Jak zrobić dżem z aronii?
Dżem z aronii
Dżem aroniowy nie gości tak często na naszych stołach, jak chociażby dżem z czarnej porzeczki. Nic w tym dziwnego – owoce aronii są cierpkie i raczej niesmaczne. Jednak idealnym sposobem na to, by zrobić z nich coś niezwykłego, jest przetworzenie owoców. Odrobina temperatury, trochę cukru i uzyskacie pyszny dodatek do ciast i nie tylko.
Dżem z aronii – przepis
Przepis na dżem z aronii jest bardzo prosty – jeśli robiliście już kiedyś domowe przetwory, bez problemu poradzicie sobie z tym wyzwaniem. Czego będziecie potrzebować? Przyda się wam:
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy, by ugotować dżem,
- Cukierniczka z niewielką ilością cukru,
- Sitko, aby umyć dokładnie owoce,
- Słoik z klipsem, by zamknąć w nim gotowy dżem.
Jeśli macie w domu sokownik, możecie także zrobić pyszny sok z aronii, a następnie wykorzystać pozostałości owoców do tego, by przygotować z nich dżem. Bez sokownika zadanie jest nieco trudniejsze. Przecierak do owoców pomoże pozbyć się soku z aronii, który później przelejecie do słoika.
Do przygotowania dużego słoika dżemu wystarczy kilogram owoców. Jednak jeśli planujecie zaprawy na zimę, koniecznie zakupcie więcej aronii.
Jak zrobić dżem z aronii?
Jak się robi dżem z aronii? Banalnie prosto. Zacznijcie od tego, by przebrać i umyć dokładnie wszystkie owoce. Niektóre mogą być zepsute, inne niedojrzałe. Lepiej wyrzucić je, zamiast dodawać do dżemu. Dżem powinien być ugotowany z dojrzałych, zdrowych owoców – wtedy będzie najsmaczniejszy. Jeśli macie problem z przebieraniem owoców, może przydać się łyżka cedzakowa. Nabierzcie nią owoce, a dopiero wtedy oddzielcie dobre od tych, które nie nadają się na dżem. Następnie przerzućcie owoce do garnka. Powinien mieć dość grube dno, by owoce nie przypaliły się podczas smażenia. Wykorzystajcie sprawdzony garnek, który swoje już przeżył, gdyż aronia może go zabarwić. Pamiętajcie także, by gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Bez tego możecie mieć pewność, że owoce przywrą do dna, a cały dżem będzie trzeba wyrzucić do śmieci. Do owoców dodajcie pół szklanki wody oraz pół kilograma cukru. Tak, wiemy – to całkiem sporo. Jednak aronia ma niezwykle cierpki smak. Dżem bez cukru nie należy do najpyszniejszych, choć może być wykorzystywany w gastronomii inaczej niż większość dżemów. O tym opowiemy poniżej. Dżem z aronii gotuje się do czasu, aż cały sok nie wyparuje, a owoce nie zgęstnieją. Zwykle trwa to około czterdzieści minut.
Czytajcie także?
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Czym nadziewać pączki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Owoce i warzywa jesienne
Co potrzeba na dżem z aronii?
Aby zrobić dżem z aronii, potrzebujecie przede wszystkim pięknych, dojrzałych owoców. Pomimo że aronia rośnie w naszym kraju, nie jest tak łatwo dostępna, jak mogłoby się wydawać. Aronia zbierana jest pod koniec sierpnia i na początku września – to właśnie wtedy najlepiej szukać jej na rynkach i w sklepach. Jeśli jesteście zwolennikami tych owoców i macie niewielki ogród, możecie także posadzić aronię. Do dżemu z aronii przyda się również cukier. Jak zrobić smaczny dżem z aronii? Proporcje wymagają nawet pół kilograma cukru na kilogram owoców. Wszystko przez to, że aronia jest cierpka i niekoniecznie smakuje wszystkim. Możecie spróbować także przepisu na dżem z aronii z cytryną, która sprawia, że przetwory gęstnieją trochę szybciej, a także stają się mniej cierpkie. Jeśli nie chcecie wykorzystywać cukru do robienia dżemu (na przykład ze względu na dzieci), możecie zrobić dżem z aronii z miodem. Będzie jeszcze smaczniejszy niż ten przygotowany z cukrem.
Przeczytajcie także:
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Jak zrobić dżem z aronii, żeby nie był cierpki?
Cierpki dżem z aronii może być prawdziwą zmorą dzieci. Istnieje kilka sposobów na to, by pozbyć się cierpkiego smaku tych owoców. Pamiętajmy, że aronia przetworzona smakuje inaczej niż surowa. Nie będzie aż tak cierpka po ugotowaniu i odparowaniu soku. Dlatego nie obawiajcie się, że jej smak zniechęci do jedzenia. Cukier lub miód z pewnością sprawi, że dżem będzie pyszny. Jeśli jednak chcecie dodatkowo pozbyć się cierpkiego smaku, możecie zrobić dwie rzeczy. Wspominaliśmy już o jednej, czyli dodaniu cytryny bądź skórki z cytryny do dżemu. Drugim sposobem jest… mrożenie owoców. Gdy nie są już świeże, smakują zupełnie inaczej. Jak mówiliśmy – przetwarzanie aronii działa na jej korzyść. Wystarczy kilka dni w zamrażalniku, by była idealna do dżemu.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem z pigwy?
- Jak zrobić dżem z agrestu?
- Jak zrobić dżem z wiśni?
- Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Jak zrobić dżem z aronii bez cukru?
Dżem z aronii bez cukru nie należy do przysmaków – przynajmniej nie w takim znaczeniu, jak większość słodkich dżemów. Może być jednak wykorzystywany do dań wytrawnych. Dżem z aronii bez cukru doskonale sprawdzi się w roli dodatku do mięs, zwłaszcza dziczyzny. Jeśli chcecie przekonać się, czy taka wersja dżemu nada się w kuchni, po prostu nie dodawajcie cukru przed gotowaniem owoców.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem bez cukru?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Dżem z aronii z cukrem żelującym
Możecie przygotować dżem z aronii z żelfixem, jednak nie jest to konieczne. Owoce aronii gęstnieją bez żadnych dodatków, dlatego jeśli nie macie żelfixu pod ręką, nie sprawi to, że dżem się nie uda.
Dżem z aronii mrożonej
Dżem z mrożonej aronii to doskonałe rozwiązanie! Mrożone owoce aronii nie będą tak cierpkie, jak te, które nie są przetworzone. Upewnijcie się jednak, że owoce są zdrowe. Przydać się może deska do krojenia. Wysypcie na nią mrożone owoce i wybierzcie tylko te, które nie są uszkodzone lub niedojrzałe.
Dżem z aronii, choć nie wydaje się przysmakiem, jest niezwykle zdrowy. Dlatego warto mieć go na podorędziu przed zimą. Chociażby jako dodatek do herbaty.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej