Sernik japoński – sprawdź, jak go zrobić!

Serniki to ukochane ciasta wielu Polaków. Na całe szczęście wybór wśród nich jest ogromny. Możemy przygotować przecież sernik z rosą czy lwowski, na zimno, z mlekiem w proszku, z galaretką i bez spodu. Jednak ostatnio Internet i nasze serca zawładnął jeden, konkretny rodzaj tego ciasta, który nazywa się „biszkoptem wśród serników”. Chodzi oczywiście o sernik japoński.
Sernik japoński – czym się wyróżnia?
Sernik japoński to ciasto, które stało się hitem w wielu domach. Jest piękny, puszysty i naprawdę imponująco się prezentuje, o ile dobrze go przygotujemy. A to przecież nie jest takie trudne. Możliwe jest nawet zrobienie sernika japońskiego z zaledwie trzech składników. Nie martw się, o tym, jak zrobić ten szybki sernik japoński także napiszemy.
Sernik japoński czy też Japanese cheesecake wyglądałby dość skromnie, gdyby nie jego objętość. Gdy pięknie urośnie, naprawdę doskonale się prezentuje – choć nie ma polewy, ciasta, ani bardzo spieczonej skórki, jak na przykład sernik baskijski.
Jest jednak lekki jak chmurka, bardzo puszysty i rozpływający się w ustach. Ta lekka konsystencja sprawiła, że zaczęto nazywać go „biszkoptem wśród serników”. I coś w tym jest – przypomina bowiem to trudne do zrobienia ciasto. Na szczęście przepis na sernik japoński nie powinien przysporzyć Ci problemów.
Czytaj także:
- Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku
- Sernik baskijski - przepis na to pyszne ciasto
- Sernik z białą czekoladą - sprawdzony przepis
- Sernik z rosa
Jak zrobić sernik japoński? Niezbędne akcesoria
Pewnie zastanawiasz się zatem, jak zrobić sernik japoński, skoro jest on tak dobry, a jednocześnie niezbyt trudny do przygotowania. W przypadku tego deseru trzeba uważać na szczegóły. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, by dobrze się ze sobą połączyły. Z kolei sam sernik piecze się w kąpieli wodnej, która zapewnia mu powolne rośnięcie. Ze względu na to, że sernik jest puszysty i wyrośnięty, może także opadać, jeśli potraktujemy go nieodpowiednio. Należy zatem pamiętać o tym, piekąc ciasto. Sernik japoński jest jednak naprawdę mało skomplikowanym deserem. Możesz więc zmierzyć się z przepisem nawet wtedy, gdy nie przepadasz za pracami cukierniczymi. Aby ułatwić sobie to zadanie, warto przygotować odpowiednie akcesoria do pieczenia. To przede wszystkim:
- Miarka – niezbędna w kuchni. Pozwoli Ci dokładnie odmierzyć składniki, by następnym razem powtórzyć swój sukces.
- Miska – w przypadku sernika japońskiego potrzebujesz dwóch misek. Jedną z nich może być na przykład wielofunkcyjna miska ze stali nierdzewnej Konighoffer.
- Blacha do pieczenia – w przypadku tego sernika powinna to być tortownica.
Oczywiście przyda Ci się także mikser, papier do pieczenia i łyżka do mieszania. Kratka do studzenia także jest warta przemyślenia, choć w przypadku sernika japońskiego ciasto studzi się jeszcze w piekarniku.
Czytaj także:
- Sernik z brzoskwiniami
- Przepis na sernik królewski od Tadar.pl
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Sernik na zimno bez pieczenia - poznaj nasz przepis
Sernik japoński – składniki
Jak zrobić sernik japoński? Przepis jest naprawdę prosty. Możesz nawet przygotować sernik japoński z 1 kg sera, choć zwykle robi się go z niewielkiej ilości twarożku. Jakie składniki Ci się przydadzą?
- 200 gramów serka kremowego typu Philadelphia
- 4 jajka
- 70 gramów mąki pszennej
- 150 mililitrów mleka
- 25 mililitrów masła
- 60 gramów cukru
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Teraz czas na przepis na sernik japoński.
Czytaj także:
- Sernik wiedeński - poznaj przepis
- Jak zrobić sernik bez spodu
- Przepis na sernik z wiaderka
- Jak zrobić sernik Oreo - zobacz przepis
- Sernik krakowski
Sernik japoński – przepis
Jak zrobić sernik japoński – puszysty i naprawdę pyszny?
Serek zmieszaj z mlekiem i roztrzep trzepaczką, dodaj roztopione masło i znów mieszaj. Następnie dodawaj do miski po jednym żółtku, ciągle mieszając. Możesz przerzucić się na mikser. Dodaj oba rodzaje mąki i sok z cytryny.
W oddzielnej misce ubij białka, dodając do nich cukier. Rób to powoli, najlepiej w kilku partiach. Masa musi być sztywna. Piankę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj ją za pomocą łyżki.
Teraz wszystko wyłóż na tortownicę dobrze zabezpieczoną papierem do pieczenia wewnątrz i folią aluminiową na zewnątrz. Tortownicę połóż na blaszce i wlej do niej gorącą wodę – tyle, by sięgała ona połowy wysokości tortownicy.
Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz ciasto przez 90 minut, a później zostaw w piekarniku na około 20 minut.
Prawda, że nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać? Niektórzy robią sernik japoński z twarogiem, jednak nie ma on tak spektakularnego smaku. Warto jednak sprawdzić również taką opcję.
Sernik japoński z 3 składników
Teraz czas na sernik japoński z 3 składników. Wyjdzie naprawdę doskonały, choć być może nie tak pełny w smaku, jak wersja oryginalna.
Sernik japoński trzy składniki wymaga zaledwie czterech jajek, 150 gramów twarożku typu philadelphia i takiej samej ilości białej czekolady. Do dzieła!
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj. W drugiej misce połącz żółtka z serkiem, a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę. Ubij białka na sztywno i połącz z pozostałymi składnikami. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Po tym czasie zostaw ciasto na kolejne 20 minut w ciepłym piekarniku.
To już wszystko – masz gotowy sernik japoński. Tylko 3 składniki wystarczyły, by zrobić doskonałe ciasto. Wypróbujesz ten przepis?
Dlaczego sernik japoński opada po upieczeniu?
Może zastanawiać Cię, dlaczego sernik japoński opada po upieczeniu. To zwykle kwestia nieodpowiedniego traktowania ciasta – wyciągania zbyt szybko z piekarnika czy wykonywania gwałtownych ruchów bądź otwierania piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli dasz deserowi czas, z pewnością nie opadnie i zachowa piękny wygląd.
Najwyższy czas, by wypróbować przepis na sernik japoński – w obojętnie jakiej wersji. Oba desery będą smakować doskonale!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej