Przepis na szybkie ciasto z agrestem

Porady 9.03.2023

Smacznym sezonowym owocem, dostępnym w naszych ogrodach i sadach, jest agrest. Czy wiesz, że stanowi on doskonały dodatek do wypieków? Zobacz, jak przygotować ciasto z agrestem. Oto szybki i prosty przepis na smakołyk, którym uraczysz swoich gości.

Ciasto z agrestem — idealne na szybki deser lub podwieczorek

Goście właśnie się zapowiedzieli, a Ty nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie poczęstunku? Mamy na to rozwiązanie. Przygotuj szybkie ciasto z agrestem, które dostarczy im witamin pochodzących z tego owocu, a także w istotny sposób poprawi humor.

Czas przygotowania (bez uwzględnienia okresu pieczenia) takiego przysmaku powinien wynieść mniej niż godzinę.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem – pyszny przepis, któremu każdy podoła

Czytaj także: Najsmaczniejsze ciasto z agrestem i budyniem. Szybki przepis

Szybki i prosty przepis na ciasto z agrestem

Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na przepyszne ciasto z agrestem. Zgromadź następujące składniki:

  • suche składniki: mąka krupczatka (48 dag), proszek do pieczenia (2 łyżki), cukier puder (80 g), 1 opakowanie cukru waniliowego,

  • składniki mokre: masło (25 dag), kwaśna śmietana 12% (3 łyżki), żółtka z jajka (5 sztuk),

  • owoce: agrest pozbawiony ogonków (70-75 dag).

Czytaj także: Ciasto czekoladowe z wiśniami – klasyczny przepis

Jak zrobić pyszne ciasto z agrestem w mniej niż godzinę?

Do mieszania wszystkich składników potrzebna będzie Ci miska. Chcąc w prawidłowy sposób odmierzyć poszczególne produkty, skorzystaj z miarki, która ułatwi Ci proces przygotowania do pieczenia.

  1. Na początek suche komponenty wymieszaj z tymi mokrymi za pomocą trzepaczki. Do mieszania może posłużyć Ci także drewniana łyżka.

  2. Mieszaj całość aż do połączenia składników. Aby mieszanie przebiegło bez większych problemów, zadbaj o to, by kolejne produkty dodawać stopniowo.

  3. Masło na ciasto zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wsypuj je bezpośrednio do miski z mąką. W trakcie tarcia dosypuj na bieżąco mąkę. Przygnieć ciasto palcami, jednak go nie rozcieraj. Po dodaniu żółtek z jajka i śmietany szybko zagnieć ciasto.

  4. Podziel je na dwie części. Każdą z nich zawiń w folię i umieść w lodówce na około pół godziny.

  5. W tym czasie przygotuj takie akcesoria do pieczenia jak tortownica oraz wałek. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno wybranej blachy do pieczenia. Zawiń nieco ciasto do góry, tworząc niewielki brzeg.

  6. Nakłuj surowe ciasto widelcem i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 12 minut. Po tym czasie należy wyjąć ciasto z piekarnika i umieścić na nim umyty agrest.

  7. Rozwałkuj drugą część ciasta i umieść ją na owocach. Ciasto ponownie włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 50 minut.

  8. Aby sprawdzić, czy to proste ciasto z agrestem jest upieczone, przeprowadź test suchego patyczka. Wbij wykałaczkę w wypiek. Jeżeli na patyczku nie pozostaną żadne ślady, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Połóż je na kratce do studzenia.

  9. Ozdób wierzch ciasta. W tym celu wymieszaj w rękach masło i mąkę aż do uzyskania kruszonki.

Takie szybkie ciasto z agrestem warto podać jako przekąskę do kawy lub herbaty. Ten smaczny wypiek z agrestem z pewnością umili Ci niejedno spotkanie przy stole w gronie przyjaciół i rodziny.

Czytaj także: