Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki?

Porady 6.08.2021

D偶em z czarnej porzeczki

D偶em z czarnej porzeczki to przysmak z czas贸w dzieci艅stwa. Uwielbiamy go w ka偶dej posta膰 - najlepiej po prostu zajadany 艂y偶k膮 prosto ze s艂oika. Je艣li jednak w waszym domu znajduj膮 si臋 艂asuchy, kt贸re kochaj膮 ciasta wszelkiego rodzaju, ciasto z d偶emem z czarnej porzeczki czy te偶 tort z d偶emem z czarnej porzeczki pewnie bardziej b臋dzie im smakowa膰. Mo偶ecie zrobi膰 takie ciasta na sklepowych przetworach, jednak one trac膮 sw贸j charakter i niepowtarzalny smak.  

D偶em z czarnej porzeczki – w艂a艣ciwo艣ci

D偶em z czarnej porzeczki z niewielk膮 zawarto艣ci膮 cukru mo偶e by膰 jednym z najlepszych dodatk贸w do kanapek, ciast czy innych deser贸w. Dlaczego? Bo jest niezwykle zdrowy! Co kryje w sobie czarna porzeczka? Antyoksydanty – to przede wszystkim. Te substancje chroni膮 organizm przed dzia艂aniem wolnych rodnik贸w, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 mi臋dzy innymi do powstawania chor贸b nowotworowych. Im wi臋cej antyoksydant贸w, tym lepiej dla nas. Czarna porzeczka to tak偶e bogactwo witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Je艣li zatem boicie si臋 zimowego sezonu chorobowego, koniecznie zaopatrzcie si臋 w naturalny d偶em z tych owoc贸w. Czy na diecie mo偶na jednak je艣膰 d偶em z czarnej porzeczki? Kcal znajduj膮ce si臋 w tych domowych przetworach jest niewiele, cho膰 wszystko zale偶y oczywi艣cie od ilo艣ci dodanego cukru. Nies艂odzony d偶em powinien zawiera膰 oko艂o 145 kcal na 100 gram贸w.

D偶em z czarnej porzeczki – przepis

Przepis na d偶em z czarnej porzeczki nie jest skomplikowany. Szybko zrozumiecie, 偶e du偶o lepiej jest przygotowywa膰 samodzielnie tego typu przetwory. Co si臋 przyda do gotowania?

Miejcie pod r臋k膮 tak偶e s艂oik z klipsem, w kt贸rym znajdzie si臋 gotowy d偶em. Niekt贸rzy decyduj膮 si臋 tak偶e na to, by wykorzysta膰 owoce na wi臋cej, ni偶 jeden spos贸b. Przecierak do owoc贸w pozwala na przygotowanie soku z czarnej porzeczki, a reszta wk艂adana jest do garnka, w kt贸rym robi si臋 d偶em. To samo mo偶ecie zrobi膰 w sytuacji, w kt贸rej sokowniki wycisn臋艂y ju偶 wszystko z czarnej porzeczki, a wam pozosta艂a reszta owoc贸w. 艁y偶ka cedzakowa pomo偶e wy艂owi膰 owoce, kt贸rych chcecie jeszcze u偶y膰.

Przeczytajcie tak偶e:

Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki

Uwielbiamy d偶em z czarnej porzeczki. Jak zrobi膰 zatem 贸w przysmak? Wsypcie owoce na sitko i dok艂adnie umyjcie. D偶em mo偶ecie zrobi膰 tradycyjnie poprzez gotowanie owoc贸w z cukrem (b膮d藕 bez niego) tak d艂ugo, a偶 owoce si臋 rozpadn膮, a d偶em zg臋stnieje. Trwa to zwykle oko艂o godziny, maksymalnie dw贸ch. Po tym czasie d偶em jest gotowy, by w艂o偶y膰 go do s艂oika. Niekt贸rzy wol膮 u艂atwi膰 sobie zadanie i przygotowuj膮 d偶em z czarnej porzeczki przez maszynk臋. Jak? W艂贸偶cie gar艣膰 czarnej porzeczki do maszynki do mielenia mi臋sa. Tak zmielona porzeczka powinna wyl膮dowa膰 w s艂oiku. Teraz konieczna jest pasteryzacja s艂oik贸w, by d偶em zg臋stnia艂. D偶em z czarnej porzeczki zblendowany nale偶y potraktowa膰 dok艂adnie w ten sam spos贸b. Pasteryzacji mo偶ecie podda膰 d偶em z czarnej porzeczki w piekarniku, jednak upewnijcie si臋, 偶e b臋dzie on tam przez minimum p贸艂 godziny. To najprostszy patent na d偶em z czarnej porzeczki bez gotowania.

Przeczytajcie tak偶e:

Sk艂adniki na d偶em z czarnej porzeczki

Czego potrzebujecie, by zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki? Proporcje s膮 uzale偶nione przede wszystkim od waszych kubk贸w smakowych i upodoba艅. Je艣li chcecie zrobi膰 przetwory, kt贸re niebawem wykorzystacie, kilogram owoc贸w z pewno艣ci膮 wystarczy. Wtedy zr贸bcie d偶em wybran膮 metod膮, opisan膮 przez nas powy偶ej. Je艣li jednak przyda艂oby si臋 wi臋cej d偶emu, wybierzcie tradycyjne gotowanie. W贸wczas mo偶ecie podda膰 go pasteryzacji i od艂o偶y膰 na d艂ugie miesi膮ce do spi偶arni. A co z cukrem? Mo偶na zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki z miodem, kt贸ry b臋dzie jeszcze pyszniejszy od tego z cukrem. Niekt贸rzy przygotowuj膮 nawet d偶em z czarnej porzeczki z czekolad膮, kt贸ry dzi臋ki kakao otrzymuje niezwyk艂膮 g艂臋bi臋 smak贸w. Wystarczy niewielka ilo艣膰, by odczu膰 r贸偶nic臋. Eksperymentujcie ze sk艂adnikami i stw贸rzcie taki d偶em, kt贸ry b臋dzie wam najbardziej smakowa膰.

Przeczytajcie tak偶e:

Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki bez cukru?

D偶em z czarnej porzeczki bez cukru b臋dzie lekko kwaskowaty, do艣膰 cierpki i z ca艂膮 pewno艣ci膮 idealny dla os贸b, kt贸re lubi膮 owoce bez 偶adnych dodatk贸w. Je艣li jednak jeste艣cie fanami s艂odyczy, mo偶ecie zdecydowa膰 si臋 na d偶em z czarnej porzeczki z ksylitolem, kt贸ry jest zdrowszy od cukru i dobrze go zast臋puje.

Jak zag臋艣ci膰 d偶em z czarnej porzeczki?

D偶em z czarnej porzeczki z 偶elfixem b臋dzie smakowa膰 tak samo jak ten, kt贸ry gotowali艣cie przez dwie godziny, by zg臋stnia艂. Zrobicie go jednak znacznie szybciej. Czy jest to konieczne? Z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie. Owoce zg臋stniej膮 samoistnie, potrzebuj膮 jednak czasu i r贸wnomiernego gotowania. Dlatego mo偶ecie swobodnie zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki bez 偶elfixu – nie jest on niezb臋dny. 

Ile gotowa膰 d偶em z czarnej porzeczki?

Jak szybko zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki? Podali艣my kilka pomys艂贸w, jak zaoszcz臋dzi膰 troch臋 czasu na przygotowaniu d偶emu. Mo偶ecie gotowa膰 go tylko w garnku podczas pasteryzacji – wtedy zajmie to p贸艂 godziny. Robi膮c d偶em z 偶elfixem b臋dzie gotowy ju偶 po kilku minutach. Jednak d偶em bez dodatk贸w powinien by膰 gotowany przez oko艂o dwie godziny do czasu, a偶 nie odparuje ca艂y sok.

Niewa偶ne, na jak膮 metod臋 robienia d偶emu si臋 zdecydujecie – na pewno b臋dzie wyborny i zasmakuje wszystkim domownikom.