Warto przeczytać

Tymianek – właściwości, zastosowanie, uprawa
Tymianek, zwany również macierzanką tymiankiem, to ziele, które od zarania dziejów używane jest jako środek leczniczy. W starożytnej Grecji wykorzystywano go jako środek antyseptyczny, przyspieszający gojenie ran, a na Bliskim Wschodzie używano go do balsamowania ciał zmarłych i leczenia chorób płuc. Średniowieczni lekarze leczyli naparem i olejkiem z tymianku wiele przypadłości, a z czasem zaczęto wykorzystywać go również w kuchni. Jakie zastosowanie ma tymianek i w jaki sposób się go uprawia? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.
czytaj więcej
Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Bazylia to roślina o niezwykle intensywnym zapachu i przyjemnie zielnym smaku, której historia sięga jeszcze czasów starożytnych. Niegdyś używano jej w charakterze ochrony przed czarną magią, a dziś znajdziemy ją głównie w kuchni, a także przemyśle kosmetycznym i medycynie. Czym w zasadzie jest bazylia i jakie ma właściwości? Na to oraz inne ciekawe pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.
czytaj więcej
Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
Oregano to roślina, która od zarania wieków wykorzystywana do tworzenia leków, kosmetyków, perfum, chociaż większości kojarzy się ona z popularną przyprawą wykorzystywaną w kuchni śródziemnomorskiej. Obrastająca górzyste tereny bylina nazywana również dzikim majerankiem ma wiele prozdrowotnych właściwości, a jej balsamiczny aromat doskonale sprawdza się w aromaterapii, jak i na talerzu. Jakie dokładnie właściwości ma oregano? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
czytaj więcej


