Kasza orkiszowa. Jak ją gotować?

Porady 8.03.2023

Kasza orkiszowa to źródło witaminy A, D, E, a także witamin z grupy B. Kaszę orkiszową traktuje się również jako naturalny probiotyk, wzmacniający odporność w okresach przeziębienia i grypy. Zobacz, jak ugotować ten przysmak.

Jak gotować kaszę orkiszową?

Orkisz zalicza się do najstarszych odmian pszenicy. To źródło cennych witamin, m.in. A, D, E, B oraz minerałów. Oprócz walorów zdrowotnych kasza uzyskana z orkiszu wyróżnia się również uniwersalnym smakiem, który doskonale komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i potrawami na słodko.

Czytaj także: Kasza manna na mleku. 6 sposobów podania

Do czego pasuje kasza orkiszowa? Jej delikatny smak sprawdzi się w przypadku deserów z owocami albo z czekoladą, do wymieszania których warto zastosować zestaw przyborów kuchennych. Kaszę można połączyć też z mięsem i warzywami, tworząc tzw. kaszotto.

Kasza to lekkostrawna i łatwo przyswajalna przekąska, którą można jeść praktycznie o każdej porze dnia. Warto włączyć kaszę orkiszową do swojej diety, by dostarczyć organizmowi wartościowych substancji i po prostu zjeść coś pysznego.

Czytaj także: Wszystkie odmiany ryżu — jaki ryż do danego dania wybrać?

Jak należy gotować kaszę orkiszową? Na początek sięgnijmy po garnek, wykonany z materiałów, które nie wchodzą w interakcję z jedzeniem. Wypróbujmy naczynia dostępne w ofercie sklepu internetowego Tadar, np. garnki emaliowane lub garnki ze stali nierdzewnej.

Teraz przygotujmy wodę. Pamiętajmy o odpowiednich proporcjach do gotowania. Otóż 1 szklanka kaszy powinna być ugotowana w 2 szklankach wody. Aby orkiszowa kasza się nie sklejała, możemy dolać do wody odrobinę oleju. Dla uzyskania lepszego smaku posólmy wodę nieznaczną ilością soli. Wodę można zastąpić mlekiem. Wówczas nie należy solić mleka, lecz najwyżej lekko je posłodzić stosownie do własnych preferencji.

Czytaj także: Przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański z kaszy gryczanej, pieczonych warzyw i pieczarek

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody. Kaszę orkiszową najlepiej gotować pod przykryciem, z lekko uchyloną przykrywką. Kaszkę mieszamy, używając do tego łyżki drewnianej, nierysującej powierzchni garnka, jedynie do momentu zagotowana.

Czytaj także: 10 przepisów na dania z kaszą pęczak

Pamiętajmy, że po zagotowaniu, kasza orkiszowa nie wymaga już mieszania. Na tym etapie zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kaszy orkiszowej do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Na koniec kaszę przesiewamy przez durszlak, odporny na działanie wysokich temperatur, np. wykonany ze stali nierdzewnej i wylej całą wodę. Odcedzoną kaszę orkiszową wypłukujemy pod bieżącą wodą.

Czytaj także: Typy mąki — spis i charakterystyka wszystkich rodzajów mąki

Ile gotować kaszę orkiszową?

Przejdźmy teraz do kolejnego zagadnienia, a więc czasu gotowania kaszy z orkiszu. Od momentu ponownego zagotowania kaszę orkiszową należy gotować jeszcze przez 20-30 minut na wolnym ogniu. Samo gotowanie kaszy zajmie Ci więc w sumie około 40-50 minut.

Czytaj także: Kasza jęczmienna. Dlaczego nie może jej zabraknąć w Twojej kuchni?

Chcąc przyśpieszyć proces obróbki cieplnej, warto przed gotowaniem pozostawić kaszę do namoczenia na kilka godzin. W ten sposób z użyciem wody pozbędziemy się kwasu fitynowego, który utrudniałby przyswajanie witamin i innych składników odżywczych obecnych w kaszy.

Czytaj także: Wszystkie rodzaje kasz i ich właściwości

Jak ugotować kaszę orkiszową na sypko?

Chcąc przygotować porcję kaszy orkiszowej na sypko, należy zgromadzić takie składniki jak: 1 szklanka kaszy, 1 łyżka masła, sól do smaku, 2 szklanki wody. Gotowanie kaszy orkiszowej rozpoczynamy od opłukania kaszy i zalania jej wrzątkiem. Następnie dodajemy sól i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła i soli przez około 7 minut do momentu wchłonięcia wody. Kaszę należy odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce.

Kaszę można przesypać w pojemniki do przechowywania albo trzymać w oryginalnych opakowaniach.

Czytaj także: W czym przechowywać produkty sypkie? 12 pomysłów