Napar z imbiru — postawi Cię na nogi!

Porady 9.12.2022

Napar z imbiru to magiczny napój o zdrowotnych właściwościach, który rozgrzeje Cię od środka w chłodny dzień. Korzeń imbiru od wieków używany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Poznaj wszystkie właściwości naparu z imbiru.

Napar z imbiru — właściwości

Napar z imbiru to recepta na zachowanie zdrowia i walkę z wszelkiego rodzaju infekcjami, a wszystko to za sprawą tej magicznej rośliny. Imbir od zarania dziejów wykorzystywany był w medycynie (głównie bliskiego i dalekiego wschodu). Uprawiany jest głównie w Chinach, Nepalu, Indiach i stamtąd właśnie trafia na nasze sklepowe półki. Korzeń imbiru może i nie jest zbyt estetyczny z uwagi na wygląd, natomiast jego miąższ kryje w sobie wiele witamin i minerałów.

Czytaj także:

Imbir – witaminy

Imbir kryje w sobie:

  • olbrzymie ilości witaminy C, która pozwala zahamować proces starzenia się komórek;
  • witaminę A oddziałującą pozytywnie na odporność organizmu i produkcję czerwonych krwinek;
  • witaminę K biorącą udział w procesie wzrostu kości;
  • witaminę E o działaniu przeciwzapalnym i redukującym nadciśnienie tętnicze;
  • witaminę B9, która wzmacnia układ nerwowy, usprawniając funkcje poznawcze. Ta witamina to sprzymierzeniec w walce ze stresem i stanami depresyjnymi.

Imbir – minerały

Poza witaminami, kłącze imbiru ma w sobie również cenne minerały takie jak:

  • żelazo, które wspomaga pracę mięśni i układu odpornościowego;
  • potas pozwalający utrzymać właściwe dla organizmu ciśnienie krwi;
  • fosfor, będący sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.

Kiedy sięgnąć po imbir?

Zawarte w korzeniu imbiru substancje sprawiają, że jest on naturalnym środkiem przeciwzapalnym i antyseptycznym, dlatego chętnie używa się go jako uzupełnienie diety osób zmagających się z grypą lub przeziębieniem. Napary z imbiru pomagają zredukować bóle miesiączkowe i reumatyczne, a także migreny. Lekko pikantny smak imbiru pobudza krążenie, rozgrzewając organizm od środka — nic więc dziwnego, że tak chętnie przygotowuje się na jego bazie napary i herbatki rozgrzewające.

Imbir w daniach

Świeżo starty imbir używany jest nie tylko do zaprawiania herbat, ale również w roli przyprawy. Ta roślina chętnie używana jest do potraw kuchni azjatyckiej (szczególnie tajskiej), a także hinduskiej, nie tylko z uwagi na smak, ale również pozytywne oddziaływanie na zdrowie. Wykorzystanie imbiru w diecie doda Ci witalności i uodporni na wirusy, które atakują szczególnie intensywnie w okresie jesienno-zimowym. Jak przygotować pyszny, rozgrzewający napar z imbiru? Odpowiedzi szukaj w kolejnym akapicie.

Czytaj także:

 

Napar z imbiru — przepis na zdrowie

Nie istnieje jeden, uniwersalny przepis na napar z imbiru. Napój na bazie tego cudownego korzenia można przygotować na różne sposoby i wzbogacić go o inne składniki. W zależności od wybranych dodatków napar zyska odmienny smak i właściwości.

Gotowany napar z imbiru to najprostszy i najszybszy sposób na otrzymanie leczniczego trunku. Wystarczy zetrzeć korzeń i zalać wodą, a następnie gotować go pod przykryciem.

Tak przyrządzony napar można wzbogacić o miód, sok z cytryny, goździki, cynamon, masło, kurkumę, a nawet pieprz. Z tych najmniej oczywistych składników przygotowuje się złote mleko, będące remedium na przeziębienie i ogólne infekcje górnych dróg oddechowych.

Czytaj także:

Jak zrobić napar z imbiru? Wersja podstawowa

Łapie Cię przeziębienie i chcesz dowiedzieć się, jak zrobić napar z imbiru, który w mig postawi Cię na nogi? Już spieszymy z pomocą! Do przygotowania napoju będziesz potrzebować korzeń imbiru, tarkę o dużych oczkach, garnek i swój ulubiony kubek bądź szklankę.

Gotowanie imbiru w garnku

Imbir starannie zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Następnie zalej go gorącą wodą (ale nie wrzątkiem). Woda powinna przykryć cały imbir znajdujący się na dnie garnka. Ustaw garnek na kuchence i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie przelej zawartość garnka do szklanki. Tak napar możesz również przecedzić przez sitko lub skorzystać z metody ekspresowej.

Napar z imbiru w zaparzaczu

Jak przygotować szybki napar z imbiru? Starty imbir należy przełożyć do zaparzacza do herbaty. Zaparzacz możesz umieścić w dzbanku lub kubku, a następnie zalać imbir wodą o temperaturze 85 stopni C. Tak przygotowany napar powinien postać pod przykryciem przez 2-3 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu napar jest gotowy do wypicia.

Podstawową wersję naparu można wzbogacić wieloma składnikami. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo przyrządzić napar z imbiru z dodatkiem cytryny lub goździków, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Czytaj także:

Napar z imbiru i cytrusów

Napar z imbiru, cytryny i miodu to niezawodny środek w walce z przeziębieniami i infekcjami gardła. Należy jednak pamiętać, że zalewanie cytrusów wrzątkiem zabija wszystkie ich zdrowotne właściwości. Jeśli chcesz poprawnie przygotować napar z imbiru i cytryny z dodatkiem pomarańczy czy grejpfruta, koniecznie sprawdź nasz przepis.

Składniki:

  • 4 cm świeżego imbiru
  • Pół cytryny
  • ¼ pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu
  • Pół litra wody
  • Garnek
  • Łyżka

Przygotowanie:

Imbir pokrój na drobne kawałki i zalej 0,25 litra gorącej wody. Następnie ustaw na kuchence i gotuj przez 5 minut. Zdejmij garnek z kuchenki, dodaj pokrojoną cytrynę oraz pomarańczę i miód. Całość zamieszaj i przelej do kubków. Tak przygotowany napar pozwoli Ci szybko odzyskać pełnię zdrowia.

Napar z imbiru i kurkumy z dodatkiem mleka

Złote mleko, czyli napar z imbiru i kurkumy z dodatkiem cytryny i cynamonu, miodu i pieprzu cayenne z pewnością zadziała magicznie na Twoje zdrowie i samopoczucie. Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych, pozytywnie oddziałuje również na mózg i układ odpornościowy. Z kolei cynamon i pieprz cayenne ma działanie silnie rozgrzewające, dlatego doskonale sprawdzi się w roli dodatku do Twojego naparu z imbiru i kurkumy.

Składniki:

  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka startego imbiru
  • 2 plastry cytryny
  • Garnek

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko, a następnie dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem cytryny. Całość podgrzej do temperatury 80 stopni C, nie doprowadzając do wrzenia. Złote mleko przelej do kubka i dodaj do niego plasterki cytryny. Pamiętaj, żeby wypić mleko, póki jest gorące, inaczej straci swoje rozgrzewające właściwości.

Czytaj także:

Napar z imbiru i goździków

Dopadła Cię wyjątkowo mocna chrypa, a z nosa cieknie? Spróbuj przygotować napar z imbiru i goździków. Goździki mają działanie przeciwbakteryjne, odkażające i przeciwbólowe. Wypicie naparu z ich dodatkiem pozwoli Ci szybko pozbyć się bólu i chrypki.

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 20 ml soku z cytryny
  • 4 goździki
  • 2 łyżeczki miodu
  • Garnek

Przygotowanie:

Imbir i goździki wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przelej do kubka i odstaw do delikatnego przestygnięcia. Po kilku minutach dodaj miód oraz sok z cytryny. Pij ciepły, najlepiej w towarzystwie dobrej książki i ciepłego koca. Jeśli chcesz przygotować go w większej ilości, koniecznie przelej go do naczynia o właściwościach termicznych np. kubka termicznego lub termosu.

Napar z imbiru — na co pomaga?

Na co pomaga napar z imbiru? Chociaż we wstępie krótko przedstawiliśmy właściwości korzenia imbiru, to warto dodać, na jakie dolegliwości można go stosować. Można by rzec, że napar z imbiru to remedium na wszystkie dolegliwości świata — od przeziębienia aż po niestrawność. Lista jego dobroczynnych właściwości jest dość długa i z chęcią podzielimy się ją w kolejnym akapicie.

Napar z imbiru — na różne dolegliwości

Napar z imbiru i cytryny sprawdzi się na przeziębienie i na gardło, a także na zgagę oraz na kaszel. Pomoże Ci również zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Picie naparu z imbiru i cytryny jest dobre na odchudzanie. A jego regularne stosowanie zmniejsza dolegliwości bólowe przy menstruacji i pobudzi krążenie. Stosować go można również w profilaktyce przeciwzakrzepowej i antydepresyjnej. Napar z imbiru można stosować w ciąży, np. na mdłości i nudności.