Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki?

D偶em z czarnej porzeczki
D偶em z czarnej porzeczki to przysmak z czas贸w dzieci艅stwa. Uwielbiamy go w ka偶dej posta膰 - najlepiej po prostu zajadany 艂y偶k膮 prosto ze s艂oika. Je艣li jednak w waszym domu znajduj膮 si臋 艂asuchy, kt贸re kochaj膮 ciasta wszelkiego rodzaju, ciasto z d偶emem z czarnej porzeczki czy te偶 tort z d偶emem z czarnej porzeczki pewnie bardziej b臋dzie im smakowa膰. Mo偶ecie zrobi膰 takie ciasta na sklepowych przetworach, jednak one trac膮 sw贸j charakter i niepowtarzalny smak.
D偶em z czarnej porzeczki – w艂a艣ciwo艣ci
D偶em z czarnej porzeczki z niewielk膮 zawarto艣ci膮 cukru mo偶e by膰 jednym z najlepszych dodatk贸w do kanapek, ciast czy innych deser贸w. Dlaczego? Bo jest niezwykle zdrowy! Co kryje w sobie czarna porzeczka? Antyoksydanty – to przede wszystkim. Te substancje chroni膮 organizm przed dzia艂aniem wolnych rodnik贸w, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 mi臋dzy innymi do powstawania chor贸b nowotworowych. Im wi臋cej antyoksydant贸w, tym lepiej dla nas. Czarna porzeczka to tak偶e bogactwo witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Je艣li zatem boicie si臋 zimowego sezonu chorobowego, koniecznie zaopatrzcie si臋 w naturalny d偶em z tych owoc贸w. Czy na diecie mo偶na jednak je艣膰 d偶em z czarnej porzeczki? Kcal znajduj膮ce si臋 w tych domowych przetworach jest niewiele, cho膰 wszystko zale偶y oczywi艣cie od ilo艣ci dodanego cukru. Nies艂odzony d偶em powinien zawiera膰 oko艂o 145 kcal na 100 gram贸w.
D偶em z czarnej porzeczki – przepis
Przepis na d偶em z czarnej porzeczki nie jest skomplikowany. Szybko zrozumiecie, 偶e du偶o lepiej jest przygotowywa膰 samodzielnie tego typu przetwory. Co si臋 przyda do gotowania?
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy
- Cukierniczka z niewielk膮 ilo艣ci膮 cukru
- Kilogram czarnej porzeczki
Miejcie pod r臋k膮 tak偶e s艂oik z klipsem, w kt贸rym znajdzie si臋 gotowy d偶em. Niekt贸rzy decyduj膮 si臋 tak偶e na to, by wykorzysta膰 owoce na wi臋cej, ni偶 jeden spos贸b. Przecierak do owoc贸w pozwala na przygotowanie soku z czarnej porzeczki, a reszta wk艂adana jest do garnka, w kt贸rym robi si臋 d偶em. To samo mo偶ecie zrobi膰 w sytuacji, w kt贸rej sokowniki wycisn臋艂y ju偶 wszystko z czarnej porzeczki, a wam pozosta艂a reszta owoc贸w. 艁y偶ka cedzakowa pomo偶e wy艂owi膰 owoce, kt贸rych chcecie jeszcze u偶y膰.
Przeczytajcie tak偶e:
- Jak wykorzysta膰 owoce z sokownika?
- Czym nadziewa膰 p膮czki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak my膰 warzywa i owoce?
Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki
Uwielbiamy d偶em z czarnej porzeczki. Jak zrobi膰 zatem 贸w przysmak? Wsypcie owoce na sitko i dok艂adnie umyjcie. D偶em mo偶ecie zrobi膰 tradycyjnie poprzez gotowanie owoc贸w z cukrem (b膮d藕 bez niego) tak d艂ugo, a偶 owoce si臋 rozpadn膮, a d偶em zg臋stnieje. Trwa to zwykle oko艂o godziny, maksymalnie dw贸ch. Po tym czasie d偶em jest gotowy, by w艂o偶y膰 go do s艂oika. Niekt贸rzy wol膮 u艂atwi膰 sobie zadanie i przygotowuj膮 d偶em z czarnej porzeczki przez maszynk臋. Jak? W艂贸偶cie gar艣膰 czarnej porzeczki do maszynki do mielenia mi臋sa. Tak zmielona porzeczka powinna wyl膮dowa膰 w s艂oiku. Teraz konieczna jest pasteryzacja s艂oik贸w, by d偶em zg臋stnia艂. D偶em z czarnej porzeczki zblendowany nale偶y potraktowa膰 dok艂adnie w ten sam spos贸b. Pasteryzacji mo偶ecie podda膰 d偶em z czarnej porzeczki w piekarniku, jednak upewnijcie si臋, 偶e b臋dzie on tam przez minimum p贸艂 godziny. To najprostszy patent na d偶em z czarnej porzeczki bez gotowania.
Przeczytajcie tak偶e:
- Jak zrobi膰 d偶em truskawkowy?
- Jak zrobi膰 d偶em z jab艂ek?
- Jak zrobi膰 d偶em z aronii?
- Jak zrobi膰 d偶em z pigwy?
Sk艂adniki na d偶em z czarnej porzeczki
Czego potrzebujecie, by zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki? Proporcje s膮 uzale偶nione przede wszystkim od waszych kubk贸w smakowych i upodoba艅. Je艣li chcecie zrobi膰 przetwory, kt贸re niebawem wykorzystacie, kilogram owoc贸w z pewno艣ci膮 wystarczy. Wtedy zr贸bcie d偶em wybran膮 metod膮, opisan膮 przez nas powy偶ej. Je艣li jednak przyda艂oby si臋 wi臋cej d偶emu, wybierzcie tradycyjne gotowanie. W贸wczas mo偶ecie podda膰 go pasteryzacji i od艂o偶y膰 na d艂ugie miesi膮ce do spi偶arni. A co z cukrem? Mo偶na zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki z miodem, kt贸ry b臋dzie jeszcze pyszniejszy od tego z cukrem. Niekt贸rzy przygotowuj膮 nawet d偶em z czarnej porzeczki z czekolad膮, kt贸ry dzi臋ki kakao otrzymuje niezwyk艂膮 g艂臋bi臋 smak贸w. Wystarczy niewielka ilo艣膰, by odczu膰 r贸偶nic臋. Eksperymentujcie ze sk艂adnikami i stw贸rzcie taki d偶em, kt贸ry b臋dzie wam najbardziej smakowa膰.
Przeczytajcie tak偶e:
- Jak zrobi膰 d偶em z agrestu?
- Jak zrobi膰 d偶em z wi艣ni?
- Jak zrobi膰 d偶em z brzoskwi艅?
- Jak zrobi膰 d偶em bez cukru?
- Jak zrobi膰 d偶em z czerwonej porzeczki?
Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki bez cukru?
D偶em z czarnej porzeczki bez cukru b臋dzie lekko kwaskowaty, do艣膰 cierpki i z ca艂膮 pewno艣ci膮 idealny dla os贸b, kt贸re lubi膮 owoce bez 偶adnych dodatk贸w. Je艣li jednak jeste艣cie fanami s艂odyczy, mo偶ecie zdecydowa膰 si臋 na d偶em z czarnej porzeczki z ksylitolem, kt贸ry jest zdrowszy od cukru i dobrze go zast臋puje.
Jak zag臋艣ci膰 d偶em z czarnej porzeczki?
D偶em z czarnej porzeczki z 偶elfixem b臋dzie smakowa膰 tak samo jak ten, kt贸ry gotowali艣cie przez dwie godziny, by zg臋stnia艂. Zrobicie go jednak znacznie szybciej. Czy jest to konieczne? Z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie. Owoce zg臋stniej膮 samoistnie, potrzebuj膮 jednak czasu i r贸wnomiernego gotowania. Dlatego mo偶ecie swobodnie zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki bez 偶elfixu – nie jest on niezb臋dny.
Ile gotowa膰 d偶em z czarnej porzeczki?
Jak szybko zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki? Podali艣my kilka pomys艂贸w, jak zaoszcz臋dzi膰 troch臋 czasu na przygotowaniu d偶emu. Mo偶ecie gotowa膰 go tylko w garnku podczas pasteryzacji – wtedy zajmie to p贸艂 godziny. Robi膮c d偶em z 偶elfixem b臋dzie gotowy ju偶 po kilku minutach. Jednak d偶em bez dodatk贸w powinien by膰 gotowany przez oko艂o dwie godziny do czasu, a偶 nie odparuje ca艂y sok.
Niewa偶ne, na jak膮 metod臋 robienia d偶emu si臋 zdecydujecie – na pewno b臋dzie wyborny i zasmakuje wszystkim domownikom.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej