Jak zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku?

Porady 4.01.2023

Idealny sernik to prawdziwa chluba ka偶dego, kto uwielbia piec i kolejne ciasta wpisuje na list臋 ma艂ych sukces贸w w kuchni. To tak偶e jeden z tych deser贸w, kt贸ry pojawia si臋 niezwykle cz臋sto na naszych sto艂ach w okresie 艣wi膮tecznym. Dlatego z ca艂膮 pewno艣ci膮 jest to idealny czas na to, by wypr贸bowa膰 nowy przepis. Jaki? Ten na sernik z mlekiem w proszku oczywi艣cie! Zobaczysz, 偶e zakochasz si臋 w tym cie艣cie.

Sernik z mlekiem w proszku — oryginalne ciasto

Sernik z mlekiem w proszku nie jest typowym deserem. Zwykle to ciasto przygotowuje si臋 wy艂膮cznie z twarogu – masy twarogowej mielonej kilkakrotnie – czasem z dodatkiem budyniu lub galaretki. Jednak zobaczysz, 偶e gdy raz zrobisz sernik z dodatkiem mleka w proszku, szybko si臋 w nim zakochasz i b臋dziesz piec to ciasto tak cz臋sto, jak tylko si臋 da.

Dobry sernik z mlekiem w proszku powinien mie膰 delikatny, kremowy smak i bardzo lekk膮 struktur臋. Musi by膰 puszysty niczym chmurka i naprawd臋 doskonale ro艣nie. Je艣li wcze艣niej serniki nie udawa艂y Ci si臋 b膮d藕 wychodzi艂y raczej przeci臋tnie, nie zniech臋caj si臋. Ten z pewno艣ci膮 wyjdzie Ci pysznie!

Czytaj tak偶e:

 

Jak zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku? Zanim zaczniesz piec, przygotuj te rzeczy

Pewnie zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku i czy proces przygotowywania jest taki sam, jak w przypadku zwyk艂ego sernika. Nie musisz si臋 stresowa膰 – je艣li masz za sob膮 jeden sernik, poradzisz sobie z kolejnym. Aby zrobi膰 sernik z mlekiem w proszku, przepis z pewno艣ci膮 b臋dzie Ci potrzebny. Jednak nie tylko. Musisz mie膰 tak偶e akcesoria do pieczenia! Kt贸re b臋d膮 niezb臋dne?

  • Miarka – w kuchni jest niezast膮piona. Pomo偶e Ci w dok艂adnym odmierzeniu sk艂adnik贸w, by m贸c nast臋pnym razem 艂atwo powt贸rzy膰 pierwszy sukces.
  • Miska – to w cukiernictwie podstawa. W艂a艣ciwie im wi臋cej misek do sk艂adnik贸w, tym lepiej.
  • 艁y偶ka – a jeszcze lepiej ca艂y zestaw przybor贸w kuchennych. Silikonowe sprawdz膮 si臋 艣wietnie i 艂atwo b臋dzie je wyczy艣ci膰.
  • Mikser – w przypadku sernik贸w jest to jedno z tych akcesori贸w, kt贸re warto mie膰 pod r臋k膮.
  • Blacha do pieczenia – najlepiej tortownica, cho膰 oczywi艣cie sernik w ka偶dej formie wyjdzie 艣wietnie. Okr膮g艂y jednak nabiera kr贸lewskiego charakteru.

To ju偶 wszystkie akcesoria. Nie a偶 tak du偶o, jak mo偶na by si臋 obawia膰. Wszystkie jednak przydadz膮 Ci si臋 podczas dzia艂a艅 w kuchni, dlatego warto mie膰 je pod r臋k膮.

Czytaj tak偶e:

Puszysty sernik z mlekiem w proszku — sk艂adniki

Aby przygotowa膰 idealny, puszysty sernik z mlekiem w proszku, potrzebujesz r贸wnie偶 odpowiednich sk艂adnik贸w. To przede wszystkim:

  • Kilogram twarogu – p贸艂t艂ustego lub t艂ustego. Mo偶esz samodzielnie go zmieli膰 b膮d藕 te偶 kupi膰 gotow膮 mas臋 twarogow膮
  • 150 gram贸w cukru do wypiek贸w
  • 6 jajek
  • 180 mililitr贸w oleju rzepakowego
  • 180 gram贸w mleka w proszku
  • 2 opakowania budyniu 艣mietankowego bez cukru
  • 250 mililitr贸w mleka

To sk艂adniki na mas臋 serow膮. Do tego dochodzi jeszcze kwestia spodu, o kt贸rym opowiemy za chwil臋. Skupmy si臋 jednak na gwo藕dziu programu. Sernik z mlekiem w proszku – kremowy i pyszny – to kwestia dobrych sk艂adnik贸w oraz poprawnego ich traktowania. Dlatego uwa偶aj na to, co robisz.

Przepis na sernik z mlekiem w proszku

Zacznij od umieszczenia w jednej misce cukru oraz 偶贸艂tek. Nale偶y uciera膰 je tak d艂ugo, a偶 masa stanie si臋 jasna i puszysta. Uwaga! Nie wyrzucaj bia艂ek – przydadz膮 si臋 p贸藕niej. Do masy z 偶贸艂tek dodawaj powoli twar贸g, ci膮gle miksuj膮c. Dodaj budynie i miksuj nadal na wysokich obrotach. Zacznij wlewa膰 olej i mleko – cienk膮 stru偶k膮, nie spiesz膮c si臋. Teraz czas na mleko w proszku i oczywi艣cie ci膮g艂e miksowanie. Masa b臋dzie rzadka. Nie przejmuj si臋 tym, dok艂adnie taka musi by膰.

W oddzielnej misce ubij dok艂adnie bia艂ka. Mo偶esz doda膰 do nich szczypt臋 soli, by 艂atwiej si臋 ubi艂y. Piana musi by膰 sztywna. Dodawaj j膮 stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszaj trzepaczk膮. To sprawi, 偶e masa serowa b臋dzie bardzo puszysta. Kremowy sernik z mlekiem w proszku jest ju偶 prawie, prawie gotowy. Czas na sp贸d.

Czytaj tak偶e:

Sernik z mlekiem w proszku ze spodem

Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to z pewno艣ci膮 najbardziej popularna wersja. Jest banalna do przygotowania – wystarczy po艂o偶y膰 herbatniki na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

Mo偶esz przygotowa膰 r贸wnie偶 sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie, jednak to wymaga wi臋kszego nak艂adu pracy. Przepis na sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie, ze wzgl臋du na ciasto, jest bardziej skomplikowany i mo偶e by膰 dla Ciebie trudniejszy.

Pami臋taj te偶, 偶e sernik z mlekiem w proszku na biszkopcie to niezbyt dobry pomys艂 – te ciasteczka szybko nasi膮kn膮 mas膮.

Sernik z mlekiem w proszku bez spodu

A mo偶e by tak sernik z mlekiem w proszku bez spodu? Oczywi艣cie upiecze si臋 doskonale, ale jednak b臋dzie brakowa膰 mu „tego czego艣”. Warto doda膰 herbatniki dla ich delikatnego, ma艣lanego smaku. Jak piec sernik? Po wylaniu masy na herbatniki wystarczy piec go godzin臋 w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie mo偶na studzi膰 go w otwartym piekarniku, a p贸藕niej wyci膮gn膮膰. Tu przyda si臋 kratka do studzenia ciast.

I to ju偶 wszystko. Przepis nie by艂 wcale tak trudny, jak Ci si臋 wydawa艂o, prawda? Teraz pozostaje ju偶 tylko wykorzysta膰 go w zaciszu domowej kuchni.