Przetwory z fasolki szparagowej do słoików – 3 przepisy

Fasolka szparagowa - przetwory, które warto zrobić
Przetwory z fasolki szparagowej warto robić już na początku czerwca, gdy rozpoczyna się sezon na te pyszne warzywa. Świeża zielona fasolka to doskonała baza do różnorodnych konserw, które umożliwią Ci cieszenie się jej smakiem przez cały rok. Możesz jednak poczekać chwilę, by kupić je jeszcze taniej. Pamiętaj jednak, że przetwory z fasolki szparagowej na zimę są najlepsze ze świeżych warzyw, które nie są nadpsute. Korzystając z produktów mniej świeżych, narażasz się bowiem na zepsucie smaku wszystkich zapraw. Lepiej nie ryzykować. W okresie zimowym fasolka szparagowa w formie przetworów stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, które są szczególnie potrzebne w chłodniejszych miesiącach.
Co możesz przygotować z fasolki szparagowej? Zrób z nich sałatkę, ukiś je lub zakonserwuj. To pozwoli Ci cieszyć się wszystkimi zdrowotnymi właściwościami tych warzyw poza sezonem. Sprawdzony przepis na przetwory pozwoli Ci zachować wszystkie wartości odżywcze i niepowtarzalny smak świeżej zielonej fasolki.
Czytaj także:
- Kiszenie ogórków - jak to się robi?
- Nie tylko ogórki - jakie warzywa możesz kisić?
- Jak kisić kapustę w domu? Oto 18 rad i niezbędnych akcesoriów
Przetwory z fasolki szparagowej do słoików - co przygotować?
Czego potrzebujesz, aby przygotować przetwory na zimę z fasolki szparagowej? Odpowiednie przygotowanie warzywa na etapie selekcji i przygotowania jest kluczowe dla późniejszego sukcesu przetworów. Niezbędne będą oczywiście garnki, w których ugotujesz warzywa lub też lekko je zblanszujesz. Możesz także zrobić w nich zalewę niezbędną do zrobienia konserwowej fasolki. Bez garnka ani rusz! Co jeszcze Ci się przyda? Miarki kuchenne, za pomocą których odmierzysz dodatki niezbędne do przygotowania zalewy. Precyzyjne odmierzanie składników to podstawa udanych przetworów - każdy element musi być w odpowiednich proporcjach. Dokładność w kuchni to podstawa, zwłaszcza przy robieniu zapraw. Na sam koniec potrzebne będą także słoiki szklane -- niekoniecznie weki. Przygotowane przetwory najlepiej przechowywać w wyparzonych słoikach, które gwarantują długotrwałą świeżość i bezpieczeństwo spożycia. Skorzystaj z takich słoików, które masz pod ręką. Upewnij się jednak, że są czyste. Najlepiej sparzyć je przed całym procesem. Brudne słoiki mogą bowiem sprawić, że wszystkie zaprawy spleśnieją. Lepiej nie ryzykować -- szkoda byłoby stracić pyszną fasolkę. I to by było na tyle. Z takim zestawem możesz przygotowywać przetwory z fasolki szparagowej na zimę -- do słoików¸ po które sięgniesz wtedy, gdy najdzie Cię ochota na te warzywa.
Czytaj także:
- Ile czasu mogą stać weki?
- 2 akcesoria do przetworów domowych, które musisz mieć!
- Jak zamrozić fasolkę szparagową?
Przepisy na przetwory z fasolki szparagowej -- sałatka
Z fasolki możesz zrobić różne przetwory. Fasolka szparagowa z keczupem to jeden przykład. Jednak zamiast dorzucać do tych warzyw tylko trochę pomidorów, lepiej połączyć je z innymi składnikami, które wzbogacą smak zapraw.
Składniki:
Bardzo popularnym pomysłem na przetwory z fasolki jest sałatka z tego warzywa. Sałatka z przygotowaną fasolką to doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu w miesiącach, gdy świeże warzywa są mniej dostępne. Oczywiście w środku znajdą się też inne produkty -- marchewka, papryka i cebula. Takie słoiczki możesz otworzyć zawsze wtedy, gdy nie masz dodatku do obiadu. Sałatka zastąpi świeże warzywa czy też surówkę. Jak ją zrobić?
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania 1,5 kilograma fasolki szparagowej. Musisz ją umyć, pozbyć się łyków, a także pokroić na mniejsze kawałki. Pamiętaj, że wszystkie warzywa wymagają odpowiedniego przygotowania przed procesem konserwacji. Wrzuć ją do osolonej wody i gotuj tak długo, by była al dente. W tym czasie zetrzyj 600 gramów marchewki na tarce o grubych oczkach. 2 cebule pokrój w piórka, a dwie papryki w cieniutkie paseczki. Marchew i cebulę wrzuć do garnka i zalej dwiema łyżkami oleju. Dodaj liść laurowy, trzy ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Duś całość pod przykryciem przez dziesięć minut. Dodaj paprykę i 100 mililitrów wody lub bulionu. Duś kilka minut i dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego oraz 30 mililitrów octu, który działa jak naturalny konserwant. Gdy otrzymasz ugotowaną fasolkę o odpowiedniej konsystencji, możesz przystąpić do ostatniego etapu przygotowania. Gdy całość będzie wrzała, możesz zdjąć garnek z palnika i połączyć warzywa z fasolką. Wymieszaj całość i przełóż do słoików. Zamknij je i poddaj procesowi pasteryzacji.
