Napar z goździków — właściwości zdrowotne i kiedy go stosować
Zastosowanie goździków w medycynie i kuchni znane jest od wieków. Ta egzotyczna roślina przybyła do Polski z terenów Azji i Afryki i na dobre zakorzeniła się w naszej rodzimej kulturze jako dodatek do dań i leków. Jakie właściwości mają goździki i w jaki sposób powinno się przygotowywać z nich zdrowotne napary? Odpowiedzi na te pytania szukaj w dalszej części tekstu.
Goździk — egzotyczna roślina o zdrowotnych właściwościach
Brunatne pączki, którymi przyprawiane jest grzane wino, czyli goździk, pochodzą z drzewa goździkowego. Nierozwinięte pączki w kolorze różu suszy się na słońcu, dzięki czemu nabierają znanej nam barwy. Egzotyczne drzewo goździkowe porasta gęsto tereny Afryki oraz Azji, a szczególnie często można je spotkać nad brzegiem morza czy oceanu. Największe uprawy goździków mieszczą się na Tanzanii, a także w Kenii, Indonezji i na Madagaskarze. Roślina ta z powodzeniem stosowana jest w medycynie ludowej i w kuchni.
Czytaj także:
- 4 rozgrzewające zupy na zimowe dni
- Rodzaje herbat i ich właściwości
- Napar z imbiru - postawi Cię na nogi
Witaminy i minerały w goździkach
Goździki zawierają olbrzymią ilość witamin, minerałów i związków aktywnych, które czynią je niezwykle skutecznym remedium na zakażenia i infekcje.
W goździkach znajdziesz witaminy z grupy B, A, K, D, C i E, a także wapń, potas, sód, mangan, fosfor, cynk, magnez, selen, kwasy omega-3, kwas foliowy i eugenol o działaniu przeciwutleniającym i odkażającym.
To właśnie eugenol odpowiada za ten charakterystyczny zapach oraz smak goździków i sprawia, że napary z goździków są tak skuteczne w walce z przeziębieniami i zakażeniami dróg oddechowych. Na co pomaga napar z goździków?
Na co pomaga napar z goździków?
Napar z goździków pomaga na ból zęba, gardła, łagodzi kaszel i redukuje nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust.
Częste spożywanie naparu z goździków w naturalny sposób wspomaga układ odpornościowy i trawienny. Stymuluje wydzielanie śluzu w przewodzie pokarmowym i pomaga zwalczyć niestrawność.
Napar z goździków można stosować również na pasożyty — zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Zawarty w pączkach eugenol pomoże Ci pozbyć się z organizmów pasożytów układu pokarmowego. Zapach goździków skutecznie odstraszy również latające owady — nacierając ciało olejkiem goździkowym, pozbędziesz się ugryzień komarów i meszek.
Przyprawianie goździkiem
A co ze zastosowaniem w kuchni? Goździki używa się jako przyprawę, która doprawia się mięsa. Doskonale sprawdzają się również do wypieków pierników, a także marynowanej dyni i śliwek. Goździki dodaje się do ponczu, grzańców i rozgrzewających herbat z dodatkiem startego na tarce imbiru, pomarańczy i miodu. Ich wyjątkowy smak i aromat jest w stanie odmienić przygotowane dania i napoje nie do poznania.
Czytaj także:
- Zioła w kuchni – jak je hodować i do czego wykorzystywać?
- Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
- Koperek — właściwości, uprawa, odmiany
- Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
- Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
- Szałwia – na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
- Bazylia – właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
Napar z goździków — przepis
Jak zrobić napar z goździków? Nie ma jednego ustalonego odgórnie przepisu na napar z goździków, większość osób przygotowuje go zazwyczaj na oko. Herbatę z goździków możesz przygotować zarówno ze zmielonych pączków, jak i całych goździków. Do przyrządzenia naparu z goździków do picia będziesz potrzebować łyżeczkę goździków (całych lub zmielonych) oraz szklankę wrzącej wody.
Goździki wsyp do szklanki, a następnie zalej je gorącą wodą. Czas parzenia całych goździków to ok. 7 minut.
Jeśli masz w domu zmielone goździki, polecamy zaparzać je w dzbanku z zaparzaczem lub przesypać do zaparzacza do herbaty o drobnym sitku i umieścić go w kubku. Do zrobienia skutecznego naparu ze zmielonej rośliny wystarczą dwie łyżeczki goździków i wrzątek. Przyprawę należy zalać wodą i przykryć. Czas parzenia nie powinien przekroczyć 10 minut. Tak przyrządzoną herbatę z goździków z naszego przepisu możesz śmiało przelać do termicznego naczynia (np. kubka termicznego) i zabrać ze sobą w podróż. Wypijanie naparu 3 razy dziennie po 100 ml pozwoli Ci cieszyć się zdrowiem i uchronić się przed infekcjami.
Czytaj także:
- Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę
- Herbata zimowa — poznaj pyszne przepisy
- Napar z pokrzywy - kiedy po niego sięgać
- Napar z liści laurowych - właściwości i efekty
- Siemię lniane - jak jeść i pić, właściwości i efekty
Herbata z goździków i jej właściwości
Herbata z goździków ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie i prozdrowotnych właściwości. Roślina ta wykazuje działanie przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Zawarte w nich polifenole mają działanie przeciwutleniające, dlatego picie naparu z goździków polecane jest w profilaktyce antynowotworowej.
- Odpowiednio zaparzony napar pozwoli Ci skutecznie pozbyć się problemów trawiennych takich jak zgaga, wzdęcia i biegunka.
- Regularne picie trunku na bazie goździków zwiększa produkcję insuliny i obniża cholesterol.
- Napar z goździków ma także dość nietypowe właściwości pozwalające poprawić poziom libido i pozbyć się nieświeżego oddechu.
- Preparaty z goździkiem stosowane są w walce z przeziębieniami i infekcjami gardła, o czym przeczytasz w kolejnym z akapitów.
Napar z goździków na przeziębienie
Napar z goździków na przeziębienie — czy faktycznie jest tak skuteczny, jak mówią? Badania nad skutecznością działania goździków na patogeny udowodniły, że są one naturalnym antybiotykiem. Goździki w trakcie przeziębienia odkażają drogi oddechowe, niwelując ból i namnażające się bakterie.
Czy napar z goździków jest dobry na kaszel i gardło? Codziennie spożywanie goździków w trakcie choroby górnych dróg oddechowych pozwoli ci pozbyć się kaszlu i rozrzedzić zalegającą w płucach wydzielinę. Przy wyjątkowo ostrych infekcjach gardła polecane jest nie tylko picie i płukanie go naparem goździkowym, ale również żucie goździków.
Napar z goździków — dla urody
Niewiele osób wie, że goździki mogą mieć zbawienny wpływ także na urodę. Napar z goździków można stosować wewnętrznie na włosy i na twarz, a nawet na odchudzanie i na zmarszczki.
- Regularne picie herbaty z goździków pozwala zwalczyć wszelkie infekcje, grzyby i drożdże, które doprowadzają do wypadania włosów i trądziku.
- Właściwości przeciwutleniające tej rośliny pozwolą Ci spowolnić nieco proces starzenia, dzięki czemu skóra stanie się gładsza.
- Goździki mają zbawienny wpływ na układ trawienny i poprawiają jego funkcjonowanie, dlatego mogą stać się sprzymierzeńcem osób na diecie.
- Napar z goździków można stosować również zewnętrznie na twarz z uwagi na jego właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej