Jak zrobić ryż z jabłkami?
Ryż z jabłkami – komu przypadnie do gustu?
Dla wielu osób ryż z jabłkami to prawdziwe wspomnienie dzieciństwa. Potrawa jest na tyle lekkostrawna, że sprawdzi się również u osób z problemami żołądkowymi. Pamiętaj, że prosty przepis na ryż z jabłkami możesz uzupełniać o inne dodatki, np. cynamon czy śmietanę.
Ryż to taki składnik, który jest bardzo syty. Dlatego potrawę warto przyrządzić, gdy czujesz się głodny. Z pewnością na długo zaspokoi Twój głód. Poza tym składniki są dość tanie, stąd jest to propozycja dla osób, które szukają pomysłów na smaczne danie, które nie generuje zbyt wielu kosztów.
Ryż z jabłkami przypadnie do gustu wegetarianom.
Czytaj także: Pieczone jabłka – 4 przepisy na pyszne desery z jabłkami
Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkiem? Składniki
Jeżeli chcesz przyrządzić ryż z jabłkami zapiekany, najpierw zgromadź niezbędne składniki. Do przygotowania 4-6 porcji tego dania na masę ryżową potrzebne Ci będą produkty:
- 300 g białego ryżu – mogą być pakowane w saszetkach po 100 g,
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta cynamonu,
- ⅓ łyżeczki masy cynamonowej.
Kolejnym komponentem zapiekanego ryżu z jabłkami jest masa jabłkowa. Przygotujesz ją, łącząc ze sobą takie składniki jak:
- 1,5 kg jabłek,
- 3 łyżki cukru do smaku (jeżeli wybierasz jabłka bardziej słodkie, możesz użyć mniej cukru),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Inne, istotne produkty, dzięki którym przyrządzisz swój ryż z jabłkami, to 30 g cukru waniliowego oraz 35 dag serka homogenizowanego.
Poniżej znajdziesz wskazówki i dowiesz się krok po kroku, jak zrobić ryż zapiekany z jabłkiem. W dalszej części przedstawimy Ci również, jak przygotować ryż z jabłkami i śmietaną zapiekany.
Czytaj także: Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!
Przepis na ryż z jabłkami
Na początek przygotuj garnek, do którego wlejesz mleko i wodę w ilości podanej w przepisie na ryż z jabłkami. W sklepie Tadar znajdziesz odpowiednie naczynia, z wyższymi ściankami, które pozwolą Ci na komfortowe zagotowanie wskazanych składników. Warto przejrzeć ofertę garnków z kolekcji Nowe Starke Pro.
Gdy całość się zagotuje, możesz umieścić w garnku 3 saszetki ryżu. Dodaj także wskazane w przepisie na ryż z jabłkami przyprawy: cukier, cynamon oraz wanilię. Gotuj na średnim ogniu przez kilkanaście minut — tyle, ile wskazuje producent na opakowaniu ryżu. Teraz możesz odcedzić ryż i następnie go przestudzić.
Czas na obranie jabłek. Możesz wykorzystać do tego nóż lub sięgnąć po obieraczkę. Gdy jabłka będą bez skórek, koniecznie zetrzyj je na grubych oczkach do miski. Dosłódź je cukrem. Jeżeli jednak są bardzo słodkie, zrezygnuj ze słodzenia.
Czytaj także: Jak zrobić racuchy z jabłkami?
Przełóż całość do garnka i duś pod przykryciem z dodatkiem cynamonu i wyciśniętego soku z cytryny. Chcąc mieć pewność, że nie przesadzisz z ilością składników, wykorzystaj miarkę do odmierzania. Gotuj do momentu, aż część soku z jabłek odparuje. Mieszaj od czasu do czasu.
Sięgnij po naczynie żaroodporne. Ciekawe modele znajdziesz wśród kolekcji Ewa Wachowicz poleca. Dno naczynia wyłóż zawartością dwóch saszetek ryżu. Kolejną warstwę niech stanowi masa jabłkowa, którą możesz nałożyć za pomocą łyżki. Wyrównaj i dociśnij. Ostatnią warstwą będzie ryż z pozostałej, trzeciej saszetki. Teraz możesz udekorować wszystko masą z serka homogenizowanego, przyprawionego cynamonem.
Nagrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Zapiekaj przez około 20-25 minut. Pamiętaj, by kroić całość, dopiero wówczas, gdy przestygnie. Wówczas unikniesz rozsypywania się ryżu.
Czytaj także: Jak zrobić placki z jabłkami?
Ryż z jabłkami i śmietaną
Jeżeli masz ochotę na drobną odmianę, możesz postawić na ryż z jabłkami i śmietaną. Wówczas przed nałożeniem ryżu do naczynia, wymieszaj go ze słodką śmietanką kremówką. Taki przysmak to ryż z jabłkami i śmietaną bez zapiekania. Ułóż składniki warstwami, a po przestudzeniu przystąp do jedzenia przyrządzonej potrawy.
Ciekawym rozwiązaniem jest również ryż zapiekany z jabłkami i budyniem. Wystarczy, że ugotujesz budyń według instrukcji na opakowaniu i zalejesz nim całość. Potem wstawisz do piekarnika na czas określony w tym przepisie.
Czytaj także: Jesienne kruche ciastka z cynamonem
Ryż z jabłkami i cynamonem
Wiesz już, jak zrobić ryż z jabłkami i cynamonem z proszku. Jeżeli jednak masz dostęp do prawdziwej laski cynamonowej, zastosuj ten dodatek. Do swoich prażonych jabłek dosyp nasionka z połowy laski cynamonowej. Możesz też wykorzystać do tego esencję waniliową.
Ryż z jabłkami i cynamonem gotowy. Pamiętaj, by serwować go dopiero po wystudzeniu. Wówczas będziesz mieć pewność, że kawałki się nie rozsypią.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej