Warto przeczytać

Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Dżem z brzoskwiń – jak to pięknie brzmi. Brzoskwinie to jedne z najsłodszych, najpyszniejszych owoców, które są wręcz stworzone do robienia przetworów. Marmolady i dżemy, musy i konfitury. Cokolwiek, co będzie można później położyć na naleśniku, rogaliku lub po prostu zajadać łyżeczkami prosto ze słoika. Jeśli tak samo jak my kochacie brzoskwinie (w każdym wydaniu), koniecznie sprawdźcie nasz przepis na dżem z tych owoców.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z agrestu?
Dżem z agrestu? To raczej rzadkość w sklepach, a przecież owoce agrestu można przetwarzać dowolnie. Dżem wykorzystacie nie tylko jako dodatek do kanapek czy naleśników, ale także jako nadzienie do pączków czy rogalików. Tak przepyszne przetwory zawsze warto mieć w domu. Korzystajcie zatem z sezonu na agrest, który rozpoczyna się w czerwcu i trwa tylko kilka tygodni.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z pigwy?
Jeśli myślicie, że tylko lato jest w stanie nagrodzić nas wybornymi smakami owocowymi, mylicie się. Przecież jesienią także znajdziemy masę pyszności, które możemy zajadać i na surowo, i w wersji przetworzonej. Jednym z takich owoców jest pigwa. Choć najczęściej kojarzy się z nalewkami, to nie jedyny produkt, jaki możemy zrobić z pigwy. Proponujemy dżem, który sprawdzi się jako dodatek do naleśników, ciast czy mięs.
czytaj więcej