Kolacja na ciepło – 6 prostych przepisów na co dzień

Kolacja na ciepło
Kolacja na ciepło może być fajnym ukoronowaniem dnia. A dobrą kolację na ciepło wbrew pozorom wcale nie jest trudno przygotować. Zresztą proste i zdrowe dania są bardziej pożądane na wieczór. Co na kolację na ciepło przygotować dla siebie i rodziny? Mamy dla ciebie kilka pomysłów, które z pewnością ci się spodobają.
Czytaj także:
- Co zrobić na kolację dla dziewczyny?
- Coś łatwego na romantyczną kolację?
- Romantyczna kolacja w domu – co ugotować na kolację walentynkową?
Fit kolacja na ciepło
Fit kolacja na ciepło to dobry pomysł dla osób, które są na diecie, a także dla wszystkich, którzy prowadzą zdrowy styl życia. Pamiętaj jednak, że żadna kolacja nie powinna być zbyt ciężka. Wieczorem metabolizm pracuje na zwolnionych obrotach, a przez to istnieje większe ryzyko, że po ciężkiej, tuczącej kolacji możesz przytyć. Dodatkowo zbyt tłusta kolacja będzie utrudniała zaśnięcie i może skończyć się zgagą. Dużo lepszym wyjściem jest kolacja na ciepło fit. Co możesz przygotować na wieczorne danie? Świetnym pomysłem na lekki posiłek dla całej rodziny będzie placek z cukinii. Potrzebujesz do niego:
- Dwóch cukinii
- Cebuli
- Dwóch ząbków czosnku
- Dwóch jajek
- Dwóch łyżek bułki tartej
- Soli i pieprzu
- Łyżki oliwy
- 100 gram startego sera.
Korzystając z obieraczki do warzyw, obierz cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Możesz wykorzystać także krajalnice do warzyw. Tak samo potraktuj cebulę. Dopraw całość solą i zostaw warzywa na sitku, by puściły sok. Dokładnie odciśnij nadmiar wody i przełóż cukinię do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajka i ser oraz szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Mieszaj całość bardzo dokładnie. Teraz rozgrzej piekarnik do 190 stopni, a masę ułóż w formie na papierze do pieczenia. Placek powinien piec się przez pół godziny. Z przygotowanego ciasta możesz także zrobić placuszki z cukinii, jednak jest to bardziej kaloryczna opcja. Jeśli zależy ci na lekkim daniu, postaw na pieczenie zamiast smażenia.
Czytaj także:
Lekka kolacja na ciepło
Lekka kolacja na ciepło może być także bardzo prosta do przygotowania. Postaw na warzywa, nie zapominając jednak o odrobinie białka. Co możesz zrobić? Pieczone warzywa z serem feta. To także doskonały sposób na pozbycie się składników, które zalegają ci w lodówce. Wykorzystaj do tego ziemniaki, paprykę, cebulę i marchewkę w ilościach, które ci odpowiadają. Chwyć nóż i pokrój ziemniaki w łódki, marchew w talarki, a cebulę i paprykę w piórka. Deska do krojenia pozwoli ci zachować czystość w kuchni i ochroni blat. Następnie przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i polej je odrobiną oliwy. Dodaj także ulubione przyprawy. Na wszystko pokrusz pół kostki sera feta. Zapiekaj warzywa w temperaturze 200 stopni bez przykrycia przez minimum pół godziny – w tym czasie powinny już zrobić się miękkie. Trzymaj je tam dłużej, jeśli chcesz, by ziemniaki miały lekko chrupiącą skórkę. Możesz szykować talerze – czas nakładać.
Szybka kolacja na ciepło
Szybka kolacja na ciepło to najlepszy sposób na przygotowanie posiłku, gdy nie masz zbyt wiele czasu, a jednak kanapki nie do końca cię satysfakcjonują. Nasza ulubiona fajna, szybka kolacja na ciepło to sałatka z kaszy kuskus. Jak ją przygotować? Przyda ci się do tego garnek emaliowany bądź inny garnek pojedynczy, w którym przygotujesz kuskus. Niektóre przepisy na opakowaniach wymagają moczenia kaszy we wrzątku, inne – gotowania jej przez kilka minut. Warto jednak zrobić to w garnku, aby zmieszać tam kaszę z pozostałymi składnikami.
Kolacja na ciepło – szybka i smaczna – to często improwizacja. Tak też jest w tym przypadku. Do sałatki wykorzystać możesz te warzywa, które masz w domu. Na patelnię wrzuć fasolkę szparagową, paprykę, pokrojoną cebulę, przekrojone pomidorki koktajlowe i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Jeśli masz w domu różne patelnie, sięgnij po tę, która ma głębokie dno (na przykład wok). Warzywa podgrzeją się szybko, jednak nadal będą chrupiące. Następnie przerzuć zawartość patelni do garnka i wymieszaj całość, by smaki się przeszły. Nałóż sałatkę na talerze i posyp je startymi migdałami. Uwaga – do tej sałatki doskonale pasuje białe wino. Koniecznie przygotuj kieliszki. Szybka i tania kolacja na ciepło może być naprawdę smaczna.
Szybka kolacja na ciepło z kurczakiem
Szybka kolacja na ciepło z kurczakiem to świetny sposób, by dostarczyć organizmowi trochę białka przed snem. Kolacja na ciepło z kurczakiem może być na przykład wariacją na temat popularnych kanapek. Potrzebujesz do nich jednak opiekacza. Przygotuj kurczaka pociętego w plastry, pomidora, cebulę pokrojoną w kostkę, ser oraz sałatę. Kurczaka przypraw ulubionymi ziołami i usmaż go na odrobinie oliwy. Przysmaż z dwóch stron, by był dobrze zrobiony. Ułóż na półbagietce ulubiony sos, sałatę, kawałki kurczaka, pomidory, odrobinę cebuli i ser. Opiekaj ją w opiekaczu przez kilka minut. Jeśli nie masz opiekacza, możesz składniki podawać w podgrzanej na patelni tortilli.
Szybka kolacja na ciepło z makaronem
Szybka kolacja na ciepło z makaronem to sycące danie dla wielbicieli pasty. Jak je zrobić? Weź garnek na indukcję lub na gaz i ugotuj w nim makaron. Na patelni podsmaż pokrojony czosnek, do którego po chwili dodaj 200 gramów szpinaku i 100 gramów rukoli. Podgrzewaj je tak długo, aż zwiędną. Następnie odlej makaron, pozostawiając jednak kilka łyżek wody po gotowaniu. Przełóż go do miseczki, dodaj szklankę ricotty i dwie łyżki wody z makaronu. Zmieszaj wszystko, aż smaki się połączą. Dodaj rukolę i szpinak. Możesz przyozdobić całość orzechami włoskimi.
Kolacja na ciepło dla dzieci
Kolacja na ciepło dla dzieci może być prosta i słodka. Zrób dla nich sycącą kaszkę mannę z owocami. Wlej do garnka pół litra mleka, dodaj cztery łyżki kaszki i jedną łyżkę miodu. Mieszaj od samego początku, podgrzewając mleko, by nie zrobiły się grudki. Możesz dodać do nich ulubione owoce, np. jagody, banana czy jabłko, ale także orzechy. Gdy mleko zacznie się gotować, mieszaj energicznie, a po kilku minutach wyłącz gaz i odłóż garnek. Odczekaj kilka minut, by kaszka zgęstniała. Rozlej ją do kubków bądź miseczek i podawaj na przykład z domową konfiturą.
Kolacja na ciepło – przepisy od Tadar
Tak właśnie może wyglądać kolacja na ciepło. Przepisy od nas wykorzystuj tak często, jak tylko masz na to ochotę. Gotowanie i pieczenie w takim wydaniu to prawdziwa przyjemność. Pamiętaj, że na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów na dania, które mogą idealnie sprawdzić się na kolację.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej