Pasztet wielkanocny – jak go przygotować?

Porady 12.02.2021


Łatwy pasztet wielkanocny z cukinii – z czego upiec?

Takie danie jest idealne na śniadanie wielkanocne. Pokrojony w cienkie plastry może urozmaicić świąteczną kanapkę lub skomponować się z ulubioną sałatką. Wygląda pięknie i równie cudownie pachnie. Co prawda wymaga nieco więcej pracy niż jajka wielkanocne, jednak naszym zdaniem warto. Warzywny pasztet wielkanocny najłatwiej upiec w keksówce. Do jego zrobienia przyda ci się również poręczna tarka, duża miska i papier oraz inne akcesoria do pieczenia. Chyba jednak już pora poznać składniki, prawda? Pasztet wielkanocny niedługo uświetni twój świąteczny stół – podczas śniadania, obiadu lub kolacji z rodziną.


 

PASZTET NA WIELKANOC Z CUKINII – SKŁADNIKI:

- młoda cukinia (1 kg)
- marchew (1 sztuka)
- jajka (3 sztuki)
- cebula biała lub czerwona (1 sztuka)
- kasza manna (5 łyżek)
- oliwa (4 łyżki)
- szczypiorek gruby (4 łyżki)
- bułka tarta (3/4 szklanki)
- czosnek (4 ząbki)
- natka pietruszki (posiekana, 4 łyżki)
- słodka mielona papryka, oregano i kurkuma (po 1 łyżeczce)
- sól i pieprz do smaku



Pasztet wielkanocny – domowy i sprawdzony przepis

Jedną z pierwszych okazji do spróbowania wiosennych smaków po mroźnych, zimowych dniach jest właśnie Wielkanoc. Warto skorzystać z tej sposobności planując świąteczne posiłki z bliskimi oraz dietetyczny jadłospis na ten czas pełen relaksu. Potrawy wielkanocne bardzo łatwo stworzyć w wersji wegetariańskiej. Choć po czasie postu to mięso jest w wielu domach główną atrakcją, to mimo wszystko dobrze jest dać szansę takim fit przepisom. Przed tobą chwile, gdy okaże się, czy wszystkie niezbędne blachy i formy do pieczenia są pod ręką. Upieczemy dziś łatwy pasztet wielkanocny – niedrobiowy lub wieprzowy, nie z jajkiem lub żurawiną, a nawet nie z soczewicy!
 


 

WARZYWNY PASZTET WIELKANOCNY – JAK ZROBIĆ?

1. Najpierw umyj i osusz cukinie. Następnie każdą z nich przytnij na obu końcach i zetrzyj na tarce, wykorzystując duże oczka.

2. Obierz cebulę i również ją zetrzyj, jednak na drobnych oczkach. Teraz połącz ją z cukinią w dużej misce.

3. Do miski wsyp ok. 2 łyżeczek soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, do czasu, aż sól wyciśnie z cukinii soki. Następnie przeciśnij całość przez gazę lub w dłoniach, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

4. Zetrzyj marchewkę na tarce (na małych oczkach) i dodaj ją do odciśniętej z wody cukinii z cebulą.

5. Do miski wciśnij również czosnek, wlej oliwę, wbij jajka i wsyp kaszę mannę, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.

6. Dopraw całość przygotowaną papryką mieloną, kurkumą i oregano. Nie zapomnij o kilku szczyptach pieprzu. Oczywiście wymieszaj dokładnie.

7. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do małej keksówki i wyrównaj jej powierzchnię (możesz użyć także wąskiego i prostokątnego naczynia żaroodpornego). Z wierzchu posyp pokrojonym szczypiorkiem.

8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃ (program pieczenia góra-dół). Piecz przez ok. 85 minut. Następnie całkowicie ostudź. Pasztet wielkanocny gotowy do podania podczas świątecznego posiłku!




Sprawdź również nasze inne inspiracje na wegetariańskie potrawy świąteczne. Są wśród nich między innymi przystawki wielkanocne i liczne dania wege – gotowe pomysły, a nawet przepisy znajdziesz na blogu sklepu internetowego Tadar.pl!