Co mo偶na zrobi膰 z agrestu? Przetwory na s艂odko i wytrawnie

Przetwory z agrestu – dlaczego warto po nie si臋ga膰?
Agrest jest owocem o niezwyk艂ych w艂a艣ciwo艣ciach dla naszego zdrowia. Dzi臋ki magnezowi i witaminom z grupy B wspiera uk艂ad nerwowy – mo偶e ukoi膰 nerwy i zmniejszy膰 napi臋cie, r贸wnie偶 mi臋艣niowe. Dodatkowo zawiera kwas jab艂kowy i cytrynowy, kt贸ry wspomaga trawienie. Aby cieszy膰 si臋 zdrowotnymi w艂a艣ciwo艣ciami tych owoc贸w, koniecznie przygotuj w tym roku przetwory z agrestu. Przepisy nie s膮 skomplikowane, a pomog膮 Ci zamkn膮膰 w s艂oiku nie tylko smak lata, ale te偶 witaminy i minera艂y.
Czytaj tak偶e:
- Jak pasteryzowa膰 d偶em?
- Butelki do nalewek — kupisz je na Tadar.pl!
- Jak zrobi膰 powid艂a 艣liwkowe? W powidlaku!
Przepisy na przetwory z agrestu – w co si臋 wyposa偶y膰?
Przetwory z agrestu do ciasta czy nale艣nik贸w to idealny pomys艂 na zagospodarowanie nadmiaru tych owoc贸w. Jednak aby zrobi膰 idealny d偶em czy konfitur臋, potrzebujesz odpowiednich akcesori贸w.
Co zawsze przydaje si臋 podczas sma偶enia d偶em贸w? Oczywi艣cie garnki! Najlepiej z grubym dnem, by unikn膮膰 ewentualnych przypale艅. D偶emy sma偶y si臋 nawet przez cztery godziny, dlatego jest to konieczne. W takich sytuacjach idealnie sprawdzaj膮 si臋 te偶 powidlaki – naczynia do gotowania powide艂. Aby mie膰 ju偶 wszystko, co jest Ci potrzebne do przygotowywania zapraw, we藕 jeszcze zestaw 6 akcesori贸w do robienia przetwor贸w Tadar. A, przydadz膮 si臋 te偶 s艂oiki szklane, w kt贸rych zamkniesz smaki lata, a tak偶e miarki kuchenne do odmierzania sk艂adnik贸w. Tak, teraz masz ju偶 wszystko. Czas zacz膮膰 gotowa膰 przetwory z agrestu – do mi臋sa, ciast, nale艣nik贸w, kanapek czy te偶 wyjadania 艂y偶k膮 prosto ze s艂oika.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 d偶em z agrestu?
- Jak wykorzysta膰 owoce z sokownika? Robimy d偶em!
- 7 przepis贸w na pyszne wyciskane soki
D偶em z agrestu – przepis
Jak zrobi膰 domowy d偶em z agrestu? Przepis jest banalnie prosty. Musisz mie膰 tylko pyszny agrest i kilka dodatkowych sk艂adnik贸w. Pami臋taj, 偶e wszelkie przetwory z owoc贸w przygotowuje si臋 tylko ze sk艂adnik贸w zdrowych, 艣wie偶ych i dojrza艂ych. Korzystaj膮c z nadpsutych owoc贸w, sporo ryzykujesz – d偶em mo偶e wyj艣膰 niesmaczny. Ilo艣膰 sk艂adnik贸w uzale偶niona jest oczywi艣cie od tego, jak wiele s艂oiczk贸w z d偶emem agrestowym chcesz mie膰 w swojej piwniczce.
Sk艂adniki:
Na kilogram agrestu musisz jednak przeznaczy膰 oko艂o 300 gram贸w cukru. Oko艂o, gdy偶 wszystko zale偶y od tego, jakie smaki preferujesz, a tak偶e od s艂odyczy samych owoc贸w. Do zrobienia d偶emu przyda Ci si臋 te偶 pektyna – niewielka ilo艣膰. Oko艂o 10 gram贸w na kilogram. Kieruj si臋 tym, co napisane jest na opakowaniu pektyny, jakiej u偶ywasz.
Przygotowanie:
Zacznij od umycia agrestu i wybrania tych owoc贸w, kt贸re s膮 zdrowe. Prze艂贸偶 je do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu – owoce zaczn膮 si臋 rozpada膰 i puszcz膮 sok. Dodaj cukier i pektyn臋, a nast臋pnie zagotuj. Ci膮gle mieszaj. Po kilku minutach masz ju偶 gotowy d偶em.
To wersja szybka – dla niecierpliwych. Je艣li nie chcesz u偶ywa膰 pektyny, mo偶esz zasypa膰 owoce cukrem i gotowa膰 je przez dwie godziny, mieszaj膮c co jaki艣 czas. W tym czasie d偶em zg臋stnieje samoistnie. Prze艂贸偶 ca艂o艣膰 do s艂oik贸w i poddaj je pasteryzacji. Widzisz, jakie to proste? Teraz wiesz ju偶, jak zrobi膰 d偶em z agrestu. A co z konfiturami?
Konfitury z agrestu – przepisy
Konfitura z agrestu jest du偶o s艂odsza od d偶emu. Tutaj musisz zatem uzbroi膰 si臋 w wi臋ksze ilo艣ci cukru.
Sk艂adniki:
Niekt贸rzy u偶ywaj膮 kilograma cukru na kilogram owoc贸w. Mo偶esz jednak troch臋 zmniejszy膰 te proporcje. Dodatkowo przyda Ci si臋 te偶 woda.
Przygotowanie:
Do zrobienia konfitury z agrestu potrzebujesz te偶 czasu. Uzbr贸j si臋 wi臋c w cierpliwo艣膰. Zacznij od zagotowania szklanki wody z cukrem. Do powsta艂ego syropu dosyp owoce, doprowad藕 ca艂o艣膰 do wrzenia i zdejmij z palnika. Odstaw ca艂o艣膰 na 12 godzin. Nast臋pnego dnia ponownie zacznij gotowanie – na ma艂ym ogniu. Regularnie mieszaj ca艂o艣膰, by unikn膮膰 przypalenia si臋 owoc贸w. Konfitur臋 gotuj przez cztery godziny, chyba 偶e owoce zeszkl膮 si臋 szybciej. Regularnie usuwaj tak偶e szumowiny. Po tym czasie prze艂贸偶 konfitur臋 do s艂oik贸w.
Przetwory z agrestu – nalewka
Tak, z agrestu mo偶esz zrobi膰 tak偶e doskona艂膮 nalewk臋. Nalewka agrestowa jest lekko kwa艣na, esencjonalna i po prostu pyszna! Jak j膮 zrobi膰?
Sk艂adniki:
Potrzebujesz kilograma owoc贸w, p贸艂 kilograma cukru, 600 mililitr贸w w贸dki i 400 spirytusu. Mo偶esz zmieni膰 proporcje. Pami臋taj jednak, 偶e nalewka wy艂膮cznie na spirytusie jest naprawd臋 mocna.
Przygotowanie:
Umyj agrest i obierz go z ogonk贸w. Nast臋pnie wrzu膰 go do du偶ego s艂oja i rozgnie膰 owoce, by p臋k艂y. Dodaj cukier i zalej ca艂o艣膰 alkoholem. Zamknij s艂oik i czekaj. Dwa tygodnie minimum. S艂贸j musi by膰 jednak w ciep艂ym miejscu, by ca艂o艣膰 pi臋knie pracowa艂a. Po tym czasie odced藕 owoce, a p艂yn przelej do s艂oika. Z takich owoc贸w mo偶esz zrobi膰 pyszny d偶em, by nic si臋 nie zmarnowa艂o! Przez dwa miesi膮ce nalewka b臋dzie si臋 klarowa膰. Nast臋pnie przefiltruj j膮 i przelej do czystych butelek. Trunek b臋dzie gotowy po p贸艂 roku.
Agrest to idealny owoc do przetwor贸w. Je艣li lubisz go tak, jak my, koniecznie przygotuj w tym roku i d偶emy, i nalewki, by przez ca艂y rok cieszy膰 si臋 tym niepowtarzalnym smakiem!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej