10 przepisów na dania z kaszą pęczak

Porady 11.03.2023

Kasza pęczak to najmniej przetworzony typ kaszy jęczmiennej, a jednocześnie kasza, która wyróżnia się najniższym indeksem glikemicznym wśród wszystkich znanych rodzajów tego typu jedzenia. Nic dziwnego, że chętnie sięgają po nią cukrzycy oraz osoby odchudzające się. Poznaj smaczne przepisy na bazie pęczaku.

Dania i potrawy z kaszą pęczak

Kasza pęczak znajduje się — obok kaszy perłowej, perłowej prażonej czy łamanej — wśród najpopularniejszych rodzajów kaszy jęczmiennej. Pęczak to po prostu całe ziarno jęczmienia, pozbawione łuski.To najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych.

Wyróżnia się wieloma walorami zdrowotnymi. Dzięki zawartości błonnika szybko niweluje głód, a jednocześnie usprawnia procesy trawienne. To także cenne źródło witamin, np. witamin z grupy B, witaminy K oraz witaminy A, jak również minerałów. W kaszy jęczmiennej znajdziesz m.in. cynk, magnez, potas, krzem.

Systematyczne jedzenie kaszy pęczak obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie, wzmacnia paznokcie oraz włosy.

Kasza pęczak ma niski indeks glikemiczny. Doskonale sprawdza się w diecie osób z cukrzycą. Poznaj interesujące przepisy z kaszą pęczak w roli głównej.

Czytaj także: Wszystkie rodzaje kasz i ich właściwości

Kasza pęczak — gotowanie

Niezależnie od tego, z czym połączysz kaszę, z reguły proces jej gotowania jest taki sam. Na początek wypłucz kaszę, zalej wodą i odstaw na kilka minut.

Następnie ugotuj ją do uzyskania miękkości w osolonej wodzie. Czas przygotowania nie powinien przekraczać 25 minut. Sięgnij po durszlak i odcedź kaszę. Teraz możesz wykorzystać ją w poniższych potrawach.

Czytaj także: Typy mąki — spis i charakterystyka wszystkich rodzajów mąki

Kasza pęczak z warzywami

Świetnym dodatkiem do kaszy pęczak są oczywiście warzywa. Jeżeli masz ochotę na wegetariańskie danie, wystarczy, że połączysz pęczak z wybranymi przez siebie warzywami, np. z papryką, ziemniakami, kapustą. Do takiej mieszanki możesz też dodać usmażoną na patelni cukinię, cebulę oraz ulubione zioła, np. oregano czy bazylię.

Czytaj także: Kasza jęczmienna. Dlaczego nie może jej zabraknąć w Twojej kuchni?

Kasza pęczak z pieczarkami

Jeżeli zastanawiasz się, z czym kasza pęczak smakuje wyśmienicie, koniecznie połącz ją z pieczarkami. Taką kaszę możesz podawać z samymi smażonymi grzybami, ale też wzbogacić wybranymi warzywami czy mięsem. Proporcje dostosuj do własnych preferencji, możesz np. na pół szklanki pęczaka przygotować 30 dag pieczarek.

Czytaj także: Kasza manna na mleku. 6 sposobów podania

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem

Kasza pęczak z warzywami na patelnię to dla Ciebie za mało? Doskonałym sposobem na urozmaicenie tej potrawy będzie dodanie do niej kawałków kurczaka. Dzięki temu dodatkowi stworzysz niezwykle smaczne kaszotto.

Czytaj także: Przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw i pieczarek

Kasza pęczak po meksykańsku

Aby przyrządzić takie meksykańskie kaszotto, potrzebne będą Ci takie składniki jak:

  • pół szklanki kaszy pęczak,

  • 1 szklanka bulionu,

  • 1/2 cebuli,

  • 1 papryka,

  • 1 cukinia,

  • 2-3 ząbki czosnku,

  • koncentrat pomidorowy,

  • 1/2 puszki kukurydzy i 1/2 puszki fasoli,

  • ser mozzarella,

  • szczypiorek.

Kaszę należy ugotować w bulionie. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj kawałki papryki i cukinii. Dopraw wszystko solą i pieprzem oraz czosnkiem. Dolej koncentrat pomidorowy. Gotuj przez kilka minut i dosyp kaszę pęczak. Wymieszaj z odcedzoną kukurydzą i fasolą. Podgrzej całość. Wymieszaj na koniec ze szczypiorkiem i serem.

Sałatka z kaszą pęczak

Kaszę pęczak możesz zjeść również na zimno z dodatkiem warzyw i innych składników. Wystarczy je ze sobą wymieszać, by stworzyć pyszną sałatkę. Na uwagę zasługuje np. sałatka z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami.

Do jej wykonania potrzebne będą Ci takie składniki jak: pół szklanki kaszy pęczak, 20 dag sera feta, 10 dag smażonej cebulki, 20 dag suszonych pomidorów i kilka kawałków czosnku.

Kasza pęczak z suszonymi pomidorami to sycący posiłek, który można jeść niezależnie od pory dnia. Sprawdzi się doskonale jako energetyczne śniadanie, smaczny obiad czy kolacja we dwoje.

Kasza pęczak ze szpinakiem

Chcąc zaserwować sobie zdrowy obiad, możesz wymieszać kaszę ze szpinakiem. Do przygotowania takiego posiłku będziesz potrzebować:

  • 1 szklankę pęczaku,

  • 2 łyżki startego sera, np. parmezanu,

  • 1 łyżeczkę masła,

  • kilka ząbków czosnku,

  • 30-40 dag szpinaku świeżego,

  • odrobinę oleju,

  • sól i pieprz do smaku.

Ugotuj kaszę. Przebierz listki szpinaku, a następnie ugotuj je w niewielkiej ilości wody. Odsącz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dorzuć posiekany lub zmiażdżony czosnek oraz szpinak. Smaż przez kilka minut. Do mieszania wykorzystaj zestaw przyborów kuchennych, który nie uszkodzi powłoki naczynia. Sprawdzą się tu silikonowe lub drewniane akcesoria kuchenne. Składniki wymieszaj z pęczakiem i masłem. Odstaw na dłuższą chwilę. Danie wyłóż do miseczek i posyp startym parmezanem.

Kasza pęczak na słodko

Ugotowaną kaszę zalej ciepłym mlekiem. Umieść na wierzchu kawałki banana oraz fig. Polej całość miodem i posyp czekoladą. Inne kasze, np. kaszę gryczaną, również możesz wykorzystać do przyrządzenia tego deseru.

Czytaj także: Kasza orkiszowa. Jak ją gotować?

Papryka faszerowana kaszą pęczak

Jeżeli cenisz sobie warzywa faszerowane, warto przygotować przekąskę w postaci papryki z dodatkiem farszu na bazie kaszy jęczmiennej typu pęczak. Nadzienie może stanowić przygotowana wcześniej kasza pęczak z grzybami.

Inne warzywa faszerowane kaszą pęczak

Porcją pęczaku z warzywami możesz faszerować nie tylko uprzednio wydrążoną paprykę, ale też cukinię i bakłażan. Pamiętaj, by bakłażana i cukinię poddać wcześniej obróbce cieplnej. Inne kasze mogą też stanowić składnik farszu.

Czytaj także: Wszystkie odmiany ryżu — jaki ryż do danego dania wybrać?

Zupa z kaszą pęczak

Kasza pęczak stanowi smaczny składnik zup. W ramach obiadu można przyrządzić krupnik z pęczakiem. Takie danie warto gotować na bazie rosołu. Można jednak przygotować własny wywar. Sięgnij po duży garnek, wlej do niego wodę, wrzuć umyte pałki z kurczaka, a także marchew, pietruszkę, cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie do smaku.

Wszystko gotuj, aż uzyskasz wywar drobiowy. Wówczas możesz dorzucić do garnka szklankę kaszy oraz pokrojone kawałki ziemniaków. Gotuj wszystko przez następne 30 minut na malutkim ogniu. Obiad gotowy! Do jego podania posłuży Ci specjalna łyżka do nalewania z oferty sklepu Tadar.

Swoją kaszę pęczak możesz wsypać w pojemniki do przechowywania. Dzięki temu będzie się nie tylko w elegancki sposób prezentować, ale również zadbasz o jej szczelne zamknięcie, co po otwarciu opakowania producenta nie zawsze jest możliwe.

Czytaj także: W czym przechowywać produkty sypkie? 12 pomysłów