Warto przeczytać

Jak zrobić dżem z agrestu?
Dżem z agrestu? To raczej rzadkość w sklepach, a przecież owoce agrestu można przetwarzać dowolnie. Dżem wykorzystacie nie tylko jako dodatek do kanapek czy naleśników, ale także jako nadzienie do pączków czy rogalików. Tak przepyszne przetwory zawsze warto mieć w domu. Korzystajcie zatem z sezonu na agrest, który rozpoczyna się w czerwcu i trwa tylko kilka tygodni.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z pigwy?
Jeśli myślicie, że tylko lato jest w stanie nagrodzić nas wybornymi smakami owocowymi, mylicie się. Przecież jesienią także znajdziemy masę pyszności, które możemy zajadać i na surowo, i w wersji przetworzonej. Jednym z takich owoców jest pigwa. Choć najczęściej kojarzy się z nalewkami, to nie jedyny produkt, jaki możemy zrobić z pigwy. Proponujemy dżem, który sprawdzi się jako dodatek do naleśników, ciast czy mięs.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z aronii?
Dżem z aronii nie wydaje się być popularnym produktem, chociaż owoce aronii należą do jednych z najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu aronię określa się mianem superfood. Zawiera ogromne ilości witamin, a także przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Spróbujcie dżemu z naszego przepisu. Gwarantujemy, że będzie pyszny i nie tak cierpki, jak mogłoby się wydawać.
czytaj więcej