Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki to przysmak z czasów dzieciństwa. Uwielbiamy go w każdej postać - najlepiej po prostu zajadany łyżką prosto ze słoika. Jeśli jednak w waszym domu znajdują się łasuchy, które kochają ciasta wszelkiego rodzaju, ciasto z dżemem z czarnej porzeczki czy też tort z dżemem z czarnej porzeczki pewnie bardziej będzie im smakować. Możecie zrobić takie ciasta na sklepowych przetworach, jednak one tracą swój charakter i niepowtarzalny smak.
Dżem z czarnej porzeczki – właściwości
Dżem z czarnej porzeczki z niewielką zawartością cukru może być jednym z najlepszych dodatków do kanapek, ciast czy innych deserów. Dlaczego? Bo jest niezwykle zdrowy! Co kryje w sobie czarna porzeczka? Antyoksydanty – to przede wszystkim. Te substancje chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się między innymi do powstawania chorób nowotworowych. Im więcej antyoksydantów, tym lepiej dla nas. Czarna porzeczka to także bogactwo witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Jeśli zatem boicie się zimowego sezonu chorobowego, koniecznie zaopatrzcie się w naturalny dżem z tych owoców. Czy na diecie można jednak jeść dżem z czarnej porzeczki? Kcal znajdujące się w tych domowych przetworach jest niewiele, choć wszystko zależy oczywiście od ilości dodanego cukru. Niesłodzony dżem powinien zawierać około 145 kcal na 100 gramów.
Dżem z czarnej porzeczki – przepis
Przepis na dżem z czarnej porzeczki nie jest skomplikowany. Szybko zrozumiecie, że dużo lepiej jest przygotowywać samodzielnie tego typu przetwory. Co się przyda do gotowania?
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy
- Cukierniczka z niewielką ilością cukru
- Kilogram czarnej porzeczki
Miejcie pod ręką także słoik z klipsem, w którym znajdzie się gotowy dżem. Niektórzy decydują się także na to, by wykorzystać owoce na więcej, niż jeden sposób. Przecierak do owoców pozwala na przygotowanie soku z czarnej porzeczki, a reszta wkładana jest do garnka, w którym robi się dżem. To samo możecie zrobić w sytuacji, w której sokowniki wycisnęły już wszystko z czarnej porzeczki, a wam pozostała reszta owoców. Łyżka cedzakowa pomoże wyłowić owoce, których chcecie jeszcze użyć.
Przeczytajcie także:
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Czym nadziewać pączki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak myć warzywa i owoce?
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki
Uwielbiamy dżem z czarnej porzeczki. Jak zrobić zatem ów przysmak? Wsypcie owoce na sitko i dokładnie umyjcie. Dżem możecie zrobić tradycyjnie poprzez gotowanie owoców z cukrem (bądź bez niego) tak długo, aż owoce się rozpadną, a dżem zgęstnieje. Trwa to zwykle około godziny, maksymalnie dwóch. Po tym czasie dżem jest gotowy, by włożyć go do słoika. Niektórzy wolą ułatwić sobie zadanie i przygotowują dżem z czarnej porzeczki przez maszynkę. Jak? Włóżcie garść czarnej porzeczki do maszynki do mielenia mięsa. Tak zmielona porzeczka powinna wylądować w słoiku. Teraz konieczna jest pasteryzacja słoików, by dżem zgęstniał. Dżem z czarnej porzeczki zblendowany należy potraktować dokładnie w ten sam sposób. Pasteryzacji możecie poddać dżem z czarnej porzeczki w piekarniku, jednak upewnijcie się, że będzie on tam przez minimum pół godziny. To najprostszy patent na dżem z czarnej porzeczki bez gotowania.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z aronii?
- Jak zrobić dżem z pigwy?
Składniki na dżem z czarnej porzeczki
Czego potrzebujecie, by zrobić dżem z czarnej porzeczki? Proporcje są uzależnione przede wszystkim od waszych kubków smakowych i upodobań. Jeśli chcecie zrobić przetwory, które niebawem wykorzystacie, kilogram owoców z pewnością wystarczy. Wtedy zróbcie dżem wybraną metodą, opisaną przez nas powyżej. Jeśli jednak przydałoby się więcej dżemu, wybierzcie tradycyjne gotowanie. Wówczas możecie poddać go pasteryzacji i odłożyć na długie miesiące do spiżarni. A co z cukrem? Można zrobić dżem z czarnej porzeczki z miodem, który będzie jeszcze pyszniejszy od tego z cukrem. Niektórzy przygotowują nawet dżem z czarnej porzeczki z czekoladą, który dzięki kakao otrzymuje niezwykłą głębię smaków. Wystarczy niewielka ilość, by odczuć różnicę. Eksperymentujcie ze składnikami i stwórzcie taki dżem, który będzie wam najbardziej smakować.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem z agrestu?
- Jak zrobić dżem z wiśni?
- Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
- Jak zrobić dżem bez cukru?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki bez cukru?
Dżem z czarnej porzeczki bez cukru będzie lekko kwaskowaty, dość cierpki i z całą pewnością idealny dla osób, które lubią owoce bez żadnych dodatków. Jeśli jednak jesteście fanami słodyczy, możecie zdecydować się na dżem z czarnej porzeczki z ksylitolem, który jest zdrowszy od cukru i dobrze go zastępuje.
Jak zagęścić dżem z czarnej porzeczki?
Dżem z czarnej porzeczki z żelfixem będzie smakować tak samo jak ten, który gotowaliście przez dwie godziny, by zgęstniał. Zrobicie go jednak znacznie szybciej. Czy jest to konieczne? Z całą pewnością nie. Owoce zgęstnieją samoistnie, potrzebują jednak czasu i równomiernego gotowania. Dlatego możecie swobodnie zrobić dżem z czarnej porzeczki bez żelfixu – nie jest on niezbędny.
Ile gotować dżem z czarnej porzeczki?
Jak szybko zrobić dżem z czarnej porzeczki? Podaliśmy kilka pomysłów, jak zaoszczędzić trochę czasu na przygotowaniu dżemu. Możecie gotować go tylko w garnku podczas pasteryzacji – wtedy zajmie to pół godziny. Robiąc dżem z żelfixem będzie gotowy już po kilku minutach. Jednak dżem bez dodatków powinien być gotowany przez około dwie godziny do czasu, aż nie odparuje cały sok.
Nieważne, na jaką metodę robienia dżemu się zdecydujecie – na pewno będzie wyborny i zasmakuje wszystkim domownikom.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej