Jak zrobić dżem z jabłek?
Dżem z jabłek
Dżem jabłkowy to idealny dodatek do kanapek, naleśników, placków i ciast. Możecie zrobić także dżem z jabłek na zimę. Wystarczy poddać przetwory pasteryzacji i odłożyć je do spiżarni, by poczekały na zimowe miesiące. To dobry pomysł, zwłaszcza jeśli będziecie robić dżem z jabłek dostępnych tylko latem, na przykład z papierówek.
Dżem z jabłek – przepis
Przepis na dżem z jabłek jest naprawdę prosty. Czego będziecie potrzebować? Przydadzą się m.in.:
- Obieraczka do owoców
- Przecierak do owoców lub tarka szklana do owoców
- Deska do krojenia
- Nóż
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy
Oczywiście nie obejdzie się bez owoców oraz cukru lub innej substancji słodzącej. Przygotujcie jabłka tak, by po usunięciu gniazd nasiennych pozostał wam pełny kilogram owoców. Do takiej ilości jabłek wystarczy szklanka cukru. Można też ilość cukru ograniczyć, zwłaszcza jeśli dżem ma być jedzony przez maluchy. Cukierniczka kuchenna pomoże wam dosłodzić dżem w ostatniej chwili, gdyby był zbyt kwaśny.
Jak zrobić dżem z jabłek?
Jak zrobić dżem jabłkowy? Nic prostszego! Umyjcie jabłka i osuszcie je, a następnie obierzcie ze skórki i pozbądźcie się gniazd nasiennych. Możecie zostawić skórkę, gdyż zawiera wiele witamin. Nie bójcie się – skórka rozpadnie się podczas gotowania. Zetrzyjcie jabłka na tarce z grubymi oczkami. Jabłka włóżcie do garnka i gotujcie na małym ogniu tak długo, aż woda nie wyparuje. Czas uzależniony jest od gatunku jabłek. Mieszajcie co jakiś czas, by owoce nie przywarły do dna. Następnie włóżcie jabłka na drobne sitko i przetrzyjcie je, by zrobić z nich gładką masę. Możecie użyć także blendera. Dodajcie cukier i gotujcie przez około 40 minut. Mieszajcie co kilka minut, kontrolując, czy jabłka się nie przypalają. Dżem powinien w tym czasie stężeć. Teraz przełóżcie go do słoika z klipsem lub innego przygotowanego wcześniej słoika. Wiecie już, jak się robi dżem z jabłek. Teraz warto dowiedzieć się, które jabłka będą najlepsze do tego zadania.
Przeczytajcie także:
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Czym nadziewać pączki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jesienne witaminy, czyli co zrobić z gruszek, jabłek i śliwek?
Jakie jabłka na dżem?
Na dżemy nadają się właściwie wszystkie jabłka – musicie jednak znać ich smak, by wiedzieć, jakich efektów się spodziewać. Dżem z antonówek będzie kwaskowaty o lekkiej słodyczy. Takie dżemy warto dosłodzić choćby odrobiną miodu. Dżem z jabłek papierówek także należy do kwaśnych. Jeśli chcecie otrzymać naturalnie słodki dżem, skorzystajcie z jabłek lobo, które są kruche, soczyste i słodziutkie. Od lobo słodsze są tylko kortlandy. Z nich także możecie skorzystać podczas produkcji domowych dżemów.
Przeczytajcie także:
- Sok z jabłek z sokownika
- Jabłka pod kruszonką
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Jak zagęścić dżem z jabłek?
Dżem z jabłek powinien zgęstnieć w naturalny sposób. Jabłka zawierają bowiem dużo pektyn, które są naturalnym zagęszczaczem. Jeśli jednak zauważyliście, że jabłka nie gęstnieją podczas gotowania i boicie się, że szybciej się przypalą niż osiągną pożądaną konsystencję, możecie skorzystać ze wspomagacza. Robiąc dżem z jabłek z żelfixem, dodajcie całe opakowanie produktu – tuż po tym, jak wrzucicie do garnka starte jabłka. Dzięki temu dżem będzie gotowy jeszcze szybciej. Możecie przygotować również dżem z jabłek z cukrem żelującym. Cukier trzeba jednak zmieszać z owocami w momencie, w którym są one pokrojone. Dopiero wtedy należy wrzucić je do garnka (bez ścierania), by się rozpadły.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem z aronii?
- Jak zrobić dżem z pigwy?
- Jak zrobić dżem z agrestu?
- Jak zrobić dżem z wiśni?
Dżem z jabłek bez cukru
Jak już wspomnieliśmy, nie ma konieczności dodawania cukru do tego typu przetworów. To, ile cukru do dżemu dodacie, jest całkowicie zależne od waszych preferencji. Dżem sam w sobie nie potrzebuje dosładzania, by zgęstnieć. Możecie zatem zdecydować się na zrobienie go bez dodatku substancji słodzącej.
Jak pasteryzować dżem z jabłek?
Dżem z jabłek bez pasteryzowania możecie zajadać tylko przez kilka dni. Dlatego warto poddać go procesowi pasteryzacji, by móc cieszyć się nim przez dłuższy czas. Pasteryzacja dżemu jabłkowego jest prosta – można zrobić to na sucho i na mokro. Metoda na sucho wymaga piekarnika, blaszki oraz papieru do pieczenia. Na blaszce z papierem ułóżcie słoiki i włączcie piekarnik, ustawiając go na 20-30 minut na 130°C. Następnie wyłączcie urządzenie i trzymajcie w nim słoiki jeszcze przez pół godziny. Pasteryzacja na mokro wymaga włożenia słoików do garnka ze ściereczką i zalanie ich wodą. Następnie trzeba je gotować przez 20 minut.
Jeśli macie w domu kilogram jabłek i chwilę wolnego czasu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że będziecie korzystać z niego niejednokrotnie.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
- Jak zrobić dżem bez cukru?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej