3 akcesoria do przetworów domowych, które musisz mieć!

Polecane produkty 19.10.2019
 

Słoiki na przetwory — jak je wybrać?

Do przechowywania przetworów znakomicie sprawdzą się słoiki. Produkty tego typu różnić mogą się od siebie między innymi wielkością. Konfitury i dżemy najlepiej umieścić niewielkich, tanich słoikach na przetwory, a kiszone ogórki — w nieco większych słoikach do przetworów.
 
Jednym z najpopularniejszych rodzajów słoiczków na przetwory są te z zamknięciem typu twist. Ich cechą charakterystyczną jest krawędź ze specjalnym gwintem, do którego dopasowuje się blaszaną pokrywkę z tworzywa. Od wewnątrz pokryta jest ona warstwą, która nie reaguje ze znajdującymi się w naczyniu przetworami. Takie małe słoiczki na przetwory znakomicie nadają się do pasteryzacji. Zasługą tego jest szczelna pokrywka gwarantująca w pełni hermetyczne zamknięcie. Do zalet takich słoików do wekowania zaliczyć można również łatwość odkręcania oraz zakręcenia. Jest to możliwe dzięki temu, iż na obwodzie zakrętki znajdują się pasujące do gwintu słoiczka wypustki. Takie słoiki na konfitury z powodzeniem wykorzystać można również do przechowywania produktów sypkich, jak sól czy ryż.
 
Tanie słoiki na przetwory należy dopasować do wyrobów, jakie będą się w nich znajdować. Przykładowo, ogórki kiszone najlepiej umieścić w słoikach o pojemności 1 l, zamykanych na wieko z gumką. Bogaty wybór takich naczyń znaleźć można w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Przykładem może być słoik wykonany z trwałego, odpornego na uszkodzenia, przezroczystego szkła. Wyposażony jest on w zakrętkę z tworzywa sztucznego oraz uchwyt, który ułatwia przenoszenie naczynia. Tym, co odróżnia go od klasycznych słoików jest obecność tłoczonego wzoru na szkle, który nadaje mu efektownego wyglądu. Świetnie sprawdzi się on także do przechowywania przetworów z buraków, papryki, wiśni czy śliwek.

Osoby, które chcą przygotować nieco większą ilość przetworów, zaopatrzyć powinny się natomiast w duży słoik, na przykład taki o pojemności 12 l, w którym zakisić można tak ogórki, jak i kapustę czy buraki.
 

Butelki szklane na soki domowe — jak je wybrać?

Dżemy owocowe czy kiszone warzywa to nie jedyne przetwory, które znaleźć można w domowych spiżarniach. Równie dużą popularnością cieszą się butelki na soki szklane. To naczynia wielofunkcyjne, w których umieścić można również inne napoje, takie jak chociażby kompot czy nalewka.
 
Idealne szklane butelki na soki domowe to takie, które wykonane zostały z grubego, odpornego na uszkodzenia szkła. Ich pojemność wynosić powinna minimum 1 litr. W naszym sklepie Tadar.pl znaleźć można wysokiej jakości, przejrzyste butelki o zgrabnej formie, co czyni z nich znakomitą dekorację stołu czy barku. Posiadają one szczelną zakrętkę, która pomaga na długi czas zatrzymać świeżość oraz naturalny aromat przechowywanych w nich przysmaków. Na uwagę zasługuje również niewielkie ucho ułatwiające nalewanie zawartości do szklanek czy kieliszków.
 
Jak wybrać butelkę na wino domowe? W pierwszej kolejności uwagę zwrócić należy na jej zamknięcie. Do przechowywania przygotowanych własnoręcznie trunków dobrze sprawdzą się między innymi naczynia wyposażone w korek, który skutecznie chroni zawartość przed wietrzeniem. W takich butelkach przechowywać można również oliwy smakowe czy dressingi. Drugie rozwiązanie to butelki z klipsem. Stanowią one gwarancję 100% szczelności naczynia. Dzięki poręcznemu kształtowi, takie naczynie zabrać można ze sobą na przykład na imprezę u przyjaciół.
 
Odpowiednio dopasowane słoiki na przetwory i butelki na wino domowe to sprawdzony sposób na wygodne przechowywanie ulubionych smakołyków domowej roboty.
 

Czym są powidlaki?​


​Czym jest powidlak? Powidlak to nic innego jak specjalny garnek do gotowania – słoików oraz samych przetworów. Jest to garnek emaliowany, które budowa ułatwia tworzenie powideł oraz samych weków. W jaki sposób? Przede wszystkim garnek powidlak odznacza się znacznie grubszym dnem, co skutecznie chroni powidła przed przypaleniem. W komplecie z powidlakiem otrzymacie także pokrywkę przydatną podczas duszenia owoców. Ale powidlaki to także garnki do gotowania słoików. Specjalny wkład posiadający otwory, umiejscowiony przy dnie garnka, chroni słoiki przed pęknięciem. Dodatkowo powidlaki to duże, wysokie garnki, dzięki czemu pomieszczą większą liczbę słoików niż standardowe garnki. Jeśli lubici przygotowywać domowe przetwory i robicie to często, warto zastanowić się nad dedykowanym garnkiem do powideł – powidlakiem.