Przepis na szybkie ciasto z agrestem

Smacznym sezonowym owocem, dost臋pnym w naszych ogrodach i sadach, jest agrest. Czy wiesz, 偶e stanowi on doskona艂y dodatek do wypiek贸w? Zobacz, jak przygotowa膰 ciasto z agrestem. Oto szybki i prosty przepis na smako艂yk, kt贸rym uraczysz swoich go艣ci.
Ciasto z agrestem — idealne na szybki deser lub podwieczorek
Go艣cie w艂a艣nie si臋 zapowiedzieli, a Ty nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie pocz臋stunku? Mamy na to rozwi膮zanie. Przygotuj szybkie ciasto z agrestem, kt贸re dostarczy im witamin pochodz膮cych z tego owocu, a tak偶e w istotny spos贸b poprawi humor.
Czas przygotowania (bez uwzgl臋dnienia okresu pieczenia) takiego przysmaku powinien wynie艣膰 mniej ni偶 godzin臋.
Czytaj tak偶e: Ciasto dro偶d偶owe z rabarbarem – pyszny przepis, kt贸remu ka偶dy podo艂a
Czytaj tak偶e: Najsmaczniejsze ciasto z agrestem i budyniem. Szybki przepis
Szybki i prosty przepis na ciasto z agrestem
Poni偶ej prezentujemy sprawdzony przepis na przepyszne ciasto z agrestem. Zgromad藕 nast臋puj膮ce sk艂adniki:
-
suche sk艂adniki: m膮ka krupczatka (48 dag), proszek do pieczenia (2 艂y偶ki), cukier puder (80 g), 1 opakowanie cukru waniliowego,
-
sk艂adniki mokre: mas艂o (25 dag), kwa艣na 艣mietana 12% (3 艂y偶ki), 偶贸艂tka z jajka (5 sztuk),
-
owoce: agrest pozbawiony ogonk贸w (70-75 dag).
Czytaj tak偶e: Ciasto czekoladowe z wi艣niami – klasyczny przepis
Jak zrobi膰 pyszne ciasto z agrestem w mniej ni偶 godzin臋?
Do mieszania wszystkich sk艂adnik贸w potrzebna b臋dzie Ci miska. Chc膮c w prawid艂owy spos贸b odmierzy膰 poszczeg贸lne produkty, skorzystaj z miarki, kt贸ra u艂atwi Ci proces przygotowania do pieczenia.
-
Na pocz膮tek suche komponenty wymieszaj z tymi mokrymi za pomoc膮 trzepaczki. Do mieszania mo偶e pos艂u偶y膰 Ci tak偶e drewniana 艂y偶ka.
-
Mieszaj ca艂o艣膰 a偶 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Aby mieszanie przebieg艂o bez wi臋kszych problem贸w, zadbaj o to, by kolejne produkty dodawa膰 stopniowo.
-
Mas艂o na ciasto zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wsypuj je bezpo艣rednio do miski z m膮k膮. W trakcie tarcia dosypuj na bie偶膮co m膮k臋. Przygnie膰 ciasto palcami, jednak go nie rozcieraj. Po dodaniu 偶贸艂tek z jajka i 艣mietany szybko zagnie膰 ciasto.
-
Podziel je na dwie cz臋艣ci. Ka偶d膮 z nich zawi艅 w foli臋 i umie艣膰 w lod贸wce na oko艂o p贸艂 godziny.
-
W tym czasie przygotuj takie akcesoria do pieczenia jak tortownica oraz wa艂ek. Jedn膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kuj i wy艂贸偶 ni膮 dno wybranej blachy do pieczenia. Zawi艅 nieco ciasto do g贸ry, tworz膮c niewielki brzeg.
-
Nak艂uj surowe ciasto widelcem i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 12 minut. Po tym czasie nale偶y wyj膮膰 ciasto z piekarnika i umie艣ci膰 na nim umyty agrest.
-
Rozwa艂kuj drug膮 cz臋艣膰 ciasta i umie艣膰 j膮 na owocach. Ciasto ponownie w艂贸偶 do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez oko艂o 50 minut.
-
Aby sprawdzi膰, czy to proste ciasto z agrestem jest upieczone, przeprowad藕 test suchego patyczka. Wbij wyka艂aczk臋 w wypiek. Je偶eli na patyczku nie pozostan膮 偶adne 艣lady, oznacza to, 偶e ciasto jest gotowe. Po艂贸偶 je na kratce do studzenia.
-
Ozd贸b wierzch ciasta. W tym celu wymieszaj w r臋kach mas艂o i m膮k臋 a偶 do uzyskania kruszonki.
Takie szybkie ciasto z agrestem warto poda膰 jako przek膮sk臋 do kawy lub herbaty. Ten smaczny wypiek z agrestem z pewno艣ci膮 umili Ci niejedno spotkanie przy stole w gronie przyjaci贸艂 i rodziny.
Czytaj tak偶e:
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej