Warto przeczytać

Papryka marynowana – jak ją zrobić, co z niej zrobić i ile ma kalorii?
Domowe przetwory to nie tylko sposób na zachowanie świeżości wielu warzyw. To także idealne dodatki do obiadów, produkty, po które zawsze możesz sięgnąć. Znajdują się bowiem w spiżarni czy piwnicy – zdrowe, smaczne, przygotowane tak, jak lubisz. Idealnym przykładem jest papryka marynowana. Zrobisz ją bez większych problemów, przepis jest przecież banalnie prosty. Potrzebujesz tylko kilku akcesoriów i dobrych składników. Jak zrobić marynowaną paprykę?
czytaj więcej
Jak pasteryzować słoiki na różne sposoby?
Z pewnością znasz takie określenie jak pasteryzacja i kojarzy ci się ono z mlekiem. Skojarzenie to jest bardzo słuszne! Dzięki pasteryzacji pozbywamy się z żywności drobnoustrojów i bakterii, a także przedłużamy jej datę do spożycia. W taki sposób można przygotować wiele potraw, przecierów oraz kompotów, by móc cieszyć się ich smakiem nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. W jaki sposób przeprowadzić proces pasteryzacji żywności w słoikach? Na to i inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
czytaj więcej
Jedzenie na wycieczkę — przepisy na łatwe i szybkie przekąski
Gdy nadchodzi wiosna, każdy aż się garnie do wycieczek – rowerowe rajdy, spływy kajakiem, biwaki czy wyjazd nad morze. Gdy planuje się taką wyprawę, trzeba się porządnie spakować! W torbach znajdą się potrzebne ubrania, akcesoria higieniczne, zabawki, a także jedzenie. W podróży apetyt się wzmaga, dlatego nie można zapomnieć o spakowaniu kilku przekąsek, dzięki którym będzie można cieszyć się czasem spędzanym z bliskimi bez odgłosów burczącego brzucha. W jaki sposób przygotować jedzenie na wycieczkę? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
czytaj więcej


