Jak zrobić dżem z pigwy?

Dżem z pigwy
Dżem z pigwowca to nie lada specjał, choć pigwa ma dość kwaskowaty, żeby nie powiedzieć gorzki smak. Nie zmienia to jednak faktu, że warto wykorzystywać ją do różnego rodzaju przetworów. Zwłaszcza że dżem pigwowy jest akurat prosty do zrobienia. Gotowanie zajmuje co prawda trochę więcej czasu, niż w przypadku innych owoców – pigwa jest dość twarda. Nadal jednak nie wiąże się to z całodniowym przesiadywaniem w kuchni. Co się przyda do zrobienia dżemu z pigwy?
- Obieraczka do owoców, by pozbyć się twardych skórek (nie jest to konieczne)
- Garnek emaliowany lub inny garnek pojedynczy do gotowania owoców. Musi mieć grube dno
- Cukierniczka z niewielką ilością cukru (wystarczy zaledwie szklanka)
- Nóż
- Deska do krojenia
- Tarka szklana do owoców, jeśli wolicie zetrzeć pigwę, zamiast ją kroić
- Słoik z klipsem do zamknięcia dżemu.
Aby zrobić dżem z pigwowca do herbaty, musicie mieć także pigwę – na około 1,5 litra dżemu potrzebujecie trochę ponad dwa kilogramy pigwy.
Dżem z pigwy – przepis
Jak zrobić dżem z pigwy? Przepisy są proste i nie zawierają skomplikowanych czynności czy wyszukanych składników. Przepisy na dżem z pigwy różnią się tylko kilkoma szczegółami. Niektórzy zalecają, by owoce obierać. Inni z kolei zauważają, że to właśnie w skórce kryje się najwięcej dobrego. Dżem z pigwy można przygotować także z pokrojonych lub startych owoców. Wiele zależy od tego, jak będzie wam wygodniej. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Przepis na dżem z pigwy nie jest z pewnością czymś, czego należy przestrzegać rygorystycznie. Jeśli robiliście już jakieś przetwory, poradzicie sobie także z pigwą.
Dżem z pigwy – jak zrobić?
Jak zrobić dżem z pigwy gruszkowej? Banalnie prosto. Przede wszystkim wyłóżcie pigwę na sitko i dokładnie umyjcie. Wybierzcie także te owoce, które są dojrzałe i zdrowe. Nie chcemy przecież, by cokolwiek zepsuło nam smak dżemu. Obierzcie owoce i pokrójcie je w ćwiartki, by usunąć gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę. Możecie także zetrzeć owoce. Teraz włóżcie je do garnka z grubym dnem. Pigwę zalejcie szklanką wody oraz szklanką cukru. Możecie zastąpić cukier inną substancją słodzącą, na przykład ksylitolem. Następnie gotujcie dżem tak długo, aż zgęstnieje. Zwykle trwa to około godziny. Pamiętajcie, by regularnie mieszać owoce, bo te mogą przywrzeć do garnka. Wiecie już, jak zrobić dżem z pigwowca. Teraz poznajcie inne składniki, które można do niego dodać.
Przeczytajcie także:
- Jak wykorzystać owoce z sokownika?
- Czym nadziewać pączki?
- Przepisy na zimowe przetwory
- Jak myć warzywa i owoce?
Składniki na dżem z pigwy
Znacie już składniki na dżem z pigwy. Proporcje, które podaliśmy, wystarczą na około 1,5 litra dżemu. Jeśli chcecie, możecie je dowolnie zmieniać. Dodanie mniejszej ilości cukru z pewnością sprawi, że dżem będzie bardziej kwaśny. Jednak jeżeli taki smak wam odpowiada, nie zmieniajcie go. Zamiast tego, podbijcie go dodatkami. Dżem z pigwy z cytryną będzie smakować jeszcze ciekawiej. Będzie bardziej kwaskowaty i orzeźwiający. Idealny jako nadzienie do pączków, ale także jako dodatek do ciast. Wolicie trochę słodszą opcję? Postawcie na dżem z pigwy z pomarańczą. Będzie on miał niezwykle świeży smak z nutką słodyczy, którą można podbić kandyzowaną skórką pomarańczy. A może jakaś opcja świąteczna? Polecamy dżem z pigwy z cynamonem, który jest idealny do herbat, a nawet grzańców. Jeśli nie stronicie od korzennych smaków, koniecznie takie wypróbujcie. Możecie przygotować także dżem z pigwy z miodem, który będzie słodki, a jednocześnie dużo zdrowszy od tego słodzonego zwykłym cukrem.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem truskawkowy?
- Jak zrobić dżem z jabłek?
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
- Jak zrobić dżem z aronii?
Dżem z pigwy po zlaniu soku
Być może zastanawiacie się, co zrobić z owocami pigwy po zlaniu soku, gdy przygotowujecie nalewkę lub sok (tutaj oczywiście niezastąpione będą sokowniki). Najprostszym rozwiązaniem jest oczywiście zrobienie dżemu. Takie owoce również są odpowiednie. Wymagają też krótszego gotowania, gdyż są już miękkie. Łatwiej odparuje z nich woda. Dżem z pigwy po zlaniu soku jest równie pyszny, co ten przygotowany ze świeżych owoców. Pamiętajcie jednak, że jeśli słodziliście sok, owoce są już słodkie. Dżem z pigwy po nalewce również jest niezwykle smaczny, jednak z pewnością nie nada się jako deser dla dzieci.
Przeczytajcie także:
Dżem z pigwy bez obierania
Jak wspomnieliśmy wcześniej, możecie przygotować dżem z pigwy bez obierania jej ze skórki. Zmięknie ona pod wpływem temperatury. Dodatkowo to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin i błonnika.
Dżem z pigwy z żelfixem
Możecie przygotować także dżem z pigwy z żelfixem, jednak z pewnością nie jest to konieczne. Pigwa posiada naturalne pektyny, które odpowiadają za gęstnienie przetworów. Jeśli jednak obawiacie się, że dżem nie będzie miał oczekiwanej konsystencji, wsypcie opakowanie żelfixu do garnka wraz z owocami. Robiąc dżem z pigwy z cukrem żelującym bądź żelfixem, pamiętajcie o mieszaniu dżemu, by nie przywarł do ścianek i nie przypalił się.
Przeczytajcie także:
- Jak zrobić dżem bez cukru?
- Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki?
Dżem z pigwy bez cukru
Dżem z pigwy bez cukru jest możliwy do zrobienia – nie potrzebujecie go, by dżem zgęstniał. Jednak pamiętajcie, że będzie on wtedy bardziej kwaskowaty. Najlepszym sposobem jest jest dodawanie cukru stopniowo do dżemu. W ten sposób możecie wybrać taką ilość, jaka najbardziej wam odpowiada. Zamiast cukru możecie dodać do przetworów także miód lub inną substancję słodzącą.
Mamy nadzieję, że już niebawem przekonacie się, jak pysznie smakuje dżem z pigwy, a także jak łatwo można go zrobić.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej