Kolacja na ciepło – 6 prostych przepisów na co dzień
Kolacja na ciepło
Kolacja na ciepło może być fajnym ukoronowaniem dnia. A dobrą kolację na ciepło wbrew pozorom wcale nie jest trudno przygotować. Zresztą proste i zdrowe dania są bardziej pożądane na wieczór. Co na kolację na ciepło przygotować dla siebie i rodziny? Mamy dla ciebie kilka pomysłów, które z pewnością ci się spodobają.
Czytaj także:
- Co zrobić na kolację dla dziewczyny?
- Coś łatwego na romantyczną kolację?
- Romantyczna kolacja w domu – co ugotować na kolację walentynkową?
Fit kolacja na ciepło
Fit kolacja na ciepło to dobry pomysł dla osób, które są na diecie, a także dla wszystkich, którzy prowadzą zdrowy styl życia. Pamiętaj jednak, że żadna kolacja nie powinna być zbyt ciężka. Wieczorem metabolizm pracuje na zwolnionych obrotach, a przez to istnieje większe ryzyko, że po ciężkiej, tuczącej kolacji możesz przytyć. Dodatkowo zbyt tłusta kolacja będzie utrudniała zaśnięcie i może skończyć się zgagą. Dużo lepszym wyjściem jest kolacja na ciepło fit. Co możesz przygotować na wieczorne danie? Świetnym pomysłem na lekki posiłek dla całej rodziny będzie placek z cukinii. Potrzebujesz do niego:
- Dwóch cukinii
- Cebuli
- Dwóch ząbków czosnku
- Dwóch jajek
- Dwóch łyżek bułki tartej
- Soli i pieprzu
- Łyżki oliwy
- 100 gram startego sera.
Korzystając z obieraczki do warzyw, obierz cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Możesz wykorzystać także krajalnice do warzyw. Tak samo potraktuj cebulę. Dopraw całość solą i zostaw warzywa na sitku, by puściły sok. Dokładnie odciśnij nadmiar wody i przełóż cukinię do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajka i ser oraz szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Mieszaj całość bardzo dokładnie. Teraz rozgrzej piekarnik do 190 stopni, a masę ułóż w formie na papierze do pieczenia. Placek powinien piec się przez pół godziny. Z przygotowanego ciasta możesz także zrobić placuszki z cukinii, jednak jest to bardziej kaloryczna opcja. Jeśli zależy ci na lekkim daniu, postaw na pieczenie zamiast smażenia.
Czytaj także:
Lekka kolacja na ciepło
Lekka kolacja na ciepło może być także bardzo prosta do przygotowania. Postaw na warzywa, nie zapominając jednak o odrobinie białka. Co możesz zrobić? Pieczone warzywa z serem feta. To także doskonały sposób na pozbycie się składników, które zalegają ci w lodówce. Wykorzystaj do tego ziemniaki, paprykę, cebulę i marchewkę w ilościach, które ci odpowiadają. Chwyć nóż i pokrój ziemniaki w łódki, marchew w talarki, a cebulę i paprykę w piórka. Deska do krojenia pozwoli ci zachować czystość w kuchni i ochroni blat. Następnie przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i polej je odrobiną oliwy. Dodaj także ulubione przyprawy. Na wszystko pokrusz pół kostki sera feta. Zapiekaj warzywa w temperaturze 200 stopni bez przykrycia przez minimum pół godziny – w tym czasie powinny już zrobić się miękkie. Trzymaj je tam dłużej, jeśli chcesz, by ziemniaki miały lekko chrupiącą skórkę. Możesz szykować talerze – czas nakładać.
Szybka kolacja na ciepło
Szybka kolacja na ciepło to najlepszy sposób na przygotowanie posiłku, gdy nie masz zbyt wiele czasu, a jednak kanapki nie do końca cię satysfakcjonują. Nasza ulubiona fajna, szybka kolacja na ciepło to sałatka z kaszy kuskus. Jak ją przygotować? Przyda ci się do tego garnek emaliowany bądź inny garnek pojedynczy, w którym przygotujesz kuskus. Niektóre przepisy na opakowaniach wymagają moczenia kaszy we wrzątku, inne – gotowania jej przez kilka minut. Warto jednak zrobić to w garnku, aby zmieszać tam kaszę z pozostałymi składnikami.
Kolacja na ciepło – szybka i smaczna – to często improwizacja. Tak też jest w tym przypadku. Do sałatki wykorzystać możesz te warzywa, które masz w domu. Na patelnię wrzuć fasolkę szparagową, paprykę, pokrojoną cebulę, przekrojone pomidorki koktajlowe i podsmażaj wszystko przez kilka minut. Jeśli masz w domu różne patelnie, sięgnij po tę, która ma głębokie dno (na przykład wok). Warzywa podgrzeją się szybko, jednak nadal będą chrupiące. Następnie przerzuć zawartość patelni do garnka i wymieszaj całość, by smaki się przeszły. Nałóż sałatkę na talerze i posyp je startymi migdałami. Uwaga – do tej sałatki doskonale pasuje białe wino. Koniecznie przygotuj kieliszki. Szybka i tania kolacja na ciepło może być naprawdę smaczna.
Szybka kolacja na ciepło z kurczakiem
Szybka kolacja na ciepło z kurczakiem to świetny sposób, by dostarczyć organizmowi trochę białka przed snem. Kolacja na ciepło z kurczakiem może być na przykład wariacją na temat popularnych kanapek. Potrzebujesz do nich jednak opiekacza. Przygotuj kurczaka pociętego w plastry, pomidora, cebulę pokrojoną w kostkę, ser oraz sałatę. Kurczaka przypraw ulubionymi ziołami i usmaż go na odrobinie oliwy. Przysmaż z dwóch stron, by był dobrze zrobiony. Ułóż na półbagietce ulubiony sos, sałatę, kawałki kurczaka, pomidory, odrobinę cebuli i ser. Opiekaj ją w opiekaczu przez kilka minut. Jeśli nie masz opiekacza, możesz składniki podawać w podgrzanej na patelni tortilli.
Szybka kolacja na ciepło z makaronem
Szybka kolacja na ciepło z makaronem to sycące danie dla wielbicieli pasty. Jak je zrobić? Weź garnek na indukcję lub na gaz i ugotuj w nim makaron. Na patelni podsmaż pokrojony czosnek, do którego po chwili dodaj 200 gramów szpinaku i 100 gramów rukoli. Podgrzewaj je tak długo, aż zwiędną. Następnie odlej makaron, pozostawiając jednak kilka łyżek wody po gotowaniu. Przełóż go do miseczki, dodaj szklankę ricotty i dwie łyżki wody z makaronu. Zmieszaj wszystko, aż smaki się połączą. Dodaj rukolę i szpinak. Możesz przyozdobić całość orzechami włoskimi.
Kolacja na ciepło dla dzieci
Kolacja na ciepło dla dzieci może być prosta i słodka. Zrób dla nich sycącą kaszkę mannę z owocami. Wlej do garnka pół litra mleka, dodaj cztery łyżki kaszki i jedną łyżkę miodu. Mieszaj od samego początku, podgrzewając mleko, by nie zrobiły się grudki. Możesz dodać do nich ulubione owoce, np. jagody, banana czy jabłko, ale także orzechy. Gdy mleko zacznie się gotować, mieszaj energicznie, a po kilku minutach wyłącz gaz i odłóż garnek. Odczekaj kilka minut, by kaszka zgęstniała. Rozlej ją do kubków bądź miseczek i podawaj na przykład z domową konfiturą.
Kolacja na ciepło – przepisy od Tadar
Tak właśnie może wyglądać kolacja na ciepło. Przepisy od nas wykorzystuj tak często, jak tylko masz na to ochotę. Gotowanie i pieczenie w takim wydaniu to prawdziwa przyjemność. Pamiętaj, że na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów na dania, które mogą idealnie sprawdzić się na kolację.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej