Jak zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku?

Idealny sernik to prawdziwa chluba ka偶dego, kto uwielbia piec i kolejne ciasta wpisuje na list臋 ma艂ych sukces贸w w kuchni. To tak偶e jeden z tych deser贸w, kt贸ry pojawia si臋 niezwykle cz臋sto na naszych sto艂ach w okresie 艣wi膮tecznym. Dlatego z ca艂膮 pewno艣ci膮 jest to idealny czas na to, by wypr贸bowa膰 nowy przepis. Jaki? Ten na sernik z mlekiem w proszku oczywi艣cie! Zobaczysz, 偶e zakochasz si臋 w tym cie艣cie.
Sernik z mlekiem w proszku — oryginalne ciasto
Sernik z mlekiem w proszku nie jest typowym deserem. Zwykle to ciasto przygotowuje si臋 wy艂膮cznie z twarogu – masy twarogowej mielonej kilkakrotnie – czasem z dodatkiem budyniu lub galaretki. Jednak zobaczysz, 偶e gdy raz zrobisz sernik z dodatkiem mleka w proszku, szybko si臋 w nim zakochasz i b臋dziesz piec to ciasto tak cz臋sto, jak tylko si臋 da.
Dobry sernik z mlekiem w proszku powinien mie膰 delikatny, kremowy smak i bardzo lekk膮 struktur臋. Musi by膰 puszysty niczym chmurka i naprawd臋 doskonale ro艣nie. Je艣li wcze艣niej serniki nie udawa艂y Ci si臋 b膮d藕 wychodzi艂y raczej przeci臋tnie, nie zniech臋caj si臋. Ten z pewno艣ci膮 wyjdzie Ci pysznie!
Czytaj tak偶e:
- Sernik baskijski - przepis na to pyszne ciasto
- Sernik japo艅ski - sprawd藕 jak go zrobi膰
- Sernik z bia艂膮 czekolad膮 - sprawdzony przepis
- Sernik z rosa
Jak zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku? Zanim zaczniesz piec, przygotuj te rzeczy
Pewnie zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku i czy proces przygotowywania jest taki sam, jak w przypadku zwyk艂ego sernika. Nie musisz si臋 stresowa膰 – je艣li masz za sob膮 jeden sernik, poradzisz sobie z kolejnym. Aby zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku, przepis z pewno艣ci膮 b臋dzie Ci potrzebny. Jednak nie tylko. Musisz mie膰 tak偶e akcesoria do pieczenia! Kt贸re b臋d膮 niezb臋dne?
- Miarka – w kuchni jest niezast膮piona. Pomo偶e Ci w dok艂adnym odmierzeniu sk艂adnik贸w, by m贸c nast臋pnym razem 艂atwo powt贸rzy膰 pierwszy sukces.
- Miska – to w cukiernictwie podstawa. W艂a艣ciwie im wi臋cej misek do sk艂adnik贸w, tym lepiej.
- 艁y偶ka – a jeszcze lepiej ca艂y zestaw przybor贸w kuchennych. Silikonowe sprawdz膮 si臋 艣wietnie i 艂atwo b臋dzie je wyczy艣ci膰.
- Mikser – w przypadku sernik贸w jest to jedno z tych akcesori贸w, kt贸re warto mie膰 pod r臋k膮.
- Blacha do pieczenia – najlepiej tortownica, cho膰 oczywi艣cie sernik w ka偶dej formie wyjdzie 艣wietnie. Okr膮g艂y jednak nabiera kr贸lewskiego charakteru.
To ju偶 wszystkie akcesoria. Nie a偶 tak du偶o, jak mo偶na by si臋 obawia膰. Wszystkie jednak przydadz膮 Ci si臋 podczas dzia艂a艅 w kuchni, dlatego warto mie膰 je pod r臋k膮.
Czytaj tak偶e:
- Sernik z brzoskwiniami
- Przepis na sernik kr贸lewski od Tadar.pl
- Przepis na kremowy sernik nowojorski
- Sernik na zimno bez pieczenia - poznaj nasz przepis
Puszysty sernik z mlekiem w proszku — sk艂adniki
Aby przygotowa膰 idealny, puszysty sernik z mlekiem w proszku, potrzebujesz r贸wnie偶 odpowiednich sk艂adnik贸w. To przede wszystkim:
- Kilogram twarogu – p贸艂t艂ustego lub t艂ustego. Mo偶esz samodzielnie go zmieli膰 b膮d藕 te偶 kupi膰 gotow膮 mas臋 twarogow膮
- 150 gram贸w cukru do wypiek贸w
- 6 jajek
- 180 mililitr贸w oleju rzepakowego
- 180 gram贸w mleka w proszku
- 2 opakowania budyniu 艣mietankowego bez cukru
- 250 mililitr贸w mleka
To sk艂adniki na mas臋 serow膮. Do tego dochodzi jeszcze kwestia spodu, o kt贸rym opowiemy za chwil臋. Skupmy si臋 jednak na gwo藕dziu programu. Sernik z mlekiem w proszku – kremowy i pyszny – to kwestia dobrych sk艂adnik贸w oraz poprawnego ich traktowania. Dlatego uwa偶aj na to, co robisz.
Przepis na sernik z mlekiem w proszku
Zacznij od umieszczenia w jednej misce cukru oraz 偶贸艂tek. Nale偶y uciera膰 je tak d艂ugo, a偶 masa stanie si臋 jasna i puszysta. Uwaga! Nie wyrzucaj bia艂ek – przydadz膮 si臋 p贸藕niej. Do masy z 偶贸艂tek dodawaj powoli twar贸g, ci膮gle miksuj膮c. Dodaj budynie i miksuj nadal na wysokich obrotach. Zacznij wlewa膰 olej i mleko – cienk膮 stru偶k膮, nie spiesz膮c si臋. Teraz czas na mleko w proszku i oczywi艣cie ci膮g艂e miksowanie. Masa b臋dzie rzadka. Nie przejmuj si臋 tym, dok艂adnie taka musi by膰.
W oddzielnej misce ubij dok艂adnie bia艂ka. Mo偶esz doda膰 do nich szczypt臋 soli, by 艂atwiej si臋 ubi艂y. Piana musi by膰 sztywna. Dodawaj j膮 stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszaj trzepaczk膮. To sprawi, 偶e masa serowa b臋dzie bardzo puszysta. Kremowy sernik z mlekiem w proszku jest ju偶 prawie, prawie gotowy. Czas na sp贸d.
Czytaj tak偶e:
- Sernik wiede艅ski - poznaj przepis
- Jak zrobi膰 sernik bez spodu
- Przepis na sernik z wiaderka
- Jak zrobi膰 sernik Oreo - zobacz przepis
- Sernik krakowski
Sernik z mlekiem w proszku ze spodem
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to z pewno艣ci膮 najbardziej popularna wersja. Jest banalna do przygotowania – wystarczy po艂o偶y膰 herbatniki na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Mo偶esz przygotowa膰 r贸wnie偶 sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie, jednak to wymaga wi臋kszego nak艂adu pracy. Przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie, ze wzgl臋du na ciasto, jest bardziej skomplikowany i mo偶e by膰 dla Ciebie trudniejszy.
Pami臋taj te偶, 偶e sernik z mlekiem w proszku na biszkopcie to niezbyt dobry pomys艂 – te ciasteczka szybko nasi膮kn膮 mas膮.
Sernik z mlekiem w proszku bez spodu
A mo偶e by tak sernik z mlekiem w proszku bez spodu? Oczywi艣cie upiecze si臋 doskonale, ale jednak b臋dzie brakowa膰 mu „tego czego艣”. Warto doda膰 herbatniki dla ich delikatnego, ma艣lanego smaku. Jak piec sernik? Po wylaniu masy na herbatniki wystarczy piec go godzin臋 w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mo偶na studzi膰 go w otwartym piekarniku, a p贸藕niej wyci膮gn膮膰. Tu przyda si臋 kratka do studzenia ciast.
I to ju偶 wszystko. Przepis nie by艂 wcale tak trudny, jak Ci si臋 wydawa艂o, prawda? Teraz pozostaje ju偶 tylko wykorzysta膰 go w zaciszu domowej kuchni.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej