Warto przeczytać

Jak zrobić ser smażony?
Ser smażony to propozycja na pyszne danie, którym można zajadać się nie tylko podczas obiadu, ale również zaserwować bliskim na śniadanie lub kolację. Znakomicie komponuje się z pieczywem. W wersji panierowanej polecamy podawać ser smażony z dodatkiem frytek oraz ulubionych warzyw. Zobacz, jak można szybko go przygotować.
czytaj więcej
Ile kalorii ma budyń?
Budyń to przysmak, który ma szerokie grono miłośników. Stanowi smaczny deser, którym zajadają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Zazwyczaj przygotowuje się go na mleku, choć istnieją również inne, bardziej alternatywne metody jego przygotowania. Czy budyń jest kaloryczny? Sprawdzamy, ile ma kalorii.
czytaj więcej
Stir-fry – co to i co smażyć w ten sposób?
Bardzo często pojawiającym się pojęciem przy okazji przyrządzania prostych, zwykle jednogarnkowych albo wykonywanych na patelni lub w woku dań jest określenie „stir-fry”. Czym jest ta metoda i co oznacza po polsku? Metoda stir fry polega na podsmażaniu składników i ich jednoczesnym mieszaniu. Ze względu na to, że produkty poddawane są krótkiemu, ale intensywnemu smażeniu w wysokiej temperaturze, nie tracą swoich wartości odżywczych. Jedzenie smażone metodą stir-fry trudno jest przypalić, ponieważ technika stir zakłada nie tylko krótki czas smażenia, ale także ciągłe mieszanie. Potrawy stir fried cechuje zatem chrupkość i niezwykła soczystość.
czytaj więcej


