Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad
Chłopski garnek – co to za danie?
Chłopski garnek to nazwa prostego dania, w którym znaleźć można niemal wszystko. Jego największą zaletą jest to, że robi się je w jednym garnku. Do przygotowania obiadu będzie ci potrzebny wyłącznie garnek pojedynczy (garnek na indukcję lub też na kuchenkę gazową, czy też garnek do płyty ceramicznej) oraz akcesoria i przybory kuchenne – takie, jak nóż pojedynczy, deska do krojenia oraz łyżka do mieszania. Jak zrobić chłopski garnek? Przepis w każdym domu będzie trochę inny – do dania można dodać bowiem swoje ulubione warzywa czy mięso. Z nami przygotujesz pyszny chłopski garnek. Przepis domowy według Tadar to najlepszy sposób na sukces w kuchni.
Czytaj także:
- 13 potraw z ziemniaków, które ugotujesz w jednym garnku
- Dania postne – czyli jakie?
- 3 proste przepisy na makaron z kurczakiem
- Coś łatwego na romantyczną kolację?
Chłopski garnek z kapustą
Najbardziej podstawowym przepisem jest chłopski garnek z kapustą. To bardzo sycący i prosty do przygotowania obiad, który z pewnością zasmakuje tobie i twojej rodzinie. Przepis na chłopski garnek z kapustą będzie dla nas bazą, którą w następnych częściach artykułu odrobinę zmienimy i rozbudujemy o kolejne składniki. Jak zrobić chłopski garnek z kapustą? Przepis wymaga tylko kilku składników. Oto one:
- Pół główki małej kapusty (po wycięciu twardych elementów zostanie około 350 gramów)
- 400 gramów ziemniaków
- Kiełbasa sucha (możesz zrezygnować z tego składnika)
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Duża papryka
- Dwie marchewki
- 400 mililitrów bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: papryka słodka, majeranek, sól, pieprz
Zacznij od pokrojenia wszystkich składników: kapusty i cebuli w piórka, marchewki, papryki i ziemniaków w kostkę, a czosnku w drobną kosteczkę. Wyciągnij swój zestaw garnków i wybierz taki, który ma co najmniej 3 litry pojemności. Wlej odrobinę oleju (2 łyżki) i postaw garnek na kuchence. Garnek ze stali nierdzewnej powinien szybko się nagrzać. Wrzuć najpierw cebulę i czosnek – podsmażaj chwilę, by cebula lekko się zeszkliła. Do garnka dorzuć cebulę, marchew i paprykę i smaż wszystkie warzywa ze sobą. Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, jeśli z niej korzystasz. Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, by warzywa zmiękły. Dodaj koncentrat oraz przyprawy w ilościach, które ci odpowiadają. Gotuj całość jeszcze chwilę. Po kilku minutach potrawa będzie już gotowa. Smacznego!
Czytaj także:
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
- Dania jednogarnkowe na imprezę
- Danie jednogarnkowe z ziemniakami
- Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Chłopski garnek z mięsem
Chłopski garnek z mięsem to najpopularniejsza wersja tego dania. Zwykle wykorzystuje się do niego kiełbasę, na przykład wiejską, śląską czy podwawelską. Tak jak w powyższym przepisie, kiełbasę wystarczy pokroić w plasterki czy grubszą kostkę. Doskonałym sposobem jest również dodanie do garnka chłopskiego boczku, który nadaje daniu wędzonego posmaku. Taki garnek będzie intensywnie mięsny, ale także bardziej tuczący niż ten w wersji warzywnej. Warto o tym pamiętać.
Czytaj także:
- Sycące dania jednogarnkowe
- Dania jednogarnkowe dla cukrzyków
- Jak obliczyć, ile litrów ma garnek?
Chłopski garnek z ziemniakami
Garnek chłopski można przygotować w wersji z ziemniakami i bez nich. Jednak chłopski garnek z ziemniakami jest dużo gęstszy i bardziej sycący – przypomina potrawkę, a nie zupę. Wszystko dzięki skrobi, która zagęszcza danie. Do chłopskiego garnka możesz dodać więcej ziemniaków, jednak musisz pamiętać, iż potrzebują one większej ilości bulionu, by mieć w czym zmięknąć.
Chłopski garnek z cukinią
Cukinia to doskonałe warzywo do dań jednogarnkowych. Szybko przechodzi smakiem przypraw, a jednocześnie zagęszcza potrawkę i nadaje jej specyficznego aromatu. Jeśli robisz chłopski garnek z cukinią, pamiętaj, by pokrojone warzywa dodać do gotującego się bulionu po około 10 minutach. Jeśli będziesz gotować cukinię od razu z innymi warzywami, będzie ona bardzo miękka i szybko się rozpadnie. Nie zachowa swojego kształtu. Lepiej, by była lekko al dente.
Chłopski garnek z makaronem
Nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z tym daniem jednogarnkowym i przygotować chłopski garnek z makaronem. Oczywiście w tej wersji zrezygnuj z ziemniaków. Zamiast nich możesz dodać cukinię, a nawet fasolę. Makaron świderki, rurki czy kolanka dodaj do garnka zamiast ziemniaków i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj, aż makaron będzie miękki.
Chłopski garnek z pieczarkami
Chłopski garnek z pieczarkami to pyszne, sycące danie. Możesz dodać pieczarki do podstawowej wersji bądź zastąpić nimi jakiś składnik (na przykład kapustę). Jeśli chcesz, by potrawa była jeszcze bardziej aromatyczna, zacznij od usmażenia pieczarek pokrojonych w plastry razem z cebulką.
Chłopski garnek z kurczakiem
Chłopski garnek z kurczakiem to bardziej dietetyczna wersja dania. Możesz użyć kawałków kurczaka zamiast kiełbasy czy boczku. Zacznij od usmażenia kurczaka z cebulą, a następnie dodawaj warzywa tak, jak w pierwszym przepisie.
Chłopski garnek bez kapusty
Chłopski garnek bez kapusty także jest pyszny, choć mniej sycący. Warto zastąpić ten składnik innym warzywem, na przykład cukinią, a nawet innym warzywem kapustnym – takim, jak kalafior czy brokuł.
Chłopski garnek z fasolą
Chłopski garnek z fasolą to doskonała opcja dla wegetarian i wegan. Fasola jest bowiem bogata w białko. Wykorzystaj wcześniej ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki. Nie rezygnuj z innych warzyw – dzięki temu chłopski garnek będzie bardzo gęsty i pożywny.
Chłopski garnek – Thermomix
Jak jeszcze zrobić chłopski garnek? Thermomix podpowie ci, jak przygotować to danie w jednym garnku urządzenia. Wystarczy skorzystać z naszej propozycji bądź przepisu dostępnego w Thermomixie.
Chłopski garnek to doskonały pomysł na szybkie, jednogarnkowe danie pełne warzyw. Koniecznie przygotuj go w swoim domu, gdy najdzie cię ochota na coś smacznego
Zobacz polecane produkty:
garnek ceramicznygarnek z pokrywką
garnek do gotowania na parze
garnek gastronomiczny
Warto przeczytać
Krokiety z pieczarkami i serem
Czy jest coś lepszego niż chrupiące, złociste krokiety wypełnione aromatycznym farszem? Krokiety z pieczarkami i serem to recepta na idealny obiad! Odkryj, jak krok po kroku przyrządzić te pyszne zawijańce, które z pewnością zachwycą wszystkich gości i domowników!
czytaj więcejGołąbki pieczone w piekarniku
Gołąbki pieczone w piekarniku to danie, które łączy klasyczny smak z wyjątkowym aromatem pieczonej kapusty. Przygotowanie ich jest prostsze, niż myślisz — piekarnik wykona za ciebie połowę pracy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w wersji pieczonej!
czytaj więcejŚledzie w occie - podstawowy przepis
Szukasz przepisu na łatwe w przygotowaniu śledzie w occie? To dobrze trafiłeś! Dzięki kilku podstawowym składnikom możesz przygotować śledzie, które zachwycą smakiem całą rodzinę i gości. W poniższym przepisie podpowiadamy, jak zrobić śledzie w occie w sposób łatwy i przyjemny!
czytaj więcejSos holenderski - jak się go robi i do czego pasuje?
Sos holenderski to jeden z najsłynniejszych sosów kuchni francuskiej, choć jego nazwa może sugerować holenderskie korzenie. To aksamitne połączenie masła, żółtek i odrobiny soku z cytryny lub octu stało się podstawą wielu klasycznych potraw. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny sos!
czytaj więcejMinestrone - przepis na tę włoską zupę
Minestrone to klasyczna włoska zupa, która powstała w słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „minestra”, oznaczającego po prostu zupę, co doskonale oddaje jej prosty charakter. Tradycyjnie przygotowywana z sezonowych warzyw z dodatkiem makaronu, ryżu lub fasoli. Sięgając po nasz przepis na minestrone, przeniesiesz się do serca tego kraju. Sprowadź włoskie słońce do swojego domu już dziś!
czytaj więcejKlopsiki gotowane w sosie koperkowym
Klopsiki gotowane w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Delikatne mięso w aromatycznym, kremowym sosie koperkowym przywołuje różne wspomnienia z okresu młodości. W tym artykule zdradzimy Ci, jak przyrządzić to danie pełne nostalgii. Sprawdź nasz przepis!
czytaj więcejTarta ze szpinakiem - przepis
Tarta ze szpinakiem to znakomity pomysł na elegancką przekąskę lub lunch. Kruche ciasto i pyszne nadzienie — to musi smakować pysznie! Skorzystaj z naszego przepisu, by odkryć, jak w kilku krokach wyczarować tartę ze szpinakiem, która porwie Cię swoim smakiem!
czytaj więcejPrzetwory z dyni - co warto zrobić z dyni na zimę?
Przetwory z dyni to doskonały sposób na zatrzymanie smaku tych darów jesieni i rozkoszowania się ich smakiem zimą. To wszechstronne warzywo świetnie sprawdza się jako baza do dżemów, musów, marynat czy pikli, które można wykorzystać w wielu przepisach. W tym artykule znajdziesz inspirujące pomysły, dzięki którym dynia stanie się Twoim ulubionym składnikiem na zimowe zapasy.
czytaj więcejNakrywanie do stołu - jak to zrobić prawidłowo?
Elegancko nakryty stół to nie tylko kwestia estetyki, ale także wyraz szacunku dla gości. Umiejętność prawidłowego rozłożenia sztućców, talerzy i serwetek sprawia, że każda kolacja nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zasady savoir-vivre’u mogą wydawać się skomplikowane, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, by stworzyć harmonijną i funkcjonalną aranżację. Poznaj wszystkie najważniejsze zasady nakrywania do stołu i zaskocz swoich gości!
czytaj więcej