Jak zrobić placki z jabłkami?

Porady 8.10.2022

Uwielbiasz jabłka i szukasz sposobu na ich kreatywne wykorzystanie? Oto propozycja na placki z tymi jesiennymi owocami, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko Tobie, ale też Twoim najbliższym. Osiągnij z naszą pomocą prawdziwy, kulinarny sukces. Zobacz, jak szybko przyrządzić pyszny obiad lub przekąski na kolację.

Placki z jabłkami — komu przypadną do gustu?

Proste placki z jabłkami to szybki sposób na to, by bez większego wysiłku przygotować obiad dla całej rodziny. Jeżeli wśród Twoich bliskich są prawdziwe niejadki, które często wybrzydzają, wypróbuj tego rodzaju placuszki, które w smaku mogą przypominać ciasto.

Właśnie z racji tego, że smakują nieco jak słodycze, placki z jabłkami są idealne dla dzieci, które niekiedy wolą słodkie przekąski niż prawdziwy obiad.

Czytaj także: Pieczone jabłka – 4 przepisy na pyszne desery z jabłkami

Ogromną zaletą takiego posiłku jest oczywiście jego niska cena. Do przyrządzenia tego dania potrzebne Ci będą jabłka, które w naszym kraju należą do jednych z najtańszych owoców, a także podstawowe produkty z dłuższym terminem do spożycia, które znajdują się w większości polskich domów, takie jak mąka czy proszek do pieczenia.

Czytaj także: Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!

Jak zrobić placki z jabłkami? Lista składników

Aby przyrządzić pyszne i szybkie placki z jabłkami najpierw trzeba dokładniej poznać proporcje wymaganych składników. Chcąc przygotować 15 porcji placuszków, będziesz potrzebować:

  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze,
  • 1 szklankę kefiru.

Czytaj także: Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Dzięki tym składnikom uzyskasz prawdziwie puszyste placki z jabłkami. Pamiętaj, by przed przystąpieniem do pracy wyjąć wcześniej kefir, masło, jajka z lodówki. Zanim je wymieszasz, muszą uzyskać temperaturę pokojową. Ciasto przygotujesz w niespełna 10 minut.

Czytaj także: Co na kolację dla dzieci? Ważny jest prosty pomysł!

Poniżej krok po kroku wyjaśniamy jak zrobić placki z jabłkami z zastosowaniem wskazanych składników.

Czytaj także: Jesienne kruche ciastka z cynamonem

Placki z jabłkami – przepis na przygotowanie

Do miski wsyp szklankę mąki pszennej. Dobrze, by ilość mąki nie przekraczała 180 g. Tyle tego składnika jest wystarczające, by uzyskać puszyste i miękkie placki jabłkowe. Jeżeli nie jesteś pewien, co do tego, ile mąki wsypujesz, zastosuj miarkę. Pomoże Ci ona w ustaleniu prawidłowej ilości poszczególnych komponentów Twoich placków. Wsyp również proszek do pieczenia i 2 łyżki cukru. Dodaj 2 jajka do miski i wlej szklankę kefiru. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.

Czytaj także: Jak zrobić ryż z jabłkami?

Czas na przygotowanie jabłek. Wykorzystaj do tego moment, gdy odstawisz na chwilę mieszankę ciasta. Obierz jabłka za pomocą obieraczki i pokrój za pomocą noża w drobną kosteczkę. Możesz zdecydować się również na starcie jabłek na tarce z dużymi oczkami.

Wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię i podsmażaj po kilka placków jednocześnie. Gotowe placki posyp cukrem pudrem, polej czekoladą albo serwuj z kwaśną śmietaną.

Czytaj także: Placuszki bananowo-brzoskwiniowe – przepis na zdrowe pancakes z kaszki manny!

Placki z jabłkami – co dodać?

Jeżeli chcesz, wcale nie musisz przygotowywać placków z jabłkami na kefirze. Równie sprawdzonym sposobem jest przyrządzenie ich na jogurcie albo na maślance. Wówczas należy zachować te same proporcje składników. Samodzielnie decydujesz, co dodajesz.

Czytaj także: Racuchy z gruszkami — przepis na pyszne danie