Warto przeczytać

Cukinia marynowana – przepis na słodko-kwaśno i nie tylko!
Cukinia to stanowczo niewystarczająco doceniane warzywo. A przecież można zrobić z niego tak wiele pysznych dań – nie tylko leczo. Wegetarianie i weganie chętnie włączają je do swojej diety, choć przecież cukinia to również dobry dodatek do dań typowo mięsnych. Każdy więc może zajadać ją ze smakiem. Oczywiście o ile zostanie ona zrobiona odpowiednio. Jak? Na przykład marynując ją i wkładając do słoików na zimę. Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na marynowaną cukinię, którą możesz zajadać ze smakiem podczas obiadu.
czytaj więcej
Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Szałwia lekarska to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, dodawana ochoczo do kosmetyków, leków, a także potraw. Od wieków znane są jej właściwości prozdrowotne – działa kojąco, pobudza procesy trawienne, działa jak antyseptyk, a także zmniejsza potliwość. Jest również ciekawym dodatkiem do potraw na bazie mięs, ryb oraz warzyw. Jakie właściwości oraz zastosowanie ma to niezwykłe ziele? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
czytaj więcej
Rozmaryn — jak stosować w kuchni? Właściwości i skutki uboczne
Rozmaryn to roślina dobrze znana od czasów starożytności. Niegdyś pleciono z niego wianki ślubne, które symbolizowały wierność i oddanie. Używano go również w medycynie, aromaterapii oraz kosmetologii. Dziś ziele to znane jest głównie z olbrzymiej roli, jaką odgrywa w kuchni. Jakie właściwości ma rozmaryn i jak można go wykorzystać? Odpowiedź znajdziesz w poniższym tekście.
czytaj więcej


