Dania jednogarnkowe dla cukrzyków – 3 pyszne przepisy

Porady 4.01.2022

Dania jednogarnkowe dla cukrzyków

Oszczędność czasu i prosty sposób przygotowania – to sekrety popularności dań jednogarnkowych dla cukrzyków. Takie potrawy powinny zawierać dużą ilość gotowanych na półtwardo warzyw. Bardzo istotne, by tego rodzaju posiłek był pozbawiony smażonego jedzenia. Najlepiej sprawdzi się danie gotowane na parze albo duszone lub pieczone w pergaminie czy folii. Należy wystrzegać się również soli i cukru prostego.

Czytaj także: Jak upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym?

Oto kilka smacznych przepisów na danie jednogarnkowe dla cukrzyków. Nasze zestawienie rozpocznijmy od zupy-krem.

Przepis na zupę-krem z buraka i pomidorów

Przygotuj:

  • 1 buraka;
  • 5 pomidorów;
  • 1 pęczek bazylii;
  • ząbek czosnku.

Czytaj także: Dania jednogarnkowe na imprezę 

Sposób przygotowania: Buraka za pomocą odpowiednich akcesoriów i przyborów kuchennych obierz i posiekaj w kostkę. Na desce do krojenia przekrój pomidory w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. W tym czasie na blachę do pieczenia wyłóż papier, poukładaj na nim warzywa. Zapiekaj składniki w piekarniku do momentu, gdy burak zmięknie. Wyjmij produkty z piekarnika, przełóż do garnka pojedynczego i wlej zimną wodę tak, by zakryła warzywa. Gotuj pod przykryciem do czasu, gdy burak całkowicie stanie się miękki. Całość przelej do blendera, zmiksuj, a potem przecedź przez sitko. Zblendowane danie ponownie zagotuj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z posiekaną bazylią i innymi ziołami.

Czytaj także: Jak obliczyć, ile litrów ma garnek? 

Gdy masz do dyspozycji warzywa sezonowe, np. cukinię, warto zrobić z nich smaczne leczo w wersji dietetycznej.

Przepis na leczo wegetariańskie

Przygotuj:

  • 25 dag cukinii;
  • 0,5 cebuli;
  • 200 g krojonych pomidorów;
  • łyżeczkę bazylii;
  • łyżkę nasion dyni;
  • odrobinę oliwy.

Czytaj także: Jak przygotować chleb bez mąki?

Sposób przygotowania: Posiekaj nożem pojedynczym cebulę na piórka i podsmaż w garnku z grubym dnem (np. w garnku ze stali nierdzewnej) na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, a następnie pomidory bez skórki. Duś całość przez kilkanaście minut. Dopraw bazylią i udekoruj pestkami dyni.

Czytaj także: 

Dania bogate w ryby i owoce morza powinny być częścią diety dla cukrzyków ze względu na obecność kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko chorób serca.

Przepis na łososia z warzywami

Przygotuj:

  • 25 dag łososia;
  • 2 marchewki;
  • 1 cukinię;
  • 1 paprykę;
  • po 3 łyżki białego i czarnego sezamu;
  • kawałek pora;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżkę oleju z nasion sezamu.

Sposób przygotowania: Łososia pokrój na filety i opanieruj w kolorowym sezamie. Pokrój warzywa w kostkę. Następnie włóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego – może to być klasyczna brytfanna, ale również garnek do płyty ceramicznej lub garnek na indukcję, o ile producent naczyń wskazuje na to, że nadają się do użytku w piekarniku – i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut. Takie danie można podawać z makaronem ryżowym.

Czytaj także: 

Danie jednogarnkowe dla cukrzyka

Aby zachwycić się smakiem dania jednogarnkowego dla cukrzyka, nie potrzeba wiele wysiłku, zwłaszcza gdy masz do dyspozycji garnek do gotowania na parze. Wówczas wystarczy, że na kolejnych półkach poukładasz ulubione produkty spożywcze: rybę, mięso drobiowe oraz warzywa, np. brokuł, marchewkę czy cukinię i zastosujesz się do wskazań producenta. Gotowanie na parze jest bardzo łatwe, a jedzenie dzięki tej metodzie obróbki termicznej zyskuje wyrazisty smak. Możesz go wzmocnić, dodając ulubione zioła.

Czytaj także: Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad [linkowanie do wpisu - Chłopski garnek - przepis na sprawdzony obiad]

Dania jednogarnkowe to propozycja dla osób, które nie lubią zmywać zestawu garnków po gotowaniu. Jak widać, można zjeść smacznie, zdrowo i bez konieczności poświęcania czasu na sprzątanie.

Czytaj także: