Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Dżem z brzoskwini
Dżem z brzoskwini to coś pysznego! Na szczęście w naszym kraju sezon na te owoce trwa od czerwca aż do sierpnia. Dlatego jeśli jeszcze nie mieliście okazji zrobić z nich przetworów, czas to nadrobić. I nie przejmujcie się – to nie tak kaloryczny przysmak, jak mogłoby się wydawać. Fit dżem z brzoskwiń można zrobić bez cukru czy innych substancji słodzących. Te owoce same w sobie zawierają wystarczająco dużo pektyn. Nie musicie zatem dosładzać dżemu. Jak go przygotować? Przyda wam się:
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy, w którym ugotujecie dżem
- Obieraczka do owoców, która nie jest jednak konieczna – brzoskwinie mogą być w skórce
- Cukierniczka
- Przecierak do owoców bądź tarka szklana do owoców, aby przyspieszyć czas gotowania
- Nóż i deska do krojenia, jeśli decydujecie się jednak na krojenie brzoskwiń
- Słoik z klipsem.
Przydadzą się oczywiście także same owoce – dwa słoiczki dżemu zrobicie z 1,5 kilograma brzoskwiń. Potrzebny będzie również sok z cytryny.
Dżem z brzoskwiń – przepis
Przepis na dżem z brzoskwiń nie należy do najtrudniejszych. Jeśli robiliście już przetwory, z pewnością nie będziecie mieli z nim problemu. Najpierw upewnijcie się, że brzoskwinie są czyste. Przekrójcie je na pół i wyciągnijcie pestkę. Możecie obrać je lub pozostawić skórkę. Dżem z brzoskwiń ze skórką nie będzie różnić się smakiem od tego bez skórki. Następnie pokrójcie lub zetrzyjcie brzoskwinie i włóżcie je do garnka z grubym dnem. Dodajcie sok z całej cytryny oraz cukier. Niektórzy decydują się na słodzenie kilograma brzoskwiń kilogramem cukru, jednak nie jest to konieczne. Na podaną przez nas ilość wystarczy dodać 400 gramów cukru. Zasypcie nim brzoskwinie i rozpocznijcie gotowanie na małym ogniu. Doprowadźcie je do wrzenia i gotujcie tak długo, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Może to potrwać nawet dwie godziny. Przepis na dżem brzoskwiniowy jest prosty, jednak musicie poświęcić na zrobienie tych przetworów odrobinę swojego wolnego czasu.
Przeczytajcie także:
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Czym nadziewać pączki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak myć warzywa i owoce?
Jak zrobić dżem z brzoskwiniami?
Wiecie już, jak zrobić dżem z brzoskwini. Istnieje jednak wiele przepisów, które nieznacznie różnią się od siebie dodatkowymi składnikami lub sposobem przygotowania. Jak się robi dżem z brzoskwiń, by był rzeczywiście dobry? To zależy od naszego gustu. Niektórzy zalecają, by dodawać do dżemu tyle samo cukru, ile owoców. Taki dżem z pewnością jest słodki, ale i mocno kaloryczny. Inni z kolei decydują się na przygotowanie go bez żadnych substancji słodzących. Niektórzy kroją brzoskwinie, inni je ścierają, dodają sok z cytryny lub z pomarańczy, a nawet wodę. Nie ma zatem jednego sposobu, jak przygotować dżem z brzoskwiń. Najważniejsze, by miał on odpowiednią konsystencję, którą zapewnia długie gotowanie. Smak jest już kwestią gustu. Pamiętajcie, że dżem z brzoskwiń bez mieszania może się przypalić. Lepiej zatem pilnujcie garnka.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
- Jak zrobić dżem z aronii?
Co dodać do dżemu z brzoskwiń?
Wspominaliśmy już o soku z cytryny czy pomarańczy, jednak nie jest to jedyny dodatek do przetworów. Godny polecenia jest dżem z brzoskwiń z wanilią i trzeba przyznać - jest pyszny, delikatny i niezwykle aromatyczny. Nie dodawajcie jednak olejków czy cukru, a prawdziwą wanilię.
Przeczytajcie także:
Jak zagęścić dżem z brzoskwiń?
Dżem z brzoskwiń bez żelfixu to nic niezwykłego. Brzoskwinie, ze względu na dużą ilość naturalnych pektyn, gęstnieją same, bez dodatków. Możecie jednak zrobić dżem z brzoskwiń z pektyną, jeśli nie macie czasu na długie gotowanie. Pektynę znajdziecie w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem bez cukru?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Dżem z brzoskwiń z żelfixem
Dżem z brzoskwiń z żelfixem to szybkie rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na smażenie swoich przetworów. Jak zrobić dżem z brzoskwiń z żelfixem? Dodajcie opakowanie produktu do brzoskwiń razem z cukrem i sokiem z pomarańczy. Następnie należy rozgotować owoce i doprowadzić je do wrzenia. Gotujcie przez dwie minuty, a następnie zdejmijcie garnek z płyty i mieszajcie zawartość. To sposób na pyszny dżem w dosłownie kilka minut.
Dżem z brzoskwiń bez cukru
Jak zrobić dżem z brzoskwiń bez cukru? Przepis nie różni się niczym od tego, który znajdziecie wyżej. Po prostu brakuje w nim jednego składnika. Zamiast cukru można dodać do owoców łyżeczkę soli. To ona sprawi, że brzoskwinie wypuszczą sok. Bez obawy, nie wyczujecie jej w dżemie.
Dżem z brzoskwiń to jeden z naszych ulubionych produktów. Koniecznie przygotujcie go w domu, dopóki mamy sezon na te pyszne owoce!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej