Pasztet wielkanocny – jak go przygotować?
Łatwy pasztet wielkanocny z cukinii – z czego upiec?
Takie danie jest idealne na śniadanie wielkanocne. Pokrojony w cienkie plastry może urozmaicić świąteczną kanapkę lub skomponować się z ulubioną sałatką. Wygląda pięknie i równie cudownie pachnie. Co prawda wymaga nieco więcej pracy niż jajka wielkanocne, jednak naszym zdaniem warto. Warzywny pasztet wielkanocny najłatwiej upiec w keksówce. Do jego zrobienia przyda ci się również poręczna tarka, duża miska i papier oraz inne akcesoria do pieczenia. Chyba jednak już pora poznać składniki, prawda? Pasztet wielkanocny niedługo uświetni twój świąteczny stół – podczas śniadania, obiadu lub kolacji z rodziną.
PASZTET NA WIELKANOC Z CUKINII – SKŁADNIKI:
- marchew (1 sztuka)
- jajka (3 sztuki)
- cebula biała lub czerwona (1 sztuka)
- kasza manna (5 łyżek)
- oliwa (4 łyżki)
- szczypiorek gruby (4 łyżki)
- bułka tarta (3/4 szklanki)
- czosnek (4 ząbki)
- natka pietruszki (posiekana, 4 łyżki)
- słodka mielona papryka, oregano i kurkuma (po 1 łyżeczce)
- sól i pieprz do smaku
Pasztet wielkanocny – domowy i sprawdzony przepis
Jedną z pierwszych okazji do spróbowania wiosennych smaków po mroźnych, zimowych dniach jest właśnie Wielkanoc. Warto skorzystać z tej sposobności planując świąteczne posiłki z bliskimi oraz dietetyczny jadłospis na ten czas pełen relaksu. Potrawy wielkanocne bardzo łatwo stworzyć w wersji wegetariańskiej. Choć po czasie postu to mięso jest w wielu domach główną atrakcją, to mimo wszystko dobrze jest dać szansę takim fit przepisom. Przed tobą chwile, gdy okaże się, czy wszystkie niezbędne blachy i formy do pieczenia są pod ręką. Upieczemy dziś łatwy pasztet wielkanocny – niedrobiowy lub wieprzowy, nie z jajkiem lub żurawiną, a nawet nie z soczewicy!WARZYWNY PASZTET WIELKANOCNY – JAK ZROBIĆ?
2. Obierz cebulę i również ją zetrzyj, jednak na drobnych oczkach. Teraz połącz ją z cukinią w dużej misce.
3. Do miski wsyp ok. 2 łyżeczek soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, do czasu, aż sól wyciśnie z cukinii soki. Następnie przeciśnij całość przez gazę lub w dłoniach, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
4. Zetrzyj marchewkę na tarce (na małych oczkach) i dodaj ją do odciśniętej z wody cukinii z cebulą.
5. Do miski wciśnij również czosnek, wlej oliwę, wbij jajka i wsyp kaszę mannę, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
6. Dopraw całość przygotowaną papryką mieloną, kurkumą i oregano. Nie zapomnij o kilku szczyptach pieprzu. Oczywiście wymieszaj dokładnie.
7. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do małej keksówki i wyrównaj jej powierzchnię (możesz użyć także wąskiego i prostokątnego naczynia żaroodpornego). Z wierzchu posyp pokrojonym szczypiorkiem.
8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃ (program pieczenia góra-dół). Piecz przez ok. 85 minut. Następnie całkowicie ostudź. Pasztet wielkanocny gotowy do podania podczas świątecznego posiłku!
Sprawdź również nasze inne inspiracje na wegetariańskie potrawy świąteczne. Są wśród nich między innymi przystawki wielkanocne i liczne dania wege – gotowe pomysły, a nawet przepisy znajdziesz na blogu sklepu internetowego Tadar.pl!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej