Kasza jęczmienna. Dlaczego nie może jej zabraknąć w Twojej kuchni?

Smaczną i zdrową podstawą wielu dań jest kasza jęczmienna, zaliczana do najzdrowszych kasz. Znane są jej różne odmiany, z których każda wyróżnia się szeregiem walorów zdrowotnych. Tego rodzaju przysmak ma wiele do zaoferowania również pod względem kulinarnym. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.
Kasza jęczmienna — jak gotować i przyrządzać?
Kasza jęczmienna to lekkostrawny przysmak. Jej wartości odżywcze sprawiają, że to niezwykle chętnie wybierany dodatek do potraw. Popularnością cieszy się zwłaszcza w tzw. polskim zagłębiu kasz, jak czasem określa się region Roztocza. To tam powstają charakterystyczne lokalne potrawy z jej dodatkiem, takie jak gołąbki, budynie mięsne czy pierogi.
Kasza stanowi podstawę wielu zup, np. krupniku. Jest też wybierana do kaszotto albo jako alternatywa dla ryżu albo ziemniaków.
Ile gotowac kaszę jęczmienną?
Ile gotuje się kasza jęczmienna? Gotowanie kaszy jęczmiennej jest ściśle określone przez producenta na opakowaniu i właśnie tymi wskazówkami należy się kierować. Sposób przyrządzania zależy od typu kaszy.
Drobną kaszę zalewany wrzątkiem i czekamy, aż kasza wchłonie płyn. Trwa to zwykle około 20 minut. Wówczas powinna być już gotowa do zjedzenia.
Z kolei pęczak najlepiej namoczyć 2-3 godziny wcześniej przed gotowaniem. To skróci czas jego obróbki cieplnej.
Czytaj także: Typy mąki — spis i charakterystyka wszystkich rodzajów mąki
Kaszę jęczmienną można przygotować na dwa sposoby:
-
w wersji kleistej — do ugotowania 1 szklanki kaszy musisz użyć 3,5 szklanki wody;
-
w wersji sypkiej — kasza jęczmienna na sypko powstanie, gdy na 1 szklankę kaszy użyjesz 2,5 szklanki wody.
Czas gotowania to zwykle 45-60 minut. Im kasza jest drobniejsza, tym okres jej gotowania krótszy.
Do przyrządzenia kaszy potrzebny będzie Ci dobrej jakości garnek oraz durszlak. Po ugotowaniu kaszy wystarczy odcedzić ją za pomocą akcesoriów kuchennych, a następnie przelać zimną wodą. Gotowa kasza ma mnóstwo wartości odżywczych.
Kasza jęczmienna — kaloryczność
Kasza jęczmienna ma około 350 kcal w 100 g. Trzeba jednak pamiętać, że jej objętość wzrasta po obróbce cieplnej. Tym samym, kaloryczność kaszy jęczmiennej ugotowanej spada w porównaniu do kaszy w postaci suchej. Poza tym, dzięki zawartości błonnika, kasza szybko niweluje uczucie głodu. Aby czuć się sytym, nie trzeba zjeść ogromnej porcji.
Kasza jęczmienna nie jest więc nadmiernie kaloryczną przekąską. Jej kaloryczność diametralnie rośnie dopiero wtedy, gdy podaje się ją z różnego rodzaju dodatkami, m.in. śmietaną, sosami czy mięsem.
Czytaj także: Kasza orkiszowa. Jak ją gotować?
Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?
Zwróćmy teraz uwagę na wartości odżywcze kaszy jęczmiennej. Czy kasza jęczmienna jest zdrowa? Okazuje się, że tak. To nie tylko bardzo sycące danie, ale również źródło wielu substancji odżywczych.
Kasza jęczmienna zawiera wartościowy błonnik, który zapobiega zaparciom oraz reguluje przemianę materii. Daje również na długo uczucie sytości. Dlatego jedzenie kasz jęczmiennych to metoda na to, by ograniczać poczucie głodu i tym samym dbać o szczupłą sylwetkę. Obecność błonnika obniża poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Ma on również wpływ na regulowanie poziomu glukozy.
W kaszy znajdziemy dużo skrobi, a także kwasu foliowego, który wspiera układ nerwowy i cały organizm człowieka. Sięgając po kaszę jęczmienną, dostarczamy do organizmu składniki mineralne, takie jak: krzem, cynk, wapń, mangan, które pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Kasza jęczmienna to również skarbnica magnezu, zabezpieczającego przed zmęczeniem.
Czytaj także: 10 przepisów na dania z kaszą pęczak - podlinkować po opublikowaniu
Prócz składników mineralnych, kasza jęczmienna zawiera mnóstwo witamin z grupy B, wpływających na układ nerwowy, a także witaminy K, niezbędnej do rozwoju kości. Kasza jęczmienna jest również źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, ponieważ zwalcza wolne rodniki.
Czy kasza jęczmienna ma gluten?
Kolejną ważną kwestią w zakresie właściwości kaszy jęczmiennej jest obecność w tym produkcie glutenu. Choć kasza jęczmienna to zdrowy przysmak, nie nadaje się do jedzenia przez wszystkich, właśnie z uwagi na to, że zawiera gluten. Z tego powodu spożywania kaszy jęczmiennej powinny unikać osoby z celiakią oraz z uczuleniem na gluten.
Indeks glikemiczny kaszy jęczmiennej
Indeks glikemiczny kaszy jęczmiennej jest uzależniony od jej rodzaju oraz formy obróbki cieplnej. Kasza o grubych oczkach ma z reguły ten wskaźnik niższy niż kasza drobna. Kaszę jęczmienną — obok kaszy bulgur, kaszy gryczanej czy komosy ryżowej — zalicza się do kasz o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego po kaszę jęczmienną, np. po pęczak tradycyjny, mogą sięgać cukrzycy.
Czytaj także: Wszystkie odmiany ryżu — jaki ryż do danego dania wybrać?
Rodzaje kaszy jęczmiennej
W Polsce znanych jest kilka typów kasz jęczmiennych, z których każda wyróżnia się walorami zdrowotnymi. Warto przyjrzeć się im bliżej.
Oto kasze jęczmienne dostępne na naszym rynku:
-
kasza pęczak — to całe ziarno, pozbawione łuski. Kasza pęczak reguluje rytm wypróżnień i jest polecana diabetykom;
-
pęczak obtaczany — ten typ kaszy jęczmiennej to ziarno, które zostało pozbawione łuski, a dodatkowo obtaczane i polerowane;
-
kasza jęczmienna wiejska — inaczej kasza jęczmienna łamana, ziarno jest tu oczyszczone i obłuszczone, lecz nie jest wypolerowane. Kasza wiejska określane jest czasem także jako połamany pęczak;
-
kasza jęczmienna perłowa — zwana również mazurską. Tego typu kasza bez łusek została poddana procesowi łamania oraz polerowania. Wyróżnia się trzy rozmiary kaszy perłowej: drobną, średnią i grubą;
-
kasza perłowa prażona — to połamane ziarno, pozbawione łuski i poddane prażeniu w wysokiej temperaturze. Kasza perłowa prażona jest ziarnem, które przeszło intensywną obróbkę.
Czytaj także: Przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw i pieczarek
Jakie potrawy przyrządzać z kaszy jęczmiennej?
Kasza jęczmienna na słodko czy wytrawnie? Decyzja w tym zakresie należy do Ciebie. Kasza jęczmienna to na tyle uniwersalny przysmak, że świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Tego rodzaju przysmak możesz przygotować na mleku, z dodatkiem sosu lub polewy. Kasza jęczmienna może stanowić składnik zapiekanki, sałatki i innego dania. Na bazie kaszy jęczmiennej powstają smaczne zupy, np. krupnik.
Kasza jęczmienna dobrze komponuje się z warzywami. Można wprowadzić ja do swojego menu również w formie farszu. Nadzienie z dodatkiem pęczaku, grzybów i wybranych warzyw można umieścić np. w wydrążonym bakłażanie, cukinii albo papryce. Na uwagę zasługują również pomidory faszerowane.
Czytaj także: Wszystkie rodzaje kasz i ich właściwości
Zdrowe przepisy na dania z kaszą jęczmienną
Poniżej prezentujemy przepisy na kaszę jęczmienną, które warto znać.
1. Kasza jęczmienna na mleku
Kasza jęczmienna na mleku to pomysł na dobry początek dnia. Mleko należy najpierw doprowadzić do wrzenia. Wówczas można stopniowo wrzucać kaszę jęczmienną i mieszać do momentu jej ugotowania.
Czytaj także: Kasza manna na mleku. 6 sposobów podania
2. Kasza jęczmienna z sosem i mięsem oraz ogórkiem kiszonym
Kasza jęczmienna z sosem i mięsem oraz ogórkiem kiszonym to klasyczne danie obiadowe. Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przekąskę albo kolację, to z pewnością sprawdzi się tu idealnie tzw. kaszotto. To danie jednogarnkowe, które stworzysz na bazie pęczaku albo innego typu kaszy jęczmiennej, np. kaszy jęczmiennej łamanej.
Danie przygotowuje się z kurczakiem i warzywami. Kurczaka należy usmażyć na patelni. Następnie dorzucić pokrojoną cebulkę, paprykę oraz pieczarki i na małym ogniu podgrzewać przez dłuższy czas. W tym daniu zastosowanie znajdzie bogaty w witaminy czosnek. Na koniec do usmażonych warzyw dodaj kaszę jęczmienną łamaną albo pęczak i wymieszaj. Duś całość przez kilkanaście minut do uzyskania miękkości kaszy.
Takie danie możesz zjeść bezpośrednio albo wykorzystać jako składnik farszu do wydrążonych warzyw. Wówczas należy np. faszerowane papryki umieścić na około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
3. Deser z kaszą jęczmienną
Dodaj kaszę do deseru na słodko — składniki, jakich będziesz potrzebować to m.in. rozpuszczona czekolada mleczna, cynamon, śmietanka kremówka, cukier i sok z pomarańczy. Najpierw gotuj kaszę jęczmienną. Następnie ubij śmietankę kremówkę z cukrem, wykorzystując do tego zestaw przyborów kuchennych, w tym ubijaczkę. Gotową bitą śmietanę umieść na kaszy, posyp cynamonem i udekoruj rozpuszczoną czekoladą oraz odrobiną soku z pomarańczy. Do jedzenia takiego deseru doskonale sprawdzi się większa, stalowa łyżka.
Kaszę jęczmienną możesz trzymać w oryginalnych opakowaniach albo sięgnąć po szczelne pojemniki do przechowywania, prosto ze sklepu Tadar. Tego rodzaju akcesoria wyróżniają się stylowym wyglądem i solidnością, dzięki temu masz pewność, że przetrwają lata.
Czytaj także: W czym przechowywać produkty sypkie? 12 pomysłów
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej