Jakie warzywa na patelnię są najlepsze?

Jakie warzywa na patelnię wybrać? Najważniejsze kwestie
Jeśli masz ochotę na szybki obiad, to gotowa mieszanka warzywna może zaspokoić twoje potrzeby. Pewnie zastanawiasz się, jakie warzywa na patelnię kupić, by z łatwością przygotować z niej obiad czy kolację. Z radością podpowiemy, na co zwrócić uwagę podczas wybierania gotowych mieszanek warzywnych. Mamy też kilka rad na temat tego, jak wybrać świeże warzywa na patelnię.
Zacznijmy najpierw od mrożonych warzyw na patelnię. Ludzki organizm znacznie lepiej przyswaja i trawi ciepłe posiłki, aniżeli te surowe. Umyte i zblanszowane warzywa, które znajdziemy w gotowych mieszankach, są pełne witamin, a smażenie czy duszenie nie wpływa na nie negatywnie (wypłukują się one dopiero podczas dłuższego gotowania w wodzie.) Jeśli martwi Cię fakt, że smażenie nosi za sobą konieczność używania oleju albo innego rodzaju tłuszczu, musisz wiedzieć, że niektóre witaminy lepiej się w nich przyswajają (np. E oraz A).
Warzywa na mrożonki zbierane są w sezonie, dlatego w okresie zimowym, mogą okazać się znacznie zdrowsze dla ludzkiego organizmu niż świeże jarzyny ze sklepowej półki. Pozbawione pestycydów, uprawiane poza szklarniami warzywa, które znajdziesz w gotowych mieszankach, mają w sobie olbrzymią dawkę witamin. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby sięgać po mrożonki od sprawdzonych producentów. Niektóre firmy dodają do swoich mieszanek soję, gluten i inne alergeny oraz wypełniacze. Niemniej jednak, jeśli wybierzesz mieszankę dobrej jakości, z łatwością przyrządzisz z niej pyszny i zdrowy posiłek.
A co ze świeżymi warzywami na patelnię? Najlepiej przygotowywać je zaraz po zakupie, ponieważ po kilku dniach tracą one na wyglądzie i świeżości, a zawarte w nich dobroczynne substancje zaczynają ustępować miejsca tym szkodliwym (np. pleśni i grzybom). Jeśli chcesz stworzyć własną mieszankę warzyw na patelnię i zamrozić, kupuj je w sezonie, kiedy są najlepszej jakości. Wybieraj tylko te, które zmiękną równocześnie podczas obróbki termicznej. Zanim postanowisz zamrozić swoją mieszankę, koniecznie zblanszuj warzywa – to pozwoli Ci zachować ich chrupkość po usmażeniu. Do blanszowania przydadzą Ci się cedzaki i durszlaki, które dostępne są w naszym sklepie. Podczas zimy zdecydowanie polecamy korzystanie z mrożonych warzyw zebranych w trakcie sezonu. Jakie mieszanki znajdziemy w sklepach? Przeczytasz o tym w dalszej części tekstu.
Warzywa na patelnię chińskie z kurczakiem – przepis
W sklepach znajdziesz przeróżne rodzaje mieszanek warzywnych, w tym warzywa na patelnię chińskie. Co znajdziesz w gotowej mieszance warzyw na patelnię po chińsku? U większości producentów w składzie znajduje się marchew, por, papryka, kiełki fasoli mung, groszek cukrowy oraz grzyby Mun. Niektórzy producenci sprzedają mieszanki warzyw wstępnie przyprawionych – skropionych sosem sojowym, posypane solą, cukrem, czosnkiem, octem, suszonym imbirem i pieprzem. Jeśli planujesz przygotować własny mix chińskich warzyw, polecamy wykorzystać wymienione wcześniej warzywa i wzbogacić je o cukinię i pak choi (odmianę chińskiej kapusty).
W sklepowych zamrażarkach i chłodniach znajdziesz również gotowe dania, np. warzywa chińskie na patelnię z makaronem czy ryżem. Takie mrożone danie to świetne rozwiązanie, kiedy potrzebujemy szybko coś zjeść w biegu, jeśli jednak masz trochę więcej czasu, polecamy przygotowanie dania z własną mieszanką warzywną. Poniżej znajdziesz nasz przepis na warzywa chińskie na patelnię z kurczakiem, którego przygotowanie zajmie Ci tyle, co wycieczka do sklepu spożywczego. Do przyrządzenia tego pysznego dania przydadzą ci się pewne akcesoria kuchenne – obieraczki do warzyw, ostre noże pojedyncze i rzecz jasna dobrej jakości patelnie do smażenia. Bez nich stworzenie tego dania jest praktycznie niemożliwe! Ale przejdźmy do rzeczy, na liście potrzebnych składników znajdziesz:
- 1 dużą paprykę
- 1 małą cukinię
- Małego pora
- 200 g mrożonego, zielonego groszku
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebulę
- 4 ząbki czosnku
- Pieprz
- Sól
- 60 ml sosu sojowego
- Świeżo starty imbir
- 30 ml oleju
- Łyżeczkę słodkiej papryki
- Łyżeczkę octu ryżowego (może być również jabłkowy)
- Łyżeczkę kurkumy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, poza cebulą, groszkiem i czosnkiem, myjemy i kroimy w półplasterki i podsmażamy na dużej patelni z użyciem oleju. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu na krojeniu, polecamy wyposażyć się w krajalnicę do warzyw – to pozwoli znacznie przyspieszyć gotowanie. Gdy już delikatnie zmiękną, dodajemy groszek. Siekamy cebulę w kosteczkę i dodajemy ją do reszty warzyw. Obieramy czosnek i miażdżymy go, by wydobyć z niego smak (do tego przydają się profesjonalne wyciskacze do czosnku), a następnie dodajemy na patelnię. Mięso z kurczaka kroimy i nacieramy solą, pieprzem, imbirem oraz resztą przypraw. Po chwili wrzucamy na patelnię i smażymy, mieszając. Pod sam koniec gotowania całość skraplamy sosem sojowym, odrobiną octu ryżowego. Danie podsmażamy przez około 15 minut, a następnie przekładamy na talerze. Życzymy smacznego!
Warzywa na patelnię po włosku – przepis
Kolejną z dostępnych w sklepach mieszanką są warzywa na patelnię po włosku. W gotowych miksach znajdziesz paprykę, cukinię, bakłażana, brokuły, kukurydzę czy seler. Dobrej jakości mrożone warzywa włoskie na patelnię to recepta na smaczny i pożywny obiad. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, spróbuj koniecznie gotowych dań np. warzywa na patelnię po włosku z makaronem czy warzywa na patelnię po włosku z kurczakiem. Poznaj nasz przepis na danie po włosku z wykorzystaniem gotowej mieszanki!
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 400 g mieszanki warzyw po włosku
- Pół opakowania passaty pomidorowej
- 140 g suchego makaronu spaghetti
- 50 ml oleju
- Sól
- Suszone oregano
- Suszona bazylia
- Pieprz
Przygotowanie:
Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz deski do krojenia, ostrego noża, patelnię, łopatki i łyżki kuchenne (chociaż można z powodzeniem użyć jednej) oraz garnek. W garnku gotujemy wodę na makaron i solimy ją tak, żeby smakowała jak woda morska. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy rozgrzaną patelnię z olejem. Kurczaka obsypujemy przyprawą i mieszamy. Gdy nieco się zarumieni, dodajemy mieszankę warzywną. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, a w między czasie wrzucamy makaron do gotującej się wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy na patelnię passatę pomidorową i przyprawiamy ponownie ziołami, solą i pieprzem. Makaron gotujemy przez ok. 5 minut i wyciągamy z garnka, odcedzając. Na sam koniec wrzucamy go na patelnię i mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Po jakichś 5 minutach pyszne, aromatyczne, włoskie danie jest gotowe.
Warzywa na patelnię meksykańskie – przepis
Marzysz o obiedzie inspirowanym kuchnią Meksyku? Spróbuj przygotować danie na bazie gotowej mieszanki. Meksykańskie warzywa na patelnię przeniosą Cię smakiem do tego pięknego, słonecznego kraju. Poznaj nasz przepis na to, jak zrobić warzywa na patelnię po meksykańsku w iście latynoskim stylu!
Składniki:
- Pół puszki fasoli Pinto
- Mieszanka meksykańskich warzyw
- Torebka ryżu
- Limonka
- Kolendra
- Olej
- Przyprawa meksykańska np. do taco bądź chili con carne
- Tabasco
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię z tłuszczem i dodaj na nią mieszankę warzyw. Podsmażaj ok. 5 minut, aż zmiękną, a następnie dorzuć do nich fasolę. Smaż kolejne 5-10 minut, a następnie dopraw przyprawą i wyciśniętym sokiem z limonki. W garnku ugotuj ryż, gdy już będzie miękki, wyciągnij go z torebki i dorzuć do warzyw. Całość gotuj pod przykryciem kolejne 5 minut. Pod sam koniec gotowania dopraw danie tabasco. Następnie pokrój kolendrę i ściągnij danie z gazu. Przełóż warzywa z ryżem na głęboki talerz i obsyp kolendrą. To danie z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Warzywa na patelnię hiszpańskie – przepis
Przygotowałeś już danie inspirowane kuchnią Meksyku, teraz czas na Hiszpanię! Zdradzimy Ci przepis na znakomity, szybki obiad, w którym warzywa na patelnię po hiszpańsku grają pierwsze skrzypce.
Składniki:
- Hiszpańskie warzywa na patelnię renomowanej firmy
- 200 g krewetek
- Czosnek
- Oliwa
- Chili
- 50 g masła
Przygotowanie:
Przyrządzenie tego dania jest bajecznie proste, potrzebujesz tu w zasadzie tylko dobrej patelni i łyżki. Zacznij od rozgrzania patelni i wlania na nią oliwy. Gdy nabierze już odpowiedniej temperatury, dodaj na nią krewetki. Podsmażaj przez kilka minut na małym ogniu, następnie poszatkuj czosnek i chili i dodaj do krewetek. Przemieszaj. Po chwili dorzuć do nich masło i mieszaj aż do rozpuszczenia. Gdy krewetki nabiorą już odpowiedniego koloru, dodaj mieszankę warzyw i podsmażaj przez 10 minut. Cały czas mieszaj, by składniki się nie przypaliły. Gdy warzywa już zmiękną, wyłóż całość na talerz i ciesz się smakiem dania wraz z najbliższymi. Nikt nie pomyśli, że powstało one z gotowych hiszpańskich warzyw na patelnię.
Warzywa na patelnię po grecku – przepis
Grecka kuchnia jest jedną z bardziej lubianych, ale nieco zagadkowych. Jeśli masz ochotę na śródziemnomorskie danie, skorzystaj z gotowych mieszanek renomowanych firm. Warzywa na patelnię greckie to recepta na pyszny obiad w kilka minut. Z czym jeść warzywa na patelnię po grecku? Możesz podawać je z rybą, kurczakiem, indykiem czy baraniną. Jeśli dopiero rozpocząłeś swoją przygodę z gotowaniem albo chcesz zjeść coś na szybko, spróbuj przygotować warzywa na patelnię po grecku z kurczakiem. Gotowe danie pozwoli Ci poznać smak greckiej kuchni na tyle, żeby w przyszłości móc je odtworzyć samemu. Pamiętaj – w greckiej kuchni używa się sporej ilości przypraw. Jeśli chcesz, aby Twoje przyprawy zachowały świeżość długo po otwarciu opakowania, koniecznie przesyp je w przyprawniki. Znajdziesz je na Tadar.pl!
Warzywa na patelnię francuskie – przepis
Francja to w zasadzie matka wszystkich kucharzy, uznawana jest za najbardziej klasyczną. Jeśli chcesz spróbować przygotować dania inspirowane kuchnią francuską w swoim domu, zacznij od czegoś prostego. W sklepach dostępne są warzywa na patelnię francuskie, które w składzie mają brokuły, kalarepę, cukinię, kukurydzę i groszek cukrowy. Z powodzeniem możesz użyć ich do wykonania farszy — warzywa z patelni w cieście francuskim smakują obłędnie. Poznaj nasz przepis na warzywa na patelnię na cieście francuskim. Do przygotowania potrzebujesz kilku kucharskich akcesoriów – noża, deski, łyżki i patelni. Jeśli nie masz ich w swoim wyposażeniu, na Tadar.pl znajdziesz całe komplety przyborów kuchennych w atrakcyjnych cenach!
Składniki:
- Mieszanka warzyw po francusku
- Gotowe ciasto francuskie
- Mieszanka przypraw prowansalskich
- Masło
Przygotowanie:
Wyłóż ciasto na blachę i posmaruj je delikatnie masłem, a następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przejdź do podsmażania warzyw po francusku na patelni. Rozgrzej masło i wrzuć gotową mieszankę, przypraw ziołami i mieszaj. Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich nieco masła i przemieszaj. Po ok. 10 minutach ściągnij je z gazu i daj im ostygnąć. Następnie przełóż na ciasto, tworząc długi korytarz. Zwiń ciasto w roladę i wsadź do piekarnika. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, pokrój na kawałki i jedz. Smacznego!
Czytaj także:
Zielone warzywa – dlaczego powinniśmy je jeść?
Jak przygotować zdrowy posiłek?
Kolacja na ciepło – 6 prostych przepisów na co dzień
Jak zrobić chipsy z cukinii? Dwa sposoby!
Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów
Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ryż z warzywami
Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?
Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan
Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?
Jak przygotować wegańskie szaszłyki?
Jakie warzywa można jeść na surowo?
Jak pokroić warzywa? 8 metod i akcesoriów!
Jak zrobić warzywa na patelnię?
Obiad z warzywami na patelnię
Co można zrobić z warzyw na patelnię?
Warto przeczytać

Kiszone śledzie - jak zrobić?
Kiszone śledzie to danie typowe dla kuchni skandynawskiej i bałtyckiej, który od wieków zwraca uwagę swoim intensywnym smakiem i aromatem. Nie da się przy tym ukryć, że budzi też kontrowersje charakterystycznym zapachem, który jednak nie odstrasza prawdziwych smakoszy. Odkryj sekrety domowego kiszenia śledzi i poznaj przepis, który pozwoli Ci cieszyć się tym niezwykłym przysmakiem przez cały rok!
czytaj więcej
Kiszone pomidory - jak zrobić?
Kiszone pomidory to prawdziwy skarb tradycyjnej kuchni, który powraca do łask w dobie rosnącej popularności fermentacji i przetworów domowych. Ten prosty, ale niezwykle skuteczny sposób konserwacji warzyw pozwala zachować nie tylko ich smak, ale także cenne właściwości zdrowotne na długie miesiące. Odkryj tajemnice kiszenia pomidorów i poznaj przepis, który sprawi, że Twoja spiżarnia wzbogaci się o wyjątkowe przetwory pełne probiotyków i intensywnego smaku!
czytaj więcej
Kasza owsiana - poznaj ją bliżej!
Kasza owsiana to prawdziwy diament wśród produktów zbożowych, który wciąż pozostaje niedoceniony w polskich kuchniach. Ten uniwersalny składnik łączy w sobie wszystkie walory zdrowotne owsa z niezwykłą wszechstronnością kulinarną. Od sytnych śniadań po wyrafinowane obiady i zdrowe desery - odkryj, dlaczego kasza owsiana powinna znaleźć stałe miejsce w Twojej spiżarni!
czytaj więcej
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana to często niedoceniany produkt, który zasługuje na znacznie większą uwagę niż tylko jako pokarm dla najmłodszych. Ten złocisty grysik kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych i nieskończone możliwości kulinarne. Od sytnych śniadań po wyrafinowane obiady i słodkie desery - odkryj, jak kasza kukurydziana może wzbogacić Twoje codzienne menu!
czytaj więcej
Kasza gryczana - najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Kasza gryczana to jeden z najbardziej wartościowych produktów w polskiej kuchni, który zasługuje na miano superfoodu naszych babć. Ten niepozorny produkt kryje w sobie potężną dawkę składników odżywczych i możliwości kulinarnych. Od klasycznych dań po nowoczesne interpretacje - poznaj tajemnice przygotowywania idealnej kaszy gryczanej, która zachwyci całą rodzinę!
czytaj więcej
Ryż basmati w Twojej kuchni
Ryż basmati to prawdziwy król wśród aromatycznych odmian ryżu, który swoim niepowtarzalnym zapachem i sypką konsystencją podbił serca kucharzy na całym świecie. Ten długoziarnisty aromatyczny ryż pochodzący z regionu Himalajów charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i właściwościami kulinarnymi, które czynią go idealnym składnikiem zarówno prostych, jak i wyrafinowanych dań. Odkryj sekrety idealnego gotowania ryżu basmati i poznaj niezliczone możliwości jego wykorzystania w Twojej kuchni!
czytaj więcej
Ryż jaśminowy - co musisz o nim wiedzieć?
Ryż jaśminowy to prawdziwa perła kuchni azjatyckiej, która swoim delikatnym aromatem i wyjątkową teksturą podbiła serca kucharzy na całym świecie. Ten długoziarnisty ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii i charakteryzuje się lekko kleistą konsystencją oraz słodkim, kwiatowym zapachem. Odkryj sekrety przygotowania idealnego ryżu jaśminowego i poznaj jego niezwykłe walory smakowe oraz zdrowotne!
czytaj więcej
Kasza bulgur - poznaj najlepsze przepisy!
Kasza bulgur to prawdziwy diament kuchni śródziemnomorskiej, który powoli zdobywa serca polskich kucharzy. Ten niezwykły produkt, powstający z pszenicy durum, łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku i cennych składników odżywczych. Od egzotycznych sałatek po sycące obiady - odkryj nieskończone możliwości kulinarnej przygody z kaszą bulgur!
czytaj więcej
Kasza bezglutenowa - co musisz o niej wiedzieć?
Świat kasz bezglutenowych to prawdziwa kopalnia smaków i składników odżywczych dla osób unikających glutenu. Niezależnie od tego, czy cierpisz na celiakię, masz nietolerancję glutenu, czy po prostu chcesz wprowadzić zdrowsze alternatywy do swojej diety - kasze bezglutenowe oferują duże możliwości kulinarnych eksperymentów. Odkryj bogactwo smaków i poznaj sekrety zdrowego żywienia bez glutenu!
czytaj więcej