Przepisy na przetwory z fasolki szparagowej - fasolka marynowana
Przetwory z cukinii i fasolki szparagowej można zrobić równie łatwo - te warzywa świetnie nadają się do zamarynowania. Marynowanie to jedna z najstarszych i najprostszych metod konserwacji, która doskonale sprawdza się w przypadku zielonej fasolki. Ten przepis możesz więc użyć zarówno do fasolki, jak i cukinii.
Składniki:
Potrzebujesz 1,5 kilograma młodej fasolki szparagowej, po dwa liście laurowe na słoik, po 4 ziarna ziela angielskiego i 5 ziaren pieprzu. Zalewę zrobisz natomiast z litra wody, 200 mililitrów octu, szczypty soli i dwóch łyżek cukru.
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotuj -- cukier musi się rozpuścić. Następnie odstaw na bok, by wystygła. W tym czasie umyj fasolkę i obetnij jej końcówki. Zostaw długie kawałki bądź pokrój je -- wszystko zależy od tego, jak wolisz jeść te warzywa. Odpowiednie przygotowanie każdego warzywa to gwarancja udanego przetrowu, który zachowa swoje walory smakowe przez długi czas. Gotuj je w osolonym wrzątku przez pięć minut, a później przelej zimną wodą. W słoiki włóż liście laurowe oraz pozostałe przyprawy, a następnie samą fasolkę. Zalej ją wystudzoną zalewą i zamknij słoiki. Poddaj je procesowi pasteryzacji. Marynowana fasolka szparagowa jest pyszna już po tygodniu, jednak najlepiej dać jej trochę czasu. Będzie idealna zimą.
Przepisy na przetwory z fasolki szparagowej -- fasolka kiszona
Czy wiesz, że większość warzyw, a nawet owoce, możesz spokojnie ukisić? Kiszenie to naturalny proces fermentacji, który nie tylko przedłuża trwałość, ale również zwiększa wartość odżywczą przygotowanych warzyw. Dzięki temu te produkty mają nie tylko swoje przyrodzone właściwości zdrowotne. Stają się także naturalnym probiotykiem, działają doskonale na układ trawienny i florę bakteryjną jelit. Kiszona fasolka szparagowa to przysmak, który z pewnością przypadnie Ci do gustu -- zwłaszcza jeśli lubisz kiszonki. Jak ją przygotować?
Przygotowanie:
Zacznij od umycia i odkrojenia końców strąków fasoli. Jeśli fasolka jest już starsza, koniecznie pozbądź się także łyków. Fasolkę możesz pokroić na mniejsze kawałki bądź zostawić w całości. Zagotuj wodę (nie musi być osolona) i wrzuć do niej fasolkę. Gotuj przez pięć minut - po tym czasie będzie idealna, lekko twardawa, ale nie surowa. To istotny etap, gdyż w nieugotowanej fasolce występuje fazyna, która jest substancją szkodliwą. Dzięki obróbce termicznej możesz się jej pozbyć. Teraz przyszedł czas na przygotowanie słoików. Dobrze je wyparz i osusz, upewnij się, że są czyste.
Wrzuć do niej co najmniej jeden ząbek czosnku (więcej, jeśli lubisz ten smak w kiszonkach), trzy ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i liść laurowy. Możesz dodać też liść winogrona, kawałek chrzanu czy gałązkę kopru. To, co wrzucisz do słoików, zależy od Ciebie Twoich preferencji. Pamiętaj jednak, że im więcej dodatków, tym bogatszy smak kiszonki.
Musisz jeszcze przygotować solankę. Na litr wody przypada w niej łyżka soli -- najlepiej morskiej lub himalajskiego. Możesz dodać do niej także łyżeczkę wody z kiszonych ogórków. Zagotuj wodę z solą, a po tym, jak ostygnie, zalej nią fasolkę. Upewnij się, że warzywa są całkowicie przykryte - to bardzo ważne. Dzięki temu fasolka nie spleśnieje. Zakręć słoiki i odstaw je w chłodne miejsce na co najmniej pięć dni. Fasolkę możesz oczywiście zostawić w piwnicy na zimę.
Kto by pomyślał, że tak wiele dobrego można zrobić ze zwykłej fasolki szparagowej? Co przygotujesz z niej tego lata?
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej