Zapiekanka z warzywami na patelnię – przepis na sycące danie

Porady 14.01.2022

Zapiekanka z warzywami na patelnię

Zapiekanka z warzywami na patelnię może być przygotowana z warzyw świeżych lub mrożonych. Możesz wykorzystać do tego także gotowe mieszanki – warzywa na patelnię. Zapiekanka w każdym wydaniu będzie pyszna. Zapiekanka warzywna z warzyw na patelnię jest jednak najlepsza, jeśli samodzielnie przygotowujesz takie mieszanki. Wówczas masz pewność, że jarzyny są pyszne i dobrej jakości. Oto kilka pomysłów na zapiekanki z warzywami na patelnię, które warto zrobić na obiad dla siebie i rodziny.

Zapiekanka z warzywami na patelnię bez mięsa

Zapiekanka z warzywami na patelnię bez mięsa to sycące danie pełne aromatycznych warzyw. Wybierz takie, które zapewnią ci odpowiednią ilość witamin, minerałów i białka. Co ci się przyda?

  • Fasola lub ciecierzyca
  • Cebula
  • Papryka
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ser

Co jeszcze będzie ci potrzebne? Z pewnością dobra patelnia (np. patelnia na gaz lubpatelnia na indukcję) – najlepiej taka, którą możesz włożyć do piekarnika. Doskonałym przykładem będzie patelnia granitowa. To takżepatelnia beztłuszczowa, która umożliwia smażenie bez oleju.

Co musisz zrobić? Obierz ziemniaki (bądź dokładnie je umyj) i pokrój w talarki. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć na patelnię (patelnia głęboka będzie idealna) i dodaj oliwę oraz ulubione przyprawy. Patelnię włóż do piekarnika bez przykrycia. Możesz zrobić to także w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 30 minut w 200 stopniach, do miękkości ziemniaków. Po 15 minutach dodaj starty ser.

Czytaj także:

Zapiekanka z warzywami na patelnię i kurczakiem

Zapiekanka z warzywami na patelnię i kurczakiem to szybkie danie obiadowe, które zrobisz bez większego problemu. Użyj do tego gotowej mieszanki warzyw na patelnię, w której znajdzie się marchewka, groszek, kukurydza, cebula, cukinia i papryka. Wrzuć je do naczynia żaroodpornego. Zapiekanka z piersią z kurczaka i warzywami na patelnię byłaby jednak niekompletna bez mięsa i sosu. Pokrój pierś z kurczaka i usmaż ją, a następnie dodaj do warzyw. Zrób sos serowy ze śmietany oraz gorgonzoli i polej nim warzywa z mięsem. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekanka warzywa na patelnię z kurczakiem jest już gotowa!

Czytaj także:

Zapiekanka makaronowa z warzywami na patelnię

Zapiekanka makaronowa z warzywami na patelnię to opcja dla osób szukających pomysłów na szybki i sycący posiłek. Zapiekanka z makaronu i warzyw na patelnię jest banalna do przygotowania. Mieszankę, o której pisaliśmy powyżej, wrzuć do naczynia żaroodpornego lub na patelnię. Makaron ugotuj, jednak upewnij się, że nadal jest lekko twardy. Dodaj go do warzyw. Makaron zapiekany z warzywami na patelnię można posypać ulubionym serem lub dodać sos pomidorowy. Zapiekaj całość przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami na patelnię

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami na patelnię to idealny pomysł na zrobienie dania meksykańskiego. Wybierz do tego gotową mieszankę warzyw na patelnię bądź zrób ją samodzielnie. Użyj:

  • Fasoli
  • Papryki
  • Papryczek chili
  • Kukurydzy (mała puszka)
  • Pomidorów
  • Opakowania mięsa mielonego
  • Ulubionego makaronu

Pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski, a papryczkę chili w drobną kostkę. Mięso mielone usmaż (jeśli maszzestaw patelni, wybierz głęboką patelnię, która pomieści wszystkie składniki). Dodaj wszystkie warzywa i smaż je chwilę ze sobą. Następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści i będzie lekko zarumieniony. Zapiekanka z warzywami na patelnię i mięsem mielonym najlepiej smakuje z ciepłymi plackami tortilli lub z ryżem.

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem i warzywami na patelnię

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem i warzywami na patelnię to maksimum smaku przy minimum pracy. Jak ją zrobić? Możesz wykorzystać ulubioną mieszankę warzyw na patelnię, na przykład tę z cukinią, papryką i marchewką oraz groszkiem. Wrzuć warzywa do naczynia żaroodpornego – nie musisz ich rozmrażać. Następnie usmaż kurczaka i ugotuj ryż, jednak wyjmij go 5 minut przed czasem. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i posyp je serem. Całość zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pyszny obiad pełen warzyw w niecałe pół godziny? To proste. Wystarczy zrobić sycącą zapiekankę!