Napar z pokrzywy — kiedy po niego sięgać?
Pokrzywa niesłusznie kojarzona tylko jest z ogrodowym chwastem. Ta roślina od wieków stosowana jest w medycynie ludowej jako środek rozluźniający i poprawiający kondycję narządów wewnętrznych. Jakie dokładnie właściwości skrywa ta niepozorna roślina i w jaki sposób przyrządzić na jej bazie napar? Wszystkiego dowiesz się z dalszej części lektury.
Napar z pokrzywy – uniwersalny i popularny
Herbata lub napar z pokrzywy stosowana jest zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Regularne picie naparu działa na ludzki organizm kojąco — redukuje dolegliwości dróg moczowych, reumatyzm i bolesne miesiączki. Pokrzywa ma działanie detoksykacyjne, dlatego sprawdza się w profilaktyce kamieni nerkowych. Działanie tego niepozornego chwasta widać również na zewnątrz — skóra staje się gładka, a włosy długie, mocne i lśniące.
Herbata z pokrzywy ma praktycznie same zalety, chociaż jej regularne stosowanie powinno być uzgodnione z lekarzem.
Uważać na tę roślinę powinny szczególnie osoby z cukrzycą, nadciśnieniem, a także chorobami nerek. Nie należy się bać, że kubek herbatki zepsuje nam zdrowie, choć decyzję o dawkowaniu w przypadku tych chorób powinien podejmować lekarz.
Pokrzywa chętnie stosowana jest w kuchni. Dodaje się ją do sałatek, pieczywa, a nawet zup i dań przygotowywanych na bazie ziemniaków. Ta roślina ma w sobie wiele cennych składników i minerałów. Co kryje w sobie to ziele? O jej właściwościach dowiesz się więcej z kolejnego akapitu.
Czytaj także:
- 4 rozgrzewające zupy na zimowe dni
- Rodzaje herbat i ich właściwości
- Napar z imbiru - postawi Cię na nogi
Napar z pokrzywy — właściwości
Właściwości naparu z pokrzywy można by wyliczać w nieskończoność. Ta roślina przede wszystkim jest istną bombą witaminową, w której znajdują się witaminy z grup C, K, E, A, B5, B1 i B2.
Pokrzywa zawiera również cenne związki mineralne — żelazo, magnez, potas, krzem, mangan, fosfor, jod, a także chlorofil, flawonoidy, karoten, histaminę i garbniki. Tak długa lista substancji odżywczych sprawia, że napar z pokrzywy można uznać za remedium na wiele schorzeń, a na pewno za wartościowy suplement diety.
Na co pomaga napar z pokrzywy?
- Herbatka z tego ziela ma działanie oczyszczające i antyoksydacyjne oraz przeciwbólowe.
- Sprawdza się znakomicie w przypadku problemów z częstymi infekcjami organizmu i okresowym spadkiem odporności.
- Pokrzywa wspomaga pracę wątroby, oczyszczając organizm z toksyn.
- Od wieków używana jest jako środek przeciwbólowy, szczególnie u kobiet zmagających się z bolesnymi miesiączkami.
Napar z pokrzywy działa dobrze na włosy i na twarz. Włączając do diety szklankę naparu z tego ziela, możesz spodziewać się szybszego porostu i zagęszczenia włosów, a także gładkiej skóry pozbawionej wyprysków.
Niewiele osób wie, że zawarte w pokrzywie flawonoidy opóźniają rozwój wielu chorób, np. raka prostaty czy niedokrwistości. Regularne picie naparów z pokrzywy pozwoli Ci również wzmocnić kości oraz zęby. Na efekty działania herbaty z pokrzywy należy poczekać kilka tygodni, ale możemy zagwarantować, że warto.
Czytaj także:
Jak zrobić napar z pokrzywy?
Liście świeżej pokrzywy należy zaparzać w kubku przez ok. minutę, a następnie przecedzić.
Można je również wysuszyć, wykładając na papier do pieczenia, najlepiej na wolnym powietrzu. Pokrzywę należy przechowywać w opakowaniach, które zabezpieczą ją przed utlenianiem.
Jak zrobić herbatę z suszonej pokrzywy?
Do przyrządzenia naparu potrzebujesz 250 ml wrzątku i 2 łyżeczki suszu. Pokrzywę wsyp do szklanki, a następnie zalej wodą i odczekaj 8 minut. Następnie przecedź ją przez sito i wlej do kubka lub ulubionej filiżanki.
Jeśli chcesz przyspieszyć nieco ten proces, możesz użyć do tego zaparzacza. Gdy pokrzywa się zaparzy, wystarczy, że wyciągniesz zaparzacz z kubka i gotowe! Tak przygotowany napój można przelać do termosu lub kubka termicznego, by cieszyć się nim przez długie godziny.
Czytaj także:
- Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
- Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
- Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
- Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Herbata z pokrzywy — jak pić?
Zebraną pokrzywę można ususzyć i pijać w formie naparu, ale nadaje się ona również do wytłaczania soku i picia w formie świeżej.
Gdzie zbierać lub kupować pokrzywę?
Pokrzywa rośnie jak chwast i można spotkać ją dosłownie wszędzie, jednakże niezalecane jest zrywanie jej w mieście lub miejscach o wzmożonym ruchu samochodowym. Najlepiej jest zbierać ja z dala od miasta i zanieczyszczeń.
Suszone liście pokrzywy znajdziesz w aptekach, zielarniach i większych sklepach.
Smak naparu z pokrzywy
Smak naparu jest dość przyjemny, lekko ziołowy, podobny do melisy. Jeśli nie przepadasz za ziołowymi naparami, możesz nieco modyfikować ich smak, dodając cytrusy, miód lub konfiturę. W sezonie zimowym polecamy zaparzanie pokrzywy z dodatkiem imbiru i miodu. Wystarczy, że zetrzesz korzeń na tarce i dodasz go do ciepłego naparu, a po przestygnięciu dodasz również łyżeczkę miodu. Taki napój będzie doskonałą alternatywą dla klasycznej herbaty.
Jak długo pić napar z pokrzyw, aby zauważyć jego wpływ?
Jak długo i jak często należy pić herbatę z pokrzywy, by dostrzec rezultat? Przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość i skupić się na regularnym jej piciu. Pierwsze efekty picia naparów powinny być widoczne po dwóch tygodniach — w tym czasie organizm zacznie się oczyszczać, narządy wewnętrzne zaczną lepiej funkcjonować, a włosy na głowie staną się mocne i lśniące.
Jak długo parzyć napar z pokrzyw?
Należy również pamiętać, że istotny jest tu czas zaparzania. Świeże listki pokrzywy potrzebują mniej więcej minuty, by się zaparzyć, natomiast susz ok. 7-8 minut. Herbatkę możesz zaparzać na kilka różnych sposobów, tak samo, jak herbatę — bezpośrednio w kubku, dzbanku lub wsypując susz do zaparzacza do herbaty.
Czytaj także:
- Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
- Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
- Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
Herbata z pokrzywy — przeciwwskazania
Jak każde ziele, tak i pokrzywa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Istnieją przeciwwskazania do stosowania herbaty z pokrzywy.
Jeśli zamierzasz wprowadzić pokrzywę do swojej codziennej diety i zmagasz się z problemami z trzustką, marskością wątroby lub sercem, koniecznie skontaktuj się z lekarzem. Wykwalifikowana wiedza lekarza pozwoli Ci określić odpowiednie dawkowanie albo całkowicie wykluczyć pokrzywę z diety.
Na to ziele powinni również uważać alergicy — zdarzają się przypadki reakcji alergicznej na tę roślinę.
Herbata z pokrzywy w ciąży
Czy napar z pokrzywy można pić w ciąży? Jak najbardziej! Picie herbaty z pokrzywy w ciąży jest bezpieczne, jeśli nie przesadzi się z ilością wypijanych kubków.
Pokrzywa polecana jest kobietom w ciąży z uwagi na sporą zawartość witamin i mikroelementów. Można stosować ją również podczas karmienia, ponieważ posiada właściwości stymulujące gruczoły mlekowe.
Wyjątkiem są tu kobiety będące w ciąży, zmagające się z chorobami układu rozrodczego — picie pokrzywy jest tu niewskazane.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej