Przepis na gołąbki, które zawsze wyjdą

Porady 17.01.2022

Przepis na gołąbki – skąd się wziął?

Według historyków pierwsze gołąbki przyrządzano w XIX wieku na terenie Ukrainy. Tradycja nazywania potraw obrzędowych nazwami zwierzęcymi sprawiła, że danie złożone z kapusty i farszu zyskało nazwę hołubci, ta znowuż została przetłumaczona na język polski i tak narodziły się dobrze nam znane gołąbki. Jak to się stało, że potrawa stała się popularna w naszym kraju? Wpływ na to miała przede wszystkim dostępność kapusty, która uprawiana była masowo na terenach słowiańskich. 

Nasz współczesny przepis na gołąbki różni się od tych starszych głównie farszem – postny zmienił się na mięsny, a kaszę gryczaną zastąpiono ryżem. Wariacji na temat gołąbków jest tyle, że nie sposób ich zliczyć. Do ich przygotowania wystarczy ci garnek pojedynczy oraz podstawowe akcesoria i przybory kuchenne. Ugotuj tradycyjne albo współczesne gołąbki – przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Przepis na gołąbki domowe

Jeśli masz ochotę na domowe gołąbki, które smakować będą jak u mamy, to dobrze trafiłeś. Do przygotowania gołąbków domowych z naszego przepisu potrzebujesz:

  • 1 główkę średniej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebulę
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Suszoną paprykę
  • Tymianek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 200 ml domowego bulionu
  • Sól
  • Pieprz
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 40 ml gęstej śmietany
  • 20 g mąki
  • 10 g cukru
  • Koperek

Ugotuj ryż na półtwardo w osolonej wodzie, a następnie wytnij twardy głąb z kapusty. Włóż kapustę do garnka z gorącą wodą i gotuj przez 10 minut. Następnie ostudź i powoli odrywaj liść po liściu. Do przygotowania mięsa potrzebna będzie miska. Pokrój drobno cebulę, używając ostrego noża pojedynczego i włóż ją do miski. Dodaj poszatkowany czosnek, mięso oraz ugotowany ryż. 

Następnie wbij jajko i mieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gdy farsz będzie gotowy, nakładaj go na każdy liść kapusty i zawijaj, tak aby utworzyć kształt krokieta. Najlepiej zwiąż je nitką (po ugotowaniu należy ją zdjąć). Do dużego garnka na indukcję albo na gaz wsadź pozostałe liście kapusty i ułóż na nich gołąbki. Później zalej wodą z gotowania kapusty oraz bulionem i dodaj sól, zioła oraz pieprz. 

Gołąbki należy dusić przez niecałą godzinę, aż zmiękną. Do zrobienia sosu do gołąbków potrzebujesz przecieru pomidorowego, mąki, śmietany oraz przypraw. Weź mały garnek i wlej do niego przecier pomidorowy, wywar pozostały z gotowania gołąbków i gotuj na małym ogniu, mieszając. Następnie rozrób mąkę z zimną wodą i dodaj nieco śmietany oraz 3 łyżki gorącego wywaru. Dolej to do sosu, zamieszaj i gotuj przez 10-15 minut. Gdy gołąbki i sos będą gotowe, podawaj jej na talerzu w towarzystwie ziemniaków i posyp wszystko koperkiem. Ten przepis na gołąbki domowe skradnie wasze serca!

Przepis na gołąbki bez zawijania

Chcesz oszczędzić trochę czasu i nie masz ochoty na zawijanie gołąbków? Mamy dla ciebie prosty przepis na gołąbki bez zawijania. Oto potrzebne składniki: 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka wędzona
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • Kostka rosołowa
  • 20 ml śmietanki 30%

Ten przepis na gołąbki bez zawijania pozwoli na stworzenie pysznego dania w niezwykle krótkim czasie. Do przygotowania będzie potrzebny ci zestaw garnków zawierający co najmniej 2 naczynia. Najpierw ugotuj ryż, aż będzie aldente i odcedź go. Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju. Poszatkuj liście kapusty i wrzuć do garnka. W drugim garnku wymieszaj ze sobą mięso mielone, ryż i cebulę. Dodaj jajko i przypraw solidnie. Wymieszaj ponownie, a następnie delikatnie podduś przez 10 minut, dodając ok. 100 ml wody. Farsz odcedź i wrzuć do garnka z kapustą. Wymieszaj i uformuj krokiety z farszu, a następnie podsmaż je z obu stron. Wsadź kotleciki do naczynia żaroodpornego i rozpocznij robienie sosu. Wlej do miski pasatę i śmietankę. Rozpuść pół kostki rosołowej we wrzącej wodzie i dolej do sosu. Następnie gotowym sosem polej kotleciki. Całość duś przez godzinę. 

Przepis na gołąbki domowe z piekarnika

Szukasz przepisu na gołąbki domowe z piekarnika? Nie musisz daleko szukać! Wszystkie pomysły i inspiracje, które znajdziesz w tym artykule z powodzeniem możesz wykorzystać jako przepis na gołąbki z piekarnika, zmieniając garnek na naczynie żaroodporne albo brytfankę. Z kaszą, ryżem, bez zawijania – jakie tylko chcesz!

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Chcesz przygotować genialne danie? Wypróbuj pomysły na gołąbki z naszego artykułu. Znajdziesz tu przepis na gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym oraz prosty przepis na gołąbki w sosie pomidorowym bez zawijania. Ich przygotowanie nie wymaga olbrzymich umiejętności kulinarnych, wystarczy włożyć w gotowanie trochę serca. To jak – który przepis na gołąbki w sosie pomidorowym wybierasz? Z ryżem i mięsem czy bez?

Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej i pieczarek

Jeśli znudziły ci się już przepisy na domowe gołąbki, wypróbuj przepis na gołąbki z kaszy gryczanej i pieczarek! Na pewno się nie zawiedziesz. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz:

  • 1 kapustę
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 500 g pieczarek
  • Bulion warzywny
  • 3 cebule
  • 300 ml wody
  • Olej
  • Tymianek
  • Cząber
  • Suszony czosnek
  • Sos sojowy

Kapustę opraw i wytnij z niej głąb. Oddziel liście i gotuj przez 10 minut. Wyciągnij je z wody i poczekaj, aż ostygną. W garnuszku rozgrzej tłuszcz i wrzuć na niego kaszę gryczaną i wlej wodę i dodaj sos sojowy oraz resztę przypraw. Następnie pokrój cebulę oraz pieczarki i podsmaż. Wymieszaj dokładnie i przełóż farsz na liście, zawijając szczelnie. Na koniec wyłóż dno garnka pozostałymi liśćmi kapusty i przełóż tam gołąbki. Dolej do nich bulion i duś pod przykryciem przez 45 minut.

Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej

Nie przepadasz za słodką kapustą? Wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej. To szybkie i sycące danie przyrządzisz dla całej rodziny w niecałą godzinę. Do przygotowania dania z przepisu na gołąbki w kapuście pekińskiej (zwanym też przepisem na oszukane gołąbki) potrzebujesz:

  • 200 g ryżu
  • 1 kapustę pekińską
  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 cebulę
  • 1 kartonik koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany (najlepiej 18%)
  • 500 ml wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Dokładnie umyj kapustę i oddziel liście, a następnie wrzuć je do gotującej się wody i pozostaw w niej na 2 minuty. Miękkie liście odcedź i daj im wystygnąć. Obierz cebulę i pokrój w kostkę, a potem podsmaż. Ugotuj ryż tak, aby był średnio twardy i zostaw do wystudzenia. Następnie wsadź go do miski i dodaj mięso mielone, cebulę oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw i wymieszaj na gładką masę. Wyłóż farsz na liście kapusty i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie przejdź do przygotowania sosu pomidorowego – wlej do miski śmietanę, wodę oraz resztę koncentratu i wymieszaj. Gotowy sos wylej na gołąbki. Wstaw naczynie z daniem do piekarnika nagrzanego na ok. 200 stopni i piecz przez 50 minut.

Przepis na gołąbki z kaszą

Gdy masz ochotę na trochę zabawy i zmianę w tradycyjnych, polskich przepisach na gołąbki, postaw na gołąbki z kaszą! Przepis na gołąbki z kaszą jest niezwykle prosty – wystarczy, że podmienisz ryż na kaszę i voilà! Pyszne gołąbki domowe z kaszą z własnego przepisu gotowe.

Czytaj także:

Zasady przechowywania warzyw i owoców

Jak gotować ryż? 4 sposoby

Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ryż z warzywami

Smaczny i szybki obiad – jak go przygotować?

Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami

Czym wyczyścić piekarnik? 10 sprawdzony sposobów

Ziemniaki jak z ogniska w piekarniku – zdradzamy przepis

Jak sparzyć pomidory?

Szybkowar – jak gotować w tym garnku?

Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad

Jak obliczyć, ile litrów ma garnek?