Kasza jęczmienna. Dlaczego nie może jej zabraknąć w Twojej kuchni?
Smaczną i zdrową podstawą wielu dań jest kasza jęczmienna, zaliczana do najzdrowszych kasz. Znane są jej różne odmiany, z których każda wyróżnia się szeregiem walorów zdrowotnych. Tego rodzaju przysmak ma wiele do zaoferowania również pod względem kulinarnym. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.
Kasza jęczmienna — jak gotować i przyrządzać?
Kasza jęczmienna to lekkostrawny przysmak. Jej wartości odżywcze sprawiają, że to niezwykle chętnie wybierany dodatek do potraw. Popularnością cieszy się zwłaszcza w tzw. polskim zagłębiu kasz, jak czasem określa się region Roztocza. To tam powstają charakterystyczne lokalne potrawy z jej dodatkiem, takie jak gołąbki, budynie mięsne czy pierogi.
Kasza stanowi podstawę wielu zup, np. krupniku. Jest też wybierana do kaszotto albo jako alternatywa dla ryżu albo ziemniaków.
Ile gotowac kaszę jęczmienną?
Ile gotuje się kasza jęczmienna? Gotowanie kaszy jęczmiennej jest ściśle określone przez producenta na opakowaniu i właśnie tymi wskazówkami należy się kierować. Sposób przyrządzania zależy od typu kaszy.
Drobną kaszę zalewany wrzątkiem i czekamy, aż kasza wchłonie płyn. Trwa to zwykle około 20 minut. Wówczas powinna być już gotowa do zjedzenia.
Z kolei pęczak najlepiej namoczyć 2-3 godziny wcześniej przed gotowaniem. To skróci czas jego obróbki cieplnej.
Czytaj także: Typy mąki — spis i charakterystyka wszystkich rodzajów mąki
Kaszę jęczmienną można przygotować na dwa sposoby:
-
w wersji kleistej — do ugotowania 1 szklanki kaszy musisz użyć 3,5 szklanki wody;
-
w wersji sypkiej — kasza jęczmienna na sypko powstanie, gdy na 1 szklankę kaszy użyjesz 2,5 szklanki wody.
Czas gotowania to zwykle 45-60 minut. Im kasza jest drobniejsza, tym okres jej gotowania krótszy.
Do przyrządzenia kaszy potrzebny będzie Ci dobrej jakości garnek oraz durszlak. Po ugotowaniu kaszy wystarczy odcedzić ją za pomocą akcesoriów kuchennych, a następnie przelać zimną wodą. Gotowa kasza ma mnóstwo wartości odżywczych.
Kasza jęczmienna — kaloryczność
Kasza jęczmienna ma około 350 kcal w 100 g. Trzeba jednak pamiętać, że jej objętość wzrasta po obróbce cieplnej. Tym samym, kaloryczność kaszy jęczmiennej ugotowanej spada w porównaniu do kaszy w postaci suchej. Poza tym, dzięki zawartości błonnika, kasza szybko niweluje uczucie głodu. Aby czuć się sytym, nie trzeba zjeść ogromnej porcji.
Kasza jęczmienna nie jest więc nadmiernie kaloryczną przekąską. Jej kaloryczność diametralnie rośnie dopiero wtedy, gdy podaje się ją z różnego rodzaju dodatkami, m.in. śmietaną, sosami czy mięsem.
Czytaj także: Kasza orkiszowa. Jak ją gotować?
Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?
Zwróćmy teraz uwagę na wartości odżywcze kaszy jęczmiennej. Czy kasza jęczmienna jest zdrowa? Okazuje się, że tak. To nie tylko bardzo sycące danie, ale również źródło wielu substancji odżywczych.
Kasza jęczmienna zawiera wartościowy błonnik, który zapobiega zaparciom oraz reguluje przemianę materii. Daje również na długo uczucie sytości. Dlatego jedzenie kasz jęczmiennych to metoda na to, by ograniczać poczucie głodu i tym samym dbać o szczupłą sylwetkę. Obecność błonnika obniża poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Ma on również wpływ na regulowanie poziomu glukozy.
W kaszy znajdziemy dużo skrobi, a także kwasu foliowego, który wspiera układ nerwowy i cały organizm człowieka. Sięgając po kaszę jęczmienną, dostarczamy do organizmu składniki mineralne, takie jak: krzem, cynk, wapń, mangan, które pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Kasza jęczmienna to również skarbnica magnezu, zabezpieczającego przed zmęczeniem.
Czytaj także: 10 przepisów na dania z kaszą pęczak - podlinkować po opublikowaniu
Prócz składników mineralnych, kasza jęczmienna zawiera mnóstwo witamin z grupy B, wpływających na układ nerwowy, a także witaminy K, niezbędnej do rozwoju kości. Kasza jęczmienna jest również źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, ponieważ zwalcza wolne rodniki.
Czy kasza jęczmienna ma gluten?
Kolejną ważną kwestią w zakresie właściwości kaszy jęczmiennej jest obecność w tym produkcie glutenu. Choć kasza jęczmienna to zdrowy przysmak, nie nadaje się do jedzenia przez wszystkich, właśnie z uwagi na to, że zawiera gluten. Z tego powodu spożywania kaszy jęczmiennej powinny unikać osoby z celiakią oraz z uczuleniem na gluten.
Indeks glikemiczny kaszy jęczmiennej
Indeks glikemiczny kaszy jęczmiennej jest uzależniony od jej rodzaju oraz formy obróbki cieplnej. Kasza o grubych oczkach ma z reguły ten wskaźnik niższy niż kasza drobna. Kaszę jęczmienną — obok kaszy bulgur, kaszy gryczanej czy komosy ryżowej — zalicza się do kasz o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego po kaszę jęczmienną, np. po pęczak tradycyjny, mogą sięgać cukrzycy.
Czytaj także: Wszystkie odmiany ryżu — jaki ryż do danego dania wybrać?
Rodzaje kaszy jęczmiennej
W Polsce znanych jest kilka typów kasz jęczmiennych, z których każda wyróżnia się walorami zdrowotnymi. Warto przyjrzeć się im bliżej.
Oto kasze jęczmienne dostępne na naszym rynku:
-
kasza pęczak — to całe ziarno, pozbawione łuski. Kasza pęczak reguluje rytm wypróżnień i jest polecana diabetykom;
-
pęczak obtaczany — ten typ kaszy jęczmiennej to ziarno, które zostało pozbawione łuski, a dodatkowo obtaczane i polerowane;
-
kasza jęczmienna wiejska — inaczej kasza jęczmienna łamana, ziarno jest tu oczyszczone i obłuszczone, lecz nie jest wypolerowane. Kasza wiejska określane jest czasem także jako połamany pęczak;
-
kasza jęczmienna perłowa — zwana również mazurską. Tego typu kasza bez łusek została poddana procesowi łamania oraz polerowania. Wyróżnia się trzy rozmiary kaszy perłowej: drobną, średnią i grubą;
-
kasza perłowa prażona — to połamane ziarno, pozbawione łuski i poddane prażeniu w wysokiej temperaturze. Kasza perłowa prażona jest ziarnem, które przeszło intensywną obróbkę.
Czytaj także: Przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw i pieczarek
Jakie potrawy przyrządzać z kaszy jęczmiennej?
Kasza jęczmienna na słodko czy wytrawnie? Decyzja w tym zakresie należy do Ciebie. Kasza jęczmienna to na tyle uniwersalny przysmak, że świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Tego rodzaju przysmak możesz przygotować na mleku, z dodatkiem sosu lub polewy. Kasza jęczmienna może stanowić składnik zapiekanki, sałatki i innego dania. Na bazie kaszy jęczmiennej powstają smaczne zupy, np. krupnik.
Kasza jęczmienna dobrze komponuje się z warzywami. Można wprowadzić ja do swojego menu również w formie farszu. Nadzienie z dodatkiem pęczaku, grzybów i wybranych warzyw można umieścić np. w wydrążonym bakłażanie, cukinii albo papryce. Na uwagę zasługują również pomidory faszerowane.
Czytaj także: Wszystkie rodzaje kasz i ich właściwości
Zdrowe przepisy na dania z kaszą jęczmienną
Poniżej prezentujemy przepisy na kaszę jęczmienną, które warto znać.
1. Kasza jęczmienna na mleku
Kasza jęczmienna na mleku to pomysł na dobry początek dnia. Mleko należy najpierw doprowadzić do wrzenia. Wówczas można stopniowo wrzucać kaszę jęczmienną i mieszać do momentu jej ugotowania.
Czytaj także: Kasza manna na mleku. 6 sposobów podania
2. Kasza jęczmienna z sosem i mięsem oraz ogórkiem kiszonym
Kasza jęczmienna z sosem i mięsem oraz ogórkiem kiszonym to klasyczne danie obiadowe. Jeżeli szukasz inspiracji na smaczną przekąskę albo kolację, to z pewnością sprawdzi się tu idealnie tzw. kaszotto. To danie jednogarnkowe, które stworzysz na bazie pęczaku albo innego typu kaszy jęczmiennej, np. kaszy jęczmiennej łamanej.
Danie przygotowuje się z kurczakiem i warzywami. Kurczaka należy usmażyć na patelni. Następnie dorzucić pokrojoną cebulkę, paprykę oraz pieczarki i na małym ogniu podgrzewać przez dłuższy czas. W tym daniu zastosowanie znajdzie bogaty w witaminy czosnek. Na koniec do usmażonych warzyw dodaj kaszę jęczmienną łamaną albo pęczak i wymieszaj. Duś całość przez kilkanaście minut do uzyskania miękkości kaszy.
Takie danie możesz zjeść bezpośrednio albo wykorzystać jako składnik farszu do wydrążonych warzyw. Wówczas należy np. faszerowane papryki umieścić na około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
3. Deser z kaszą jęczmienną
Dodaj kaszę do deseru na słodko — składniki, jakich będziesz potrzebować to m.in. rozpuszczona czekolada mleczna, cynamon, śmietanka kremówka, cukier i sok z pomarańczy. Najpierw gotuj kaszę jęczmienną. Następnie ubij śmietankę kremówkę z cukrem, wykorzystując do tego zestaw przyborów kuchennych, w tym ubijaczkę. Gotową bitą śmietanę umieść na kaszy, posyp cynamonem i udekoruj rozpuszczoną czekoladą oraz odrobiną soku z pomarańczy. Do jedzenia takiego deseru doskonale sprawdzi się większa, stalowa łyżka.
Kaszę jęczmienną możesz trzymać w oryginalnych opakowaniach albo sięgnąć po szczelne pojemniki do przechowywania, prosto ze sklepu Tadar. Tego rodzaju akcesoria wyróżniają się stylowym wyglądem i solidnością, dzięki temu masz pewność, że przetrwają lata.
Czytaj także: W czym przechowywać produkty sypkie? 12 pomysłów
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej