Napar z liści laurowych — właściwości i efekty
Liście laurowe znane są głównie z ich szerokiego zastosowania w kuchni, ale mało osób wie, ile korzyści zdrowotnych płynie z picia herbaty z tego ziela. Chcesz dowiedzieć jakie właściwości zdrowotne ma napar z liści laurowych i nauczyć się go parzyć? Koniecznie sprawdź nasz artykuł!
Liście laurowe – witaminy, minerały
Liście laurowe to część rośliny o nazwie wawrzyn szlachetny, która rośnie w krajach Morza Śródziemnego. Smak i aromat tej rośliny jest ceniony przez kucharzy na całym świecie, chociaż jej zastosowanie nie ogranicza się tylko do gotowania.
Napar z liści laurowych to cenne źródło wielu witamin, minerałów i olejków eterycznych. W liściach kryją się witaminy z grupy A, B i C, a także wapń, żelazo, mangan, potas, selen, miedź, cynk i magnez. Napar z wawrzynu dostarcza organizmowi substancje czynne takie jak geraniol, cyneol, terpeny, flawonoidy, pektyna oraz kwas foliowy.
Nic więc dziwnego, że roślina ta wykorzystywana jest w medycynie ludowej jako lekarstwo. Napar z liści laurowych ma zastosowanie w profilaktyce chorób układu oddechowego, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Regularne picie takich naparów poprawia odporność i chroni przed przeziębieniami. Na co jeszcze pomóc może herbatka z liści laurowych? Odpowiedzi znajdziesz w kolejnym akapicie.
Czytaj także:
- 4 rozgrzewające zupy na zimowe dni
- Rodzaje herbat i ich właściwości
- Napar z imbiru - postawi Cię na nogi
Jak zrobić napar z liści laurowych?
Jak zrobić napar z liści laurowych, aby zachował swoje zdrowotne właściwości i jak go stosować? Do przyrządzenia herbaty z liści wawrzynu potrzebna jest tylko wrząca woda.
Garść liści należy wsypać do kubka, a następnie zalać wrzątkiem. Taki napar powinien parzyć się przez 15 minut pod przykryciem. Gdy będzie gotowy, należy go przecedzić przez sito i przelać do czystego naczynia.
Jak smakuje napar z liści laurowych?
Smak takiego naparu jest ziołowy i można zmodyfikować go, dodając inne składniki, np. cytrynę lub starty na tarce korzeń imbiru.
Jak długo pić napar z liści laurowych?
Jak długo i jak często należy pić napar z liści laurowych, żeby zauważyć efekty? Kuracja herbatą z liścia laurowego nie powinna przekraczać trzech, nieprzerwanych dni. Po tym czasie należy zrobić co najmniej tygodniową przerwę i wrócić do jego stosowania, jeśli efekty nie są zadowalające. Optymalna ilość takiego naparu to 250 ml dziennie — tej dawki nie należy przekraczać, bo efekty mogą być odwrotne do założonych.
Czytaj także:
- Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę
- Herbata zimowa — poznaj pyszne przepisy
- Napar z pokrzywy - kiedy po niego sięgać
- Napar z goździków - właściwości zdrowotne i kiedy go stosować
- Siemię lniane - jak jeść i pić, właściwości i efekty
Napar z liści laurowych — na co pomaga?
Na co pomaga napar z liści laurowych? Wprowadzenie do codziennej diety herbaty z liści wawrzynu pozwala obniżyć poziom cukru, zredukować migreny i poprawić pracę wątroby.
Herbata z liści laurowych ma także właściwości bakteriobójcze i może być stosowana podczas zapalenia zębów czy owrzodzeń jamy ustnej.
Napar z liści laurowych sprawdza się jako środek na kaszel, gdyż ma działanie wykrztuśne i łagodzące. Stosując go w czasie przeziębienia czy zakażenia górnych dróg oddechowych, znacznie przyspieszy się rekonwalescencję chorego gardła, płuc i oskrzeli. Do przygotowanego naparu z liści można dodać łyżeczkę miodu oraz cytrusy, czyniąc go nieco przyjemniejszym w smaku.
Napar z liści laurowych na stawy
Napar z liści laurowych ma korzystny wpływ na stawy i ostrogi (bóle pięty stopy) z uwagi na zawarte w liściach związki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Z oleju laurowego produkuje się maści rozgrzewające, które redukują obrzęki i stany zapalne stawów, poprawiając krążenie.
Wywar z liści laurowych działa zbawiennie na oczyszczenie stawów z tworzących się w nich ognisk zapalnych. Przygotowanie takiego wywaru jest niezwykle proste — wystarczy, że pokruszone liście wrzucisz do garnka i zalejesz wrzątkiem. Taką miksturę należy podgotować i odstawić do wystygnięcia. Napój należy pić przez kilka dni małymi łykami, aż do czasu, gdy zauważy się zmniejszenie obrzęku.
Czytaj także:
- Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
- Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
- Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
- Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
- Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
- Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
- Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Napar z liści laurowych — dla urody
Herbata z liści laurowych ma opinię doskonałego środka na odchudzanie. Regularne picie naparu z ziela laurowego pomoże utrzymać smukła linie, ponieważ zawarte w nim związki pobudzają układ trawienny do wydalania niestrawionych resztek jedzenia. Wystarczy codziennie wypijać szklankę naparu, by przyspieszyć nieco swój metabolizm. Taki napar można przygotować na zapas, by zawsze mieć go pod ręką. Wystarczy zaparzyć go w większym naczyniu, np. dzbanku z zaparzaczem do herbaty i przelać do kubka termicznego.
Wywar z liści laurowych pozytywnie wpływa również na włosy i skórę.
- Herbatka z tej rośliny stosowana jest jako wsparcie terapii przeciwtrądzikowej i przeciwłupieżowej.
- Taką terapię można wzmocnić wcieraniem w skórę głowy oleju laurowego, co znacznie przyspieszy porost włosów i ograniczy przetłuszczanie się skóry.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej