Risotto z kurczakiem i warzywami – przepis na udany obiad

Porady 14.02.2022

Risotto z kurczakiem i warzywami — co jest kluczowe w przyrządzeniu tego dania?

Risotto to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, której głównym składnikiem jest ryż. Wyraziste w smaku danie o kremowej konsystencji uzyskuje się poprzez dodanie do niego bulionu, masła i dojrzewającego sera (np. parmezanu czy grana padano), sporadycznie ryż podlewa się również winem. 

Wspomnianą już konsystencję uzyskuje się dzięki specjalnej odmianie ryżu (arborio). Ryż podczas gotowania wchłania wodę i staje się kleisty (nie myl z rozgotowaniem). Jeśli masz zamiar przygotować risotto z warzywami i kurczakiem albo innymi dodatkami, pamiętaj o tym, żeby przesmażyć ryż na patelni przed dodaniem płynów. Bulion, wino czy wodę dodajemy stopniowo, małymi porcjami, tak aby szybko połączył się z resztą składników. Podczas gotowania, nie możesz zapomnieć o przemieszaniu dania, inaczej przywrze ono do patelni i się przypali. Gdy ryż będzie odpowiednio kleisty, a konsystencją będzie przypominał kleik, dodaj do niego masło oraz ser. Do przygotowanego risotto z kurczakiem i warzywami dodaj świeże zioła i przyprawy. Gwarantujemy, że smak tego dania długo pozostanie w pamięci wszystkich, którzy będą mieli okazję go spróbować! W poniższej części tekstu dowiesz się, jak przygotować przepyszne risotto z kurczakiem i warzywami, do którego nie będą Ci potrzebne zestawy patelni (ale mogą się przydać).

Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

Gotowanie i pieczenie nie jest Twoją mocną stroną? Nic nie szkodzi. Jeśli masz w domu ryż, kurczaka i trochę warzyw, to w zupełności wystarczy, żeby przygotować obiad dla całej rodziny! Poznaj nasz obłędny przepis na risotto z kurczakiem i warzywami. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 0,4 kg ryżu Arborio
  • Połowę piersi z kurczaka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Litr bulionu
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 80 g zielonych szparagów
  • Garść świeżego szpinaku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,1 l białego wina
  • 50 g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Ser Grana Padano
  • Deska do krojenia

Przechodzimy to tego, jak zrobić risotto z kurczakiem i warzywami. Na samym początku kładziemy na deskę czosnek i siekamy go drobno, następnie kroimy w cienkie paski suszone pomidory i obieramy szparagi ze skórki (tutaj sprawdzą się w szczególności dobrej jakości obieraczki do warzyw, ponieważ chodzi tu o precyzję i ściągnięcie tylko cienkiej warstwy skórki). Na patelni podsmażamy posiekany czosnek (polecamy do tego patelnie granitowe albo ze stali szlachetnej). Dodajemy szparagi i suszone pomidory. Następnie kroimy kurczaka w paski i podsmażamy wraz z czosnkiem przez 5-6 minut. Po chwili na patelnię wsypujemy ryż i czekamy, aż się delikatnie zeszkli. Na sam koniec dolewamy bulion oraz wino i przykrywamy, mieszając co kilka minut. Gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynów, dodajemy posiekany szpinak oraz resztę bulionu i znowu przykrywamy, gotując na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas, sprawdzając, czy ryż jest już miękki. Gdy wystarczająco zmięknie, dodajemy masło oraz starty ser i ściągamy z gazu. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Sprawdź również resztę naszych przepisów kulinarnych na risotto z kurczakiem i warzywami!

Risotto z kurczakiem i warzywami na patelnię

Chociaż przygotować risotto możesz w zasadzie w każdym garnku, to gorąco polecamy używanie do tego dania patelni. Jeśli chcesz poznać przepis na risotto z kurczakiem i warzywami na patelnię, które robi się w pół godziny, zerknij poniżej.

Składniki:

  • 0,3 kg ryżu do risotto
  • 1 pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 l bulionu
  • 40 g parmezanu 
  • Natka pietruszki
  • Duża łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół szklanki białego wina

Przygotowanie:

Gotowanie swojego risotto z kurczakiem i warzywami na patelni zacznij od dokładnego oczyszczenia i umycia pieczarek. Weź deskę oraz nóż pojedynczy i pokrój pieczarki, cebulę i kurczaka. Mięso przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej składniki, a następnie dodaj ryż. Poczekaj, aż ryż się zeszkli, a po chwili wlej 250 ml bulionu na patelnię. Wymieszaj składniki dokładnie i przykryj pokrywką. Po 10 minutach wymieszaj składniki ponownie, dodaj wino oraz resztę bulionu i gotuj przez 20 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy ryż zmiękł. Gdy będzie już wystarczająco miękki, dodaj masło, pokrojoną natkę, tarty ser oraz sól i pieprz. Wymieszaj i risotto jest gotowe!

Risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi

Każdy doświadczył kiedyś sytuacji, w której w lodówce miał tylko światło i jakieś resztki. Przygotowanie smacznej potrawy z resztek to nie lada sztuka, ale z nami wszystko jest możliwe! Poznaj przepis na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi, które przygotujesz w prosty sposób, używając podstawowych akcesoriów i przyborów kuchennych. Do stworzenia tego dania potrzebujesz:

  • 0,25 kg sypkiego ryżu
  • Połowę piersi z kurczaka
  • Mieszankę mrożonych warzyw (np. włoskich)
  • Kostkę rosołową
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszoną bazylię
  • Twardy ser, 30 g

Przygotowanie:

Pokrój pierś w paski i przypraw solą, pieprzem oraz bazylią, a następnie rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią kurczaka i smaż do zarumienienia. Po kilku minutach dorzuć na patelnię mieszankę warzywną. Wsyp ryż na patelnię i podsmażaj, aż stanie się przezroczysty. Przemieszaj i wlej na patelnię ok. 200 ml wody wymieszanej z połową kostki rosołowej. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie wlej kolejne 200 ml wody i znowu gotuj. Gdy ryż będzie mięciutki, dodaj masło i starty ser i przemieszaj. Takiemu daniu możesz nadać więcej charakteru za pomocą przypraw, użyj tych, które masz pod ręką. Gdy masz w domu dużą ilość przypraw i nie wiesz, jak je przechowywać, przesyp je w przyprawniki, solniczki i pieprzniczki (szeroki wybór tych akcesoriów znajdziesz na Tadar.pl). Dzięki lepszej organizacji swoich przypraw, z łatwością zdecydujesz, jakiego charakteru nadać swoim daniom.

Risotto z kurczakiem i warzywami — kcal

Ile kalorii ma risotto z kurczakiem i warzywami? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. W zależności od tego, jakich składników użyjesz do przygotowania swojego risotto z kurczakiem i warzywami, ilość kcal się zmienia. Standardowe risotto z masłem i serem będzie miało zdecydowanie więcej kalorii niż wersja pozbawiona tych składników. Wartość kaloryczna będzie wahać się pomiędzy 600 do 1200 kcal. Jeśli jesteś na diecie, a naszła Cię ochota na risotto, przygotuj je bez nabiału.

Czytaj także:

Jak zrobić warzywa na parze?

Jakie warzywa można jeść na surowo?

Jak pokroić warzywa? 8 metod i akcesoriów!

Jakie warzywa można mrozić?

Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?

Patelnia granitowa - 8 rzeczy, które musisz wiedzieć

Jaka patelnia na indukcję? 5 modeli, które warto rozważyć

Patelnie Piccante Starke PRO — idealne do codziennego gotowania

Jak wybrać dobrą patelnię?

Jaka patelnia nieprzywierająca? 7 typów Tadar.pl

Patelnia stalowa – jak jej używać?

Jak zrobić warzywa na patelnię? 

Jakie warzywa na patelnię są najlepsze?