ciasto przygotuj zgodnie z poni偶szymi wskaz贸wkami. Przesiej m膮k臋, proszek, s贸l i cukier do miski. Sk艂adniki wymieszaj ze sob膮. Za pomoc膮 tarki zetrzyj zimne mas艂o do naczynia z sypkimi produktami. Na koniec dodaj 偶贸艂tka. Ca艂o艣膰 wyr贸b mikserem.

  6. Gotowe ciasto sp艂aszcz, zawi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i umie艣膰 w lod贸wce. Po oko艂o p贸艂 godzinie wyjmij i zagnie膰 je. Wy艂贸偶 ciastem dno tortownicy. Nak艂uj je widelcem.

  7. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 st. Celsjusza w艂贸偶 ciasto i piecz przez oko艂o p贸艂 godziny. Po tym czasie wyjmij podpieczone ciasto, wystud藕, pokryj budyniem oraz agrestem z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego.

  8. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na oko艂o 30 minut. Mo偶esz teraz ubi膰 bez臋, mieszaj膮c wszystkie jej sk艂adniki mikserem. Na艂贸偶 j膮 na wierzch upieczonego ciasta.

  9. Ponownie umie艣膰 ciasto w piekarniku na oko艂o 20 minut. Utrzymuj sta艂膮 temperatur臋 pieczenia. Mo偶esz natomiast zmienia膰 p贸艂ki piekarnika w kolejnych etapach pieczenia — warto wstawi膰 ciasto na ni偶sze p贸艂ki. Odstaw wypiek do ca艂kowitego wystudzenia.

  10. Kruche ciasto z agrestem i budyniem nale偶y ostro偶nie wyj膮膰 z blachy. Podawaj ten przysmak z herbat膮 lub kaw膮.

Czytaj tak偶e: