Clafoutis – 5 przepisów z owocami

Porady 18.09.2022

Kuchnia francuska zrobiła dla nas wiele dobrego. Może i do najczęściej spożywanych przez Polaków dań nie dołączyły ślimaki w maśle czosnkowym i żabie udka, jednak z całą pewnością kochamy francuskie wypieki. Miękki rogaliki, pyszne brioszki i właśnie deser clafoutis, który staje się coraz bardziej popularny. Głównie dlatego, że możesz zrobić go bez większego problemu, nawet wtedy, gdy Twoje umiejętności kulinarne są niewielkie. Czym jest to słynne ciasto i jak je zrobić?

Clafoutis – ciasto ze środkowej Francji

Clafoutis to niezwykle prosty deser. Zupełnie inny, niż pozostałe francuskie wypieki, które często charakteryzują się skomplikowanymi czynnościami i długim czasem przygotowywania. Ciasto clafoutis jest inne, a dzięki temu tak popularne. Ten wypiek jest bardzo prosty, rustykalny i niezwykle pyszny. Najczęściej podaje się go z sezonowymi owocami, dzięki czemu charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, orzeźwiającym i słodkim jednocześnie. Mówi się, że jeśli potrafisz zrobić naleśniki, także clafoutis nie sprawi Ci żadnej trudności. Zrobisz je w dużej formie do pieczenia bądź w mniejszych kokilkach. Ta druga wersja idealnie sprawdzi się podczas eleganckich spotkań. Bo chociaż ciasto jest bardzo proste, wygląda zjawiskowo.

Czytaj także:

Clafoutis – przepis

Jak zrobić clafoutis? Przepis jest banalnie prosty i naprawdę każdy sobie z nim poradzi. Czego potrzebujesz, by zrobić to tradycyjne francuskie ciasto?

  • Mąki pszennej – około 150 gramów na okrągłą blaszkę
  • Trzech jajek
  • Szklanki mleka bądź mleka roślinnego, jeśli nie tolerujesz laktozy
  • 60 gramów cukru
  • Płatków migdałów
  • Szczypty soli
  • Owoców (o nich powiemy trochę później)

Oprócz tych składników niezbędne będą również akcesoria.Drylownica okaże się bardzo istotna wtedy, gdy zdecydujesz się zrobić clafoutis z wiśniami. Chociaż w oryginalnym przepisie Francuzi pozostawiają pestki w wiśniach, nie jest to zbyt bezpieczne. By uzyskać ten lekko migdałowy posmak, możesz po prostu zastosować migdały.Forma do pieczenia pozwoli Ci oczywiście szybko upiec ciasto i nadać mu odpowiedni kształt. Clafoutis wygląda najlepiej wtedy, gdy pieczemy je w okrągłej blaszce. Warto wyłożyć ją papierem do pieczenia, by nie mieć problemu z wyciągnięciem ciasta. A do tego, by deser prezentował się idealnie, przyda Ci siępatera na ciasto lubtalerz deserowy.

No dobrze, ale jak zrobić ciasto clafoutis? Przepis jest naprawdę prosty. Zacznij go od utarcia jajek z cukrem tak, by zmieniły barwę na jaśniejszą. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, a także mleko oraz szczyptę soli. Wszystko możesz ubijać rózgą – nie potrzebujesz miksera. Masę przelej do formy, a później ułóż w niej wybrane przez siebie owoce. Całość posyp płatkami migdałów i piecz przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Pamiętaj, że na ciepło to ciasto smakuje najlepiej!

 Czytaj także:

Clafoutis z miękkimi owocami

Clafoutis z truskawkami to pewnego rodzaju letnie urozmaicenie tego ciasta. W oryginalnym przepisie nie znajdziemy bowiem truskawek – czasem Francuzi korzystają z malin lub jeżyn, jednak z truskawki znacznie rzadziej. A szkoda, bo to ciasto doskonale smakuje ze słodkimi truskawkami. Dodatkowo ten owoc pięknie prezentuje się w cieście, zwłaszcza jeśli jest go tam sporo. Ciasto clafoutis z truskawkami zasmakuje z pewnością najmłodszym, którzy kochają te słodkie owoce. Nie martw się, że truskawki całkiem się rozpadną – zachowają swój kształt, choć będą bardziej miękkie. 

Clafoutis z malinami to z kolei przysmak o trochę bardziej kwaskowatym smaku. Świetnie łączy się z migdałami, którymi posypane jest ciasto. W sezonie na maliny zrób je koniecznie. A później możesz skorzystać z owoców mrożonych.

Clafoutis z owocami pestkowymi

Clafoutis z wiśniami to wersja tradycyjna tego ciasta. Jak wspominaliśmy wcześniej, Francuzi nie drylują owoców i pozostawiają pestki w środku, by otrzymać lekko migdałowy smak ciasta. W takim wydaniu jest pyszne, ale z pewnością mniej bezpieczne dla małych smakoszy. Dlatego lepiej skorzystać z drylownicy. Jeśli nie masz wiśni, możesz zrobić clafoutis z czereśniami – ta wersja będzie słodsza, bardziej aromatyczna, niż ciasto clafoutis z wiśniami, które jest dość kwaskowate. 

Wersją jesienną tego deseru jest z pewnością clafoutis ze śliwkami, które również smakuje doskonale. Wystarczy zatopić śliwki w cieście i piec tyle samo, co w oryginalnym przepisie.

Clafoutis bezglutenowe

Clafoutis bezglutenowe otrzymasz w momencie, w którym zamienisz mąkę pszenną na inną, na przykład kokosową czy ryżową. Nie będzie z tym żadnego problemu – ciasto wyjdzie perfekcyjne nawet bez odrobiny glutenu.

Jeśli chcesz spróbować prostego francuskiego wypieku, clafoutis jest ciastem w sam raz dla Ciebie. Zrób je już dzisiaj, a z pewnością zaskoczysz domowników.