Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Porady 2.10.2022

Racuchy z jabłkami – dlaczego je uwielbiamy?

Tradycyjną potrawą kuchni polskiej są racuchy z jabłkami. Niektórzy porównują je do amerykańskich pancake’ów, ale to danie o zupełnie innych walorach smakowych i wizualnych. Puszyste racuchy z jabłkami przyrządza się m.in. na bazie mąki, mleka, drożdży.

Czytaj także: Placuszki bananowo-brzoskwiniowe – przepis na zdrowe pancakes z kaszki manny!

Te placuszki tak mocno wpisały się w polską kulturę kulinarną, że w niektórych regionach, np. na Podlasiu są podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Babcine racuchy z jabłkami można wzbogacić o inne dary natury z ogrodu, jak np. o rabarbar albo śliwki.

Czytaj także: Jesienne kruche ciastka z cynamonem

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Metod na to, jak zrobić racuchy z jabłkami, jest w zasadzie tyle, ile osób. Chociaż istnieją uniwersalne składniki na ciasto, to jednak każdy może nieco poeksperymentować z dodatkami, np. podać racuchy z kwaśną śmietaną albo cukrem pudrem.

Możesz też dobrać odmianę jabłek, która smakowo najbardziej Ci odpowiada. Jeżeli wolisz bardziej kwaśne smaki, sięgnij po Antonówki. Z kolei bardzo słodkie są jabłka lobo.

Jak zrobić ciasto na racuchy z jabłkami? Możesz przyrządzić je na bazie drożdży lub z nich zrezygnować. Najpierw wyjaśnimy, jak zrobić pyszne racuchy z jabłkami bez dodatku tego składnika, a potem pokażemy jak wykonać racuchy drożdżowe.
 

Czytaj także: Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!

Przepis na racuchy z jabłkami

Do przyrządzenia racuchów przygotuj:

  • 1 szklankę ciepłego mleka,
  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 średnie jabłka.
 

Czytaj także: Jak zrobić ryż z jabłkami?

Jak zrobić racuchy z jabłkami – przepis:

Do miski wbij jajka, wlej mleko, rozrób wszystko mikserem lub widelcem. Następnie dosyp przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Ciasto odstaw na chwilę i zajmij się przygotowaniem jabłek. Obierz je nożem lub obieraczką, a potem zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z ciastem.
 

Czytaj także: Racuchy z gruszkami — przepis na pyszne danie
 

Nagrzej patelnię wraz z odrobiną oleju. Uwaga! Jeżeli nie chcesz smażyć racuchów na dużej ilości tłuszczu, wystarczy, że postawisz na patelnię nieprzywierającą, np. z kolekcji Nowe Starke Pro.

Weź do ręki łyżkę i nakładaj podwójne porcje na patelnię. Smaż po około 1,5 minuty z każdej strony placuszka.
 

Czytaj także: Pieczone jabłka – 4 przepisy na pyszne desery z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Znacznie więcej składników wymagają drożdżowe racuchy z jabłkami. Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami? Rozpocznij od zaczynu. W pojemniku wymieszaj 40 g świeżych drożdży, 175 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej. Chcąc odmierzyć np. ilość mleka, wykorzystaj miarkę. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia i przejdź do przygotowania ciasta.
 

Czytaj także: Jak zrobić placki z jabłkami?
 

Jak zrobić racuchy z jabłkami drożdżowe? Przesiej do miski 3 szklanki mąki pszennej i sól. Dodaj rozczyn. Wlej szklankę ciepłego mleka. Wbij jajko, wsyp 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Weź nóż, obierz i pokrój w kostkę 2 jabłka. Dodaj je do ciasta i pozostaw na kilkanaście minut. Smaż według przedstawionych wcześniej wskazówek.
 

Czytaj także: Co na kolację dla dzieci? Ważny jest prosty pomysł!