Jak zrobi膰 d偶em z brzoskwi艅?

Porady 10.08.2021

D偶em z brzoskwini

D偶em z brzoskwini to co艣 pysznego! Na szcz臋艣cie w naszym kraju sezon na te owoce trwa od czerwca a偶 do sierpnia. Dlatego je艣li jeszcze nie mieli艣cie okazji zrobi膰 z nich przetwor贸w, czas to nadrobi膰. I nie przejmujcie si臋 -- to nie tak kaloryczny przysmak, jak mog艂oby si臋 wydawa膰. Fit d偶em z brzoskwi艅 mo偶na zrobi膰 bez cukru czy innych substancji s艂odz膮cych. Te owoce same w sobie zawieraj膮 wystarczaj膮co du偶o pektyn. Nie musicie zatem dos艂adza膰 d偶emu. Jak go przygotowa膰? Przyda wam si臋:

Przydadz膮 si臋 oczywi艣cie tak偶e same owoce -- dwa s艂oiczki d偶emu zrobicie z 1,5 kilograma brzoskwi艅. Potrzebny b臋dzie r贸wnie偶 sok z cytryny.

Ile cukru na 1 kg brzoskwini?

Ilo艣膰 cukru w d偶emie brzoskwiniowym to kwestia indywidualnych preferencji i przeznaczenia gotowego produktu. Klasyczny przepis przewiduje proporcj臋 1:1, czyli kilogram owoc贸w na kilogram cukru, ale wsp贸艂czesne trendy zdrowotne sk艂aniaj膮 do ograniczania tych ilo艣ci. W praktyce dla uzyskania pysznego d偶emu brzoskwiniowego wystarczy 300-500 gram贸w cukru na kilogram owoc贸w.

Mniejsza ilo艣膰 cukru oznacza, 偶e domowy d偶em b臋dzie mia艂 bardziej naturalny smak brzoskwi艅. Cukier 偶eluj膮cy mo偶e by膰 alternatyw膮 - zawiera naturaln膮 pektyn臋 i wymaga znacznie mniejszej ilo艣ci dodatku s艂odz膮cego. Ten 艣wietny przepis sprawdza si臋 szczeg贸lnie u os贸b dbaj膮cych o lini臋, kt贸re nie chc膮 rezygnowa膰 ze smaku lata przez ca艂膮 zim臋.

Je艣li planujecie przygotowywanie d偶emu na nale艣nik贸w czy do innych deser贸w, mo偶ecie bezpiecznie zmniejszy膰 ilo艣膰 cukru do 200-300 gram贸w na kilogram owoc贸w. Brzoskwinie zawieraj膮 naturalne cukry i b臋d膮 s艂odkie nawet bez znacznych dodatk贸w.

D偶em z brzoskwi艅 -- przepis

Przepis na d偶em z brzoskwi艅 nie nale偶y do najtrudniejszych. Je艣li robili艣cie ju偶 przetwory, z pewno艣ci膮 nie b臋dziecie mieli z nim problemu. Najpierw upewnijcie si臋, 偶e brzoskwinie s膮 czyste. Przekr贸jcie je na p贸艂 i wyci膮gnijcie pestk臋. Mo偶ecie obra膰 je lub pozostawi膰 sk贸rk臋. D偶em z brzoskwi艅 ze sk贸rk膮 nie b臋dzie r贸偶ni膰 si臋 smakiem od tego bez sk贸rki. Nast臋pnie pokr贸jcie lub zetrzyjcie brzoskwinie i w艂贸偶cie je do garnka z grubym dnem. Dodajcie sok z ca艂ej cytryny oraz cukier. Niekt贸rzy decyduj膮 si臋 na s艂odzenie kilograma brzoskwi艅 kilogramem cukru, jednak nie jest to konieczne. Na podan膮 przez nas ilo艣膰 wystarczy doda膰 400 gram贸w cukru. Zasypcie nim brzoskwinie i rozpocznijcie gotowanie na ma艂ym ogniu. Doprowad藕cie je do wrzenia i gotujcie tak d艂ugo, a偶 b臋dzie mia艂 odpowiedni膮 konsystencj臋. Mo偶e to potrwa膰 nawet dwie godziny. Przepis na d偶em brzoskwiniowy jest prosty, jednak musicie po艣wi臋ci膰 na zrobienie tych przetwor贸w odrobin臋 swojego wolnego czasu.

Przeczytajcie tak偶e:

Czy trzeba obiera膰 brzoskwinie przed zrobieniem d偶emu?

Obieranie brzoskwi艅 przed przygotowaniem d偶emu nie jest konieczne, ale mo偶e wp艂yn膮膰 na ko艅cow膮 tekstur臋 i wygl膮d gotowego produktu. Sk贸rka brzoskwi艅 jest ca艂kowicie jadalna i zawiera cenne sk艂adniki od偶ywcze, w tym b艂onnik i antyoksydanty. Pyszny d偶em mo偶na z powodzeniem przygotowa膰 zar贸wno z obranymi, jak i nieobranymi owocami.

Je艣li zdecydujecie si臋 pozostawi膰 sk贸rk臋, gotowy d偶em b臋dzie mia艂 bardziej rustykalny wygl膮d i nieco grudkowat膮 konsystencj臋. Niekt贸rzy ceni膮 sobie taki naturalny charakter przetwor贸w. Gotowy d偶em z nieobranymi brzoskwiniami zachowuje wi臋cej sk艂adnik贸w od偶ywczych i ma intensywniejszy kolor.

Obranie brzoskwi艅 zaleca si臋 g艂贸wnie wtedy, gdy przygotowujecie d偶em dla ma艂ych dzieci, kt贸re mog膮 mie膰 problem z trawieniem sk贸rek, lub gdy zale偶y wam na idealnie g艂adkiej konsystencji. W takim przypadku naj艂atwiej obra膰 brzoskwinie po blanszowaniu - kr贸tkim sparzeniu w wrz膮cej wodzie przez 1-2 minuty, a nast臋pnie przeniesienia do zimnej wody.

Jak zrobi膰 d偶em z brzoskwiniami?

Wiecie ju偶, jak zrobi膰 d偶em z brzoskwini. Istnieje jednak wiele przepis贸w, kt贸re nieznacznie r贸偶ni膮 si臋 od siebie dodatkowymi sk艂adnikami lub sposobem przygotowania. Jak si臋 robi d偶em z brzoskwi艅, by by艂 rzeczywi艣cie dobry? To zale偶y od naszego gustu. Niekt贸rzy zalecaj膮, by dodawa膰 do d偶emu tyle samo cukru, ile owoc贸w. Taki d偶em z pewno艣ci膮 jest s艂odki, ale i mocno kaloryczny. Inni z kolei decyduj膮 si臋 na przygotowanie go bez 偶adnych substancji s艂odz膮cych. Niekt贸rzy kroj膮 brzoskwinie, inni je 艣cieraj膮, dodaj膮 sok z cytryny lub z pomara艅czy, a nawet wod臋. Nie ma zatem jednego sposobu, jak przygotowa膰 d偶em z brzoskwi艅. Najwa偶niejsze, by mia艂 on odpowiedni膮 konsystencj臋, kt贸r膮 zapewnia d艂ugie gotowanie. Smak jest ju偶 kwesti膮 gustu. Pami臋tajcie, 偶e d偶em z brzoskwi艅 bez mieszania mo偶e si臋 przypali膰. Lepiej zatem pilnujcie garnka.

Przeczytajcie tak偶e:

Jak zrobi膰 brzoskwinie do s艂oik贸w na zim臋?

Brzoskwinie do s艂oik贸w na zim臋 to doskona艂y spos贸b na zachowanie smaku lata przez ca艂膮 zim臋. W przeciwie艅stwie do d偶emu brzoskwiniowego, brzoskwinie w s艂oikach zachowuj膮 swoj膮 pierwotn膮 struktur臋 i mog膮 s艂u偶y膰 jako sk艂adnik deser贸w, dodatek do jogurt贸w czy samodzielny przysmak. Proces przygotowania r贸偶ni si臋 od robienia d偶emu g艂贸wnie sposobem krojenia i ilo艣ci膮 dodatk贸w.

Aby przygotowa膰 brzoskwinie w s艂oikach, wybierzcie dojrza艂e, ale jeszcze twarde owoce. Pokr贸jcie je na 膰wiartki lub po艂贸wki, usuwaj膮c pestki. Do ka偶dego s艂oika dodajcie 2-3 艂y偶ki cukru i zalejcie brzoskwinie przegotowan膮, ale ju偶 letnia wod膮. Proporcje to oko艂o 200-300 gram贸w cukru na kilogram owoc贸w - znacznie mniej ni偶 w przypadku d偶emu brzoskwiniowego.

Przygotowane w ten spos贸b brzoskwinie nale偶y pasteryzowa膰 w garnku z wod膮 przez oko艂o 20 minut od momentu zagotowania wody. Po ostudzeniu s艂oiki mo偶na przechowywa膰 w ch艂odnym miejscu przez ca艂y sezon zimowy. Taki pyszny d偶em w postaci kawa艂k贸w owoc贸w 艣wietnie nadaje si臋 na nale艣nik贸w, do ciast czy jako dodatek do owsianki.

Co doda膰 do d偶emu z brzoskwi艅?

Wspominali艣my ju偶 o soku z cytryny czy pomara艅czy, jednak nie jest to jedyny dodatek do przetwor贸w. Godny polecenia jest d偶em z brzoskwi艅 z wanili膮 i trzeba przyzna膰 - jest pyszny, delikatny i niezwykle aromatyczny. Nie dodawajcie jednak olejk贸w czy cukru, a prawdziw膮 wanili臋.

Przeczytajcie tak偶e:

Jak zag臋艣ci膰 d偶em z brzoskwi艅?

D偶em z brzoskwi艅 bez 偶elfixu to nic niezwyk艂ego. Brzoskwinie, ze wzgl臋du na du偶膮 ilo艣膰 naturalnych pektyn, g臋stniej膮 same, bez dodatk贸w. Mo偶ecie jednak zrobi膰 d偶em z brzoskwi艅 z pektyn膮, je艣li nie macie czasu na d艂ugie gotowanie. Pektyn臋 znajdziecie w ka偶dym sklepie ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮.

Ile pektyny nale偶y doda膰 do 1 kg brzoskwi艅?

Ile pektyny nale偶y doda膰 do d偶emu brzoskwiniowego? Najlepiej post臋powa膰 zgodnie z instrukcj膮 producenta, ale og贸lne zasady s膮 do艣膰 uniwersalne. Na kilogram owoc贸w zazwyczaj wystarcza 1-2 opakowania pektyny (oko艂o 20-40 gram贸w), w zale偶no艣ci od po偶膮danej g臋sto艣ci d偶emu brzoskwiniowego. Naturalna pektyna zawarta w brzoskwiniach sprawia, 偶e te owoce same si臋 zag臋szczaj膮, ale dodanie sztucznej pektyny znacznie skraca czas gotowania.

Przy u偶yciu pektyny koniec gotowania nast臋puje ju偶 po kilku minutach od zagotowania, podczas gdy tradycyjny spos贸b wymaga nawet 2 godzin gotowania. Pektyna dzia艂a najlepiej w po艂膮czeniu z kwasem - dlatego wa偶ne jest dodanie soku z cytryny. Je艣li u偶ywacie cukru 偶eluj膮cego, kt贸ry ju偶 zawiera pektyn臋, nie dodawajcie osobno pektyny w proszku.

Pami臋tajcie, 偶e przy dodawaniu pektyny koniec gotowania jest bardzo szybki - gotowy d偶em mo偶na rozlewa膰 do s艂oik贸w ju偶 po 2-3 minutach intensywnego gotowania. Gor膮cy d偶em nale偶y od razu roz艂o偶y膰 do sterylizowanych s艂oik贸w i szczelnie zakr臋ci膰.

Przeczytajcie tak偶e:

D偶em z brzoskwi艅 z 偶elfixem

D偶em z brzoskwi艅 z 偶elfixem to szybkie rozwi膮zanie dla os贸b, kt贸re nie maj膮 czasu na sma偶enie swoich przetwor贸w. Jak zrobi膰 d偶em z brzoskwi艅 z 偶elfixem? Dodajcie opakowanie produktu do brzoskwi艅 razem z cukrem i sokiem z pomara艅czy. Nast臋pnie nale偶y rozgotowa膰 owoce i doprowadzi膰 je do wrzenia. Gotujcie przez dwie minuty, a nast臋pnie zdejmijcie garnek z p艂yty i mieszajcie zawarto艣膰. To spos贸b na pyszny d偶em w dos艂ownie kilka minut.

呕elfix to mieszanka pektyny i kwasu cytrynowego, kt贸ra znacznie upraszcza proces przygotowywania przetwor贸w. Domowy d偶em przygotowany z 偶elfixem zachowuje intensywny smak i aromat brzoskwi艅, poniewa偶 kr贸tki czas gotowania nie niszczy delikatnych zwi膮zk贸w aromatycznych. Taki pyszny d偶em brzoskwiniowy ma tak偶e ja艣niejszy kolor ni偶 d艂ugo gotowany.

Proporcje przy u偶ywaniu 偶elfix to zazwyczaj 1 opakowanie na kilogram owoc贸w i 350-500 gram贸w cukru. Mo偶na tak偶e u偶y膰 偶elfix do przetwor贸w niskos艂odzonych, kt贸ry wymaga jeszcze mniej cukru. Gotowy d偶em przygotowany z 偶elfix ma idealn膮 konsystencj臋 i 艣wietnie si臋 rozmazuje na pieczywie.

D偶em z brzoskwi艅 bez cukru

Jak zrobi膰 d偶em z brzoskwi艅 bez cukru? Przepis nie r贸偶ni si臋 niczym od tego, kt贸ry znajdziecie wy偶ej. Po prostu brakuje w nim jednego sk艂adnika. Zamiast cukru mo偶na doda膰 do owoc贸w 艂y偶eczk臋 soli. To ona sprawi, 偶e brzoskwinie wypuszcz膮 sok. Bez obawy, nie wyczujecie jej w d偶emie.

D偶em brzoskwiniowy bez cukru to doskona艂a opcja dla os贸b na diecie lub diabetyk贸w. Naturalny pyszny d偶em mo偶na przygotowa膰 wykorzystuj膮c tylko naturalne s艂odycze zawarte w owocach. Brzoskwinie nale偶膮 do owoc贸w o wysokiej zawarto艣ci naturalnych cukr贸w, wi臋c gotowy d偶em b臋dzie s艂odki nawet bez dodatkowych s艂odzik贸w.

Aby zwi臋kszy膰 s艂odycz naturalnego d偶emu, mo偶na doda膰 startego jab艂ka, kt贸re zawiera du偶o naturalnych cukr贸w i pektyny. Niekt贸rzy dodaj膮 te偶 odrobin臋 miodu na ko艅cu gotowania, ale to ju偶 kwestia indywidualnych preferencji. Taki domowy d偶em idealnie nadaje si臋 na nale艣nik贸w dla dzieci czy jako zdrowy dodatek do jogurt贸w naturalnych.

D偶em z brzoskwi艅 to jeden z naszych ulubionych produkt贸w. Koniecznie przygotujcie go w domu, dop贸ki mamy sezon na te pyszne owoce!