Jak zrobić dżem bez cukru?
Dżemy bez cukru
Dlaczego warto robić dżemy bez cukru? Przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Dżem bez cukru dla cukrzyków to wybawienie – sposób na to, by cieszyć się ulubionymi owocami w zdrowszej wersji. Pamiętajmy jednak, że przetworzone owoce zawsze mają wyższy indeks glikemiczny od tych, które nie zostały przetworzone. Zatem jeśli nie musimy dodawać cukru, nie róbmy tego.
Dżem bez cukru – przepisy
Domowy dżem bez cukru to prawdziwy przysmak. Nie musimy go dosładzać, jeśli owoce same w sobie są słodkie lub po prostu lubimy ich smak. Idealnym przykładem jest dżem truskawkowy. Przepis na dżem bez cukru nie różni się od tego z cukrem – po prostu nie dodajemy jednego składnika. Przyda się zatem garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy, nóż i deska do krojenia, przecierak do owoców lub tarka szklana do owoców i słoik z klipsem. Owoce połóżcie na sitko i oczyśćcie. Następnie przekrójcie lub zetrzyjcie i wrzućcie do garnka z grubym dnem. Do owoców dodajcie łyżeczkę soli. To ona odpowiada za konserwację truskawek. Czekajcie, aż owoce się zagotują, a następnie smażcie je tak długo, aż otrzymacie pożądaną konsystencję. W przypadku kilograma truskawek może trwać to około godziny. Im więcej owoców, tym dłuższy czas smażenia. Pamiętajcie także, by mieszać owoce, które mogą przywrzeć do garnka.
Przeczytajcie także:
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
Czy można zrobić dżem bez cukru?
Czy zatem można zrobić zdrowy dżem bez cukru? Oczywiście, bez żadnych problemów. Musicie jednak pamiętać, że dżem, który ma być bezpieczny dla naszego układu pokarmowego, powinien powstać w otoczeniu cukru. Jeśli nie chcemy dodawać białego cukru, innym popularnym sposobem jest wykorzystanie naturalnych węglowodanów znajdujących się w owocach. Uwalniają się one właśnie dzięki niewielkiej ilości soli. Ten proces nazywa się janginizacją i umożliwia zrobienie dżemu w znacznie zdrowszej wersji.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
- Jak zrobić dżem z aronii?
- Jak zrobić dżem z pigwy?
Jak zrobić dżem bez cukru
Dżem bez cukru – jak zrobić taki produkt? Zanim odpowiemy na to pytanie, warto zwrócić uwagę, ile dżemów bez dodatku cukru zalega na naszych półkach sklepowych. Czy faktycznie nie ma w nich cukru? Zagęszczony sok z jabłek lub winogron, syrop owocowy, koncentrat jabłkowy to najczęstsze triki stosowane przez producentów. Nie znaczy jednak, że po ich spożyciu będziemy bardziej fit. Warto postawić natomiast na erytrol i ksylitol - to substancje naturalne występujące w przyrodzie i z powodzeniem zastąpią kaloryczny i niezdrowy cukier. Piszemy o nich więcej w dalszej części artykułu. Zamiast substancji żelującej lepiej jest sięgnąć po naturalny agar - to wegańska substancja uzyskiwana z glonów.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem z agrestu?
- Jak zrobić dżem z wiśni?
- Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Dżem bez cukru z solą
Dżem z solą to najlepsza opcja dla cukrzyków. Dzięki temu, że nie dokładamy do przetworów żadnych substancji słodzących i korzystamy wyłącznie z naturalnych cukrów, zawierają dużo mniej węglowodanów, niż inne dżemy. Indeks glikemiczny takich produktów nadal jest jednak wyższy, niż IG surowych owoców.
Dżem z pektyną
Jeśli obawiacie się, że dżem nie zgęstnieje, jeśli nie dodacie do niego cukru, zawsze możecie przygotować dżem z pektyną bez cukru. Dżem na pektynie nadal jednak zawiera naturalne cukry pochodzące z owoców. Upewnijcie się zatem, że korzystacie z pektyny tylko wtedy, gdy rzeczywiście jest to konieczne. Niektóre owoce zawierają tyle pektyn, że dodawanie tej substancji nie jest w ogóle potrzebne. Dobrym przykładem są na przykład jabłka, śliwki, banany, brzoskwinie czy mirabelki.
Dżem z ksylitolem
Cukier to nie jedyna substancja słodząca, z której możecie skorzystać, robiąc dżem. Dżemy z ksylitolem stają się coraz popularniejsze. I nie ma w tym nic dziwnego. Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest niskokaloryczną i w pełni naturalną substancją. Nie wymaga insuliny do metabolizowania, dlatego jest najlepszym słodzikiem dla osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem przeciwpróchniczym. Jeśli zatem boicie się, że zęby waszych pociech mogą ucierpieć na jedzeniu słodkich dżemów, przetwory z ksylitolem z pewnością nie powinny was martwić. Naturalnymi słodzikami są również stevia, inulina oraz erytrytol. Wszystkie te substancje mogą z powodzeniem zastąpić cukier podczas przygotowywania przetworów na zimę. Dżem słodzony ksylitolem bądź innym słodzikiem będzie równie smaczny, jak ten posłodzony cukrem.
Dżem bez cukru zrobiony samodzielnie to świetna alternatywa dla sklepowych produktów i dobry pomysł na zdrowe i smaczne przetwory.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej