Jak zrobi膰 d偶em bez cukru?

D偶emy bez cukru
Dlaczego warto robi膰 d偶emy bez cukru? Przede wszystkim ze wzgl臋d贸w zdrowotnych. D偶em bez cukru dla cukrzyk贸w to wybawienie – spos贸b na to, by cieszy膰 si臋 ulubionymi owocami w zdrowszej wersji. Pami臋tajmy jednak, 偶e przetworzone owoce zawsze maj膮 wy偶szy indeks glikemiczny od tych, kt贸re nie zosta艂y przetworzone. Zatem je艣li nie musimy dodawa膰 cukru, nie r贸bmy tego.
D偶em bez cukru – przepisy
Domowy d偶em bez cukru to prawdziwy przysmak. Nie musimy go dos艂adza膰, je艣li owoce same w sobie s膮 s艂odkie lub po prostu lubimy ich smak. Idealnym przyk艂adem jest d偶em truskawkowy. Przepis na d偶em bez cukru nie r贸偶ni si臋 od tego z cukrem – po prostu nie dodajemy jednego sk艂adnika. Przyda si臋 zatem garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy, n贸偶 i deska do krojenia, przecierak do owoc贸w lub tarka szklana do owoc贸w i s艂oik z klipsem. Owoce po艂贸偶cie na sitko i oczy艣膰cie. Nast臋pnie przekr贸jcie lub zetrzyjcie i wrzu膰cie do garnka z grubym dnem. Do owoc贸w dodajcie 艂y偶eczk臋 soli. To ona odpowiada za konserwacj臋 truskawek. Czekajcie, a偶 owoce si臋 zagotuj膮, a nast臋pnie sma偶cie je tak d艂ugo, a偶 otrzymacie po偶膮dan膮 konsystencj臋. W przypadku kilograma truskawek mo偶e trwa膰 to oko艂o godziny. Im wi臋cej owoc贸w, tym d艂u偶szy czas sma偶enia. Pami臋tajcie tak偶e, by miesza膰 owoce, kt贸re mog膮 przywrze膰 do garnka.
Przeczytajcie tak偶e:
- Jak wykorzysta膰 owoce z sokownika?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak my膰 warzywa i owoce?
- Jak zrobi膰 d偶em truskawkowy?
Czy mo偶na zrobi膰 d偶em bez cukru?
Czy zatem mo偶na zrobi膰 zdrowy d偶em bez cukru? Oczywi艣cie, bez 偶adnych problem贸w. Musicie jednak pami臋ta膰, 偶e d偶em, kt贸ry ma by膰 bezpieczny dla naszego uk艂adu pokarmowego, powinien powsta膰 w otoczeniu cukru. Je艣li nie chcemy dodawa膰 bia艂ego cukru, innym popularnym sposobem jest wykorzystanie naturalnych w臋glowodan贸w znajduj膮cych si臋 w owocach. Uwalniaj膮 si臋 one w艂a艣nie dzi臋ki niewielkiej ilo艣ci soli. Ten proces nazywa si臋 janginizacj膮 i umo偶liwia zrobienie d偶emu w znacznie zdrowszej wersji.
Przeczytajcie tak偶e:
- Jak zrobi膰 d偶em z jab艂ek?
- Jak zrobi膰 d偶em z czarnej porzeczki?
- Jak zrobi膰 d偶em z aronii?
- Jak zrobi膰 d偶em z pigwy?
Jak zrobi膰 d偶em bez cukru
D偶em bez cukru – jak zrobi膰 taki produkt? Zanim odpowiemy na to pytanie, warto zwr贸ci膰 uwag臋, ile d偶em贸w bez dodatku cukru zalega na naszych p贸艂kach sklepowych. Czy faktycznie nie ma w nich cukru? Zag臋szczony sok z jab艂ek lub winogron, syrop owocowy, koncentrat jab艂kowy to najcz臋stsze triki stosowane przez producent贸w. Nie znaczy jednak, 偶e po ich spo偶yciu b臋dziemy bardziej fit. Warto postawi膰 natomiast na erytrol i ksylitol - to substancje naturalne wyst臋puj膮ce w przyrodzie i z powodzeniem zast膮pi膮 kaloryczny i niezdrowy cukier. Piszemy o nich wi臋cej w dalszej cz臋艣ci artyku艂u. Zamiast substancji 偶eluj膮cej lepiej jest si臋gn膮膰 po naturalny agar - to wega艅ska substancja uzyskiwana z glon贸w.
Przeczytajcie tak偶e:
- Jak zrobi膰 d偶em z agrestu?
- Jak zrobi膰 d偶em z wi艣ni?
- Jak zrobi膰 d偶em z brzoskwi艅?
- Jak zrobi膰 d偶em z czerwonej porzeczki?
D偶em bez cukru z sol膮
D偶em z sol膮 to najlepsza opcja dla cukrzyk贸w. Dzi臋ki temu, 偶e nie dok艂adamy do przetwor贸w 偶adnych substancji s艂odz膮cych i korzystamy wy艂膮cznie z naturalnych cukr贸w, zawieraj膮 du偶o mniej w臋glowodan贸w, ni偶 inne d偶emy. Indeks glikemiczny takich produkt贸w nadal jest jednak wy偶szy, ni偶 IG surowych owoc贸w.
D偶em z pektyn膮
Je艣li obawiacie si臋, 偶e d偶em nie zg臋stnieje, je艣li nie dodacie do niego cukru, zawsze mo偶ecie przygotowa膰 d偶em z pektyn膮 bez cukru. D偶em na pektynie nadal jednak zawiera naturalne cukry pochodz膮ce z owoc贸w. Upewnijcie si臋 zatem, 偶e korzystacie z pektyny tylko wtedy, gdy rzeczywi艣cie jest to konieczne. Niekt贸re owoce zawieraj膮 tyle pektyn, 偶e dodawanie tej substancji nie jest w og贸le potrzebne. Dobrym przyk艂adem s膮 na przyk艂ad jab艂ka, 艣liwki, banany, brzoskwinie czy mirabelki.
D偶em z ksylitolem
Cukier to nie jedyna substancja s艂odz膮ca, z kt贸rej mo偶ecie skorzysta膰, robi膮c d偶em. D偶emy z ksylitolem staj膮 si臋 coraz popularniejsze. I nie ma w tym nic dziwnego. Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest niskokaloryczn膮 i w pe艂ni naturaln膮 substancj膮. Nie wymaga insuliny do metabolizowania, dlatego jest najlepszym s艂odzikiem dla os贸b choruj膮cych na cukrzyc臋. Dodatkowo charakteryzuje si臋 dzia艂aniem przeciwpr贸chniczym. Je艣li zatem boicie si臋, 偶e z臋by waszych pociech mog膮 ucierpie膰 na jedzeniu s艂odkich d偶em贸w, przetwory z ksylitolem z pewno艣ci膮 nie powinny was martwi膰. Naturalnymi s艂odzikami s膮 r贸wnie偶 stevia, inulina oraz erytrytol. Wszystkie te substancje mog膮 z powodzeniem zast膮pi膰 cukier podczas przygotowywania przetwor贸w na zim臋. D偶em s艂odzony ksylitolem b膮d藕 innym s艂odzikiem b臋dzie r贸wnie smaczny, jak ten pos艂odzony cukrem.
D偶em bez cukru zrobiony samodzielnie to 艣wietna alternatywa dla sklepowych produkt贸w i dobry pomys艂 na zdrowe i smaczne przetwory.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej