10 przepisów na dania z kaszą pęczak
Kasza pęczak to najmniej przetworzony typ kaszy jęczmiennej, a jednocześnie kasza, która wyróżnia się najniższym indeksem glikemicznym wśród wszystkich znanych rodzajów tego typu jedzenia. Nic dziwnego, że chętnie sięgają po nią cukrzycy oraz osoby odchudzające się. Poznaj smaczne przepisy na bazie pęczaku.
Dania i potrawy z kaszą pęczak
Kasza pęczak znajduje się — obok kaszy perłowej, perłowej prażonej czy łamanej — wśród najpopularniejszych rodzajów kaszy jęczmiennej. Pęczak to po prostu całe ziarno jęczmienia, pozbawione łuski.To najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych.
Wyróżnia się wieloma walorami zdrowotnymi. Dzięki zawartości błonnika szybko niweluje głód, a jednocześnie usprawnia procesy trawienne. To także cenne źródło witamin, np. witamin z grupy B, witaminy K oraz witaminy A, jak również minerałów. W kaszy jęczmiennej znajdziesz m.in. cynk, magnez, potas, krzem.
Systematyczne jedzenie kaszy pęczak obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie, wzmacnia paznokcie oraz włosy.
Kasza pęczak ma niski indeks glikemiczny. Doskonale sprawdza się w diecie osób z cukrzycą. Poznaj interesujące przepisy z kaszą pęczak w roli głównej.
Czytaj także: Wszystkie rodzaje kasz i ich właściwości
Kasza pęczak — gotowanie
Niezależnie od tego, z czym połączysz kaszę, z reguły proces jej gotowania jest taki sam. Na początek wypłucz kaszę, zalej wodą i odstaw na kilka minut.
Następnie ugotuj ją do uzyskania miękkości w osolonej wodzie. Czas przygotowania nie powinien przekraczać 25 minut. Sięgnij po durszlak i odcedź kaszę. Teraz możesz wykorzystać ją w poniższych potrawach.
Czytaj także: Typy mąki — spis i charakterystyka wszystkich rodzajów mąki
Kasza pęczak z warzywami
Świetnym dodatkiem do kaszy pęczak są oczywiście warzywa. Jeżeli masz ochotę na wegetariańskie danie, wystarczy, że połączysz pęczak z wybranymi przez siebie warzywami, np. z papryką, ziemniakami, kapustą. Do takiej mieszanki możesz też dodać usmażoną na patelni cukinię, cebulę oraz ulubione zioła, np. oregano czy bazylię.
Czytaj także: Kasza jęczmienna. Dlaczego nie może jej zabraknąć w Twojej kuchni?
Kasza pęczak z pieczarkami
Jeżeli zastanawiasz się, z czym kasza pęczak smakuje wyśmienicie, koniecznie połącz ją z pieczarkami. Taką kaszę możesz podawać z samymi smażonymi grzybami, ale też wzbogacić wybranymi warzywami czy mięsem. Proporcje dostosuj do własnych preferencji, możesz np. na pół szklanki pęczaka przygotować 30 dag pieczarek.
Czytaj także: Kasza manna na mleku. 6 sposobów podania
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Kasza pęczak z warzywami na patelnię to dla Ciebie za mało? Doskonałym sposobem na urozmaicenie tej potrawy będzie dodanie do niej kawałków kurczaka. Dzięki temu dodatkowi stworzysz niezwykle smaczne kaszotto.
Czytaj także: Przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw i pieczarek
Kasza pęczak po meksykańsku
Aby przyrządzić takie meksykańskie kaszotto, potrzebne będą Ci takie składniki jak:
-
pół szklanki kaszy pęczak,
-
1 szklanka bulionu,
-
1/2 cebuli,
-
1 papryka,
-
1 cukinia,
-
2-3 ząbki czosnku,
-
koncentrat pomidorowy,
-
1/2 puszki kukurydzy i 1/2 puszki fasoli,
-
ser mozzarella,
-
szczypiorek.
Kaszę należy ugotować w bulionie. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj kawałki papryki i cukinii. Dopraw wszystko solą i pieprzem oraz czosnkiem. Dolej koncentrat pomidorowy. Gotuj przez kilka minut i dosyp kaszę pęczak. Wymieszaj z odcedzoną kukurydzą i fasolą. Podgrzej całość. Wymieszaj na koniec ze szczypiorkiem i serem.
Sałatka z kaszą pęczak
Kaszę pęczak możesz zjeść również na zimno z dodatkiem warzyw i innych składników. Wystarczy je ze sobą wymieszać, by stworzyć pyszną sałatkę. Na uwagę zasługuje np. sałatka z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami.
Do jej wykonania potrzebne będą Ci takie składniki jak: pół szklanki kaszy pęczak, 20 dag sera feta, 10 dag smażonej cebulki, 20 dag suszonych pomidorów i kilka kawałków czosnku.
Kasza pęczak z suszonymi pomidorami to sycący posiłek, który można jeść niezależnie od pory dnia. Sprawdzi się doskonale jako energetyczne śniadanie, smaczny obiad czy kolacja we dwoje.
Kasza pęczak ze szpinakiem
Chcąc zaserwować sobie zdrowy obiad, możesz wymieszać kaszę ze szpinakiem. Do przygotowania takiego posiłku będziesz potrzebować:
-
1 szklankę pęczaku,
-
2 łyżki startego sera, np. parmezanu,
-
1 łyżeczkę masła,
-
kilka ząbków czosnku,
-
30-40 dag szpinaku świeżego,
-
odrobinę oleju,
-
sól i pieprz do smaku.
Ugotuj kaszę. Przebierz listki szpinaku, a następnie ugotuj je w niewielkiej ilości wody. Odsącz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dorzuć posiekany lub zmiażdżony czosnek oraz szpinak. Smaż przez kilka minut. Do mieszania wykorzystaj zestaw przyborów kuchennych, który nie uszkodzi powłoki naczynia. Sprawdzą się tu silikonowe lub drewniane akcesoria kuchenne. Składniki wymieszaj z pęczakiem i masłem. Odstaw na dłuższą chwilę. Danie wyłóż do miseczek i posyp startym parmezanem.
Kasza pęczak na słodko
Ugotowaną kaszę zalej ciepłym mlekiem. Umieść na wierzchu kawałki banana oraz fig. Polej całość miodem i posyp czekoladą. Inne kasze, np. kaszę gryczaną, również możesz wykorzystać do przyrządzenia tego deseru.
Czytaj także: Kasza orkiszowa. Jak ją gotować?
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Jeżeli cenisz sobie warzywa faszerowane, warto przygotować przekąskę w postaci papryki z dodatkiem farszu na bazie kaszy jęczmiennej typu pęczak. Nadzienie może stanowić przygotowana wcześniej kasza pęczak z grzybami.
Inne warzywa faszerowane kaszą pęczak
Porcją pęczaku z warzywami możesz faszerować nie tylko uprzednio wydrążoną paprykę, ale też cukinię i bakłażan. Pamiętaj, by bakłażana i cukinię poddać wcześniej obróbce cieplnej. Inne kasze mogą też stanowić składnik farszu.
Czytaj także: Wszystkie odmiany ryżu — jaki ryż do danego dania wybrać?
Zupa z kaszą pęczak
Kasza pęczak stanowi smaczny składnik zup. W ramach obiadu można przyrządzić krupnik z pęczakiem. Takie danie warto gotować na bazie rosołu. Można jednak przygotować własny wywar. Sięgnij po duży garnek, wlej do niego wodę, wrzuć umyte pałki z kurczaka, a także marchew, pietruszkę, cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie do smaku.
Wszystko gotuj, aż uzyskasz wywar drobiowy. Wówczas możesz dorzucić do garnka szklankę kaszy oraz pokrojone kawałki ziemniaków. Gotuj wszystko przez następne 30 minut na malutkim ogniu. Obiad gotowy! Do jego podania posłuży Ci specjalna łyżka do nalewania z oferty sklepu Tadar.
Swoją kaszę pęczak możesz wsypać w pojemniki do przechowywania. Dzięki temu będzie się nie tylko w elegancki sposób prezentować, ale również zadbasz o jej szczelne zamknięcie, co po otwarciu opakowania producenta nie zawsze jest możliwe.
Czytaj także: W czym przechowywać produkty sypkie? 12 pomysłów
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej