Jakie warzywa można mrozić?

Porady 5.12.2021

Jakie warzywa można mrozić?

Zanim zima rozpocznie się na dobre, dobrze jest zamrozić trochę warzyw, by w tym okresie mieć dostęp do witamin. Które warzywa można mrozić? Warzywa, które nadają się do mrożenia to marchewka, groszek, jarmuż, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, szpinak czy bób.

Równie smacznymi warzywami do zamrożenia są papryka, cukinia oraz pomidory. Pamiętaj jednak, że po rozmrożeniu należy je przygotować na gorąco, np. w formie sosu, zapiekanki czy zupy. Wiesz już, jakie warzywa można mrozić na zimę. Natomiast do jarzyn, których nie powinno się zamrażać należą: seler, czosnek oraz cebula.

Dowiedz się także:

  • Jakie owoce można mrozić? 

Jak przygotować warzywa do mrożenia?

Niektóre warzywa przed mrożeniem należy zblanszować. Warto to zrobić szczególnie w przypadku twardszych jarzyn. Takie warzywa zachowają więcej wartości odżywczych, a po wyjęciu z zamrażarki będą lepiej się gotować.

Przygotowanie do domowego mrożenia warzyw powinno przebiegać wedle następujących zasad:

    • wybór warzyw do zamrożenia – stawiaj na warzywa świeże i zdrowe;
    • oczyszczanie i krojenie – za pomocą obieraczki do warzyw i owoców pozbądź się niepotrzebnych elementów warzywa, możesz także wykorzystać do tego nóż pojedynczy i odkroić skórkę na desce kuchennej, następnie pokrój warzywo, wykorzystując do tego krajalnicę do warzyw i owoców;
    • blanszowanie – przelej wybrane warzywa wrzątkiem, a potem zanurz w bardzo zimnej wodzie;
  • rozłożenie luzem na tacce i umieszczenie na kilka godzin w zamrażarce – zamroź warzywa na tacy, a następnie wyjmij po kilku godzinach.

Sprawdź również:

Jak mrozić warzywa?

Już wiesz, jak należy przygotować warzywa do dłuższego przechowywania w zamrażarce. Po ich wstępnym mrożeniu możesz je wreszcie wsypać do woreczków do mrożenia. Koniecznie zapisz na opakowaniu datę umieszczenia w zamrażalniku.

Jak prawidłowo mrozić warzywa? Nie zapomnij z woreczków usunąć nadmiar powietrza. Jeżeli nie chcesz korzystać z worków, warzywa możesz przechowywać w plastikowych opakowaniach. Doskonale sprawdzą się tu pudełka po lodach.

Polecamy:

  • Jakie warzywa można jeść na surowo?