Rodzaje herbat i ich właściwości
Herbata to jeden z najwspanialszych napojów znanych ludzkości. Ponoć ten popularny napar powstał nawet około 2700 roku przed naszą erą. Od tamtego czasu minęły setki lat, a my nadal wiemy, że herbata to mnóstwo smaku i przyjemności, ale też tradycja, którą warto znać i podtrzymywać.
W naszym kraju picie herbaty wiąże się z codziennymi rytuałami, a w wielu innych państwach, na przykład Anglii, Chinach czy krajach Arabskich, to napój, bez którego nie da się przeżyć całego dnia. Oprócz herbacianych rytuałów interesują nas jednak także same rodzaje herbat, których jest przecież całe mnóstwo. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę? Jakimi właściwościami się charakteryzują?
Rodzaje herbat - podstawowy podział
Jeszcze do niedawna w naszym kraju wypijano przede wszystkim herbatę czarną. Nadal jest ona jedną z najpopularniejszych, a jednak różne rodzaje herbat dostępne na rynku pokazują, że jesteśmy coraz bardziej ciekawi innych smaków. Rodzaje herbaty to przecież nie tylko inny smak, ale też inne właściwości, na które zwracamy uwagę. Jakie są rodzaje herbat? Wyróżniamy przede wszystkim:
- Herbaty czarne
- Herbaty białe
- Herbaty zielone
- Herbaty czerwone
Jednak to oczywiście nie wszystko, co ma nam do zaoferowania świat herbat. Na przykład jedną z najbardziej kosztownych, a jednocześnie bardzo rzadkich herbat, jest herbata żółta, zwana także cesarską. Jej kolor zachwyca, a smak rzeczywiście wyróżnia się na tle innych naparów. Jak zatem widzisz, herbaty potrafią zadziwiać nawet teraz, gdy mamy coraz większą wiedzę na ich temat.
Czytaj także:
- 4 rozgrzewające zupy na zimowe dni
- Napar z imbiru - postawi Cię na nogi
- Napar z pokrzywy - kiedy po niego sięgać
Rodzaje herbat i ich właściwości
Z pewnością jednak najbardziej interesują Cię rodzaje herbat i ich właściwości. Napary te pije się przecież nie tylko dla walorów smakowych, ale również ze względu na charakterystyczne właściwości, które herbata może zapewnić organizmowi. Wiesz już, jakie ogólnie wyróżniamy rodzaje herbaty. Właściwości także warto znać.
Herbata czarna
Zacznijmy od najpopularniejszej herbaty, a zatem czarnej. Jej nazwę zawdzięczamy nie kolorowi samego naparu, ale liści, które przeszły przez pełen proces fermentacji.
Właściwości czarnej herbaty są znane nie od dziś – być może właśnie dzięki temu jest to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. W jej składzie znajduje się około 300 substancji, jednak przede wszystkim są to garbniki, które należą do grona polifenoli. Te z kolei zalicza się do zaszczytnego grona substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Oznacza to zatem, że picie herbaty może wpływać na zmniejszenie ilości wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są z kolei odpowiedzialne między innymi za szybsze starzenie się organizmu oraz choroby, takie jak nowotwory.
Polifenole działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, ale są też odpowiedzialne za wsparcie układu immunologicznego, a nawet zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi.
Spośród garbników w czarnej herbacie wyróżnia się między innymi taninę, kwercetynę, katechiny i flawonoidy. W czarnej herbacie znajdziemy też alkaloidy purynowe – to właśnie do nich zalicza się kofeinę odpowiadającą za pobudzenie organizmu. W przypadku herbaty nazywa się ją umownie teiną.
Czarna herbata jest też bogata w olejki eteryczne, które sprawiają, że napar pachnie nieziemsko, a także w pigmenty, witaminy i składniki mineralne. Wśród nich znaleźć można magnez, wapń i cynk. Nie są to jednak ilości, które mogą zapewnić organizmowi zauważalną różnicę.
Zielona herbata
Herbata zielona jest jednak uważana za dużo zdrowszą, niż ta czarna. Dlaczego? Ta zawiera nawet około 4000 związków bioaktywnych – również polifenoli. Wskazuje się, że stanowią one nawet 40% masy suchych liści. To sprawia zatem, że zielona herbata ma jeszcze lepsze właściwości antyoksydacyjne od herbaty czarnej. Nic więc dziwnego, że jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych herbat na świecie.
Liście zielonej herbaty od razu poddawane są procesowi suszenia, bez fermentacji. Dzięki temu posiada ona subtelny smak i wiele, wiele wartościowych dla organizmu składników. Zielona herbata uznawana jest za naturalny spalacz tłuszczu. Oczywiście również zawiera kofeinę, dzięki czemu także działa pobudzająco. Stosuje się ją nawet jako płukankę do ust, gdyż charakteryzuje się właściwościami przeciwpróchniczymi.
Biała herbata
Biała herbata jest najdelikatniejsza ze wszystkich – wszystko dzięki innemu rodzajowi zbierania, suszenia i przetwarzania herbaty. Biała herbata to młode liście, a nawet pąki, które są przetwarzane w najmniejszym stopniu ze wszystkich herbat. Młode pąki są suszone od razu po zebraniu. Właśnie dzięki temu jest to najzdrowsza herbata na świecie. Tak, wygrywa nawet z zieloną.
Jest jeszcze lepszym źródłem polifenoli i katechin o właściwościach przeciwutleniających. Oczywiście biała herbata pozwala na usuwanie toksyn z organizmu, wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, przeciwdziała próchnicy i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Czerwona herbata
Pozostaje nam zatem jeszcze czerwona herbata, która przez Chińczyków nazywana jest smoczą. Co ciekawe, była ona bardzo popularna również w Polsce – i to w czasach, kiedy jeszcze nikt nie wiedział, że jest ona naprawdę zdrowa i może ułatwiać odchudzanie. Oolong, zwana przez Polaków Ulung, była tania i dobrze dostępna w PRL-u. Nie każdy jednak ją lubił ze względu na nieco ziemisty smak.
Czerwona herbata jest rzeczywiście bardzo aromatyczna – wszystko ze względu na procesy, jakim jest poddawana. Oprócz suszenia, herbatę poddaje się bowiem także fermentacji – lżejszej, niż w przypadku herbaty czarnej. Tu liście muszą zaledwie stać się odrobinę czerwone na końcach.
Lekko fermentowana herbata zawiera zatem więcej polifenoli i enzymów, niż herbata czarna. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu, a także pobudzi nas w trakcie dnia.
Która herbata jest najzdrowsza?
Jak zatem widzisz, wszystkie herbaty charakteryzują się tymi samymi właściwościami. Różnica polega na natężeniu tych właściwości. Jeśli więc mielibyśmy uszeregować rodzaje herbat od najzdrowszych, z całą pewnością na pierwszym miejscu znalazłaby się herbata biała. Zaraz za nią zaś zielona, następnie czerwona i dopiero na końcu czarna. Podczas następnych herbacianych zakupów warto o tym pamiętać.
Czytaj także:
- Napar z goździków - właściwości zdrowotne i kiedy go stosować
- Napar z liści laurowych - właściwości i efekty
- Siemię lniane - jak jeść i pić, właściwości i efekty
Rodzaje herbat czarnych
Oczywiście każda z herbat dzieli się też na dodatkowe rodzaje. Herbat czarnych wyróżnić możemy naprawdę wiele. Warto podzielić je pod kątem krajów produkcji.
- Chińskie – rodzaje herbaty czarnej z Chin z pewnością są znane nie tylko zwolennikom tego napoju. To między innymi popularna herbata Yunnan, zaliczająca się do typu Dian Hong. Oczywiście chińskie herbaty to temat w sam raz na długą rozmowę. Przecież to właśnie Chiny są ojczyzną tego naparu.
- Indyjskie – bardzo popularne herbaty to Darjeeling i Assam. Są to najlepszej jakości herbaty Indyjskie, które doskonale znamy także w Polsce.
- Cejlońskie – doskonale znane i charakteryzujące się dobrą jakością ze względu na odpowiednie warunki uprawy herbaty. Ceylon Black Tea stanowi podstawę wielu mieszanek herbat.
- Tajwańskie - na Tajwanie produkuje się herbatę od niedawna, jednak przygotowane tam liście są naprawdę wysokiej jakości. Warto wymienić tu chociażby Assamicę, Shan Cha i Hong Yun.
- Tureckie – Turcja jest największym producentem czarnej herbaty. A jednak wszystkie herbaty tureckie są bardzo mocne, w sam raz do parzenia w stylu tureckim. Ten rodzaj czarnej herbaty zapewnia zatem głównie dużo kofeiny i intensywnego smaku.
Na rynku dostępne są też herbaty Japońskie. To zaledwie 2,5% rocznej produkcji herbaty. Jednak ich smak jest interesujący – lekko owocowy i kwasowy. Fanom czarnej herbaty z pewnością przypadnie do gustu.
Czarne herbaty nie są wymagające podczas parzenia. Wystarczy dobry zaparzacz do herbaty lub dzbanek, a nawet kubek termiczny z zaparzaczem, by zrobić idealny napar. Warto jednak dowiedzieć się czegoś na temat rytuału parzenia herbaty, aby ten proces zapewnił Ci jeszcze lepsze doznania smakowe.
Czytaj także:
- Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
- Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
- Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę
Rodzaje herbat zielonych
Jakie rodzaje herbat zielonych możesz wymienić? Prawdopodobnie znasz Senchę i Gunpowder, które są najbardziej popularnymi zielonymi herbatami w naszym kraju. Czy wiesz jednak, że pierwsza to herbata Japońska, druga zaś Chińska? Ze względu na kraj produkcji, te rodzaje zielonych herbat różnią się wyglądem i smakiem.
Chińskie herbaty zielone to także
- Mao Feng – bardzo delikatna i lekko słonawa;
- Bi Luo Chun – czyli klasyk wśród Chińskich zielonych herbat;
- Long Jing – jednak z najbardziej znanych herbat o płaskich, podłużnych liściach.
Chiny to zatem nie tylko Gunpowder, ale też dużo, dużo więcej, jeśli chodzi o rodzaje herbaty zielonej. A to i tak przecież tylko czubek góry lodowej.
Z japońskich zielonych herbat warto wyróżnić równieżGyokuro i Matchę – ta ostatnia jest bardzo popularna, wykorzystywana także w kuchni.
Czytaj także:
- Herbata zimowa - poznaj pyszne przepisy
- Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
- Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
Rodzaje herbat czerwonych
Rodzaje herbat czerwonych to nie tylko Oolong, choć ten produkt z pewnością jest najbardziej popularny. Wyróżnić należy jednak także herbaty Pu-erh i Puszong.
Co ciekawe, niektórzy zaliczają do czerwonej herbaty także Rooibos. To jednak błąd, gdyż Rooibos nie jest wytwarzany z herbaty poddawanej odpowiednim procesom, a z liści czerwonokrzewu.
Czytaj także:
- Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
- Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
- Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Rodzaje herbat angielskich
Rodzaje herbat angielskich nie są wytwarzane w Anglii – to byłoby zupełnie niemożliwe w tych warunkach atmosferycznych. Pomimo jednak, że na wyspach nie hoduje się herbaty, w Anglii napój ten jest tak popularny, iż w sklepach na całym świecie znaleźć możemy tak zwaną angielską herbatę.
To na przykład Earl Grey – herbata czarna, która dodatkowo aromatyzowana jest olejkiem z bergamotki. Charakteryzuje się specyficznym smakiem i aromatem, który kojarzy się wyłącznie z angielska herbatką popołudniową. Można pić ją z mlekiem, ale też z miodem bądź cukrem.
Oprócz Earl Grey wyróżnić można też herbatę English Breakfast. To mieszanka śniadaniowa, która na wyspach wypijana jest każdego ranka, jak sugeruje zresztą sama nazwa. Ma mocny, wyrazisty smak i potrafi naprawdę dobrze pobudzić. Jest mieszanką czarnej herbaty z Chin i Cejlonu (Sri Lanki). Prawdopodobnie masz ją u siebie w domu, tak jak wielu innych Polaków. Do jej zaparzenia wystarczy szklanka lub filiżanka, zaparzacz i oczywiście łyżeczka, którą należy zmieszać napar jak na angielskich filmach.
Wszystkie rodzaje herbat - nieustannie pojawiają się nowe odmiany
Czy udało nam się wymienić wszystkie rodzaje herbat? Z całą pewnością nie! Herbata to nie łacina – ona ciągle żyje i ma się naprawdę bardzo dobrze. Powstają nowe mieszanki, nowe odmiany i nowe sposoby przygotowywania, które sprawiają, że herbaty ciągle są w stanie zadziwiać. Dzieje się tak między innymi dzięki aromatyzowaniu herbat i różnym dodatkom, które sprawiają, że napar staje się jeszcze bardziej interesujący.
Na rynku znajdziesz mnóstwo mieszanek z owocami, przyprawami czy kwiatami, które pozwalają odkrywać nowe smaki i cieszyć się herbatą w różnych wydaniach.
Popularność herbaty nie powinna nikogo dziwić. Ten wspaniały napar jest w stanie postawić nas na nogi z samego rana, jednocześnie zapewnić nam wiele właściwości prozdrowotnych. Smakuje obłędnie, a ilość odmian sprawia, że każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie – smak, który zachwyci. I jak tu nie kochać herbaty?
Sprawdź polecane produkty:
szary czajnik
czarny czajnik
czerwony czajnik
czajnik na indukcję
Warto przeczytać
Krokiety z pieczarkami i serem
Czy jest coś lepszego niż chrupiące, złociste krokiety wypełnione aromatycznym farszem? Krokiety z pieczarkami i serem to recepta na idealny obiad! Odkryj, jak krok po kroku przyrządzić te pyszne zawijańce, które z pewnością zachwycą wszystkich gości i domowników!
czytaj więcejGołąbki pieczone w piekarniku
Gołąbki pieczone w piekarniku to danie, które łączy klasyczny smak z wyjątkowym aromatem pieczonej kapusty. Przygotowanie ich jest prostsze, niż myślisz — piekarnik wykona za ciebie połowę pracy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w wersji pieczonej!
czytaj więcejŚledzie w occie - podstawowy przepis
Szukasz przepisu na łatwe w przygotowaniu śledzie w occie? To dobrze trafiłeś! Dzięki kilku podstawowym składnikom możesz przygotować śledzie, które zachwycą smakiem całą rodzinę i gości. W poniższym przepisie podpowiadamy, jak zrobić śledzie w occie w sposób łatwy i przyjemny!
czytaj więcejSos holenderski - jak się go robi i do czego pasuje?
Sos holenderski to jeden z najsłynniejszych sosów kuchni francuskiej, choć jego nazwa może sugerować holenderskie korzenie. To aksamitne połączenie masła, żółtek i odrobiny soku z cytryny lub octu stało się podstawą wielu klasycznych potraw. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny sos!
czytaj więcejMinestrone - przepis na tę włoską zupę
Minestrone to klasyczna włoska zupa, która powstała w słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „minestra”, oznaczającego po prostu zupę, co doskonale oddaje jej prosty charakter. Tradycyjnie przygotowywana z sezonowych warzyw z dodatkiem makaronu, ryżu lub fasoli. Sięgając po nasz przepis na minestrone, przeniesiesz się do serca tego kraju. Sprowadź włoskie słońce do swojego domu już dziś!
czytaj więcejKlopsiki gotowane w sosie koperkowym
Klopsiki gotowane w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Delikatne mięso w aromatycznym, kremowym sosie koperkowym przywołuje różne wspomnienia z okresu młodości. W tym artykule zdradzimy Ci, jak przyrządzić to danie pełne nostalgii. Sprawdź nasz przepis!
czytaj więcejTarta ze szpinakiem - przepis
Tarta ze szpinakiem to znakomity pomysł na elegancką przekąskę lub lunch. Kruche ciasto i pyszne nadzienie — to musi smakować pysznie! Skorzystaj z naszego przepisu, by odkryć, jak w kilku krokach wyczarować tartę ze szpinakiem, która porwie Cię swoim smakiem!
czytaj więcejPrzetwory z dyni - co warto zrobić z dyni na zimę?
Przetwory z dyni to doskonały sposób na zatrzymanie smaku tych darów jesieni i rozkoszowania się ich smakiem zimą. To wszechstronne warzywo świetnie sprawdza się jako baza do dżemów, musów, marynat czy pikli, które można wykorzystać w wielu przepisach. W tym artykule znajdziesz inspirujące pomysły, dzięki którym dynia stanie się Twoim ulubionym składnikiem na zimowe zapasy.
czytaj więcejNakrywanie do stołu - jak to zrobić prawidłowo?
Elegancko nakryty stół to nie tylko kwestia estetyki, ale także wyraz szacunku dla gości. Umiejętność prawidłowego rozłożenia sztućców, talerzy i serwetek sprawia, że każda kolacja nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zasady savoir-vivre’u mogą wydawać się skomplikowane, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, by stworzyć harmonijną i funkcjonalną aranżację. Poznaj wszystkie najważniejsze zasady nakrywania do stołu i zaskocz swoich gości!
czytaj więcej