Warto przeczytać

Co można zrobić z agrestu? Przetwory na słodko i wytrawnie
Dla wielu osób agrest kojarzy się z dzieciństwem jeszcze bardziej niż smak świeżych truskawek. Owoce zbierane prosto z krzewu, kwaśne i słodkie jednocześnie. Jeśli chcesz zatrzymać ten smak i cieszyć się nim niezależnie od pory roku, koniecznie przygotuj przetwory z agrestu. Mowa nie tylko o dżemie czy konfiturach. Z tych owoców można wyczarować na przykład doskonałą nalewkę!
czytaj więcej
Co można zrobić z czereśni? 3 pomysły na przetwory
Czereśnie, niestety, nie są dostępne przez cały rok na ryneczkach czy bazarach. Na szczęście możesz trochę oszukać rzeczywistość i skorzystać z przetworów z czereśniami w roli głównej. To nie to samo, co świeże owoce, jednak pozwalają przetrwać do lata. Co warto zrobić z czereśni? Oto kilka pomysłów na przetwory, które musisz zrobić.
czytaj więcej
Małe buraczki marynowane w całości – jak je zrobić i wykorzystać?
Buraki to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe warzywo. Nie bez przyczyny określa się je mianem superfood. Zawiera wiele substancji, które wspierają zdrowie organizmu. Aby jednak zbytnio nam się nie znudziły, warto zrobić z nich…zaprawy. W ten sposób możesz cieszyć się smakiem buraków niezależnie od pory roku, a także zawsze mieć jakiś pyszny dodatek do obiadu. Jak zrobić marynowane buraczki?
czytaj więcej


