Przepis na szybkie ciasto z agrestem

Porady 9.03.2023

Smacznym sezonowym owocem, dost臋pnym w naszych ogrodach i sadach, jest agrest. Czy wiesz, 偶e stanowi on doskona艂y dodatek do wypiek贸w? Zobacz, jak przygotowa膰 ciasto z agrestem. Oto szybki i prosty przepis na smako艂yk, kt贸rym uraczysz swoich go艣ci.

Ciasto z agrestem — idealne na szybki deser lub podwieczorek

Go艣cie w艂a艣nie si臋 zapowiedzieli, a Ty nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie pocz臋stunku? Mamy na to rozwi膮zanie. Przygotuj szybkie ciasto z agrestem, kt贸re dostarczy im witamin pochodz膮cych z tego owocu, a tak偶e w istotny spos贸b poprawi humor.

Czas przygotowania (bez uwzgl臋dnienia okresu pieczenia) takiego przysmaku powinien wynie艣膰 mniej ni偶 godzin臋.

Czytaj tak偶e: Ciasto dro偶d偶owe z rabarbarem – pyszny przepis, kt贸remu ka偶dy podo艂a

Czytaj tak偶e: Najsmaczniejsze ciasto z agrestem i budyniem. Szybki przepis

Szybki i prosty przepis na ciasto z agrestem

Poni偶ej prezentujemy sprawdzony przepis na przepyszne ciasto z agrestem. Zgromad藕 nast臋puj膮ce sk艂adniki:

  • suche sk艂adniki: m膮ka krupczatka (48 dag), proszek do pieczenia (2 艂y偶ki), cukier puder (80 g), 1 opakowanie cukru waniliowego,

  • sk艂adniki mokre: mas艂o (25 dag), kwa艣na 艣mietana 12% (3 艂y偶ki), 偶贸艂tka z jajka (5 sztuk),

  • owoce: agrest pozbawiony ogonk贸w (70-75 dag).

Czytaj tak偶e: Ciasto czekoladowe z wi艣niami – klasyczny przepis

Jak zrobi膰 pyszne ciasto z agrestem w mniej ni偶 godzin臋?

Do mieszania wszystkich sk艂adnik贸w potrzebna b臋dzie Ci miska. Chc膮c w prawid艂owy spos贸b odmierzy膰 poszczeg贸lne produkty, skorzystaj z miarki, kt贸ra u艂atwi Ci proces przygotowania do pieczenia.

  1. Na pocz膮tek suche komponenty wymieszaj z tymi mokrymi za pomoc膮 trzepaczki. Do mieszania mo偶e pos艂u偶y膰 Ci tak偶e drewniana 艂y偶ka.

  2. Mieszaj ca艂o艣膰 a偶 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Aby mieszanie przebieg艂o bez wi臋kszych problem贸w, zadbaj o to, by kolejne produkty dodawa膰 stopniowo.

  3. Mas艂o na ciasto zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i wsypuj je bezpo艣rednio do miski z m膮k膮. W trakcie tarcia dosypuj na bie偶膮co m膮k臋. Przygnie膰 ciasto palcami, jednak go nie rozcieraj. Po dodaniu 偶贸艂tek z jajka i 艣mietany szybko zagnie膰 ciasto.

  4. Podziel je na dwie cz臋艣ci. Ka偶d膮 z nich zawi艅 w foli臋 i umie艣膰 w lod贸wce na oko艂o p贸艂 godziny.

  5. W tym czasie przygotuj takie akcesoria do pieczenia jak tortownica oraz wa艂ek. Jedn膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kuj i wy艂贸偶 ni膮 dno wybranej blachy do pieczenia. Zawi艅 nieco ciasto do g贸ry, tworz膮c niewielki brzeg.

  6. Nak艂uj surowe ciasto widelcem i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 12 minut. Po tym czasie nale偶y wyj膮膰 ciasto z piekarnika i umie艣ci膰 na nim umyty agrest.

  7. Rozwa艂kuj drug膮 cz臋艣膰 ciasta i umie艣膰 j膮 na owocach. Ciasto ponownie w艂贸偶 do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez oko艂o 50 minut.

  8. Aby sprawdzi膰, czy to proste ciasto z agrestem jest upieczone, przeprowad藕 test suchego patyczka. Wbij wyka艂aczk臋 w wypiek. Je偶eli na patyczku nie pozostan膮 偶adne 艣lady, oznacza to, 偶e ciasto jest gotowe. Po艂贸偶 je na kratce do studzenia.

  9. Ozd贸b wierzch ciasta. W tym celu wymieszaj w r臋kach mas艂o i m膮k臋 a偶 do uzyskania kruszonki.

Takie szybkie ciasto z agrestem warto poda膰 jako przek膮sk臋 do kawy lub herbaty. Ten smaczny wypiek z agrestem z pewno艣ci膮 umili Ci niejedno spotkanie przy stole w gronie przyjaci贸艂 i rodziny.

Czytaj tak偶e: