Warzywa na patelnię z ryżem – 4 proste przepisy

Warzywa na patelnię z ryżem
Warzywa na patelnię z ryżem można przygotować z gotowej mieszanki, którą znajdziesz w każdym sklepie. Jednak dużo większą frajdę sprawić może samodzielne stworzenie mieszanki. Przygotowując warzywa na patelni z ryżem, masz także pewność, że wszystkie produkty są świeże i dopasowane do twojego smaku. Jak zrobić warzywa na patelnię z ryżem? Możesz sięgnąć po składniki, które masz już w domu lub udać się do najbliższego warzywniaka i kupić masę pysznych warzyw, które później zamrozisz. Takie warzywa z patelni z ryżem to świetne „danie awaryjne”. Nie masz pomysłu na własne mieszanki warzyw? Skorzystaj z naszych przepisów.
Czytaj także:
- 10 pomysłów na zapiekanki makaronowe
- Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami
- Pizzerinki z ciasta francuskiego
- Pyszna pizza z patelni na cieście drożdżowym
Warzywa na patelnię z ryżem i kurczakiem
Warzywa na patelnię z ryżem i kurczakiem to najpopularniejsza wersja tego dania. Kurczak jest dobrym źródłem białka. To także tanie i łatwe do przygotowania mięso – pasuje również do większości warzyw. Z kurczaka i wybranych dodatków szybko stworzysz pyszny obiad. Co ci się przyda?
- Papryka czerwona
- Cebula
- Cukinia
- 100 gramów pomidorów koktajlowych
- Garść rukoli
- 200 gramów piersi z kurczaka
- Paczka ryżu
- Garnek
- Patelnia (na przykład patelnia na gaz lub patelnia na indukcję)
Jeśli chcesz ugotować ryż na patelni z warzywami i bulionem, przyda ci się patelnia głęboka zamiast płaskiej. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, cukinię w plasterki, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę smaż na patelni – najlepiej z niewielką ilością tłuszczu. Patelnia beztłuszczowa będzie doskonałym wyborem. Dodaj cukinię i paprykę i smaż przez kilka minut, by warzywa były nadal lekko twarde. Na drugiej patelni zacznij smażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Patelnia granitowa pozwoli ci na usmażenie go bez tłuszczu, w sam raz do dietetycznego dania. W tym czasie zacznij już gotować ryż. Dodaj kurczaka do warzyw. Gdy ryż będzie gotowy, wrzuć go na patelnię i dodaj ulubione przyprawy, na przykład wędzoną paprykę i majeranek. Przełóż danie na talerz, ozdób je pomidorkami i rukolą.
Czytaj także:
- Jak zrobić grzanki na patelni?
- Jak smażyć na patelni grillowej?
- Zapiekanka z warzywami na patelnię
- Warzywa na patelnię z kurczakiem
Warzywa na patelnię z ryżem i sosem
Warzywa na patelnię z ryżem i sosem to odrobinę bardziej skomplikowana wersja wcześniejszego dania. Nie musisz używać do niego kurczaka, chociaż przyda ci się jakieś źródło białka. Postaw na przykład na fasolę lub ciecierzycę. Do warzyw, które wymieniliśmy powyżej, świetnie pasować będzie sos pomidorowy. Zrobisz go bardzo szybko i bez większego problemu. Wybierz do niego passatę z ziołami. Do garnka wlej odrobinę oliwy i przesmaż na niej dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Dodaj połowę butelki passaty, szczyptę bazylii, oregano i odrobinę cukru. Gotuj przez dwie minuty. Sos dodaj do ryżu i warzyw na patelni.
Czytaj także:
- Warzywa na patelnię z makaronem
- Smażenie ryby – krok po kroku
- Chłopski garnek – przepis na sprawdzony obiad
- Karp smażony – jak przygotować go idealnie?
Warzywa na patelnię z kurczakiem, ryżem i sosem
Jakie inne warzywa na patelnię z kurczakiem, ryżem i sosem możesz przygotować? Świetnym pomysłem będzie danie z sosem serowym. Przyda ci się:
- 200 gramów pieczarek
- Cebula
- Kilka różyczek brokułu
- Cukinia
- 200 gramów kurczaka
- 200 mililitrów słodkiej śmietanki
- Ser gorgonzola
- Ryż
- Garnek i patelnie (jeśli masz zestaw patelni, wybierz z kompletu tę najgłębszą)
Cukinię i cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Brokuły wstaw do wrzącej wody i gotuj, aż będą al dente. Cebulę podsmaż z pieczarkami – gdy będą już rumiane, dodaj do niego cukinię. Na kolejnej patelni usmaż kurczaka pokrojonego w kostkę. W tym czasie zacznij gotować ryż. W garnuszku rozgrzej słodką śmietanę i dodaj gorgonzolę, która po chwili powinna się rozpuścić. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zagęści. Zmieszaj na patelni wszystkie warzywa, kurczaka i ryż. Zalej całość sosem i mieszaj, aż składniki się połączą. To niezbyt dietetyczne danie, jednak z całą pewnością jest pyszne.
Warzywa na patelnię z mięsem i ryżem w stylu meksykańskim
Warzywa na patelnię z mięsem i ryżem mogą być doskonałym daniem w stylu meksykańskim. Potrzebujesz do tego tylko kilku składników:
- 150 gramów mięsa mielonego
- Czerwonej papryki
- 2 papryczek chili
- Cebuli
- Małej puszki kukurydzy
- Świeżej kolendry
- Koncentratu pomidorowego
- Ryżu
- Patelni i garnka
By przygotować ryż z warzywami na patelnię z mięsem, zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, papryczkę chili w plasterki. Odlej zalewę z kukurydzy, a liście pietruszki posiekaj. Cebulę usmaż, a po chwili dodaj mięso mielone. Gdy będzie już gotowe, dorzuć paprykę i papryczkę chili. Przemieszaj całość z dwiema łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Dodaj kukurydzę. Ugotuj ryż i wrzuć go na patelnię. Mieszaj całość, by ryż połączył się z pozostałymi składnikami. Posyp danie kolendrą. Warzywa na patelnię z ryżem i mięsem mielonym są już gotowe.
Proste, szybkie, a jakie smaczne. Wystarczy tylko kilka chwil, by wyczarować takie obiady. Koniecznie zrób je w domu, gdy najdzie cię ochota na pyszne danie z ryżem.
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej