Rodzaje herbat i ich w艂a艣ciwo艣ci

Porady 8.12.2022

Herbata to jeden z najwspanialszych napoj贸w znanych ludzko艣ci. Pono膰 ten popularny napar powsta艂 nawet oko艂o 2700 roku przed nasz膮 er膮. Od tamtego czasu min臋艂y setki lat, a my nadal wiemy, 偶e herbata to mn贸stwo smaku i przyjemno艣ci, ale te偶 tradycja, kt贸r膮 warto zna膰 i podtrzymywa膰.

W naszym kraju picie herbaty wi膮偶e si臋 z codziennymi rytua艂ami, a w wielu innych pa艅stwach, na przyk艂ad Anglii, Chinach czy krajach Arabskich, to nap贸j, bez kt贸rego nie da si臋 prze偶y膰 ca艂ego dnia. Opr贸cz herbacianych rytua艂贸w interesuj膮 nas jednak tak偶e same rodzaje herbat, kt贸rych jest przecie偶 ca艂e mn贸stwo. Na kt贸re z nich warto zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋? Jakimi w艂a艣ciwo艣ciami si臋 charakteryzuj膮?

Rodzaje herbat - podstawowy podzia艂

Jeszcze do niedawna w naszym kraju wypijano przede wszystkim herbat臋 czarn膮. Nadal jest ona jedn膮 z najpopularniejszych, a jednak r贸偶ne rodzaje herbat dost臋pne na rynku pokazuj膮, 偶e jeste艣my coraz bardziej ciekawi innych smak贸w. Rodzaje herbaty to przecie偶 nie tylko inny smak, ale te偶 inne w艂a艣ciwo艣ci, na kt贸re zwracamy uwag臋. Jakie s膮 rodzaje herbat? Wyr贸偶niamy przede wszystkim:

  • Herbaty czarne
  • Herbaty bia艂e
  • Herbaty zielone
  • Herbaty czerwone

Jednak to oczywi艣cie nie wszystko, co ma nam do zaoferowania 艣wiat herbat. Na przyk艂ad jedn膮 z najbardziej kosztownych, a jednocze艣nie bardzo rzadkich herbat, jest herbata 偶贸艂ta, zwana tak偶e cesarsk膮. Jej kolor zachwyca, a smak rzeczywi艣cie wyr贸偶nia si臋 na tle innych napar贸w. Jak zatem widzisz, herbaty potrafi膮 zadziwia膰 nawet teraz, gdy mamy coraz wi臋ksz膮 wiedz臋 na ich temat.

Czytaj tak偶e:

Rodzaje herbat i ich w艂a艣ciwo艣ci

Z pewno艣ci膮 jednak najbardziej interesuj膮 Ci臋 rodzaje herbat i ich w艂a艣ciwo艣ci. Napary te pije si臋 przecie偶 nie tylko dla walor贸w smakowych, ale r贸wnie偶 ze wzgl臋du na charakterystyczne w艂a艣ciwo艣ci, kt贸re herbata mo偶e zapewni膰 organizmowi. Wiesz ju偶, jakie og贸lnie wyr贸偶niamy rodzaje herbaty. W艂a艣ciwo艣ci tak偶e warto zna膰.

Herbata czarna

Zacznijmy od najpopularniejszej herbaty, a zatem czarnej. Jej nazw臋 zawdzi臋czamy nie kolorowi samego naparu, ale li艣ci, kt贸re przesz艂y przez pe艂en proces fermentacji.

W艂a艣ciwo艣ci czarnej herbaty s膮 znane nie od dzi艣 – by膰 mo偶e w艂a艣nie dzi臋ki temu jest to jeden z najpopularniejszych napoj贸w na ca艂ym 艣wiecie. W jej sk艂adzie znajduje si臋 oko艂o 300 substancji, jednak przede wszystkim s膮 to garbniki, kt贸re nale偶膮 do grona polifenoli. Te z kolei zalicza si臋 do zaszczytnego grona substancji o w艂a艣ciwo艣ciach antyoksydacyjnych. Oznacza to zatem, 偶e picie herbaty mo偶e wp艂ywa膰 na zmniejszenie ilo艣ci wolnych rodnik贸w w organizmie. Wolne rodniki s膮 z kolei odpowiedzialne mi臋dzy innymi za szybsze starzenie si臋 organizmu oraz choroby, takie jak nowotwory.

Polifenole dzia艂aj膮 przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, ale s膮 te偶 odpowiedzialne za wsparcie uk艂adu immunologicznego, a nawet zmniejszenie st臋偶enia cholesterolu we krwi.

Spo艣r贸d garbnik贸w w czarnej herbacie wyr贸偶nia si臋 mi臋dzy innymi tanin臋, kwercetyn臋, katechiny i flawonoidy. W czarnej herbacie znajdziemy te偶 alkaloidy purynowe – to w艂a艣nie do nich zalicza si臋 kofein臋 odpowiadaj膮c膮 za pobudzenie organizmu. W przypadku herbaty nazywa si臋 j膮 umownie tein膮.

Czarna herbata jest te偶 bogata w olejki eteryczne, kt贸re sprawiaj膮, 偶e napar pachnie nieziemsko, a tak偶e w pigmenty, witaminy i sk艂adniki mineralne. W艣r贸d nich znale藕膰 mo偶na magnez, wap艅 i cynk. Nie s膮 to jednak ilo艣ci, kt贸re mog膮 zapewni膰 organizmowi zauwa偶aln膮 r贸偶nic臋.

Zielona herbata

Herbata zielona jest jednak uwa偶ana za du偶o zdrowsz膮, ni偶 ta czarna. Dlaczego? Ta zawiera nawet oko艂o 4000 zwi膮zk贸w bioaktywnych – r贸wnie偶 polifenoli. Wskazuje si臋, 偶e stanowi膮 one nawet 40% masy suchych li艣ci. To sprawia zatem, 偶e zielona herbata ma jeszcze lepsze w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne od herbaty czarnej. Nic wi臋c dziwnego, 偶e jest ona uznawana za jedn膮 z najzdrowszych herbat na 艣wiecie.

Li艣cie zielonej herbaty od razu poddawane s膮 procesowi suszenia, bez fermentacji. Dzi臋ki temu posiada ona subtelny smak i wiele, wiele warto艣ciowych dla organizmu sk艂adnik贸w. Zielona herbata uznawana jest za naturalny spalacz t艂uszczu. Oczywi艣cie r贸wnie偶 zawiera kofein臋, dzi臋ki czemu tak偶e dzia艂a pobudzaj膮co. Stosuje si臋 j膮 nawet jako p艂ukank臋 do ust, gdy偶 charakteryzuje si臋 w艂a艣ciwo艣ciami przeciwpr贸chniczymi.

Bia艂a herbata

Bia艂a herbata jest najdelikatniejsza ze wszystkich – wszystko dzi臋ki innemu rodzajowi zbierania, suszenia i przetwarzania herbaty. Bia艂a herbata to m艂ode li艣cie, a nawet p膮ki, kt贸re s膮 przetwarzane w najmniejszym stopniu ze wszystkich herbat. M艂ode p膮ki s膮 suszone od razu po zebraniu. W艂a艣nie dzi臋ki temu jest to najzdrowsza herbata na 艣wiecie. Tak, wygrywa nawet z zielon膮.

Jest jeszcze lepszym 藕r贸d艂em polifenoli i katechin o w艂a艣ciwo艣ciach przeciwutleniaj膮cych. Oczywi艣cie bia艂a herbata pozwala na usuwanie toksyn z organizmu, wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, przeciwdzia艂a pr贸chnicy i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Czerwona herbata

Pozostaje nam zatem jeszcze czerwona herbata, kt贸ra przez Chi艅czyk贸w nazywana jest smocz膮. Co ciekawe, by艂a ona bardzo popularna r贸wnie偶 w Polsce – i to w czasach, kiedy jeszcze nikt nie wiedzia艂, 偶e jest ona naprawd臋 zdrowa i mo偶e u艂atwia膰 odchudzanie. Oolong, zwana przez Polak贸w Ulung, by艂a tania i dobrze dost臋pna w PRL-u. Nie ka偶dy jednak j膮 lubi艂 ze wzgl臋du na nieco ziemisty smak.

Czerwona herbata jest rzeczywi艣cie bardzo aromatyczna – wszystko ze wzgl臋du na procesy, jakim jest poddawana. Opr贸cz suszenia, herbat臋 poddaje si臋 bowiem tak偶e fermentacji – l偶ejszej, ni偶 w przypadku herbaty czarnej. Tu li艣cie musz膮 zaledwie sta膰 si臋 odrobin臋 czerwone na ko艅cach.

Lekko fermentowana herbata zawiera zatem wi臋cej polifenoli i enzym贸w, ni偶 herbata czarna. Obni偶a poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i spalanie t艂uszczu, a tak偶e pobudzi nas w trakcie dnia.

Kt贸ra herbata jest najzdrowsza?

Jak zatem widzisz, wszystkie herbaty charakteryzuj膮 si臋 tymi samymi w艂a艣ciwo艣ciami. R贸偶nica polega na nat臋偶eniu tych w艂a艣ciwo艣ci. Je艣li wi臋c mieliby艣my uszeregowa膰 rodzaje herbat od najzdrowszych, z ca艂膮 pewno艣ci膮 na pierwszym miejscu znalaz艂aby si臋 herbata bia艂a. Zaraz za ni膮 za艣 zielona, nast臋pnie czerwona i dopiero na ko艅cu czarna. Podczas nast臋pnych herbacianych zakup贸w warto o tym pami臋ta膰.

Czytaj tak偶e:

Rodzaje herbat czarnych

Oczywi艣cie ka偶da z herbat dzieli si臋 te偶 na dodatkowe rodzaje. Herbat czarnych wyr贸偶ni膰 mo偶emy naprawd臋 wiele. Warto podzieli膰 je pod k膮tem kraj贸w produkcji.

  • Chi艅skie – rodzaje herbaty czarnej z Chin z pewno艣ci膮 s膮 znane nie tylko zwolennikom tego napoju. To mi臋dzy innymi popularna herbata Yunnan, zaliczaj膮ca si臋 do typu Dian Hong. Oczywi艣cie chi艅skie herbaty to temat w sam raz na d艂ug膮 rozmow臋. Przecie偶 to w艂a艣nie Chiny s膮 ojczyzn膮 tego naparu.
  • Indyjskie – bardzo popularne herbaty to Darjeeling i Assam. S膮 to najlepszej jako艣ci herbaty Indyjskie, kt贸re doskonale znamy tak偶e w Polsce.
  • Cejlo艅skie – doskonale znane i charakteryzuj膮ce si臋 dobr膮 jako艣ci膮 ze wzgl臋du na odpowiednie warunki uprawy herbaty. Ceylon Black Tea stanowi podstaw臋 wielu mieszanek herbat.
  • Tajwa艅skie - na Tajwanie produkuje si臋 herbat臋 od niedawna, jednak przygotowane tam li艣cie s膮 naprawd臋 wysokiej jako艣ci. Warto wymieni膰 tu chocia偶by Assamic臋, Shan Cha i Hong Yun.
  • Tureckie – Turcja jest najwi臋kszym producentem czarnej herbaty. A jednak wszystkie herbaty tureckie s膮 bardzo mocne, w sam raz do parzenia w stylu tureckim. Ten rodzaj czarnej herbaty zapewnia zatem g艂贸wnie du偶o kofeiny i intensywnego smaku.

Na rynku dost臋pne s膮 te偶 herbaty Japo艅skie. To zaledwie 2,5% rocznej produkcji herbaty. Jednak ich smak jest interesuj膮cy – lekko owocowy i kwasowy. Fanom czarnej herbaty z pewno艣ci膮 przypadnie do gustu.

Czarne herbaty nie s膮 wymagaj膮ce podczas parzenia. Wystarczy dobry zaparzacz do herbaty lub dzbanek, a nawet kubek termiczny z zaparzaczem, by zrobi膰 idealny napar. Warto jednak dowiedzie膰 si臋 czego艣 na temat rytua艂u parzenia herbaty, aby ten proces zapewni艂 Ci jeszcze lepsze doznania smakowe.

Czytaj tak偶e:

Rodzaje herbat zielonych

Jakie rodzaje herbat zielonych mo偶esz wymieni膰? Prawdopodobnie znasz Sench臋 i Gunpowder, kt贸re s膮 najbardziej popularnymi zielonymi herbatami w naszym kraju. Czy wiesz jednak, 偶e pierwsza to herbata Japo艅ska, druga za艣 Chi艅ska? Ze wzgl臋du na kraj produkcji, te rodzaje zielonych herbat r贸偶ni膮 si臋 wygl膮dem i smakiem.

Chi艅skie herbaty zielone to tak偶e

  • Mao Feng – bardzo delikatna i lekko s艂onawa;
  • Bi Luo Chun – czyli klasyk w艣r贸d Chi艅skich zielonych herbat;
  • Long Jing – jednak z najbardziej znanych herbat o p艂askich, pod艂u偶nych li艣ciach.

Chiny to zatem nie tylko Gunpowder, ale te偶 du偶o, du偶o wi臋cej, je艣li chodzi o rodzaje herbaty zielonej. A to i tak przecie偶 tylko czubek g贸ry lodowej.

Z japo艅skich zielonych herbat warto wyr贸偶ni膰 r贸wnie偶Gyokuro i Match臋 – ta ostatnia jest bardzo popularna, wykorzystywana tak偶e w kuchni.

Czytaj tak偶e:

Rodzaje herbat czerwonych

Rodzaje herbat czerwonych to nie tylko Oolong, cho膰 ten produkt z pewno艣ci膮 jest najbardziej popularny. Wyr贸偶ni膰 nale偶y jednak tak偶e herbaty Pu-erh i Puszong.

Co ciekawe, niekt贸rzy zaliczaj膮 do czerwonej herbaty tak偶e Rooibos. To jednak b艂膮d, gdy偶 Rooibos nie jest wytwarzany z herbaty poddawanej odpowiednim procesom, a z li艣ci czerwonokrzewu.

Czytaj tak偶e:

Rodzaje herbat angielskich

Rodzaje herbat angielskich nie s膮 wytwarzane w Anglii – to by艂oby zupe艂nie niemo偶liwe w tych warunkach atmosferycznych. Pomimo jednak, 偶e na wyspach nie hoduje si臋 herbaty, w Anglii nap贸j ten jest tak popularny, i偶 w sklepach na ca艂ym 艣wiecie znale藕膰 mo偶emy tak zwan膮 angielsk膮 herbat臋.

To na przyk艂ad Earl Grey – herbata czarna, kt贸ra dodatkowo aromatyzowana jest olejkiem z bergamotki. Charakteryzuje si臋 specyficznym smakiem i aromatem, kt贸ry kojarzy si臋 wy艂膮cznie z angielska herbatk膮 popo艂udniow膮. Mo偶na pi膰 j膮 z mlekiem, ale te偶 z miodem b膮d藕 cukrem.

Opr贸cz Earl Grey wyr贸偶ni膰 mo偶na te偶 herbat臋 English Breakfast. To mieszanka 艣niadaniowa, kt贸ra na wyspach wypijana jest ka偶dego ranka, jak sugeruje zreszt膮 sama nazwa. Ma mocny, wyrazisty smak i potrafi naprawd臋 dobrze pobudzi膰. Jest mieszank膮 czarnej herbaty z Chin i Cejlonu (Sri Lanki). Prawdopodobnie masz j膮 u siebie w domu, tak jak wielu innych Polak贸w. Do jej zaparzenia wystarczy szklanka lub fili偶anka, zaparzacz i oczywi艣cie 艂y偶eczka, kt贸r膮 nale偶y zmiesza膰 napar jak na angielskich filmach.

Wszystkie rodzaje herbat - nieustannie pojawiaj膮 si臋 nowe odmiany

Czy uda艂o nam si臋 wymieni膰 wszystkie rodzaje herbat? Z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie! Herbata to nie 艂acina – ona ci膮gle 偶yje i ma si臋 naprawd臋 bardzo dobrze. Powstaj膮 nowe mieszanki, nowe odmiany i nowe sposoby przygotowywania, kt贸re sprawiaj膮, 偶e herbaty ci膮gle s膮 w stanie zadziwia膰. Dzieje si臋 tak mi臋dzy innymi dzi臋ki aromatyzowaniu herbat i r贸偶nym dodatkom, kt贸re sprawiaj膮, 偶e napar staje si臋 jeszcze bardziej interesuj膮cy.

Na rynku znajdziesz mn贸stwo mieszanek z owocami, przyprawami czy kwiatami, kt贸re pozwalaj膮 odkrywa膰 nowe smaki i cieszy膰 si臋 herbat膮 w r贸偶nych wydaniach.

Popularno艣膰 herbaty nie powinna nikogo dziwi膰. Ten wspania艂y napar jest w stanie postawi膰 nas na nogi z samego rana, jednocze艣nie zapewni膰 nam wiele w艂a艣ciwo艣ci prozdrowotnych. Smakuje ob艂臋dnie, a ilo艣膰 odmian sprawia, 偶e ka偶dy jest w stanie znale藕膰 co艣 dla siebie – smak, kt贸ry zachwyci. I jak tu nie kocha膰 herbaty?
 

 

Sprawd藕 polecane produkty:


szary czajnik

czarny czajnik

czerwony czajnik

czajnik na indukcj臋