Napar z imbiru — postawi Cię na nogi!

Napar z imbiru to magiczny napój o zdrowotnych właściwościach, który rozgrzeje Cię od środka w chłodny dzień. Korzeń imbiru od wieków używany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Poznaj wszystkie właściwości naparu z imbiru.
Napar z imbiru — właściwości
Napar z imbiru to recepta na zachowanie zdrowia i walkę z wszelkiego rodzaju infekcjami, a wszystko to za sprawą tej magicznej rośliny. Imbir od zarania dziejów wykorzystywany był w medycynie (głównie bliskiego i dalekiego wschodu). Uprawiany jest głównie w Chinach, Nepalu, Indiach i stamtąd właśnie trafia na nasze sklepowe półki. Korzeń imbiru może i nie jest zbyt estetyczny z uwagi na wygląd, natomiast jego miąższ kryje w sobie wiele witamin i minerałów.
Czytaj także:
- Herbata zimowa — poznaj pyszne przepisy
- Napar z goździków - właściwości zdrowotne i kiedy go stosować
- Napar z liści laurowych - właściwości i efekty
Imbir – witaminy
Imbir kryje w sobie:
- olbrzymie ilości witaminy C, która pozwala zahamować proces starzenia się komórek;
- witaminę A oddziałującą pozytywnie na odporność organizmu i produkcję czerwonych krwinek;
- witaminę K biorącą udział w procesie wzrostu kości;
- witaminę E o działaniu przeciwzapalnym i redukującym nadciśnienie tętnicze;
- witaminę B9, która wzmacnia układ nerwowy, usprawniając funkcje poznawcze. Ta witamina to sprzymierzeniec w walce ze stresem i stanami depresyjnymi.
Imbir – minerały
Poza witaminami, kłącze imbiru ma w sobie również cenne minerały takie jak:
- żelazo, które wspomaga pracę mięśni i układu odpornościowego;
- potas pozwalający utrzymać właściwe dla organizmu ciśnienie krwi;
- fosfor, będący sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.
Kiedy sięgnąć po imbir?
Zawarte w korzeniu imbiru substancje sprawiają, że jest on naturalnym środkiem przeciwzapalnym i antyseptycznym, dlatego chętnie używa się go jako uzupełnienie diety osób zmagających się z grypą lub przeziębieniem. Napary z imbiru pomagają zredukować bóle miesiączkowe i reumatyczne, a także migreny. Lekko pikantny smak imbiru pobudza krążenie, rozgrzewając organizm od środka — nic więc dziwnego, że tak chętnie przygotowuje się na jego bazie napary i herbatki rozgrzewające.
Imbir w daniach
Świeżo starty imbir używany jest nie tylko do zaprawiania herbat, ale również w roli przyprawy. Ta roślina chętnie używana jest do potraw kuchni azjatyckiej (szczególnie tajskiej), a także hinduskiej, nie tylko z uwagi na smak, ale również pozytywne oddziaływanie na zdrowie. Wykorzystanie imbiru w diecie doda Ci witalności i uodporni na wirusy, które atakują szczególnie intensywnie w okresie jesienno-zimowym. Jak przygotować pyszny, rozgrzewający napar z imbiru? Odpowiedzi szukaj w kolejnym akapicie.
Czytaj także:
- Napar z pokrzywy - kiedy po niego sięgać
- Napar z liści laurowych - właściwości i efekty
- Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
Napar z imbiru — przepis na zdrowie
Nie istnieje jeden, uniwersalny przepis na napar z imbiru. Napój na bazie tego cudownego korzenia można przygotować na różne sposoby i wzbogacić go o inne składniki. W zależności od wybranych dodatków napar zyska odmienny smak i właściwości.
Gotowany napar z imbiru to najprostszy i najszybszy sposób na otrzymanie leczniczego trunku. Wystarczy zetrzeć korzeń i zalać wodą, a następnie gotować go pod przykryciem.
Tak przyrządzony napar można wzbogacić o miód, sok z cytryny, goździki, cynamon, masło, kurkumę, a nawet pieprz. Z tych najmniej oczywistych składników przygotowuje się złote mleko, będące remedium na przeziębienie i ogólne infekcje górnych dróg oddechowych.
Czytaj także:
- Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
- Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
- Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
- Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
Jak zrobić napar z imbiru? Wersja podstawowa
Łapie Cię przeziębienie i chcesz dowiedzieć się, jak zrobić napar z imbiru, który w mig postawi Cię na nogi? Już spieszymy z pomocą! Do przygotowania napoju będziesz potrzebować korzeń imbiru, tarkę o dużych oczkach, garnek i swój ulubiony kubek bądź szklankę.
Gotowanie imbiru w garnku
Imbir starannie zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Następnie zalej go gorącą wodą (ale nie wrzątkiem). Woda powinna przykryć cały imbir znajdujący się na dnie garnka. Ustaw garnek na kuchence i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie przelej zawartość garnka do szklanki. Tak napar możesz również przecedzić przez sitko lub skorzystać z metody ekspresowej.
Napar z imbiru w zaparzaczu
Jak przygotować szybki napar z imbiru? Starty imbir należy przełożyć do zaparzacza do herbaty. Zaparzacz możesz umieścić w dzbanku lub kubku, a następnie zalać imbir wodą o temperaturze 85 stopni C. Tak przygotowany napar powinien postać pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu napar jest gotowy do wypicia.
Podstawową wersję naparu można wzbogacić wieloma składnikami. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo przyrządzić napar z imbiru z dodatkiem cytryny lub goździków, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Czytaj także:
- Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
- Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Napar z imbiru i cytrusów
Napar z imbiru, cytryny i miodu to niezawodny środek w walce z przeziębieniami i infekcjami gardła. Należy jednak pamiętać, że zalewanie cytrusów wrzątkiem zabija wszystkie ich zdrowotne właściwości. Jeśli chcesz poprawnie przygotować napar z imbiru i cytryny z dodatkiem pomarańczy czy grejpfruta, koniecznie sprawdź nasz przepis.
Składniki:
- 4 cm świeżego imbiru
- Pół cytryny
- ¼ pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu
- Pół litra wody
- Garnek
- Łyżka
Przygotowanie:
Imbir pokrój na drobne kawałki i zalej 0,25 litra gorącej wody. Następnie ustaw na kuchence i gotuj przez 5 minut. Zdejmij garnek z kuchenki, dodaj pokrojoną cytrynę oraz pomarańczę i miód. Całość zamieszaj i przelej do kubków. Tak przygotowany napar pozwoli Ci szybko odzyskać pełnię zdrowia.
Napar z imbiru i kurkumy z dodatkiem mleka
Złote mleko, czyli napar z imbiru i kurkumy z dodatkiem cytryny i cynamonu, miodu i pieprzu cayenne z pewnością zadziała magicznie na Twoje zdrowie i samopoczucie. Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych, pozytywnie oddziałuje również na mózg i układ odpornościowy. Z kolei cynamon i pieprz cayenne ma działanie silnie rozgrzewające, dlatego doskonale sprawdzi się w roli dodatku do Twojego naparu z imbiru i kurkumy.
Składniki:
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- Szczypta pieprzu cayenne
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka startego imbiru
- 2 plastry cytryny
- Garnek
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, a następnie dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem cytryny. Całość podgrzej do temperatury 80 stopni C, nie doprowadzając do wrzenia. Złote mleko przelej do kubka i dodaj do niego plasterki cytryny. Pamiętaj, żeby wypić mleko, póki jest gorące, inaczej straci swoje rozgrzewające właściwości.
Czytaj także:
- Rodzaje herbat i ich właściwości
- Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę
- 4 rozgrzewające zupy na zimowe dni
Napar z imbiru i goździków
Dopadła Cię wyjątkowo mocna chrypa, a z nosa cieknie? Spróbuj przygotować napar z imbiru i goździków. Goździki mają działanie przeciwbakteryjne, odkażające i przeciwbólowe. Wypicie naparu z ich dodatkiem pozwoli Ci szybko pozbyć się bólu i chrypki.
Składniki:
- 250 ml wody
- 1 łyżka startego imbiru
- 20 ml soku z cytryny
- 4 goździki
- 2 łyżeczki miodu
- Garnek
Przygotowanie:
Imbir i goździki wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przelej do kubka i odstaw do delikatnego przestygnięcia. Po kilku minutach dodaj miód oraz sok z cytryny. Pij ciepły, najlepiej w towarzystwie dobrej książki i ciepłego koca. Jeśli chcesz przygotować go w większej ilości, koniecznie przelej go do naczynia o właściwościach termicznych np. kubka termicznego lub termosu.
Napar z imbiru — na co pomaga?
Na co pomaga napar z imbiru? Chociaż we wstępie krótko przedstawiliśmy właściwości korzenia imbiru, to warto dodać, na jakie dolegliwości można go stosować. Można by rzec, że napar z imbiru to remedium na wszystkie dolegliwości świata — od przeziębienia aż po niestrawność. Lista jego dobroczynnych właściwości jest dość długa i z chęcią podzielimy się ją w kolejnym akapicie.
Napar z imbiru — na różne dolegliwości
Napar z imbiru i cytryny sprawdzi się na przeziębienie i na gardło, a także na zgagę oraz na kaszel. Pomoże Ci również zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Picie naparu z imbiru i cytryny jest dobre na odchudzanie. A jego regularne stosowanie zmniejsza dolegliwości bólowe przy menstruacji i pobudzi krążenie. Stosować go można również w profilaktyce przeciwzakrzepowej i antydepresyjnej. Napar z imbiru można stosować w ciąży, np. na mdłości i nudności.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej