Warto przeczytać

Stir-fry – co to i co smażyć w ten sposób?
Bardzo często pojawiającym się pojęciem przy okazji przyrządzania prostych, zwykle jednogarnkowych albo wykonywanych na patelni lub w woku dań jest określenie „stir-fry”. Czym jest ta metoda i co oznacza po polsku? Metoda stir fry polega na podsmażaniu składników i ich jednoczesnym mieszaniu. Ze względu na to, że produkty poddawane są krótkiemu, ale intensywnemu smażeniu w wysokiej temperaturze, nie tracą swoich wartości odżywczych. Jedzenie smażone metodą stir-fry trudno jest przypalić, ponieważ technika stir zakłada nie tylko krótki czas smażenia, ale także ciągłe mieszanie. Potrawy stir fried cechuje zatem chrupkość i niezwykła soczystość.
czytaj więcej
Danie jednogarnkowe z ziemniakami – 6 pomysłów
Brak czasu i ogromny głód nie są dobrymi doradcami. W kuchni mogą jednak sprawić, że ugotujesz coś, co będzie proste, pyszne i sycące. Danie idealne? Nie – danie jednogarnkowe. Najbardziej popularne jednogarnkowe posiłki zawierają nie tylko mnóstwo warzyw, ale także mięso lub zastępnik białka, by w jednym garnku zmieścić wszystkie składniki odżywcze, które potrzebne są organizmowi. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka przepisów na pyszne dania jednogarnkowe z ziemniakami.
czytaj więcej
Jak smażyć łososia?
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb w naszym kraju. Znaleźć ją można w każdym większym sklepie spożywczym. Pyszny łosoś wart jest swojej ceny – to nie tylko doskonały smak, ale również zdrowie na talerzu. Jednak łososia trzeba umieć odpowiednio przyrządzić. Na przykład usmażyć go tak, by był miękki i po prostu rozpływał się w ustach. Jak smażyć łososia?
czytaj więcej