Jak zrobić dżem z wiśni?
Dżem z wiśni
Było piękne polskie lato. W Twoim ogrodzie właśnie obrodziła wiśnia, więc wszyscy domownicy zastanawiali się, co tym razem mogą wyczarować z jej owoców. Mnóstwo pomysłów miała babcia, która doskonale znała dobre przepisy na zimowe przetwory. W końcu po naradzie rodzinnej ustaliliście, że część wiśni przeznaczycie na tradycyjny dżem z wiśni, żeby jesienią i zimą przemycić smak lata na kromkach chleba, a przed Tłustym Czwartkiem zrobić smaczne przekąski z jego dodatkiem. Wiedzieliście, czym nadziewać pączki, by przypominały Wam, że zima się skończy i znów nadejdzie wspaniałe lato.
Ta krótka historia odzwierciedla przywiązanie do owoców, które rosną w naszych sadach i ogrodach. Dżem, który powstaje z wiśni, należy do przetworów, które goszczą na polskich stołach od pokoleń. Tę smaczną tradycję warto kultywować, bo podstawowy składnik dżemu – wiśnie – to prawdziwa bomba witaminowa. W medycynie ludowej wykorzystuje się je do łagodzenia schorzeń pęcherza i zwalczania bezsenności. Owoce te są doceniane także z powodu dobroczynnego wpływu na serce. Wiśnie mają również właściwości przeciwzapalne, m.in. zmniejszają ból mięśni. Zawarta w wiśniach witamina C wzmacnia odporność, a błonnik pomaga w niwelowaniu zaparć i innych dolegliwości trawiennych.
Równie zdrowy jest dżem z truskawek czy z aronii. Przepisy na ten przysmak można znaleźć tutaj:
Masz do wykorzystania sporo wiśni, a może właśnie robiłeś sok z wykorzystaniem tego owocu i zostały po nim pulpy w Twoim sokowniku? W jednym i drugim przypadku wiśnie (lub pozostałości po nich!) możesz przemienić w dżem wiśniowy. Być może ta druga propozycja wydaje Ci się nieco kontrowersyjna, ale kierując się zasadą zero waste, zakładającą ograniczenie marnowania żywności, zamiast wyrzucać resztki po soku, możesz przemienić je w smaczny dżem. O różnych sposobach ich spożytkowania, przeczytasz w artykule: Jak wykorzystać owoce z sokownika?
Dżem z wiśni na zimę będzie naturalną alternatywą dla suplementów diety i witamin zamkniętych w kapsułkach. W okresach przeziębień i osłabionej odporności warto sięgać po tego rodzaju przysmaki z domowej spiżarni, by zmniejszyć ryzyko zachorowań. Nie można zapomnieć również o innych smacznych dżemach. Obok słoiczka z dżemem z wiśni, postaw także dżem z czerwonej porzeczki.
Sprawdź: Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Dżem z wiśni – przepis
Chcesz przyrządzić dżem z wiśni? Przepis na tego rodzaju przysmak występuje w różnych wariantach. Możesz zrobić go w wersji tradycyjnej, a także błyskawicznej z cukrem żelującym. Oprócz tego masz możliwość urozmaicenia jego smaku poprzez dodatki smakowe. Masz ochotę na dżem wiśniowy? Przepis znajdziesz poniżej.
Oto tradycyjny przepis na dżem z wiśni bez użycia cukru żelującego, a także wersja z tym dodatkiem.
Sprawdź także: Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Jak zrobić dżem z wiśni?
Marzysz o smacznej kanapce z dżemem z wiśni? Tu znajdziesz wskazówki jak zrobić ten przysmak. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dżem wiśniowy, najpierw ustal, czy robisz go w wersji tradycyjnej bez żelfixu czy raczej sięgasz po cukier żelujący.
Jeżeli decydujesz się na wersję tradycyjną, przygotuj:
- 1 kg wiśni,
- 30 dag cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Oczywiście, przed rozpoczęciem przyrządzania dżemu nie zapomnij umyć dokładnie owoców. Tu przeczytasz: Jak myć warzywa i owoce? Wiśnie płucz partiami pod chłodną wodą, używając do tego sitka lub łyżki cedzakowej. Pamiętaj o tym, by pozbyć się pestek za pomocą drylownicy do wiśni Tadar.
Do garnka pojedynczego, sprawdzi się tu np. garnek emaliowany z grubym dnem, wsyp czyste owoce, wsyp cukier i dolej sok z cytryny. Uprzednio możesz wycisnąć sok w wyciskarce albo obrać cytrynę za pomocą obieraczki do owoców i np. blendować. Następnie zagotuj wiśnie i zmniejsz ogień. Podgrzewaj wiśnie aż do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cały proces może trwać od kilku godzin lub być rozłożony w czasie na kilka dni. Po przyrządzeniu dżemu umieść go w słoikach z klipsem, które są o wiele bardziej szczelne niż tradycyjne tego typu naczynia.
Chcąc pasteryzować swój wyrób, umieść słoiczki z dżemem z wiśni w piekarniku rozgrzanym do 12 st. Celsjusza. Czas pasteryzacji powinien wynieść około 40 minut.
W podobny sposób należy postąpić podczas pasteryzowania innych dżemów, np. z porzeczek czy agrestu. Oto przepisy:
Dżem z wiśni z sokownika to doskonały pomysł na to, by nie marnować resztek pozostałych po wyciśnięciu owoców. Dlatego jeżeli masz takie pozostałości, nie kupuj świeżych wiśni, tylko wykorzystaj te, które już masz. Podobnie postąp w przypadku innych owoców, np. jabłek. Przepis na dżem z jabłek znajdziesz tu: Jak zrobić dżem z jabłek?
Składniki na dżem wiśniowy
Standardowy przepis na dżem z wiśni składa się z wiśni i cukru. Robiąc dżem wiśniowy zwróć uwagę na proporcje. Jest to istotne zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujesz go na cukrze żelowym. Możesz także pokusić się o nieco urozmaicenia i stworzyć: dżem z wiśni z czekoladą, dżem z wiśni z kakao, dżem z wiśni z rumem. Jeżeli przygotowujesz dżem z wiśni z mąką ziemniaczaną pamiętaj, że na około 3 dag wiśni przypada 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Do dżemu można dodać także inne owoce, np. jabłka przetarte na przecieraku do owoców lub odrobinę starte na tarce szklanej do owoców.
Jak zagęścić dżem z wiśni?
Zastanawiasz się, jak zagęścić dżem wiśniowy? Dodaj pektynę, stosując ją według wytycznych na opakowaniu. Możesz także pokusić się o bardziej naturalne sposoby. Pokrój jabłko nożem na desce do krojenia – resztki ogryzek i skórki umieść w osobnym garnku i zalej w proporcji 1/5 kg obierek na 1 l wody. Wystudź. Odcedź, a płyn dolej do dżemu. Na 1 kg owoców zastosuj pół szklanki roztworu.
Dżem z wiśni z żelfixem
Jeżeli chcemy nieco przyspieszyć proces przyrządzania dżemu, zróbmy dżem wiśniowy z cukrem żelującym. Najbardziej popularnymi proporcjami żelfixu do owoców to 1:2 oraz 1:3. To oznacza, że na 1 kg żelfixu przypadają 2 kg owoców i analogicznie na 1 kg żelflixu przypadają 3 kg owoców. Zanim więc rozpoczniesz robienie dżemu, sprawdź wytyczne na opakowaniu. Sposób na to, jak zrobić dżem z wiśni z cukrem żelującym jest bardzo prosty. Wystarczy zagotować wiśnie, a następnie dodać cukier żelujący i gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dżem z wiśni bez żelfixu
Znacznie trudniej przyrządzić dżem z wiśni bez cukru żelującego, ponieważ cały proces wymaga sporo czasu. Szczegółowe wskazówki, jak zrobić dżem z wiśni bez żelfixu, znajdziesz powyżej. Jeżeli dżem z wiśni z pektyną czy cukrem żelującym Cię nie satysfakcjonuje, sięgnij po tradycyjny przepis. Choć potrzeba czasu na przyrządzenie takiego dżemu, będzie on naprawdę smaczny.
Dżem z wiśni – ile cukru?
Dżem z wiśni z cukrem to chyba jedna z najbardziej znanych wersji tego przysmaku. Zazwyczaj decydujemy się na dodanie najzwyklejszego białego cukru do owoców. Tak naprawdę ilość jest zależna od Twoich indywidualnych preferencji. Jeśli chcesz słodszy dżem, możesz użyć nawet 50 dag cukru na 1 kg wiśni. Nieco mniej słodki wyrób uzyskać po dodaniu 30 dag na 1 kg owoców.
Dżem z wiśni bez cukru
Cukier nie jest zbyt zdrowym składnikiem. Dlatego robiąc dżem, nie musisz sięgać do cukierniczki, a zamiast tego poszukać innych zamienników. Dżem z wiśni z ksylitolem będzie nie mniej smaczny jak ten z cukrem. Możesz również całkowicie zrezygnować ze słodzenia dżemu i wydobyć naturalny cukier za pomocą szczypty soli. Wystarczy wówczas dusić wiśnie z dodatkiem soli przez 30-60 minut. Następnie powtórzyć całą procedurę jak w tradycyjnym przepisie.
Więcej informacji na temat przygotowania dżemu bez słodzenia, znajdziesz w artykule: Jak zrobić dżem bez cukru?
Dżem z wiśni bez drylowania
Zastanawiasz się, jak zrobić dżem z wiśni bez drylowania? Zatrzymaj się i weź pod uwagę, że w pestkach wiśni zawarty jest kwas pruski, który może być niebezpieczny dla zdrowia. Zjedzenie jednej pestki lub nawet kilku nie skończy się tragicznie, ale już większa ilość tej substancji prowadzi do podrażnienia wątroby, ogólnego złego samopoczucia, nudności, wymiotów czy bólu głowy. Dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po drylownicę do owoców i pozbycie się pestek z wiśni.
Ile gotować dżem z wiśni?
Odpowiedzi na pytanie: „jak długo gotować dżem wiśniowy?” jest kilka. Czas gotowania jest uzależniony od tego, czy dżem przyrządzamy z wykorzystaniem żelfixu, czy też bez niego. Gdy nie mamy do dyspozycji cukru żelującego proces gotowania może rozciągnąć się nawet na kilka dni. Natomiast, gdy korzystasz z żelfixu zrobisz go nawet w 10 minut.
W jesienne dni równie smaczny okaże się dżem z pigwy. Sprawdź, jak go przygotować: Jak zrobić dżem z pigwy?
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej