Warto przeczytać

Jak zrobić dżem bez cukru?
Cukier to substancja uzależniająca, która negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest odpowiedzialna nie tylko za otyłość, ale także cukrzycę – dwie niebezpieczne choroby cywilizacyjne. Dlatego im mniej cukru spożywamy, tym lepiej. Jeśli zatem przygotowujecie domowe przetwory, pewnie zastanawialiście się, w jaki sposób możecie zrobić je bez cukru. Podpowiadamy.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Dżem z brzoskwiń – jak to pięknie brzmi. Brzoskwinie to jedne z najsłodszych, najpyszniejszych owoców, które są wręcz stworzone do robienia przetworów. Marmolady i dżemy, musy i konfitury. Cokolwiek, co będzie można później położyć na naleśniku, rogaliku lub po prostu zajadać łyżeczkami prosto ze słoika. Jeśli tak samo jak my kochacie brzoskwinie (w każdym wydaniu), koniecznie sprawdźcie nasz przepis na dżem z tych owoców.
czytaj więcej
Jak zrobić dżem z agrestu?
Dżem z agrestu? To raczej rzadkość w sklepach, a przecież owoce agrestu można przetwarzać dowolnie. Dżem wykorzystacie nie tylko jako dodatek do kanapek czy naleśników, ale także jako nadzienie do pączków czy rogalików. Tak przepyszne przetwory zawsze warto mieć w domu. Korzystajcie zatem z sezonu na agrest, który rozpoczyna się w czerwcu i trwa tylko kilka tygodni.
czytaj więcej


