Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?

Zdrowy posi艂ek, czyli jaki?
Jaki jest zdrowy posi艂ek? Jakie substancje od偶ywcze i witaminy powinien zawiera膰? Wiele czynnik贸w zale偶y od indywidualnych predyspozycji i kondycji naszego organizmu. Na przyk艂ad – osoby z nadci艣nieniem nie powinny je艣膰 kiszonek, gdy偶 zawieraj膮 one du偶o sodu. Kiszone produkty s膮 jednak uznawane za zdrowe produkty spo偶ywcze, kt贸re warto spo偶ywa膰 w艂a艣ciwie ka偶dego dnia. Zdrowe posi艂ki dla ca艂ej rodziny w idealnym 艣wiecie by艂yby zatem zr贸偶nicowane i dostosowane do potrzeb ka偶dego z jej cz艂onk贸w. Na 艣niadanie robiliby艣my zdrowe posi艂ki w臋glowodanowe, bo to przecie偶 w臋glowodany s膮 najbardziej potrzebne do tego, by uruchomi膰 m贸zg. Niekt贸rzy zjadaliby zdrowe kaloryczne posi艂ki, bo trenuj膮 ka偶dego dnia, inni za艣 wybieraliby zdrowe posi艂ki na odchudzanie, by zmniejszy膰 wag臋, a jednocze艣nie dostarczy膰 sk艂adniki od偶ywcze i mineralne. A zdrowe 5 posi艂k贸w dziennie by艂oby pe艂ne warzyw i nieprzetworzonych produkt贸w spo偶ywczych. Czy taki scenariusz jest mo偶liwy? Oczywi艣cie – wystarczy s艂ucha膰 swojego organizmu i dba膰 o dobre sk艂adniki u偶ywane podczas gotowania.
Czytaj tak偶e:
Zdrowy posi艂ek dla dziecka
Zdrowy posi艂ek dla dzieci powinien sk艂ada膰 si臋 przede wszystkim z produkt贸w naturalnych b膮d藕 te偶 o niskim stopniu przetworzenia. Zrezygnuj z gotowych posi艂k贸w, skoro mo偶esz przygotowa膰 je samodzielnie i mie膰 pewno艣膰, 偶e nie zawieraj膮 konserwant贸w czy cukru. Zdrowe posi艂ki dla dzieci musz膮 by膰 r贸偶norodne, gdy偶 to w艂a艣nie w tym okresie 偶ycia dziecko poznaje nowe smaki. Zadbaj zatem o to, by na talerzu du偶o si臋 dzia艂o – powinno by膰 kolorowo i ciekawie.
Idealnym przyk艂adem mo偶e by膰 zdrowy posi艂ek do szko艂y, pe艂en warzyw i owoc贸w, a tak偶e bia艂ka oraz w臋glowodan贸w. Jak go przygotowa膰? Postaw na pe艂noziarniste zawijane nale艣niki z twaro偶kiem i owocami. Do miski przesyp szklank臋 m膮ki pe艂noziarnistej i szklank臋 mleka (mo偶e by膰 tak偶e ro艣linne, je艣li dziecko cierpi na nietolerancj臋 laktozy) oraz p贸艂 szklanki wody. Wbij jajko, dodaj szczypt臋 soli. Miksuj, a偶 ciasto b臋dzie g艂adkie. Powinno sp艂ywa膰 z 艂y偶ki. Usma偶 nale艣niki na niewielkiej ilo艣ci oleju – przyda ci si臋 do tego patelnia bezt艂uszczowa. Gotowe nale艣niki posmaruj p贸艂t艂ustym twaro偶kiem i dodaj do niego ulubione owoce dziecka. Mo偶e to by膰 tak偶e domowy d偶em, jednak im mniej cukru, tym lepiej. Nale艣niki mo偶esz zawin膮膰 i pokroi膰 na cztery cz臋艣ci, by 艂atwiej by艂o je zajada膰. Je艣li posi艂ki pakujesz w pojemniki do przechowywania 偶ywno艣ci, do艂贸偶 do nale艣niczk贸w tak偶e pokrojone owoce oraz bakalie, na przyk艂ad mieszank臋 orzech贸w. W osobnym pojemniczku umie艣膰 przek膮sk臋 – pokrojone 艣wie偶e warzywa. Pami臋taj jednak, 偶e dzieci jedz膮 g艂贸wnie oczami. W odpowiednim zaprezentowaniu warzyw pom贸c mog膮 krajalnice do warzyw i owoc贸w.
Czytaj tak偶e:
- 3 akcesoria kuchenne, dzi臋ki kt贸rym przygotujesz zdrowe jedzenie
- Jak zdrowo si臋 od偶ywia膰?
- Jak je艣膰 tanio i zdrowo?
- Jakie t艂uszcze s膮 zdrowe?
Zdrowe posi艂ki do pracy
Zdrowy posi艂ek do pracy to 艂atwizna. Musisz tylko pami臋ta膰 o przygotowaniu go wcze艣niej. Zdrowe jedzenie do pracy powinno przypomina膰 to, co pakujesz swoim dzieciom do szko艂y – musi by膰 pe艂ne warzyw i owoc贸w, syc膮ce i jednocze艣nie smaczne. Mo偶esz postawi膰 tu na szybk膮 sa艂atk臋 z kasz膮, kt贸ra zapewni ci w臋glowodany i b艂onnik. Ugotuj 100 gram贸w kaszy jaglanej. W tym czasie obierz awokado i pokr贸j je w kostk臋. Skrop odrobin臋 sokiem z cytryny, by nie ciemnia艂o. Papryk臋 i og贸rka r贸wnie偶 pokr贸j w kostk臋. We藕 po艂贸wk臋 mozzarelli i pokr贸j j膮 w cienkie plasterki. Ugotowan膮 kasz臋 wymieszaj z gar艣ci膮 艣wie偶ego szpinaku b膮d藕 rukoli czy roszponki. Dodaj warzywa i ser. Wszystko posyp nasionami s艂onecznika. Tak powinny wygl膮da膰 wszystkie zdrowe lunche do pracy.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 warzywa na parze?
- Jak zrobi膰 zdrowe lody?
Zdrowe posi艂ki na ca艂y dzie艅
Zdrowe jedzenie na ca艂y dzie艅 musi charakteryzowa膰 si臋 r贸偶norodno艣ci膮 i uwzgl臋dnia膰 najwa偶niejsze sk艂adniki od偶ywcze. Zdrowy posi艂ek na 艣niadanie powinien sk艂ada膰 si臋 z w臋glowodan贸w z艂o偶onych. To mog膮 by膰 kanapki z warzywami z pe艂noziarnistego chleba b膮d藕 te偶 owsianka z owocami. Zdrowy posi艂ek na obiad to mieszanka bia艂ka, t艂uszcz贸w i w臋glowodan贸w. Pami臋taj, 偶e prawid艂owe proporcje substancji to oko艂o 20-30% bia艂ka, 50-65% w臋glowodan贸w i 15-25% t艂uszcz贸w. Mo偶esz zatem zdecydowa膰 si臋 na kasz臋 i gotowan膮 na parz臋 ryb臋 z sur贸wk膮 z kiszonej kapusty, marchwi, jab艂ka i cebuli. Zdrowy posi艂ek na kolacj臋 powinien by膰 lekki, gdy偶 wieczorem metabolizm zwalnia. Organizm nadal potrzebuje jednak swojej dawki witamin oraz sk艂adnik贸w od偶ywczych. Postaw wi臋c na pieczone warzywa z przyprawami. Tak zaplanuj zdrowe posi艂ki na ca艂y tydzie艅 – stw贸rz plan i trzymaj si臋 go.
Jak przygotowa膰 zdrowy posi艂ek?
Jak zrobi膰 zdrowy posi艂ek? Do tego potrzebujesz nie tylko dobrych sk艂adnik贸w, ale tak偶e akcesori贸w kuchennych. Co przyda ci si臋 w kuchni?
- Deski kuchenne gwarantuj膮 wygodne krojenie i 艂atwe mycie. Zawsze dbaj o higien臋 desek!
- No偶e pojedyncze – ostre, by 艂atwo kroi膰 warzywa i owoce, a tak偶e mi臋sa.
- Obieraczki do warzyw i owoc贸w, bo niekt贸re warzywa i owoce trzeba obiera膰. Zawsze jednak warto to robi膰 cieniutko.
- Patelnie bezt艂uszczowe, by m贸c sma偶y膰 bez u偶ywania t艂uszczu – idealne rozwi膮zanie dla os贸b na diecie.
- Parowar lub garnek do gotowania na parze – wygodne do u偶ycia i niezwykle zdrowe. Gotowanie na parze to jeden z najlepszych sposob贸w na to, by stworzy膰 zdrowy posi艂ek.
W kuchni przydadz膮 ci si臋 tak偶e torebki i papier 艣niadaniowy oraz woreczki do mro偶enia, by nie marnowa膰 jedzenia.
Zdrowy posi艂ek – przepis nie musi by膰 trudny
Przepisy na zdrowe posi艂ki nie musz膮 by膰 skomplikowane. Postaw na prostot臋 i du偶膮 liczb臋 dobrych sk艂adnik贸w – g艂贸wnie warzyw. Przepisy na zdrowy posi艂ek zawsze powinny zawiera膰 warzywa, w jakiejkolwiek formie. Proste przepisy na zdrowe posi艂ki znajdziesz na naszym blogu – staramy si臋, by by艂o ich jak najwi臋cej. Bo mo偶e r贸偶ni膮 nas gusta, ale wszyscy chcemy dba膰 o swoje zdrowie.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej