Przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw i pieczarek

Porady 25.03.2021


Z czego zrobić pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy?

Z całą pewnością, aby zrobić pyszny pasztet gryczany z pieczarkami potrzeba nieco czasu. Soczewica musi nasiąknąć, warzywa trzeba najpierw opiec, zanim ich wyrazisty smak połączy się i stworzy część struktury pasztetu. Zrób go, jeśli zbliżają się święta lub po prostu przetestuj, gdy twoja dieta powinna zrezygnować ze składników zawierających gluten. Pasztet wegetariański (a nawet wegański, jeśli nie dodasz jaj!) korzysta również z bardzo wyrazistych przypraw. Można go jeść na ciepło lub na zimno, krojąc na kanapki.
 


 

PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ – SKŁADNIKI:

- zielona soczewica (1/2 szklanki)
- pieczarki (ok. 250-300 g)
- marchewka (2 sztuki)
- pietruszka (1 sztuka)
- cebula biała lub czerwona (1 sztuka, duża)
- seler (1/4 korzenia)
- kasza gryczana (100 g)
- oliwa z oliwek (1/2 łyżki)
- olej roślinny (2 łyżki)
- ocet balsamiczny (2 łyżki)
- posiekane orzechy włoskie (3 łyżki)
- masło orzechowe (2 łyżki)
- cynamon, kmin rzymski, ostra papryka, oregano, kolendra (po 1/3 łyżeczki)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie w wersji wegetariańskiej pasztetu gryczanego z pieczarkami i soczewicą dodaje się 2 jajka



Przepis na pasztet wegański z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw

Jego zwarta struktura sprawi, że nawet niewielka ilość nasyci głód. Do stołu przyciągnie wszystkich natomiast cudowny zapach pasztetu gryczanego. Nieco ziołowy, odrobinę drażniący noc swoją pikantnością, ale przede wszystkim wytrawny i zapowiadający swojską ucztę. Bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej upieczesz oczywiście w keksówce – taka o długości ok. 30 cm będzie w sam raz. W tym roku mamy zamiar przygotować go na Wielkanoc, choć na jesienne śniadanie również się nada!
 


 

JAK ZROBIĆ GRYCZANY PASZTET WEGAŃSKI Z PIECZARKAMI?

1. Zacznij od namoczenia zielonej soczewicy w wodzie. Powinna ona dobrze nasiąknąć, więc zostaw ją tak na kilka godzin.

2. W tym czasie obierz warzywa korzenne (marchew, pietruszkę i seler) pokrój je na małe kawałki i wrzuć do dużej miski.

3. Obierz cebulę, a pieczarki pokrój na pół lub ćwiartki jeśli są duże, następnie dodaj do pokrojonych warzyw.

4. Wszystko posyp solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj, a następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz przez 35 minut w 200℃. Następnie wyjmij wszystko z piekarnika, przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem, kolendrą, oregano, cynamonem i ostrą papryką.

4. Włóż wszystko ponownie do piekarnika na 10 minut, na tę samą temperaturę.

5. Wyjmij wszystko z piekarnika i ostudź. Jeśli soczewica namokła, gotuj ją przez 30 minut, aż stanie się miękka. Ostudź i odcedź.

6. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ją również ostudź i odcedź jeśli trzeba.

7. Wrzuć wszystko (pieczoną cebulę, warzywa korzenne, pieczarki, kaszę i soczewicę) do blendera i połącz dokładnie.

8. Dodaj do masy masło orzechowe, ocet balsamiczny i olej. Ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp posiekane orzechy włoskie (w tym momencie możesz też wmieszać jajka, jeśli chcesz zrobić wegetariański pasztet gryczany z soczewicą i pieczarkami).

9. Przełóż do keksówki zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

10. Pasztet z kaszy gryczanej powinien piec się przez ok. 45-50 minut. Program góra-dół, 180℃.