Jak zrobić dżem z agrestu?
Dżem z agrestu
Dżem agrestowy jest prosty do zrobienia, choć wymaga dość długiego gotowania. Wszystko zależy oczywiście od ilości agrestu, jednak ze względu na to, że owoce te zawierają dużo wody, musicie uzbroić się w cierpliwość. Niewielka porcja z kilograma owoców może gotować się nawet godzinę. Przygotujcie też kilka rzeczy niezbędnych podczas gotowania. Co wam się przyda?
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy do gotowania
- Cukierniczka
- Sitko, w którym opłuczemy owoce
- Słoik z klipsem do zamknięcia gotowego dżemu
Może się przydać również nóż i deska do krojenia, jeśli chcecie rozdrobnić owoce. Nie jest to jednak konieczne.
Dżem z agrestu – przepis
Jak zrobić dżem agrestowy? Przepis nie należy do najtrudniejszych. Jeśli robiliście już domowe przetwory, ten nie powinien sprawić żadnych problemów. Do zrobienia słoika dżemu przyda się kilogram owoców, a także niewielka ilość cukru. Naszym zdaniem 100 gramów wystarczy. Niektórzy podają, że na kilogram owoców potrzeba aż pół kilograma cukru. Wiele zależy oczywiście od waszych preferencji. Jeśli wolicie kwaśniejsze, bardziej naturalne przetwory, nie warto przesadzać z ilością substancji słodzących. Przepis na dżem z agrestu zaczyna się oczywiście od umycia owoców. Upewnijcie się, że są zdrowe, nie mają żadnych śladów zepsucia. Następnie wrzućcie owoce do garnka i zasypcie cukrem. Dodajcie także pół szklanki wody, by owoce zaczęły się gotować i mogły rozmięknąć. Dżem należy smażyć tak długo, aż będzie całkiem gęsty. Jak to sprawdzić? Wystarczy położyć łyżkę dżemu na talerzu, poczekać, aż ostygnie, a następnie przechylić talerzyk. Jeśli dżem nie spadnie, to znaczy, że jest już dobry. Gotowy dżem należy przełożyć do słoika.
Czytajcie także:
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Czym nadziewać pączki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak myć warzywa i owoce?
Jaki agrest na dżem?
Czy można przygotować dżem z agrestu zielonego? Oczywiście, jednak musimy liczyć się z tym, iż nie będzie on tak słodki, jak dżem z agrestu czerwonego. Czerwony agrest jest już dojrzały i słodszy od tego zielonego. Dlatego dżem z zielonego agrestu będzie kwaskowaty, a zatem będzie wymagał większej ilości substancji słodzącej.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
- Jak zrobić dżem z aronii?
Składniki na dżem agrestowy
Wiecie już, jak zrobić dżem agrestowy. Proporcje są zależne oczywiście od waszych upodobań, a także tego, ile przetworów chcecie przygotować. Możecie również urozmaicać ten przepis, dodając do niego kolejne składniki, które trochę zmienią smak. O ile w przypadku innych dżemów głównymi dodatkami są owoce, tak tutaj chętnie dodaje się przyprawy. Dżem z agrestu z miętą jest prawdziwym przysmakiem, który – dzięki orzeźwiającej mocy mięty – idealnie pasuje nie tylko do deserów, ale również do dań wytrawnych. Z kolei dżem agrest z bazylią zachwyca głębią niecodziennego smaku. Można jeść go ze wszystkim, choć najlepiej smakuje w ciastach.
Przeczytajcie także:
Jak zrobić dżem z agrestu?
Dżem z agrestu jest prosty do zrobienia – to już wiecie. Czy jednak wymaga dodatkowych czynności? Niekoniecznie, choć niektórzy decydują się na to, by robić dżem z agrestu przecierany – tu przydaje się oczywiście przecierak do owoców. Agrest najpierw jest ścierany, a dopiero wtedy gotowany. Dżem agrestowy można zrobić także z pozostałości po soku. Jeśli w domu znajdują się sokowniki, możecie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – najpierw zrobić sok, a następnie dżem.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem bez cukru?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Dżem z agrestu z żelfixem
Dżem z agrestu z żelfixem będzie gotować się znacznie krócej. Wystarczy przetrzeć owoce, a następnie gotować je kilka minut, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dżem agrestowy z żelfixem to z pewnością opcja dla zapracowanych osób, które nie mają czasu, by robić domowe przetwory przez długie godziny. Pamiętajcie jednak, że takie dodatki nie są konieczne – dżem sam zgęstnieje. Możecie zrobić też dżem z agrestu z pektyną, która jest naturalną substancją zagęszczającą.
Dżem z agrestu bez cukru
Jak już wspomnieliśmy, możecie przygotować dżem z agrestu z cukrem lub bez niego. Wiele zależy od tego, jakie smaki preferujecie. Agrest należy jednak do kwaśnych owoców, dlatego substancja słodząca jest polecana. Idealnym zastępnikiem cukru jest ksylitol. Dżem z agrestu z ksylitolem będzie więc zdrowszą wersją od tego z cukrem.
Dżem z agrestu to prawdziwy rarytas. Jeśli lubicie te owoce, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Pamiętajcie także, by pasteryzować przetwory, zanim zamkniecie je w spiżarni. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się dżemem nie tylko latem, ale i zimą.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej