Jakie warzywa mo偶na mrozi膰?

Jakie warzywa mo偶na mrozi膰?
Zanim zima rozpocznie si臋 na dobre, dobrze jest zamrozi膰 troch臋 warzyw, by w tym okresie mie膰 dost臋p do witamin. Kt贸re warzywa mo偶na mrozi膰? Warzywa, kt贸re nadaj膮 si臋 do mro偶enia to marchewka, groszek, jarmu偶, broku艂y, brukselka, fasolka szparagowa, szpinak czy b贸b.
R贸wnie smacznymi warzywami do zamro偶enia s膮 papryka, cukinia oraz pomidory. Pami臋taj jednak, 偶e po rozmro偶eniu nale偶y je przygotowa膰 na gor膮co, np. w formie sosu, zapiekanki czy zupy. Wiesz ju偶, jakie warzywa mo偶na mrozi膰 na zim臋. Natomiast do jarzyn, kt贸rych nie powinno si臋 zamra偶a膰 nale偶膮: seler, czosnek oraz cebula.
Dowiedz si臋 tak偶e:
- Jakie owoce mo偶na mrozi膰?
Jak przygotowa膰 warzywa do mro偶enia?
Niekt贸re warzywa przed mro偶eniem nale偶y zblanszowa膰. Warto to zrobi膰 szczeg贸lnie w przypadku twardszych jarzyn. Takie warzywa zachowaj膮 wi臋cej warto艣ci od偶ywczych, a po wyj臋ciu z zamra偶arki b臋d膮 lepiej si臋 gotowa膰.
Przygotowanie do domowego mro偶enia warzyw powinno przebiega膰 wedle nast臋puj膮cych zasad:
-
- wyb贸r warzyw do zamro偶enia – stawiaj na warzywa 艣wie偶e i zdrowe;
- oczyszczanie i krojenie – za pomoc膮 obieraczki do warzyw i owoc贸w pozb膮d藕 si臋 niepotrzebnych element贸w warzywa, mo偶esz tak偶e wykorzysta膰 do tego n贸偶 pojedynczy i odkroi膰 sk贸rk臋 na desce kuchennej, nast臋pnie pokr贸j warzywo, wykorzystuj膮c do tego krajalnic臋 do warzyw i owoc贸w;
- blanszowanie – przelej wybrane warzywa wrz膮tkiem, a potem zanurz w bardzo zimnej wodzie;
- roz艂o偶enie luzem na tacce i umieszczenie na kilka godzin w zamra偶arce – zamro藕 warzywa na tacy, a nast臋pnie wyjmij po kilku godzinach.
Sprawd藕 r贸wnie偶:
Jak mrozi膰 warzywa?
Ju偶 wiesz, jak nale偶y przygotowa膰 warzywa do d艂u偶szego przechowywania w zamra偶arce. Po ich wst臋pnym mro偶eniu mo偶esz je wreszcie wsypa膰 do woreczk贸w do mro偶enia. Koniecznie zapisz na opakowaniu dat臋 umieszczenia w zamra偶alniku.
Jak prawid艂owo mrozi膰 warzywa? Nie zapomnij z woreczk贸w usun膮膰 nadmiar powietrza. Je偶eli nie chcesz korzysta膰 z work贸w, warzywa mo偶esz przechowywa膰 w plastikowych opakowaniach. Doskonale sprawdz膮 si臋 tu pude艂ka po lodach.
Polecamy:
- Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej