Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Szałwia i jej odmiany
Szałwia to ziele, które ma ponad 900 różnych odmian. Najbardziej znana i najczęściej stosowana odmiana tego ziela to szałwia lekarska. Roślina ta wywodzi się z rodziny jasnowatych (podobnie jak rozmaryn) i została odkryta na terenach śródziemnomorskich. Obecnie szałwię lekarską można spotkać na całym świecie – zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej i Bliskim Wschodzie.
Ta odmiana szałwii stosowana jest od czasów starożytnych w celach leczniczych. Z jej pomocą leczy się reumatyzm, stany zapalne, dnę moczanową i wiele innych chorób. Wykazuje również właściwości hipoglikemiczne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Szałwia lekarska ma również swoje odmiany, do których należą szałwia omszona i szałwia biała.
- Szałwia omszona to roślina o intensywnie zielonych liściach i sporym kwiatostanie w kolorach od czerwieni do fioletu. Porasta głównie tereny Azji i krajów znad Morza Śródziemnego, ale można ją spotkać również w Polsce. Potrzebuje średnio nasłonecznionego stanowiska i gleby bogatej w składniki mineralne, ale z powodzeniem można obsadzić nią skalniaki. Roślina ta nie lubuje się w dużej wilgoci, podlewanie jej można ograniczyć do pojemności konewki raz na półtora tygodnia.
- Szałwia biała znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości aromatycznych i uspokajających – często stosuje się ją w aromaterapii i wykorzystuje jako kadzidło. Jej nazwa wzięła się od śnieżnobiałych kwiatów. Jeśli zamierzasz uprawiać ją w swoim ogródku, koniecznie zaopatrz się w rękawice ogrodowe – inaczej twoje dłonie będą intensywnie pachnieć przez długi czas. Poza szałwią o działaniu leczniczym istnieją również odmiany ogrodowe.
- Odmiana błyszcząca, często nazywana ogrodową, przywędrowała do polskich ogrodów z Brazylii. W naturze wyrasta nawet do 150 cm i charakteryzuje się sztywnymi gałęziami porastającymi małymi liśćmi o ząbkowanych brzegach i czerwonych kwiatach.
- Szałwia muszkatołowa to roślina dwuletnia, która występuje na terenie Europy, Azji i Afryki. Charakteryzuje się wydłużonymi liśćmi pokrytymi włoskami i kwiatami w kolorze bieli, żółci i fioletu. Jej nazwa wzięła się od intensywnego aromatu przypominającego gałkę muszkatołową. Jeśli zasadzisz ją w swoim ogrodzie, możesz używać jej do tworzenia własnych kosmetyków oraz przyprawić nią przygotowywane przez ciebie dania. Pięknie wyrasta ona w doniczkach czy wazonach zasypanych ziemią.
Szałwia – właściwości lecznicze
Szałwia to wyjątkowe ziele znane z właściwości leczniczych, cenione już od czasów starożytnych. W liściach tej rośliny znajdują się olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe, polifenole, saponiny, alkoloidy i woski.
- Olejki z szałwii (kamfora, borneol, cineol, tujon, pinen) posiada właściwości przeciwzapalne i często wykorzystywany jest przez przemysł kosmetyczny.
- Kwas kawowy i rozmarynowy zawarty w szałwii lekarskiej ma właściwości antyseptyczne – ochoczo wykorzystuje się w walce z potliwością i bakteriami.
Biała szałwia znana jest z właściwości uspokajających, dlatego często używana jest do inhalacji i aromaterapii. Wyciągi z tego ziela stosowane są w walce z cukrzycą, zaburzeniami pamięci, chorobami wątroby, zapaleniach gardła i jamy ustnej, a także w trakcie leczenia grzybicy. Szałwię można stosować zewnętrznie i wewnętrznie w postaci naparów do picia – taki napój ma właściwości przeciwzapalne, dlatego stosuje się go w chorobach układu krążenia i pokarmowego.
Szałwia – zastosowanie
Szerokie zastosowanie szałwii jest powiązane z jej budową i ogromem składników bioaktywnych znajdujących się w jej liściach. Z dobrodziejstwa szałwii korzysta kosmetologia, medycyna oraz gastronomia. Szałwię do picia stosuje się w trakcie gorączki, gdyż zmniejsza potliwość i pozwala obniżyć temperaturę ciała, a także przy chorobach wątroby oraz układu pokarmowego.
- Szałwię w formie naparu do płukania używa się przy zapaleniach jamy ustnej, gardła oraz anginie. Działa zbawiennie na ból gardła i zapalenie migdałków.
- Herbata z szałwii przygotowana ze świeżych bądź suszonych liści w zaparzaczu do herbaty, stosowana jest jako płukanka do włosów, dzięki której wzmacnia się cebulki i likwiduje łupież. Taka mikstura dodaje im również objętości, a włosy stają się błyszczące. Wystarczy, że ususzysz ją i zmielisz w młynku lub moździerzu, a potem zalejesz gorącą wodą i odstawisz na jakiś czas, by wystygła. Takim naparem płucz włosy nad wanną lub zlewem – intensywny napar może nieco brudzić.
- Szałwię w wersji ususzonej wykorzystuje się również do okadzania pomieszczeń.
Nie należy jednak zapominać o tym, że wysuszone liście trzeba szybko zużyć lub przechowywać w szczelnym pojemniku, tak aby nie zwietrzała.
Nie należy zapomnieć również o tym, że szałwię stosuje się również w kuchni! To ziele nadaje się do przyprawiania tłustych mięs oraz ryb, a także do grzybów i aromatycznych sosów na bazie wina i śmietany.
Szałwia – na co pomaga?
Jeśli zastanawiasz się, na co pomaga szałwia, to jesteś w dobrym miejscu! Z chęcią zdradzimy Ci, jak poprawić swoje zdrowie i wygląd z jej pomocą. Na co działa szałwia?
- Szałwia działa na gardło, na zatoki, na kaszel, na dziąsła, na żołądek, a nawet na włosy!
- Wykorzystuje się ją w roli płukanki na wszystkie choroby układu oddechowego i jamy ustnej – szałwia to genialny środek na afty i brodawki.
- Pomaga również uśmierzyć ból dziąseł i zębów.
- Dzięki niej utrzymasz zdrowy żołądek, wątrobę, a także wspomożesz swój układ nerwowy.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że z zielem tym nie należy przesadzać, szczególnie niewskazane jest jej stosowanie w ciąży.
Szałwia w ciąży
Herbata z szałwii w ciąży to nie najlepszy wybór, zdecydowanie lepiej jest zaparzyć sobie miętę lub melisę. Szałwia stosowana w ciąży i podczas laktacji wpływa negatywnie na rozwój płodu, a także dziecka. Roślina ta ma w sobie olejki kamforowe i tujonowe, które w nadmiarze mogą upośledzić układ nerwowy dziecka. Stosowanie szałwii w ciąży należy skonsultować z lekarzem.
Szałwia – przeciwwskazania
Chociaż szałwia wydaje się lekiem na całe zło, to jednak istnieje kilka przeciwwskazań do jej stosowania.
- Szałwia w połączeniu z niektórymi lekami antydepresyjnym może niekorzystnie działać na układ nerwowy i objawić się skutkami ubocznymi w postaci wymiotów i drgawek.
- Szałwia ma również niepożądane działanie na organizm w trakcie laktacji.
- Jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe i chcesz stosować szałwię w diecie, koniecznie skontaktuj się z lekarzem, ponieważ jej długotrwałe stosowanie może osłabić działanie leków.
Czytaj także:
7 najpopularniejszych ziół z ogrodu – co warto mieć w kuchni?
Oregano – właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
Mięta – właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej