Jakie warzywa na patelni臋 s膮 najlepsze?

Porady 17.02.2022

Jakie warzywa na patelni臋 wybra膰? Najwa偶niejsze kwestie

Je艣li masz ochot臋 na szybki obiad, to gotowa mieszanka warzywna mo偶e zaspokoi膰 twoje potrzeby. Pewnie zastanawiasz si臋, jakie warzywa na patelni臋 kupi膰, by z 艂atwo艣ci膮 przygotowa膰 z niej obiad czy kolacj臋. Z rado艣ci膮 podpowiemy, na co zwr贸ci膰 uwag臋 podczas wybierania gotowych mieszanek warzywnych. Mamy te偶 kilka rad na temat tego, jak wybra膰 艣wie偶e warzywa na patelni臋.

Zacznijmy najpierw od mro偶onych warzyw na patelni臋. Ludzki organizm znacznie lepiej przyswaja i trawi ciep艂e posi艂ki, ani偶eli te surowe. Umyte i zblanszowane warzywa, kt贸re znajdziemy w gotowych mieszankach, s膮 pe艂ne witamin, a sma偶enie czy duszenie nie wp艂ywa na nie negatywnie (wyp艂ukuj膮 si臋 one dopiero podczas d艂u偶szego gotowania w wodzie.) Je艣li martwi Ci臋 fakt, 偶e sma偶enie nosi za sob膮 konieczno艣膰 u偶ywania oleju albo innego rodzaju t艂uszczu, musisz wiedzie膰, 偶e niekt贸re witaminy lepiej si臋 w nich przyswajaj膮 (np. E oraz A).

Warzywa na mro偶onki zbierane s膮 w sezonie, dlatego w okresie zimowym, mog膮 okaza膰 si臋 znacznie zdrowsze dla ludzkiego organizmu ni偶 艣wie偶e jarzyny ze sklepowej p贸艂ki. Pozbawione pestycyd贸w, uprawiane poza szklarniami warzywa, kt贸re znajdziesz w gotowych mieszankach, maj膮 w sobie olbrzymi膮 dawk臋 witamin. Trzeba jednak pami臋ta膰 o tym, 偶eby si臋ga膰 po mro偶onki od sprawdzonych producent贸w. Niekt贸re firmy dodaj膮 do swoich mieszanek soj臋, gluten i inne alergeny oraz wype艂niacze. Niemniej jednak, je艣li wybierzesz mieszank臋 dobrej jako艣ci, z 艂atwo艣ci膮 przyrz膮dzisz z niej pyszny i zdrowy posi艂ek.

A co ze 艣wie偶ymi warzywami na patelni臋? Najlepiej przygotowywa膰 je zaraz po zakupie, poniewa偶 po kilku dniach trac膮 one na wygl膮dzie i 艣wie偶o艣ci, a zawarte w nich dobroczynne substancje zaczynaj膮 ust臋powa膰 miejsca tym szkodliwym (np. ple艣ni i grzybom). Je艣li chcesz stworzy膰 w艂asn膮 mieszank臋 warzyw na patelni臋 i zamrozi膰, kupuj je w sezonie, kiedy s膮 najlepszej jako艣ci. Wybieraj tylko te, kt贸re zmi臋kn膮 r贸wnocze艣nie podczas obr贸bki termicznej. Zanim postanowisz zamrozi膰 swoj膮 mieszank臋, koniecznie zblanszuj warzywa – to pozwoli Ci zachowa膰 ich chrupko艣膰 po usma偶eniu. Do blanszowania przydadz膮 Ci si臋 cedzaki i durszlaki, kt贸re dost臋pne s膮 w naszym sklepie. Podczas zimy zdecydowanie polecamy korzystanie z mro偶onych warzyw zebranych w trakcie sezonu. Jakie mieszanki znajdziemy w sklepach? Przeczytasz o tym w dalszej cz臋艣ci tekstu.

Warzywa na patelni臋 chi艅skie z kurczakiem – przepis 

W sklepach znajdziesz przer贸偶ne rodzaje mieszanek warzywnych, w tym warzywa na patelni臋 chi艅skie. Co znajdziesz w gotowej mieszance warzyw na patelni臋 po chi艅sku? U wi臋kszo艣ci producent贸w w sk艂adzie znajduje si臋 marchew, por, papryka, kie艂ki fasoli mung, groszek cukrowy oraz grzyby Mun. Niekt贸rzy producenci sprzedaj膮 mieszanki warzyw wst臋pnie przyprawionych – skropionych sosem sojowym, posypane sol膮, cukrem, czosnkiem, octem, suszonym imbirem i pieprzem. Je艣li planujesz przygotowa膰 w艂asny mix chi艅skich warzyw, polecamy wykorzysta膰 wymienione wcze艣niej warzywa i wzbogaci膰 je o cukini臋 i pak choi (odmian臋 chi艅skiej kapusty). 

W sklepowych zamra偶arkach i ch艂odniach znajdziesz r贸wnie偶 gotowe dania, np. warzywa chi艅skie na patelni臋 z makaronem czy ry偶em. Takie mro偶one danie to 艣wietne rozwi膮zanie, kiedy potrzebujemy szybko co艣 zje艣膰 w biegu, je艣li jednak masz troch臋 wi臋cej czasu, polecamy przygotowanie dania z w艂asn膮 mieszank膮 warzywn膮. Poni偶ej znajdziesz nasz przepis na warzywa chi艅skie na patelni臋 z kurczakiem, kt贸rego przygotowanie zajmie Ci tyle, co wycieczka do sklepu spo偶ywczego. Do przyrz膮dzenia tego pysznego dania przydadz膮 ci si臋 pewne akcesoria kuchenne – obieraczki do warzyw, ostre no偶e pojedyncze i rzecz jasna dobrej jako艣ci patelnie do sma偶enia. Bez nich stworzenie tego dania jest praktycznie niemo偶liwe! Ale przejd藕my do rzeczy, na li艣cie potrzebnych sk艂adnik贸w znajdziesz:

  • 1 du偶膮 papryk臋
  • 1 ma艂膮 cukini臋
  • Ma艂ego pora
  • 200 g mro偶onego, zielonego groszku
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebul臋
  • 4 z膮bki czosnku
  • Pieprz
  • S贸l
  • 60 ml sosu sojowego
  • 艢wie偶o starty imbir
  • 30 ml oleju
  • 艁y偶eczk臋 s艂odkiej papryki
  • 艁y偶eczk臋 octu ry偶owego (mo偶e by膰 r贸wnie偶 jab艂kowy)
  • 艁y偶eczk臋 kurkumy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, poza cebul膮, groszkiem i czosnkiem, myjemy i kroimy w p贸艂plasterki i podsma偶amy na du偶ej patelni z u偶yciem oleju. Je艣li chcesz zaoszcz臋dzi膰 troch臋 czasu na krojeniu, polecamy wyposa偶y膰 si臋 w krajalnic臋 do warzyw – to pozwoli znacznie przyspieszy膰 gotowanie. Gdy ju偶 delikatnie zmi臋kn膮, dodajemy groszek. Siekamy cebul臋 w kosteczk臋 i dodajemy j膮 do reszty warzyw. Obieramy czosnek i mia偶d偶ymy go, by wydoby膰 z niego smak (do tego przydaj膮 si臋 profesjonalne wyciskacze do czosnku), a nast臋pnie dodajemy na patelni臋. Mi臋so z kurczaka kroimy i nacieramy sol膮, pieprzem, imbirem oraz reszt膮 przypraw. Po chwili wrzucamy na patelni臋 i sma偶ymy, mieszaj膮c. Pod sam koniec gotowania ca艂o艣膰 skraplamy sosem sojowym, odrobin膮 octu ry偶owego. Danie podsma偶amy przez oko艂o 15 minut, a nast臋pnie przek艂adamy na talerze. 呕yczymy smacznego!

Warzywa na patelni臋 po w艂osku – przepis 

Kolejn膮 z dost臋pnych w sklepach mieszank膮 s膮 warzywa na patelni臋 po w艂osku. W gotowych miksach znajdziesz papryk臋, cukini臋, bak艂a偶ana, broku艂y, kukurydz臋 czy seler. Dobrej jako艣ci mro偶one warzywa w艂oskie na patelni臋 to recepta na smaczny i po偶ywny obiad. Je艣li chcesz zaoszcz臋dzi膰 czas, spr贸buj koniecznie gotowych da艅 np. warzywa na patelni臋 po w艂osku z makaronem czy warzywa na patelni臋 po w艂osku z kurczakiem. Poznaj nasz przepis na danie po w艂osku z wykorzystaniem gotowej mieszanki!

Sk艂adniki:

  • 1 du偶a pier艣 z kurczaka
  • 400 g mieszanki warzyw po w艂osku
  • P贸艂 opakowania passaty pomidorowej
  • 140 g suchego makaronu spaghetti
  • 50 ml oleju
  • S贸l
  • Suszone oregano 
  • Suszona bazylia
  • Pieprz

Przygotowanie:

Do przyrz膮dzenia tego dania potrzebujesz deski do krojenia, ostrego no偶a, patelni臋, 艂opatki i 艂y偶ki kuchenne (chocia偶 mo偶na z powodzeniem u偶y膰 jednej) oraz garnek. W garnku gotujemy wod臋 na makaron i solimy j膮 tak, 偶eby smakowa艂a jak woda morska. Pier艣 z kurczaka myjemy i kroimy w kostk臋, a nast臋pnie wrzucamy rozgrzan膮 patelni臋 z olejem. Kurczaka obsypujemy przypraw膮 i mieszamy. Gdy nieco si臋 zarumieni, dodajemy mieszank臋 warzywn膮. Ca艂o艣膰 dusimy pod przykryciem oko艂o 10 minut, a w mi臋dzy czasie wrzucamy makaron do gotuj膮cej si臋 wody. Gdy warzywa zmi臋kn膮, dodajemy na patelni臋 passat臋 pomidorow膮 i przyprawiamy ponownie zio艂ami, sol膮 i pieprzem. Makaron gotujemy przez ok. 5 minut i wyci膮gamy z garnka, odcedzaj膮c. Na sam koniec wrzucamy go na patelni臋 i mieszamy, tak aby sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y. Po jakich艣 5 minutach pyszne, aromatyczne, w艂oskie danie jest gotowe.

Warzywa na patelni臋 meksyka艅skie – przepis 

Marzysz o obiedzie inspirowanym kuchni膮 Meksyku? Spr贸buj przygotowa膰 danie na bazie gotowej mieszanki. Meksyka艅skie warzywa na patelni臋 przenios膮 Ci臋 smakiem do tego pi臋knego, s艂onecznego kraju. Poznaj nasz przepis na to, jak zrobi膰 warzywa na patelni臋 po meksyka艅sku w i艣cie latynoskim stylu!

Sk艂adniki:

  • P贸艂 puszki fasoli Pinto
  • Mieszanka meksyka艅skich warzyw 
  • Torebka ry偶u
  • Limonka
  • Kolendra
  • Olej
  • Przyprawa meksyka艅ska np. do taco b膮d藕 chili con carne
  • Tabasco

Przygotowanie:

Rozgrzej patelni臋 z t艂uszczem i dodaj na ni膮 mieszank臋 warzyw. Podsma偶aj ok. 5 minut, a偶 zmi臋kn膮, a nast臋pnie dorzu膰 do nich fasol臋. Sma偶 kolejne 5-10 minut, a nast臋pnie dopraw przypraw膮 i wyci艣ni臋tym sokiem z limonki. W garnku ugotuj ry偶, gdy ju偶 b臋dzie mi臋kki, wyci膮gnij go z torebki i dorzu膰 do warzyw. Ca艂o艣膰 gotuj pod przykryciem kolejne 5 minut. Pod sam koniec gotowania dopraw danie tabasco. Nast臋pnie pokr贸j kolendr臋 i 艣ci膮gnij danie z gazu. Prze艂贸偶 warzywa z ry偶em na g艂臋boki talerz i obsyp kolendr膮. To danie z pewno艣ci膮 przypadnie Ci do gustu!

Warzywa na patelni臋 hiszpa艅skie – przepis 

Przygotowa艂e艣 ju偶 danie inspirowane kuchni膮 Meksyku, teraz czas na Hiszpani臋! Zdradzimy Ci przepis na znakomity, szybki obiad, w kt贸rym warzywa na patelni臋 po hiszpa艅sku graj膮 pierwsze skrzypce.

Sk艂adniki:

  • Hiszpa艅skie warzywa na patelni臋 renomowanej firmy
  • 200 g krewetek 
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Chili
  • 50 g mas艂a

Przygotowanie:

Przyrz膮dzenie tego dania jest bajecznie proste, potrzebujesz tu w zasadzie tylko dobrej patelni i 艂y偶ki. Zacznij od rozgrzania patelni i wlania na ni膮 oliwy. Gdy nabierze ju偶 odpowiedniej temperatury, dodaj na ni膮 krewetki. Podsma偶aj przez kilka minut na ma艂ym ogniu, nast臋pnie poszatkuj czosnek i chili i dodaj do krewetek. Przemieszaj. Po chwili dorzu膰 do nich mas艂o i mieszaj a偶 do rozpuszczenia. Gdy krewetki nabior膮 ju偶 odpowiedniego koloru, dodaj mieszank臋 warzyw i podsma偶aj przez 10 minut. Ca艂y czas mieszaj, by sk艂adniki si臋 nie przypali艂y. Gdy warzywa ju偶 zmi臋kn膮, wy艂贸偶 ca艂o艣膰 na talerz i ciesz si臋 smakiem dania wraz z najbli偶szymi. Nikt nie pomy艣li, 偶e powsta艂o one z  gotowych hiszpa艅skich warzyw na patelni臋.

Warzywa na patelni臋 po grecku – przepis 

Grecka kuchnia jest jedn膮 z bardziej lubianych, ale nieco zagadkowych. Je艣li masz ochot臋 na 艣r贸dziemnomorskie danie, skorzystaj z gotowych mieszanek renomowanych firm. Warzywa na patelni臋 greckie to recepta na pyszny obiad w kilka minut. Z czym je艣膰 warzywa na patelni臋 po grecku? Mo偶esz podawa膰 je z ryb膮, kurczakiem, indykiem czy baranin膮. Je艣li dopiero rozpocz膮艂e艣 swoj膮 przygod臋 z gotowaniem albo chcesz zje艣膰 co艣 na szybko, spr贸buj przygotowa膰 warzywa na patelni臋 po grecku z kurczakiem. Gotowe danie pozwoli Ci pozna膰 smak greckiej kuchni na tyle, 偶eby w przysz艂o艣ci m贸c je odtworzy膰 samemu. Pami臋taj – w greckiej kuchni u偶ywa si臋 sporej ilo艣ci przypraw. Je艣li chcesz, aby Twoje przyprawy zachowa艂y 艣wie偶o艣膰 d艂ugo po otwarciu opakowania, koniecznie przesyp je w przyprawniki. Znajdziesz je na Tadar.pl!

Warzywa na patelni臋 francuskie – przepis 

Francja to w zasadzie matka wszystkich kucharzy, uznawana jest za najbardziej klasyczn膮. Je艣li chcesz spr贸bowa膰 przygotowa膰 dania inspirowane kuchni膮 francusk膮 w swoim domu, zacznij od czego艣 prostego. W sklepach dost臋pne s膮 warzywa na patelni臋 francuskie, kt贸re w sk艂adzie maj膮 broku艂y, kalarep臋, cukini臋, kukurydz臋 i groszek cukrowy. Z powodzeniem mo偶esz u偶y膰 ich do wykonania farszy —  warzywa z patelni w cie艣cie francuskim smakuj膮 ob艂臋dnie. Poznaj nasz przepis na warzywa na patelni臋 na cie艣cie francuskim. Do przygotowania potrzebujesz kilku kucharskich akcesori贸w – no偶a, deski, 艂y偶ki i patelni. Je艣li nie masz ich w swoim wyposa偶eniu, na Tadar.pl znajdziesz ca艂e komplety przybor贸w kuchennych w atrakcyjnych cenach!

Sk艂adniki:

  • Mieszanka warzyw po francusku
  • Gotowe ciasto francuskie
  • Mieszanka przypraw prowansalskich
  • Mas艂o

Przygotowanie:

Wy艂贸偶 ciasto na blach臋 i posmaruj je delikatnie mas艂em, a nast臋pnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przejd藕 do podsma偶ania warzyw po francusku na patelni. Rozgrzej mas艂o i wrzu膰 gotow膮 mieszank臋, przypraw zio艂ami i mieszaj. Gdy warzywa zmi臋kn膮, dodaj do nich nieco mas艂a i przemieszaj. Po ok. 10 minutach 艣ci膮gnij je z gazu i daj im ostygn膮膰. Nast臋pnie prze艂贸偶 na ciasto, tworz膮c d艂ugi korytarz. Zwi艅 ciasto w rolad臋 i wsad藕 do piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut, a偶 ciasto si臋 zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, pokr贸j na kawa艂ki i jedz. Smacznego!

Czytaj tak偶e:

Zielone warzywa – dlaczego powinni艣my je je艣膰?

Jak je艣膰 tanio i zdrowo? 

Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?

Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?

Kolacja na ciep艂o – 6 prostych przepis贸w na co dzie艅

Jak zrobi膰 chipsy z cukinii? Dwa sposoby!

Szparagi zielone – przepisy na 5 sposob贸w

Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ry偶 z warzywami

Owoce i warzywa jesienne – kt贸re warto je艣膰, a kt贸re nie?

Co mog臋 zrobi膰 z…? – cukinia i bak艂a偶an

Jakie warzywa na grilla sprawdz膮 si臋 najlepiej?

Jak przygotowa膰 wega艅skie szasz艂yki?

Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?

Jak pokroi膰 warzywa? 8 metod i akcesori贸w!

Jakie warzywa mo偶na mrozi膰?

Jak zrobi膰 warzywa na patelni臋? 

Obiad z warzywami na patelni臋 

Co mo偶na zrobi膰 z warzyw na patelni臋?