Jakie warzywa można mrozić?
Jakie warzywa można mrozić?
Zanim zima rozpocznie się na dobre, dobrze jest zamrozić trochę warzyw, by w tym okresie mieć dostęp do witamin. Które warzywa można mrozić? Warzywa, które nadają się do mrożenia to marchewka, groszek, jarmuż, brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, szpinak czy bób.
Równie smacznymi warzywami do zamrożenia są papryka, cukinia oraz pomidory. Pamiętaj jednak, że po rozmrożeniu należy je przygotować na gorąco, np. w formie sosu, zapiekanki czy zupy. Wiesz już, jakie warzywa można mrozić na zimę. Natomiast do jarzyn, których nie powinno się zamrażać należą: seler, czosnek oraz cebula.
Dowiedz się także:
- Jakie owoce można mrozić?
Jak przygotować warzywa do mrożenia?
Niektóre warzywa przed mrożeniem należy zblanszować. Warto to zrobić szczególnie w przypadku twardszych jarzyn. Takie warzywa zachowają więcej wartości odżywczych, a po wyjęciu z zamrażarki będą lepiej się gotować.
Przygotowanie do domowego mrożenia warzyw powinno przebiegać wedle następujących zasad:
-
- wybór warzyw do zamrożenia – stawiaj na warzywa świeże i zdrowe;
- oczyszczanie i krojenie – za pomocą obieraczki do warzyw i owoców pozbądź się niepotrzebnych elementów warzywa, możesz także wykorzystać do tego nóż pojedynczy i odkroić skórkę na desce kuchennej, następnie pokrój warzywo, wykorzystując do tego krajalnicę do warzyw i owoców;
- blanszowanie – przelej wybrane warzywa wrzątkiem, a potem zanurz w bardzo zimnej wodzie;
- rozłożenie luzem na tacce i umieszczenie na kilka godzin w zamrażarce – zamroź warzywa na tacy, a następnie wyjmij po kilku godzinach.
Sprawdź również:
Jak mrozić warzywa?
Już wiesz, jak należy przygotować warzywa do dłuższego przechowywania w zamrażarce. Po ich wstępnym mrożeniu możesz je wreszcie wsypać do woreczków do mrożenia. Koniecznie zapisz na opakowaniu datę umieszczenia w zamrażalniku.
Jak prawidłowo mrozić warzywa? Nie zapomnij z woreczków usunąć nadmiar powietrza. Jeżeli nie chcesz korzystać z worków, warzywa możesz przechowywać w plastikowych opakowaniach. Doskonale sprawdzą się tu pudełka po lodach.
Polecamy:
- Jakie warzywa można jeść na surowo?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej