Warto przeczytać

Jak zrobić dżem z malin?
Dżem z malin to słodko-kwaskowate wspomnienie lata. Świetnie smakuje na kanapce, a także jako dodatek do naleśników, pancake’ów czy do wypieków. Dżem idealnie komponuje się też ze słodkimi deserami. Jeżeli chcesz mieć go pod ręką nawet w zimowe miesiące, wykonaj go zgodnie z naszą recepturą, zapasteryzuj i schowaj w spiżarni.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z gruszek?
W Polsce rośnie wiele rodzajów gruszek, które różnią się między sobą smakiem i kolorem owoców. Faworytka, Isadora, Radana to letnie odmiany gruszek, nadające się doskonale na smaczne przetwory – nie tylko kompot, ale też dżem. Poznaj receptury, dzięki którym zrobisz niezwykle aromatyczny dżem gruszkowy na zimę.
czytaj więcej
Pigwa – jakie przetwory można z niej zrobić? 3 przepisy
Pigwa to owoc, którego nie należy spożywać na surowo. Sprawdzi się natomiast jako składnik przetworów. Jako że pigwa dojrzewa późno, przetwory z tego owocu można przygotować dopiero jesienią. To doskonała podstawa soków, kompotów, dżemów, marmolad i wielu innych przetworów, które warto przyrządzić na jesienno-zimowe wieczory.
czytaj więcej


