Wszystkie odmiany ryżu – jaki ryż do danego dania wybrać?
Wszystkie odmiany ryżu
Ryż to podstawowy składnik dań azjatyckich, który od dawna gości także w polskich domach. Mimo że wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu, to jednak najczęściej sięgamy po kilka ulubionych i najłatwiej dostępnych.
Rodzaje ryżu można podzielić ze względu na długość ziaren.
- Ryż długoziarnisty – nasze zestawienie rozpoczniemy od tego typu ryżu, ponieważ jest najbardziej popularny w naszym kraju. Jego ziarna mają długość powyżej 7 mm. Świetnie nadaje się do sałatek, zup i innych dań obiadowych.
- Ryż średnioziarnisty – po ten typ ryżu sięgnij, gdy masz ochotę zrobić deser. Jego ziarna osiągają długość 6 mm, a po ugotowaniu są miękkie i kleiste.
- Ryż krótkoziarnisty – taki rodzaj ryżu jest bardzo kleisty po ugotowaniu. Dlatego ze względu na te właściwości wykorzystuje się go np. do sushi czy risotto. Długość pojedynczego ziarenka to około 5 mm.
Czytaj także: Warzywa na patelnię z ryżem - 4 proste przepisy
Warto również lepiej poznać wszystkie najpopularniejsze odmiany ryżu. Są to:
- Ryż basmati – wyróżnia się lekko orzechowym smakiem. Po ugotowaniu nie skleja się, a jego ziarna są długie i występują w kolorze białym lub brązowym.
- Ryż jaśminowy – kwiatowy aromat i słodkawy smak przyciągają do tego ryżu miłośników nowoczesnych smaków. Ryż jaśminowy nie skleja się po ugotowaniu i dobrze komponuje nie tylko z tajskimi daniami (pochodzi z Tajlandii), ale też polskimi.
- Ryż biały – często wybierany w Polsce. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, przez co doskonale łączy się z wieloma daniami. Czas gotowania takiego ryżu w garnku to maksymalnie 20 minut.
- Ryż brązowy – aby ugotować ryż brązowy, potrzeba około 30 minut. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, przez co warto połączyć go z wytrawnymi i ostrzejszymi daniami.
- Czarny ryż – to odmiana o lekko orzechowym smaku. Podczas gotowania zmienia kolor na fioletowy. Świetnie smakuje jako dodatek do mleka kokosowego, mango i imbiru.
- Ryż paraboliczny – nazwa tego ryżu odnosi się do obróbki termicznej parą wodną, której ryż został poddany przed zapakowaniem. Jeżeli nie chcesz zepsuć tego ryżu podczas gotowania, wybierz dobrej jakości garnek i obowiązkowo nakryj go pokrywką w trakcie gotowania. Wiele interesujących propozycji naczyń znajdziesz w sklepie Tadar.pl.
- Ryż dziki – tak naprawdę nie jest ryżem, ale trawą pozyskiwaną z obszarów bagnistych Ameryki Północnej. Wyróżnia się zbożowym aromatem, długimi ziarnami oraz ciemnobrązową barwą, a także walorami zdrowotnymi.
Niezależnie od tego, na jaki ryż masz dziś ochotę, pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu tego produktu. Posłużą Ci tu pojemniki do przechowywania ze sklepu Tadar.pl, które doskonale pomieszczą artykuły sypkie.
Czytaj także: Jak gotować ryż? 4 sposoby
Jaki ryż jest najzdrowszy?
Dobrze dobrany ryż łączy walory smakowe z właściwościami zdrowotnymi. Zatem, jaki ryż jest najzdrowszy? Na szczególne uwzględnienie zasługuje dziki ryż, w którym można znaleźć dwukrotnie więcej białka niż w ryżu brązowym i aż 30 razy większą ilość antyoksydantów niż w ryżu białym.
Najmniej wartościowym ryżem jest ryż biały. Wyróżnia się lekkostrawnością, przez co sprawdzi się w diecie osób z problemami żołądkowymi, w menu dziecięcym oraz alergików. Ze względu na dużą ilość węglowodanów poleca się go uprawiającym sport.
Znacznie zdrowszy od białego jest ryż brązowy. Dzięki obecności błonnika wspiera proces trawienia. Pozwala też na dłuższe utrzymanie uczucia sytości. Znajduje się w nim również sporo magnezu i witamin z grupy B.
Czytaj także: Prostota w obiadowym wydaniu — czyli ryż z warzywami
Jaki ryż dla cukrzyka?
Czy wiesz, że długotrwałe spożywanie ryżu białego może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Zatem, jaki ryż dla cukrzyka może być właściwy? Znacznie lepszym rozwiązaniem jest ryż brązowy. Co więcej, warto po ten typ ryżu sięgać także w profilaktyce cukrzycy. Badania Harvard School of Public Health dowiodły, że zastępując całkowicie ryż biały pełnoziarnistym, ryzyko cukrzycy spada o około 1/3.
Analizując rodzaje ryżu, warto też spojrzeć na ich indeks glikemiczny i na tej podstawie dobierać właściwe produkty. Niski indeks glikemiczny ma np. ryż praboliczny, z kolei wysoki ryż biały czy też ryż jaśminowy.
Jaki ryż na diecie?
Planujesz schudnąć i zastanawiasz się, jaki ryż jest najmniej kaloryczny? Sięgnij po ryż basmati. Ma mniej kalorii niż ryż biały, jaśminowy, czerwony czy też ryż dziki. Z kolei ryż czarny przyspiesza procesy trawienne, nasyca na długo, ale jednocześnie ma bardzo dużo tłuszczu. Dlatego chcąc schudnąć, trzeba na niego uważać.
Czytaj także: Rodzaje makaronów - 12 najpopularniejszych rodzajów, które warto znać
Rodzaje ryżu i zastosowanie
Każdy rodzaj ryżu ma inne właściwości, przez co nadaje się do przyrządzania odmiennych dań. Warto zwrócić uwagę na różne rodzaje ryżu i zastosowanie zwłaszcza wtedy, gdy względy zdrowotne nie pozwalają sięgać zbyt często po najpopularniejszy w polskich sklepach ryż biały.
Jaki ryż wybrać do dania?
Wybierając ryż do konkretnego dania, dowiedz się, jaką długość mają jego ziarna oraz jak zachowują się po gotowaniu. Odmiany ryżu, które nie są kleiste, świetnie nadadzą się do sałatek lub jako zamiennik kaszy czy ziemniaków do obiadu. Natomiast te rodzaje ryżu, które mocno się sklejają, sprawdzą się do dań typu sushi. Wykorzystaj naturalne właściwości każdego ryżu. Oto zestawienie, jaki ryż wybrać:
- jaki ryż do sushi – tu sprawdzi się ryż krótki o owalnym kształcie, który dobrze się skleja;
- jaki ryż do risotto – typami rekomendowanymi są arborio albo carnaroli. Takie odmiany nie sklejają się nadmiernie, dzięki temu można przyrządzić pyszne risotto;
Czytaj także: Risotto z kurczakiem i warzywami na patelnię — przepis na udany obiad
- jaki ryż do paelli – do przyrządzenia klasycznego dania hiszpańskiego wykorzystaj ryż senia albo bomba. Możesz też wybrać ryż do risotto. Zanim dodasz go do składników, podsmaż go na suchej patelni. Następnie rozprowadź ryż na patelni z pozostałymi składnikami, sprawdzi się tu łyżka lub łopatka kuchenna od Tadar.pl;
- jaki ryż do sałatki – najlepiej postawić na ryż długoziarnisty, który się nie skleja. Po dodaniu ugotowanego ryżu do sałatki wystarczy dokładnie go wymieszać, używając do tego akcesoriów z zestawu przyborów kuchennych;
- jaki ryż do gołąbków – tu świetnie sprawdzi się ryż krótkoziarnisty. Na pół szklanki ryżu potrzebować będziesz 1,5 szklanki wody. Gotuj do wyparowania całej wody. Ewentualne pozostałości odcedź za pomocą durszlaka. Te wysokiej jakości znajdziesz w sklepie Tadar.pl.
Czytaj także: Przepis na gołąbki, które zawsze wyjdą
Chcąc uzyskać interesujący efekt kompozycyjny, warto połączyć różne rodzaje ryżu ze sobą. Można np. wymieszać ryż dziki z ryżem białym. Taka kompozycja z pewnością przypadnie do gustu bliskim, których zaprosiłeś na posiłek.
Czytaj także: Wszystkie rodzaje kasz i ich właściwości
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej